-
Odp: Dezynfekcjia i jej brak w salonach/domach
narzędzia metalowe powinny być sterylizowane bez warunkowo!!
żadne moczenie nie daje pożądanego efektu zalecane jest owszem jako dezynfekcja ale to wstępnie przed sterylizacją!!
innego typu urządzenia czyli np patyczki,pilniki powinny być jednorazowego użytku,,są pilniki które można dezynfekować ale nie wszyscy takie mają
-
Zna ktos odpowiedniki preparatow do dezynfekcji w UK? Wszystko musze sciagac z Polski, a niestety jest to uciazliwe. :(
-
fajny wątek, ale widzę że niezbyt gęsto w nim od wypowiedzi...
pracowałam w kilku salonach (dalej zresztą pracuję), pracowałam też w domu. uogólnię więc jak to wyglądało.
w domu jesteśmy same sobie paniami i odpowiedzialność ponosimy same.
w salonie jest ktoś nad nami i nie zawsze mamy wpływ na politykę sterylizacyjną szefa.
najgorsze co widziałam?
wypunktuję:
- środek nieznany do dezynfekcji, którym były spryskiwane cążki co 5-10 klientka
- kapturki ścierne co prawda jednorazowe do pedicure ALE po tym był nim ściągany żel z paznokci u rąk!!!! jak w ogóle można było wpaść na tak rewelacyjny pomysł?
- pilniki zużyte magazynowane w różnych miejscach w salonie (nikt nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie "po co?")
- wielkie oczy szefa na psikanie rąk klientki przed zabiegiem
- zamiast sterylizatora takie UV coś służące do przechowywania już wysterylizowanych narzędzi, ale oczywiście nigdy sterylizowane nie były a to ładnie świecące urządzenie miało zapewniać klientkę o tym że się o nią dba
- wanienka na płyn dezynfekujący która stała jako ozdoba, jak zresztą inne urządzenia do sterylizacji
- szefostwo które za chiny nie chciało zrozumieć PO CO mi płyn do dezynfekcji, sterylizator, rękawiczki itp. "przecież już tyle lat prowadzi salon i nikomu nic się nie stało!!"
pozwólcie że skończę na tym, ale mogłabym pisać w nieskończoność
zdarzyło mi się PROSIĆ szefa o środki do dezynfekcji i sterylizator.
na prośby wprowadzenia pilników indywidualnych dostałam odpowiedź że się nie da, bo za dużo klientek i jak ja to sobie w ogóle wyobrażam?
na szczęście obecnie mam w salonie rękawiczki, sterylizatory, płyny.
pilniki myjemy i psikamy, rączki psikamy, maseczki mamy, worki pochłaniacze pierzemy, biurka dezynfekujemy. klientki są wniebowzięte, bo czyściutko i widzą że dbamy, ale i tak czasem się pytają po co mi rękawiczki (odpowiadam że aby sobie paznokci nie spiłować), pytają się czy cążki są gorące i dlaczego :) spokojnie tłumaczę i widzę że sobie to cenią.
ale i tak dziwi mnie że klientki to dziwi!!! przecież jak idą do dentysty to oczekują sterylizacji, no to czemu jak im ktoś przy paznokciach, stopach czy oczach grzebie to się tego nie spodziewają?
-
Mam duzy problem.
Mieszkam za granica w UK i mam malutki pokoj w domu, gdzie robie pedicure, paznokcie zelowe, rzesy.
Sanepid w UK niestety nie dziala jak w Polsce i zamyka sie do autoklawu i bleacha(chlor).
Ja zaczynajac prace stosowalam srodek SKINSEPT PUR, ktory jest srodkiem w moim saloniku i bardzo chcialabym zakupic inne. (poza mydlem antybakteryjnym, chusteczkami antybakreryjnymi i plynem do dezynfekcji narzedzi).
Czy znajde za granica dystrybutorow tych innych srodkow?
Ktore srodki sa podstawowe i najlepsze?
W Polsce wszystko jest ogolnie dostepne, a tu niestety nie. Wszystkie salony kosmetyczne dezynfekowane sa chlorem, czy to naprawde zastepuje wszystko??
Dziewczyny pomozcie.. :(
---------- Dodano o godzinie 08:47 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 08:40 ----------
To strona health and safety UK ;/
same zobaczcie .... metody dezynfekcji i sterylizacji u dolu...
Health and Safety Guidance Notes: Hairdressing and Beauty Salons – Shropshire Council
---------- Dodano o godzinie 07:47 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 08:47 ----------
Zero wsparcia??? :(
-
-
Dziewczyny jak stosujecie ALDESAN E ?
ALDESAN E - środek sterylizujący i dezynf. - 1000ml
Zakupilam specjany sloiczek do sterylizacji i dezynfekcji. Chce sterylizowac narzedzia wlasnie ALDESANEM.
Jakie proporcje proszku do plynu? Czytalam, ze 14 dni jest aktywny po zmieszaniu , potem trzeba wymienic plyn.
-
Ja stosuję Aldesan. Rzeczywiście jeśli się go rozrobi to jest ważny przez dwa tygodnie.
-
Ale cały środek czy tylko to co w wanience? A jak jest z aldewirem?
-
wymieniamy ten co jest w wanience ale tez chetnie dowiem sie o aldewirze bo go zamowilam....
-
W sensie, że codziennie? Bo jakoś też się waham między aldesanem a aldewirem
-
aldewir ma chyba szybsze dzialanie...
-
aldesan jest strasznie drogi i nieekonomiczny... jest sporo wiecej specyfikow o szerokim spektrum i do rozrabiania a starcza na długo...
ja np. do plynnej sterylizacji mam ultradesmit a do plynnej dezynfekcji lisoformin i na to wszystko sanepid wyraza zgode... do tego do blatow mam w sprayu (nie pamietam jak sie nazywa) i do dłoni skinsept...
bez sensu placic za aldesan e tyle kasy po czym trzeba wylac go po 14 dniach.. koncentraty starczaja na dluzej :) polecone przez sanepid oczywiscie...
-
ZYZA gdzie znalezc te preparaty? Jaka to firma?
-
-
Nie wiem już sama co o tym sądzić, była dzisiaj u mnie pani z sanepidu i pytałam o aldesan e, stwierdziła że to dalej jest dezynfekcja a nie sterylizacja, sama nie wiem co o tym myśleć.... bardzo intensywnie zastanawiam się nad autoklawem żeby mieć święty spokój!
-
Witam higiena jest dla mnie bardzo ważna, jednak nigdzie nie mogę otrzymać szczegółowej informacji. Mianowicie otwieram salon kosmetyczny i mam problem jak czyścić mikrodermabrazję, peeling kawitacyjny czy ultradzwięki? Kazdy robi wszystko inaczej? Proszę mi powiedzieć jak jest z pilnikami do paznokci, każdy nowy dla klientki czy mycie i moeczenie w wanience? Proszę mi wszystko opisać, żebym nie zrobiła jakiejś głupoty? :)
-
na każdym urządzeniu powinna być w instrukcji opisana dezynfekcja/ sterylizacja.
mikro- końcówki szybka dezynfekcja, potem myjesz dokładnie i do autoklawu albo oddajesz do sterylizacji do szpitala
ultrwadzwieki/ kawitacja - czyścisz glowicę np wilgotną czystą sciereczką, na wacik psikasz np incidurem i przecierasz, nigdy nie psikasz bezpośrednio na urządzenie.
Ja z pilnikami akurat staram się mieć co set nowy, ale zdarza się że po prostu stosuję incidur - chociaż od dawna zastanawiam się czy dobrze robię i dalej nie wiem, nie trzymam pilnikow podpisanych i nie wyobrażam sobie tego - to dopiero jest siedlisko bakterii.
-
dziewczyny zamowilam Aldesan, ale ja wciaz watpie...
rozumiem,ze wlewam do wanienki rozrobiony płyn i przez 2 tygodnie używany w wanience płyn wciaz jest ważny tak? jakos wyobrazam sobie,ze bedzie brudny;) po tych 2 tygodniach
-
Ja w domu zachowuję środki ostrożności i dezynfekuję to co się da :)
Mam płyn do dezynfekcji Octenisept i spryskuje nim przed każdą klientką lampe w środku( podkładkę do trzmania dłoni) powierzchnie pochłaniacza, biurko do manicuru, wszystkie pędzelki, kopytka gumowe do odsuwania skórek i sondy jakie mam ( niewiadomo w koncu czego będę przecież potrzebowała). Nie wycinam skórek niczym ostrym więc nie naruszam ciągłości tkanki :) Dodatkowo Jeszcze przed spryskaniem Octaniseptem pochłaniacz i lampę przemywam wacikiem nasączonym spirytusem, czyszczę tym wszystkie zanieczyszczenia :) Pilniczki mam pochowane w kopertach i podpisane, kazda stala klientka ma swój oddzielny, mysle ze to takie minimum ktore musimy spełniac zeby nie zrobic krzywdy sobie i innym :)
-
a ja z kolei tak jak Zen -równiez nie trzymam pilników uzywanych bo to siedlisko bakterii,raczej daje klientkom po kazdej skonczonej stylizacji , w razie czego mają czym skrócic pazurki gdy jest juz spory odrost a nie obcinają ich bóg wie czym..:wow:
do stolika ,krzesełek itp mam płyny dezynfekujące ,ale uzywam tez np płynu do dezynfekcji rąk ,mimo iz zakładam rękawiczki to poprostu jakoś bezpieczniej sie czuje :D ,równiez dezynfekuję środek lampy jak i pochłaniarkę i wszystko dookoła ...bo nigdy nie wiadomo co sie może przytrafić ,warto być ostrożnym ,chociaz niestety większosc znam stylistek salonowych które nie stosują zadnej dezynfekcji a juz o głebszych metodach sterylizacji pojęcia nie mają...rozumiem ze sa osoby które nie zwracają uwagi na czyjes choroby itp..ale nie zwracac uwagi na swoje zdrowie i swoje bezpieczeństwo to chyba sie niektóre pseudo-minely z powołaniem...
-
Ja miesiąc temu poszłam na rozmowę o pracę w salonie, Pani powiedziała, że będę miała jej zrobić manicure i przy okazji ona przeprowadzi rozmowę. Wszystko było już przygotowane do zabiegu. Usiadłam i poprosiłam o płyn do dezynfekcji (bo nie było wyjętego),Pani powiedziała mi gdzie jest. Pracuję tam już od miesiąca i po kilku dniach wyszło na jaw, że szefowa jak i fryzjerka też dezynfekują co się da i kiedy tylko mają czas :) Teraz sobie myślę, że to był mój pierwszy sprawdzian: Czy dbam o dezynfekcję ;)
-
Ja pracuję w domu, ale staram się jak mogę i dezynfekuje co się da :)
ostatnio znalazłam taką niby wanienkę na allepaznokcie Sterylizator do narzędzi i pilników - Allepaznokcie Hurtownia Kosmetyczna ma może któraś z Was. bo zastanawiam się nad jej kupnem.
Pilniki oczywiście używam jednorazowo, chyba, że robię klasyczny manicure lub hybrydy, gdzie nie ma tyle piłowania, wtedy dezynfekuje pilnik wkładam w woreczek strunowy i podpisuje, której klientki on jest.
-
Cytat:
Napisał
Kasia991
Ja pracuję w domu, ale staram się jak mogę i dezynfekuje co się da :)
ostatnio znalazłam taką niby wanienkę na allepaznokcie
Sterylizator do narzędzi i pilników - Allepaznokcie Hurtownia Kosmetyczna ma może któraś z Was. bo zastanawiam się nad jej kupnem.
Pilniki oczywiście używam jednorazowo, chyba, że robię klasyczny manicure lub hybrydy, gdzie nie ma tyle piłowania, wtedy dezynfekuje pilnik wkładam w woreczek strunowy i podpisuje, której klientki on jest.
Kasiu mi on wygląda jak zwykła wanienka do dezynfekcji :)
-
dokladnie to najzwyklejsza wanienka do moczenia narzedzi;)
-
Czyli spokojnie mogę kupować? Jakoś wanienke wyobrażałam sobie inaczej :D
-
Zależy czego potrzebujesz to jest zwykła waniennka tylke ze z logo allepaznokci.
Jako produkt sama nie dezynfekuje narzedzi jest tylko ,,pojemnikiem,, w którym je dezynfekujemy wiec raczej bym odradzala, moim zdaniem lepiej kupic profesjonalna niz taka ale to tylko moje zdanie :
:wstydek:
-
Tak wiem na jakiej zasadzie działa, a potrzebuje do domowego użytku, wiadomo, że do salonu trzeba inwestować w profesjonalny sprzęt, a chyba dezynfekcja w takiej wanience jest lepsza niż powierzchowna z płynem ze spryskiwaczem? :>
-
Jasne ze lepsza ale moim zdaniem nie warto inwestowac w taka wanienke tylko kupic podobny produkt, ktory bedzie lepszej jakosci i moim zdaniem wyglada berdziej ,,profesjonalnie,, bez loga alkepaznokci, moze pomysl o czyms takim Ecolab, ewentualnie STERYLIZATOR WANIENKA DO DEZYNFEKCJI NARZĘDZI (3023799800) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Nie moge znalezc zdjecia takiej jaka my mialysmy w salonie i byla swietna, z miarka na boku i porzadna pokrywka, zabezpieczajaca przed wylaniem
-
fryzzz ale się uparłaś na to logo allepaznokci :P przecież to znak wodny na zdjęciu a nie logo na produkcie :) Pokazałaś w linku dokładnie taką samą wanienkę :)
-
heheh dokladnie:D to sa 2 identyczne wanienki, uzywalam takiej kiedys w salonie w tej chwili ja zastapilam myjka ultradzwiekowa:)
pozatym tam mala jest wystarczajaca , nie widze potrzeby posiadania 2 litrowej lub wiekszej wanny;)
-
Cytat:
Napisał
Ladyss
fryzzz ale się uparłaś na to logo allepaznokci :P przecież to znak wodny na zdjęciu a nie logo na produkcie :) Pokazałaś w linku dokładnie taką samą wanienkę :)
Haha chyba coś nie dowidzę :leze::leze::leze: Przepraszam nie zauwazylam ze to znak wodny :skacze: Chodziło mi o to ze wolala bym ta z pierwszego linku ewentualnie taka ale bez loga ale skoro okazal sie to znak wodny to na jedno wychodzi :przytul:
-
a ja ostatnio w książce wyczytałam, że sterylizować w domu można poprzez gotowanie we wrzątku przez 15-20 min bądź "pieczenie" w piekarniku o tem. 250stopni .. jak myślicie czy to dobry pomysł? Do użytku domowego chce kupić wanienkę i odpowiedni preparat ..czy może zastosować obydwie metody i będzie dobrze?
-
w sumie to w sterylizatorze kulkowym też podgrzewa się do takiej temp. też jestem ciekawa
a tak w ogóle jakie jest Wasze zdanie na temat własnie sterylizacji/dezynfekcji narzędzi? Jak z pensetami przy rzęsach? Już sama nie wiem czy wystarczający jest sterylizator kulkowy, czy myjka ultradźwiekowa, czy możne lampa uv, a może po prostu moczenie w wanience w płynach? im więcej czytam o tym tym mniej wiem. Nie pytam o autoklaw bo to oczywiste.
-
może moje pytanie zabrzmi głupio, ale jak się mają te wszystkie środki do dezynfekcji, urządzeń, skóry i powierzchni do pasożytów takich jak świerzb? jak z ich skutecznością?
-
Są skuteczne. Świerzb jest bardzo pospolity. Moje psy mimo, że ja czyścioch miały wszystkie świerzba, musiałam im leki aplikować i pilnować dezynfekcji. Wszystko minęło i ja też zdrowa.
-
Dziewczynki jak preparat dezynfekujący polecacie do wlania do wanienki ?
Chodzi mi o jakiś wydajny płyn itp Mam aldesan E 1l ale on z tego co jest napisane starcza tak na 2tyg po wymieszaniu z aktywatorem w sensie traci swoje właściwości po 2tyg).
-
-
dziewczyny tak czytam i czytam i sama już niewiem, bo planuje otwarcie mobilnego salonu i czy wystarczjąca byłaby dla mnie myjka ultradzwiękowa? czy wanienka? bo pilniki mam osobny dla każdej klientki( w woreczku) czy je też mogę jakoś zdezynfekować???
-
Wanienka i myjka sluza do dezynfekcji a nie do srerylizacji ;) nie wystarcza
-
aha... a to co do sterylizacji???
sterylizator kulkowy?