to zarejestruj sie na maxmodels.pl i tam jest dużo osób, które szukają współpracy na zasadzie : zdjęcia za pozowanie ( nie dostaniesz kaski tylko zdjęcia)
02-05-2010, 14:46
AgUsia950
Odp: Fotografia i fotomodeling
farbstift ma rację, tam poszukują modelek do sesji. :) tylko dodaj jakieś fajne zdjęcia, przede wszystkim całej sylwetki i żeby nie były robione z tzw. "ręki", bo na starcie będziesz spalona i posypią się niemiłe komentarze.. tak już tam jest. :P
ja narazie szkolę się w kierunku fotografii, sprzęt już jest, tylko czasu i doświadczenia brakuje. :D
06-05-2010, 23:04
dzoana
a nie boicie się takich portali? tzn. osób- fotografów, że jacyś zboczeńcy czy coś :P
07-05-2010, 06:44
farbstift
ale tam masz portfolio, dane etc. Zawsze możesz wybrać kobietę zamiast faceta. Poza tym wcześniej pogadasz przez telefon czy coś i sama wyczujesz sytuację. Dużo osób pyta wcześniej, czy może przyjść np. z koleżanką i się często zgadzają. Na przyjście z chłopakiem też, ale to jest nieco krępujące dla modelki przy pozowaniu jak ją tak jej facet bacznie obserwuje i jest problem z fajną sesją.
07-05-2010, 22:25
nanami7
chciałabym spróbować swoich sił na takiej sesji ... :)
05-06-2010, 22:22
honeypuff
hum :D mam okazje miec sesyjke rozbierana za friko u znajomego :D tyle ze chcialabym sie dowiedziec jak to jest ze zdjeciami ? czy on se moze je wszedzie wykorzystac czy jak, jest jakies prawo? bo raczej nie bardzo chcialabym zeby sie po necie szwedaly ;s
06-06-2010, 00:05
AgUsia950
honey, musisz z nim to dogadać.. aczkolwiek ryzyko jakieś zawsze jest, no nie? :P
06-06-2010, 01:08
honeypuff
no wiesz dogadac to sobie mozna :D a pozniej beda zdjecia na necie :D inaczej powie inaczej zrobi :D malo takich :D
06-06-2010, 10:06
farbstift
wiesz...jeśli nie podpiszesz umowy czy coś no to tylko na słowo:) a umowy to się podpisuje bardzo rzadko, raczej tylko z osobami, które siedzą w tej branży. Ja bym się bała, chyba że to dobry znajomy. W końcu fotograf też buduje swoje portfolio i zapewne chce dodać tam każde dobre zdjęcie.
06-06-2010, 15:53
honeypuff
no ale wiesz do portfolio takiego drukowanego moglby se wziac jakby chcial jakas lepsza prace znalezc, tylko nie chcialabym zeby na necie to bylo bo kazdy by se mogl obejrzec.
no zobaczymy musze go dorwac i obgadac :D
06-06-2010, 17:29
Valia
bez problemu może wykorzystać Twoje zdięcia, chyba, że tak jak powiedziała Fabi podpiszesz umowę. Generalnie Wszyscy mogą sobie wystawić tę fotografię gdzie chcą pod warunkiem, że będzie też zamieszczona informacja kto ją wykonał. Więc proponuje z nim porozmawiać, jeśli kolega zajmuje się fotografią na stałe to podejrzewam, że znajdziesz siebie na digarcie albo na innym portalu fotograficznym. Ale tam absolutnie nie ma wytykania palcami modelek, więc wstydzić się napewno niemiałabyś czego:)
06-06-2010, 19:18
honeypuff
no pewnie :D zawsze mozna se co nie co w photoshopie dorobic :D
ofc zartuje :D juz mi powiedzial ze nie ma takiej opcji :D haha
06-06-2010, 22:20
farbstift
teraz portfolio to głównie w internecie kochana:) i on ma pełne prawo wstawic te zdjęcia a jak poprosi o zgodę to po prostu z grzeczności:)
17-07-2010, 20:49
korcia225
Jeśli chodzi o sesje na zasadach TFP (pozowanie za zdjęcia, zdjęcia za pozowanie), to nawet jeśli się podpisuje umowę to w umowie jest (zazwyczaj) wyraźnie napisane, że prawa autorskie, przerabianie, kadrowanie itp. przechodzi na fotografa i może je wykorzystać w zasadzie w dowolny sposób. Nie które umowy (bardzo rzadko) mówią o tym, że jeśli fotograf by czerpał korzyści majątkowe z tych zdjęć 10% się należy modelce. Po dostaniu zdjęc od fotografa niewolno ci ich kadrowac czy w inny sposób przerabiać i jeśli gdzieś się je zamieszcza trzeba podać autora zdjęć. :P
21-07-2010, 10:30
marlena901
Ja też marzyłam kiedyś o tym ale mam blizne na klatce piersiowej i nic z tego:( Każdy mówi że fotogeniczna jestem i bardzo szczupła jak na modelke przystało i co z tego jak mnie i tak nikt by do sesji nie wziął:(
w ogole nie widac tej fotki, znaczy sama miniaturka :(
21-07-2010, 11:18
farbstift
to jest temat o fotografii i fotomodelingu, więc tu bardziej zdjecia z sesji pasują a inne pokazujemy w temacie o naszych fotkach:)
06-10-2010, 23:08
nadya188
Woooo jakie śliczne zdjęcia! Ja mam kilka swoich starych zdjęć...Teraz mój aparat świruje i nie mam jak zrobić niestety. Ale za to z kamerą wszędzie chodzę i filmuję wszystko w makro hihi (i nie tylko:D:D)
O kurcze....miałam dać kilka a wyszło jak zwykle:/ Zanudziłam pewnie:D:D
07-10-2010, 02:53
klanat
Ależ skąd Nadya ,Mnie sie zdjecia ogromnir podobają :)
A ten pies po prostu cudowny ,marze o takim :)
07-10-2010, 08:10
truskaweczka99
tez bralam udzial w kilku takich sesjach i jest ciekawie :)
nadya ja też :D hehe juz od dawna marzy mi się jakaś lustrzanka, a moja przygoda z fotografowaniem zaczęła się od mojej największej pasji - koni. Tylko zwykłym aparatem zdjęcia są kiepskie. No, ale podobno marzenia się spełniaja... :)
08-10-2010, 15:28
klanat
Truskaweczka fajne zdjęcia i ładna z Ciebie dziewczyna :)
To ostatnie na łące najładniejsze :)
08-10-2010, 16:07
farbstift
Truskaweczka- w sniegu najlepsze:) sliczną masz buzię:)