-
Odp: Kwota za wynajem stanowiska
Niestety u mnie wszystko nie wypaliło ta właścicielka wycofała się w ostatniej chwili i zostałam na lodzie wydałam kupe kasy na produkty i szkolenia a ona w ostatniej chwili poprostu mnie olała;(;( Nie wiem co mam teraz zrobić czy otworzyć własną działalność czy iść do pracy tylko nie w tym zawodzie ponieważ u nas nie ma ofert pracy jeżeli chodzi o stylistkę paznokci:( Mówie wam jestem załamana ;(
-
Ja się dogadalam z wynajmującym na cene za m.kw plus niestety brutto bo on jest vatowcem. i odrazu o to trzeba pytac zeby potem sie nie rozczarowac:]
Niestety interesuje go tylko czynsz, liczniki zrzucil na mnie, wiec musze sama wszystko pozakladac i sie sama rozliczać ze spoldzielnią i energetyką.
Wyjde na tym jak zabłocki, bo cena straszna ale miejsce salonu moze spowoduje ze bedzie sie kręcilo bo lokalizacja to jego jedyny plus;)
-
Choco lokalizacja jest istotna!! do odważnych świat należy, dobrze wróżę:D pamiętasz jak rok temu gadałyśmy o działalności a ty się w głowę pukałaś? :D i co sama zobacz jak idziesz do przodu!!! ja sie szykuje na parapetówe hyhyhy
Kasia, niestety przejedziesz sie zapewne i to nie raz, często się takie akcje zdarzają, człowiek uczy sie na błędach,a więc nigdy nic straconego;) spróbuj pochodzić po salonach, może coś się trafi fajnego, trzymam kciuki :*
-
Słuchajcie sprawy się pokomplikowały i jeszcze raz was prosze żebyście mi doradziły. Dziewczyna chce żebym płaciła za wynajem stanowiska 1000 zł tylko że weźmie mnie na staż żebym przez pół roku miała pieniądze jakieś na zapłate tego czynszu. Ona zakupi mi stolik, fotele i zrobi reklamę. Dużo moich znajomych mi tą propozycje odradzają ale mi jakoś moja intuicja podpowiada że może mi się tam uda zdobyć klijentki ponieważ to jest w samym centrum miasta.Stażu jest ok. 800 zł więc dopłacałabym tylko 200zł. powiedzcie mi czy opłaca mi się tam iść na to pół roku. Co wy byście zrobiły na moim miejscu. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
-
propozycja nie jest taka zła....wszystko zależy od tego jak stworzycie umowę. ale równie dobrze mogłaby ci powiedzieć 200 zł i koniec tematu. coś tu nie do końca jest ok. Wie ktoś może czy firma biorąca na staż ma z tego jakieś profity??
-
z tego co słyszałam to chyba coś tam taka firma dostaje..
szczerze?? moim zdaniem troche sporawo ten 1000zl...
-
strasznie dużo liczy sobie ta pani jak za taki mały kawałek:wow:
-
Kasia a yo 1000 zł to za jaki metraz dokładnie, czy masz toalete. okno, jak z opłatami, i srodkami czystkościi i jaką reklamę ci oferuje??
-
Ja również uważam że 1000 zł to bardzo dużo. reklame będę miała na budynku. A jeżeli chodzi o metraż to jest w salonie fryzjerskim a oni mi to oddzielą parawanem ok.10m, opłaty mnie już żadne nie interesują i będę miała ten kącik przy oknie. Mi chodzi tylko o to pół roku ponieważ jak mi się skończy ten staż to nie mam zamiaru tam zostać za takie pieniądze, chodzi mi o to żeby zdobyć klientki a po stażu otworzyć coś swojego. Dziękuje za odpowiedź:)
-
Jeśli idziesz tam tylko po to, żeby pozyskać klientki, to nie wiem czy warto, musisz liczyć się z tym że:
1. być może pracodawca podsunie ci jakąś lojalkę do podpisu
2. nie każda zdobyta klientka za Tobą pójdzie
Przez te pół roku i zaoszczędzone 6 tysi możesz sobie uzbierać swoje własne klientki i zacząć swoje na "czysto".
A co jeśli posądzą Cię potem o tzw "kradzież klientek" ? taka ciągnąca się opinia może zrobić sporo zamieszania.
-
Zgadzam się z Sam... ja nigdy nie poszła bym na to..
dla mnie 1000zl to dużo za dużo jak na stolik obok fryzjerek..
-
Należy wciąć pod uwagę częstotliwość "ruchu" w salonie, ale za taki skraweczek 1000 zł to bardzo dużo. Chyba że sam czynsz lokalu wynosi kilka dobrych tysięcy i nawiedzają go tabuny klientek ;)
-
Dziewczyny mam pytanko. Otwieram DG ale nie mam żadnego wkładu. Opłaty za wynajęcie własnego pomieszczenia max 500zł z opłatami no i do tego dochodziłby mi zus okołoło 650zł. Zastanawiam się czy napewno mam startować i wyrobię sobie klientki by na te podstawy zarobić?? W okolicy nie ma nikogo kto robi ładne i poprawne pazurki, a wogóle to jest tylko jeden zakład gdzie wykonują taką usługę. Jak myślicie ?? Wchodzić w to??
-
-
Można pewne składki ominąć i płacić ciut mniej:) a niestety niski Zus mnie nie obowiązuje:( 3 lata temu wykorzystałam tą możliwość...
-
Van nie zastanawiaj się. Ja wynajmowałam najpierw u fryzjera kącik na stolik ruch był średni bo same starsze kobitki przychodziły a wychodziłam na czysto miesięcznie ok 800 zł, teraz otwarłam swoje i 2 miesiące po otwarciu zarabiam 2x więcej niż tam, a to jest dopiero początek. Na osiedlu na którym wynajmuje lokal jest może jeszcze z siedem innych salonów w których robią pazury a tragedii nie ma. Poza tym robisz ładne pazurki a to chyba wystarczający argument :) powodzenia i nie zastanawiaj się :)
-
Van! Nawet się nie zastanawiaj! Jeśli tylko jesteś zdecydowana to bez zastanowienia! Dobrą reklamę zrobisz i powinno się kręcić, bo pazury lepić umiesz, oj umiesz :)
-
van ja też tak myślę!
Kasia, za staż zwykle dostaje sie dofinansowanie, mi sie wydaje że ta osoba chce wziąć i od ciebie i z urzędu kase. plus to co ty zarobisz to dla kogo idzie? (slepa jestem może pisalas a ja nie widze). wydaje mi sie że za dużo kręci żeby miało to dla ciebie wyjsc na dobre :(
-
Asia to co zarobie na pazurkach cała kasa idzie dla mnie. jutro ide z nimi pogadać żeby mi przynajmniej zjechali do takiej kwoty jaką za staż dostaje mam nadzieje że się zgodzą Ponieważ w tym salonie jest duży ruch i praktycznie same młode kobitki tam przychodzą:)
-
trzymam kciuki i moja rada (jeżeli sie zdecydujesz), umawiaj klientki przez swoją komórkę a nie salon, bo potem może być tak że nie będą miały do ciebie kontaktu
-
byłam dzisiaj tam i się utargowałam:skacze: w następny poniedziałek zaczynam:) Asia właśnie plus jest z tym że oni jak będą mi robić reklamę to już z moim num. telefonu to jest na takiej zasadzie jak by to było moje, wizytówki też robię w swoim zakresie, cenę też ja ustalam oni wogule się nie mieszają do mojej pracy.
-
Gratuluję i życzę powodzenia :)
-
No to Kasiu, trzymamy kciuki i czekamy na bieżące relacje:D
-
Dobry wieczór,
Może któraś z Pań, albo jakaś koleżanka jest zainteresowana współpracą i wynajmem lokalu na stylizacje paznokci w Warszawie. Osobne pomieszczenie ok. 7 m2
Właśnie otwieram Salon Modelowania Ciała i poszukuje miłej osoby do współpracy. Cena najmu 600 zł. Lokalizacja osiedle - Gocław.
w razie pytań prosze o kontakt - jesteśmy nastawione na miła dwustronna współpracę :)
pozdrawiam
Magda wmada@wp.pl
-
teoretycznie powinno to być w ogłoszeniach, ale zostawię może którejś z naszych forumowiczek się przyda. i zapraszamy do pisania na forum ;)
-
hej! chciałam wam się pochwalić z dzisiejszego mojego pierwszego dnia w pracy:skacze: A więc miałam dzisiaj już 2 klientki i kilka mi się już umówiło na następny tydzień:yess: Więc jestem przeszczęsliwa ponieważ to są moje pierwsze zarobione pieniądze na pazurkach:P a co najważniejsze klientki wyszły zadowolone i powiedziały że napewno będą moimi stałymi klientkami bo bardzo im się podobają paznokcie i obsługa:yess: Jestem bardzo zadowolona z dzisiejszego dnia i oby takich dni było jak najwięcej a pomyśleć że tak się stresowałam;)
-
Grunt to pozytywne nastawienie. Gratuluje pierwszych klientek :) Ehhh pamiętam moją pierwszą klientkę, miałam takiego stresiora!! Ale później się wyrobiłam :D Kwestia czasu i praktyki :)
-
dziewczyny co się bardziej opłaca płacić kwotę 700 za wynajem czy płacić np 20 % od zarobku?
Bo tak pomyślałam że jakby nie było to jeśli właściciel będzie miał zysk z tego czy będą klientki to będzie je nakręcał na usługi.
Jak to widzicie swoimi obiektywnymi oczkami ? :D :*
-
Nie znam sie zbytnio ale ja chyba bym wolala placic za wynajem niz 20%.Ale moze sie myle.
-
jakbys odprowadzala 20% wlascicielowi, czyli inaczej 80% dla ciebie plus twoje produkty. nie sadze zeby ktos na to poszedl:/ to juz musisz sie zastanowic, jaki bedziesz miec zysk, np zakladajac utargu 3tys, w pierwszym wariancie masz 2300 z czego musisz kupic produkty i miec na oplaty typu zus. a 20% to bedzie tylko 400 oddajesz. dla ciebie lepiej, ale nie wiem czy wlaściciel sie na to zgodzi.
a przy utargu 5tys, gdy placisz 700 to zostaje 4300, a w procencie 20% to już tysiąc złotych wychodzi.
czyyyli im większy utarg tym mniej ci sie to oplaca :D
-
No tak . . . tutaj się zgodzę. Właśnie się nad tym zastanawiam , bo ta babeczka która mi pomaga ma mega znajomości i załatwiła mi, że jakaś wysoko postawiona jej znajoma , załatwi mi salon w centrum na dogodnych warunkach , fajne pomieszczenie , ekipa , duża klientela . . . w sumie bajecznie to brzmi , ale ciekawe jak to będzie się miało do rzeczywistości. I ta babeczka wymyśliła że najlepiej będzie właśnie jak zamiast jakiejś tam kwoty miesięcznie za wynajem będę dawała właścicielowi procent jakiś , bo wtedy jemu też będzie zależało na tym żebym Ja miała klientki ... dlatego właśnie chce się was poradzić , bo to mój biznes będzie , wy siedzicie w tym i wiecie co się będzie bardziej opłacało a co nie , żeby nie było tak że będę się potem musiała wkurzać , że tyle z utargu oddaje.
:huh: :/:
-
rzeczywiście bajecznie brzmi, oby w rzeczywistości było tak samo :D:D:D zazwyczaj jak zatrudniają na procent, to jest to ok 30-35% dla stylistki, więc taka opcja jak mówisz byłaby korzystna. często jest tak, ze w opcji gdy placisz miesięcznie możesz sobie sama ustawiać godziny a tak na procent to musisz siedziec tak jak salon jest otwarty- a to juz zalezy jak ci dogodniej
-
Wydaje mi się, że wszystko zależy od kilku kwestii. Czy wiesz jaka by miała być stała opłata miesięczna? Co ta kwota obejmuje: metraż stanowiska, woda, prąd? Jaki jest faktycznie ruch w salonie, ceny usług, procent który miałabyś dawać zamiast opłaty stałej? To wszystko jest ważne. Musisz przeliczyć, która forma bardziej się opłaca. Stały czynsz ma swoje plusy, bo płacisz w określonym terminie konkretną sumę i masz spokój. Jednak są też minusy, gdy w danym miesiącu masz mały ruch. Opcja z procentem też ma dwa medale. przy małym zarobku zaoszczędzisz, ale co jeśli ruch będzie cały czas duży (czego Ci życzę) i co miesiąc wyjdzie więcej niż przy opłacie stałej?
Dlatego na spokojnie się zastanów i weź pod uwagę wszystkie za i przeciw:).
-
Muszę to poważnie przemyśleć ... jeszcze zobaczymy jaki mi wynajdą ten salon i czy pomieszczenie które będę wynajmowała będzie spełniało moje oczekiwania ... właściwie to chyba nawet bym wolała wiedzieć konkretnie ile będę musiała zapłacić na koniec miesiąca , a nie potem się rozliczać z właścicielem z każdego grosza który zarobiłam ... wyliczać %.
Niby gdybym wynajmowała na dany porcent z mojego utargu , to zależałoby mu żeby miała jak największy , ale z drugiej strony sama mogę sobie zadbać o reklamę i o zdobywanie klientek ... :huh:
-
najlepiej wszystko na spokojnie przemyślecc i przeliczyc ,żeby potem nie żałowac...
-
Dziewczynki ja dostałam propozycje podnajęcia stanowiska w Łęcznej, lokal na 1 piętrz cieplutko około 40 m całościowo. Dziewczyna podnajmuje od własciciela za 2 tysiące, ode mnie chce 400 zł za stanowisko juz razem z opłatami, na czystko. Miałabym do dyspozycji (ona zapewnia) biurko, lampę UV, pochłaniacz, lampę z lupą, autoklaw, frezarkę. Stara się o dotację. Ja chciałam na razie spróbować na czarno, tzn. nie rejestrować firmy tylko dać jej na ten czynsz żeby rozeznać rynek. W tym miejscu miała dziewczyna masaże i lokal jest po remoncie. Wiem, że to ryzyko, ale mogłabym koło czerwca z Urzędu Pracy iśc na darmowe szkolenie i dostać dotacje. Teraz dziewczyna chce 300 zł dopóki mi nie wyposaży stanowiska, bo dotacje dostanie koło marca-kwietnia, a do tego czasu mam pracowac na swoim wyposażeniu. Dziś mam pisać umowę, czy to jest korzystne? Dodam, ze zaczynam od zera, no może od 1 klientki stałej. Żele i produkty mam miec swoje.
-
korzystne, ale jeżeli bez firmy to raczej bez umowy?
-
dziewczynki a jesli np ja bede swiezo po szkole kosmetycznej(no i kursach oczywiscie) i bede chciala wynajac stanowisko u fryzjerki za 450zl, to musze zalozyc wlasna dzialalnosc? no i pewnie placic pozniej ZUS tak? wiecie mniej wiecej ile mnie to by wynioslo (zalozenie dzialalnosci i ile co miesiac trzeba oddac dla Zusu) ?
-
przez pierwsze dwa lata ZUS ok 360 zł później prawie 900 zł. Założenie działalności jako tako nic nie kosztuje. Jedynie podatek który odprowadzasz (to zależy czy będziesz na ryczałcie, karcie czy vat) od zarobków. To tak w skrócie ale jest dokładniejszy temat
http://forum.wzorki.info/wlasny-gabi...sny-salon.html
http://forum.wzorki.info/wlasny-gabi...spodarcza.html
-
Cytat:
Napisał
asia
korzystne, ale jeżeli bez firmy to raczej bez umowy?
No na razie miesiąc, czy dwa na czarno, bo składamy wniosek o dofinansowanie dla niepełnosprawnych, a czynsz trzeba płacić i mi miejsce ucieka. Już spisałam umowę :skacze:
tzn umowę o podnajem ofc