-
Odp: [Konkurs] New year's eyelash fantasy 2013/14
Jako, że ja postarałam się o sesję fotograficzną, wynajęłam studio itp żeby potem mieć piękne zdjęcia do portfolio, szczerze wypraszam sobie takie uwagi (mimo, że moja praca nie została wytypowana jako "obrabiana").
Również na zdjęciach jak je nazywam "technicznych" korzystam z pewnych zasad kadru i doświetlania zapisując plik w RAW, dzięki czemu wszystko pięknie widać i już kilka razy usłyszałam, że mam swój "styl" robienia zdjęć :D
Gdy wykonuje się zdjęcia w profesjonalnym formacie jakim jest RAW zdjęcia takie muszą zostać wywołane.
Podczas wywołania jest możliwość przekadrowania zdjęcia oraz poprawy ogólnej ekspozycji dotyczącej całego zdjęcia (jasności, kontrast itp.). Nie wpływa się na detale, nie usuwa ani dodaje elementów (np. nie dokleimy dodatkowych rzęs). Tak naprawdę wtedy na ekranie monitora zmieniamy to co mogło zostać zmienione w rzeczywistości (np. barwa światła), ale zostało przeoczone lub później się okazało, że tak będzie wyglądało jednak korzystniej :)
W konkursach fotograficznych na światowym poziomie gdzie jest zabroniona ingerencja obróbką, wywołanie RAWu jest normalną sprawą.
Sensem tych zdjęć jest pokazanie wykonanej stylizacji rzęs oraz dodatków - a jak wiadomo im ładniej będzie to wykonane i pokazane tym bardziej pozytywny będzie odbiór samej pracy.
Zamiast bojkotować to, że ktoś przygotował wszystko - od rzęs przez stylizacje po zadbanie o profesjonalnie wykonane zdjęcie - co stoi na przeszkodzie żebyście następnym razem same zadbały o wszystko, nie tylko o piękne rzęsy? ;)
Konkursy organizowane przez forum wzorki z konkursu na konkurs zwiększają swój poziom co za tym idzie w tym momencie trzeba zadbać o każdy detal na jaki tylko możemy mieć wpływ :) Technika również idzie do przodu i mamy coraz lepszy sprzęt - nie wystarcza już zrobienie jakiegokolwiek zdjęcia żeby pokazać nasze umiejętności. Na tej płaszczyźnie niestety też trzeba się coraz bardziej postarać...
Albo organizatorzy będą wymagać od uczestników coraz większego zaangażowania - albo konkurs stanie w miejscu :)
- takie jest moje skromne zdanie.
Co do kosztów - konkurs to konkurs, chcąc zrobić coś widowiskowego, nie ma sił, trzeba w to zainwestować :)
Aczkolwiek co do sesji, w tej chwili jest tak wiele osób które znają się chociaż trochę na robieniu zdjęć (jak to nazwała gorzka, myczki ;), czy tam triki ze światłem itp.). Nie każda z tych osób ma zrobione w pełni portfolio, lub zwyczajnie chętnie uwiecznia na zdjęciach coś innego niż zwykle. Co za tym idzie jeżeli zorganizujemy wszystko pozostałe, jesteśmy w stanie znaleźć kogoś zainteresowanego barterem.
Organizujesz wszystko łącznie z modelką i studiem - fotograf przychodzi na gotowe, wszyscy mają ciekawe zdjęcia do portfolio. Tylko w tym układzie minusem jest to, że nie jesteśmy zleceniodawcą i nie mamy wpływu na wszystko :) Coś za coś, jest to jednak ciekawa opcja dla osób które nie moga sobie pozwolić na sporą inwestycję w fotografa. Oczywiście pamiętajcie tutaj o podpisaniu wcześniej umowy :)
-
A ja myślę że czy ktoś chce mieć lepszej czy gorszej jakości zdjęcia/pamiątkę/portfolio to już jego wybór. Nie możemy mieć też pretensji do kogoś że nie dość że robi piękne rzęski to jeszcze się zna na fotografii - tylko pozazdrościć. Jeśli chodzi o sam konkurs to jury i tak ma swoje kryterium oceny i sądzę że nie jest to jakość zdjęć.
Ja np. jestem posiadaczką jednego podkładu i jednego pudru, nie znam się na makijażu i moje modelki jak do tej pory nie były malowane do zdjęć konkursowych - żeby efektu jeszcze bardziej nie zniszczyć;) i też patrze na Wasze cuda z zazdrością ale nie domagam się przecież aby wszyscy mieli zakaz malowania twarzy tylko dlatego że ja nie potrafię i tego nie robię. A wiadomo że makijaż u kobiety to podstawa i buzia wygląda inaczej - no ale cóż.
Retuszowaniu zdjęć mówimy nie! Ale profesjonalizmowi i zaangażowaniu tak! Róbta co chceta jak mawiają:) i "bawta" się przy tym dobrze:D
-
poza tym jeśli zdjęcia byłyby retuszowane zostałyby zdyskwalifikowane - po to każde zdjęcie ma swoje dane by można to było sprawdzić.
-
Od siebie dodam że start w konkursie nie musi być kosztowny. Fotograf, studio, makijażysta, ew. fryzjer można mieć za tzw darmo. Na rynku jest masa zdolnych, dopiero startujących ludzi którzy w zamian za zdjęcia do portfolio chętnie zgodzą się na współpracę. Trzeba tylko do nich dotrzeć ale w dobie internetu to naprawdę jest proste. To samo z modelkami.
Pierwszą moją modelką była koleżanka, ale do 2 konkursu za chiny nie mogłam znaleźć chętnej. Wystawiłam ogłoszenie na grupę dla modelek poszukujacych zleceń. Do konkursu przyjechała dziwczyna aż z Opola !
Fotografką jest moja klientka, ale gdybym jej nie zaroponowała udziału to też cykałabym fotki telefonem. Kobieta robi sliczne sesje noworodkowe a jak przyszło co do czego to zgłupiała ze rzesy tak trudno sfotografować ! Obie sesje konkursowe trwaly ponad 2h bo nie moglysmy dobrac swiatla i ustawien tak, zeby bylo widac kolory. Dla niej to tez swietna zabawa i wyzwanie bo uczyła się czegos nowego. To samo dotyczy makijażystki, choc ja akurat w obu sesjach malowałam modelki samodzielnie swoimi kosmetykami a do profesjonalnych ich zaliczyc nie można.
Wszystko się da załatwić niemal bez pieniędzy (wiadomo rzesy, zdobienia trzeba miec lub kupic) ale wymaga to troszkę pomyślunki, czasu i organizacji. I albo nam się chce albo nie.
Mysle ze tak czy siak bardziej się opłaca wszystkim równać w górę niż w dół...
-
-
Bez pospiechu... pewnie o godzinie 23.59 :tany2:
-
Jak zwykle :D Mimo że nic nie wygram to ciekawa jestem podium, no i tego że bede mogła wrzucic moje konkursówki na fb <3
-
hehe ja też czekam, żeby wrzucić zdjęcia na fb :P
-
Jeszcze napewno kilka godzin :))
-
Ale jestem ciekawa wynikow bo to pierwszy konkurs w ktorym nie moge wytypowac kto bedzie na podium a zawsze mialam jakies typy.
-
Ja mam swoje 4 typy na podium a 17stka to mój numer 1 :)
-
Bananowy- 17 to tez moj typ na 1miejsce:-)
-
No już za chwilę chyba się dowiemy jak jury zadecydowało ;)
-
a dla mnie super 9,16 i 17. wszystkie prace sliczne i dokladne brawo dziewczyny.
a teraz wyniki :pistol:
-
Pewnie okolo polnocy. A to az za godzine buuu
-
Dziękuję wszystkim za udział oraz za cierpliwość :)
Wyniki: http://forum.wzorki.info/konkursy/11...h-fantasy.html
-
Gratuluje dziewczyny, podium zasłużone, wcisnęlabym na nie jeszcze Cataleye, bo cudne :) Ale Edusia moja faworytka, Wisienka to samo <3 gratulacje, poziom bardzo profesjonalny <3
-
Miałam robić makijaż podobny do 3 stylizacji :)
Gratki!
-
Gratuluje wszystkim. Wisienka moj faworyt.
Szkoda ze wynikow sondy.nigdy nie ma. W sensie calej nie tylko pierwszyxh miejsc.
-
Dzieki za głosy w sondzie dziewczynki :kwiatek:
-
-
gratuluję, dziewczyny! miałyście niesamowite pomysły, podziwiam :) w każdej stylizacji dostrzegliśmy ogrom pracy i zaangażowanie, jesteście świetne, wrzucajcie śmiało zdjęcia na fb, będę lajkowała :)
-
Cytat:
Napisał
Gorzkajakmokka
Miałam robić makijaż podobny do 3 stylizacji :)
Gratki!
Ja się właśnie zastanawiałam, czy żadna nie wpadnie na podobny pomysł, póki co nie widziałam prób podjęcia takiego makeupu więc zaryzykowałam :D
DZIĘKUJĘ ZA MIEJSCE NA PODIUM I GRATULUJĘ POZOSTAŁYM UCZESTNICZKOM, NAPRAWDĘ DOBRE PRACE :)
-
Gratuluję wygranym dziewczynom :) Dobra robota !
-
Ale miło ;] Baaaardzo dziękuję organizatorom za takie wyróżnienie, naprawdę na nic nie liczyłam bo Wasze prace dziewczyny były wyjątkowo dobre w tym konkursie :wow: I dziękuję Wam za głosowanie w sądzie :)
-
Edusia Twoja praca była moją faworytką :kwiatek::)
Podium zasłużone! :good:
Gratulacje dla wszystkich Uczestniczek! :ok::)
-
dziewczyny gratulacje- śliczne prace :) pierwsze dwa miejsca tak samo obstawiałam :)
-
Ja też głosowałam na prace edusi :kwiatek:
Świetny konkurs, super zabawa, sprawiedliwe rozstrzygnięcie, poziom prac: wow! Noble i Wzorki dziękujemy:kooffa:
-
Aaaaaaa :woot: Bardzo bardzo dziękuję :kwiatek: :D I gratuluję pozostałym :ok: Poziom był na prawdę wysoki, więc tym bardziej jest mi niezmiernie miło :wstydek:
P.S. lecę wrzucać na fb :P :skacze:
-
Ilość i jakość prac po prostu mnie powaliła. Mimo ,że wygrały nieliczni to moim zdaniem wygracie wszystkie! Poziom bardzo wysoko utrzymany! Zdjęcia profesjonalne i stylizacje fachowo odkryte:) Brawo!
-
Dalyscie czadu dziewczyny - Gratuluje:ok:
-
gratulacje dziewczyny!!!!!! :ok:
-
tez glosowalam na prace nr 9, ale bylo baardzo duzo pieknych prac ktore mi sie bardzo podobaja! Gratuluje wszystkim swietna robota!
-
gratuluje dziewczyny! ale za zażarta dyskusja była w jurorskim ;)
ale podium całkowicie zasłużone!
-
Gratki dziewczyny, ja się nie mogłam do ostatniej chwili zdecydować czy 6 ma iśc na 1 czy na II miejsce :) obie stylizacje z I i II miejsca były dla mnie prze piękne i w 100% świetne technicznie ;) brałam pod uwagę nie tylko oprawę, zdjęcia i ozdoby ale w 100% patrzyłam na najlepsze stylizacje technicznie gdzie tworzyły się idealne przejścia bez schodków itp ;)
Każda praca była na bardzo wysokim poziomie ;) I tak naprawdę ciężko było nam wybrać tę Trójcę ;) Dziewczyny z konkursu na konkurs stajecie się coraz lepsze SUPER :) Bardzo cieszę się z ponownego osiągnięcia mojej kursantki wisienki :)
Gratulacje dla każej z WAS nie tylko z podium :) Na prawdę oczka cieszyłam przed lapkiem patrząc na Wasze prace ;)
-
Świetne prace dziewczyny. Jesteśmy pod wrażeniem.
Już udało się nam jednak pozbierać po początkowym szoku i szykujemy nagrody :)
Dziękujemy wszystkim uczestniczkom konkursu. Pokazałyście, że macie niesamowite umiejętności i wyobraźnie. Wszystkie prace były cudowne.
-
Chwalę się swoją nagrodą - jeszcze raz dzięki Noble za wyróżnienie :D
-
A to moje nagrody:) bardzo dziękuję!
-
My również dziękujemy. Jeszcze raz gratulujemy :)
-
Dla reszty tez beda dyplomiki czy tylko dla podium ? ^_^