Interesująca stronica :> Poszłam i przepadłam - chyba zagoszczę na dłużej :) Wybrałam kilka tytułów do zgłębienia na które pewnie sama bym nie wpadła, ja również ją polecam :D
Printable View
Interesująca stronica :> Poszłam i przepadłam - chyba zagoszczę na dłużej :) Wybrałam kilka tytułów do zgłębienia na które pewnie sama bym nie wpadła, ja również ją polecam :D
Cieszę się, że Ci przypadła do gustu. :)
Mnie też bardzo wciągnęła. :D
Odnalazłam Cię i oddałam do obserwowanych. :) Widzę, że gustujesz w fantastyce. :)
Ja się teraz "zabieram" za "Pachnidło" :)
widzialam film hehe
Ja kiedys baaardzo duzo czytalam teraz nie mam czasu niestety:)
Ale My dzieci z dworca zoo to racz\ej bym nie nazwala dobra ksiazka to raczej przerażająco ,odrażająca lektura niestety prawdziwa
pamietnik narkomanki to znów mało realistyczny
Biala masajka super ,ostatnio byl film w telewizji ale to nie to samo
My dzieci... tez jest film ale nie dorasta ksiazce do pięt :)
Teraz zaczynam "Serce w ogniu" :)
Klanat masz rację, My dzieci z dworca Zoo nie można nazwać "dobrą" książką. Ja po jej przeczytaniu kilka lat temu nie mogłam długo spać, było mi przez kilka dni jakoś nie swojo, dobiłam się oglądając film o tym samym tytule. Po nim miałam kilka dni mdłości i nie mogłam nic jeść. Było mi strasznie źle z tym że to nie jest fikcja. Ale odkąd zaczęłam zaczytywać się w literaturze Holocaustu głównie literaturze obozowej, to nagle My dzieci z dworca Zoo stały się jedynie mało ważną i mało dotykającą mnie książką wśród okropieństw które czytam w relacjach ocalałych z Oświęcimia i innych obozów.
Byli... no co Ty...? Aż tak?
ja uwielbiam książki :) pochłaniam je masowo. polecam Paulo Coelho Dan Brown. ostatnio przeczytałam "Dobranockę" Agnieszki Niezgody- główna bohaterka Maja ma cięty język i wydawałoby się wspaniałe życie. książka pełna jest pikantnego słownictwa :) jak dla mnie książka była ok:)
Właśnie skończyłam "Zaćmienie" i zaczynam "Kod Leonarda da Vinci"-wersja ilustrowana-bardzo ciekawa :)
Wersja ilustrowana? Hmmm... ciekawe.
jak tylko poloze synka spac od razu biore sie za czytanie!!! chlone wszystko!!! od `pamietnika narkomanki`, po` kwiat pustyni``, ostatnio czytalam `mialam 12 lat...` mocna ksiazka polecam!
no i rzecz jasna multum ksiazek o tematyce dawnych obozow koncentracyjnych...
A ja zaczęłam "Pamiętniki Wampirów". Powiem szczerze, że serial nieco przekłamany, ale bardziej mi się podoba od książki :P zobaczymy jak dalej się potoczą losy bohaterów, pierwsza część czyli "Przebudzenie" <chyba> nie wciągnęła mnie za bardzo.
Ja przejrzałam temat od początku do końca i wyszperałam parę kąsków dla siebie.:)
Przede wszystkim sięgnęłam po Spaloną żywcem - tytuł pojawiał się kilkakrotnie. Polecam mimo tego, że nie jest to książka łatwa, lekka i przyjemna. Wręcz przeciwnie - budzi skrajne emocje i zmusza do refleksji.
Nie chce pisać za wiele na temat treści, żeby dać możliwość osobom zainteresowanym przeczytania w całości. Jednak pewne kwestie sprawiły, że wpisuję te książkę na listę tych, które człowiek powinnien przeczytać. Przede wszystkim są to wyznania kobiety - obcokrajowca. Nie znającej dobrze języka i właśnie doskonale oddaje to styl i sposób w jaki książka jest napisana. Nie ma tu zbędnej literackości. masy epitetów i wyszukanych metafor. Od razu widać, że zasób słów tej osoby jest ograniczony. Niektóre fragmenty bardziej przypominają język mówiony niż pisany - to wszystko sprawia, że "czujemy" autentyczność tej książki, tego wyznania. Poza tym wspomnienia nie są pisane z perspektywy kobiety wyzwolonej, nowoczesnej, negującej wszystko to, co związane z przeszłością. Po latach w dalszym ciągu widać wpływ wychowania na życie i sposób myślenia "bohaterki". Naprawdę polecam:)
Chciałam jeszcze wspomnieć o takim autorze jak Simon Beckett, twórcy:
- Chemia śmierci
- Zapisane w kościach
- Szepty zmarłych
Jestem wielką fanką Christie i wszystkie kryminały oceniam z tej perspektywy. Wprawdzie wyżej wymieniony nie pisze kryminałów a thrillery medyczne ale strasznie mi się spodobały. A tak jak piszę jestem wybredna w tym temacie:) Na pewno moją opinie podzielą osoby, które lubią np serial Kości. Książki na prawdę wciągające i zaskakujące, czyta się je jednym tchem. Szkoda, że tak mało :( w tym roku ukazała się jeszcze jedna ale chyba nie została jeszcze przetłumaczona na polski.
Jeżeli interesujecie się również literaturą tego typu to bardzo proszę o podrzucenie jakiś tytułów.
Jeszcze chciałam was zapytać, czy czytałyście coś Johna Grishama, warto?
Dziewczyny, a zamierzacie przeczytać książę Weroniki Marczuk?
10 listopada ma się ukazać w księgarniach. :)
Ja to tylko "Ominąć Święta":D
Ja bardzo lubię też czasem sięgnąć po Segala np. "Love Story", "Absolwenci", "Doktorzy, "Nagrody" etc. Ciekawy, lekki język, fabuła zawsze wciąga i pobudza do głębokich refleksji. Takie życiowe historie.
Tak sobie myślę, że chyba Wam nigdy nie poleciłam kilku pozycji, które bardzo mocno zapadły mi w pamięć:
-"Księga cmentarna" Neila Geimana
Bohaterami są mieszkańcy cmentarza, w tym jeden żywy chłopiec:D Pełna humoru, napięcia i zgrabnie wplątanego motywu danse macabre opowieść.
-"I odpuść nam nasze winy" Romain Sardou
Ciężko mi określić gatunek, takie połączenie literatury pięknej z thrillerem i kryminałem. Czyta się jednym tchem, motyw zbrodni, ciekawe tło historyczne, tajemniczy bohater, religia...Wciąga-więcej nie zdradzam:D
-"Złodziejka Książek" Markus Zusak
Pozycja zdecydowanie warta polecenia, akcja dzieje się w nazistowskiej III Rzeszy. Historia opowiadana jest przez małą dziewczynkę i....Śmierć. Ale uprzedzam, przygotujcie sobie chusteczki, bo nie da się pokonać emocji. Oczywiście oprócz płaczu ze smutku, będziecie płakać ze śmiechu. Książka naprawde porusza do granic.
jesli chodzi o ksiazke - `souad spalona zywcem` to zgadzam sie rowniez ja czytalam i naprawde warto...moge ja polecic z czystym sumieniem, chociaz tak jak piszesz nie jest ona latwa... polecam jeszcze ksiazke `dawca` nie bede pisac tresci, ale rowniez dosc bulwersujacy temat opisuje...czyta sie ja z wielka ciekawoscia...polecam!
AKtualnie jestem ta etapie thrillerów medycznych. Przeczytałam ostatnio kilka książek Tess Gerritsen i również są godne polecenia, wciągające, zaskakujące i ciekawe. Także jak ktoś miałby ochotę na coś z tego gatunku to polecam jej książki np "Chirurg".
Jeszcze chciałam wam pokazać fajną stronkę dla osób lubiących czytać:
Lubimy Czytać - Twoja Internetowa Biblioteczka
"Stwórz własną internetową biblioteczkę, pokaż co czytasz i dowiedz się co czytają Twoi znajomi!
Tworzymy unikalny serwis społecznościowy dla miłośników książek."
Jest to strona na której tworzymy swoją internetową biblioteczkę na półki, której wsadzamy książki które przeczytaliśmy, kupiliśmy czy chcemy przeczytać. Książki można oceniać w określonej skali, pisać o nich opinie. Istnieje możliwość zaglądania do biblioteczek znajomych, w ten sposób widzimy ich przeczytane książki, co może nam potem ułatwić wybór w bibliotece czy księgarni.
ja polecę portal podobny do tego co Dudejla: BiblioNETka ? książki - recenzje, opisy, oceny, opinie, dyskusje
aaa nie zauwazyłam:P kiedyś pisałam tam recenzje^_^
ja z kolei jestem miłośniczką książek z nutą surrealizmu :)
kocham literaturę iberoamerykańską -absolutnie wszystko Marqueza i Cortazara; tego ostatniego zwłaszcza opowiadania i zawsze przy nich beczę jak głupia :wstydek:
a teraz kończę "kocią kołyskę" Kurta Vonneguta i już wiem, że przeczytam wszystko tego autora -uwielbiam ten rodzaj dowcipu i prowadzenia narracji; samo się czyta ;)
Kamila, ja przeczytałam tylko jedną książkę Marqueza - Sto lat samotności. Polecam ją i na pewno wolnej chwili wrócę do twórczości tego autora.
Aktualnie dalej wałkuje thrillery medyczne, teraz czytam książkę Palmera Siostrzyczki i Cooka Kryzys. Jestem w trakcie, ale jak na razie bardziej podoba mi się twórczość Gerittsen. Zobaczymy, co będzie jak skończę czytać;)
a czytałyście chmielewską? :D:D uwielbiam, szczególnie jej starsze książki :D:D:D
Powieści Jane Austen :) Duma i uprzedzenie, Emma itp ;)
Natrafiłam ostatnio w sieci na coś takiego:
(jestem ciekawa co sądzicie o doborze dzieł na tę listę, bo ja muszę stwierdzić, że niektóre pozycje mnie zaskoczyły)
Lista BBC książek, które powinien przeczytać każdy człowiek, wraz z dołączoną do niej intrukcjł obsługi:
1. Pogrub te tytuły, które przeczytałeś/-łaś.
2. Użyj kursywy przy tych, które masz zamiar przeczytać.
3. Podkreśl te książki, które kochasz/uwielbiasz/bardzo lubisz.
4. Wykreśl te tytuły, których nie masz zamiaru czytać, albo byłaś/-łeś zmuszona/-y przeczytać za czasów szkolnych i je znienawidziłaś/-łeś.
5. Umieść to na blogu.
1. Duma i uprzedzenie - Jane Austen
2. Władca pierścieni - JRR Tolkien
3. Jane Eyre - Charlotte Bronte
4. Seria o Harrym Potterze - JK Rowling
5. Zabić Drozda - Harper Lee
6. Biblia
7. Wichrowe Wzgórza - Emily Bronte
8. 1984 - George Orwell
9. Mroczne materie - Philip Pullman
10. Wielkie nadzieje - Charles Dickens
11. Małe kobietki - Louisa M Alcott
12. Tess D'Ubervilles - Thomas Hardy
13. Paragraf 22 - Joseph Heller
14. Dzieła wszystkie Szekspira
15. Rebecca - Daphne Du Maurier
16. Hobbit, czyli tam i z powrotem - JRR Tolkien -
17. Birdsong - Sebastian Faulks
18. Buszujący w zbożu - JD Salinger
19. Żona podróżnika w czasie - Audrey Niffenegger
20. Miasteczko Middlemarch - George Eliot
21. Przeminęło z wiatrem - Margaret Mitchell
22. Wielki Gatsby - F Scott Fitzgerald
23. Samotnia - Charles Dickens
24. Wojna i pokój - Leo Tolstoy
25. Autostopem przez Galaktykę - Douglas Adams
26. Znowu w Brideshead - Evelyn Waugh
27. Zbrodnia i Kara - Fyodor Dostoyevsky
28. Grona gniewu - John Steinbeck
29. Alicja w Krainie Czarów - Lewis Carroll
30. O czym szumią wierzby - Kenneth Grahame
31. Anna Karenina - Leo Tolstoy
32. David Copperfield - Charles Dickens -
33. Opowieści z Narnii - CS Lewis
34. Emma - Jane Austen
35. Perswazje - Jane Austen
36. Lew, czarownica i stara szafa - CS Lewis
37. Chłopiec z latawcem - Khaled Hosseini
38. Kaptan Corelli - Louis De Bernieres
39. Wyznania Gejszy- Arthur Golden
40. Kubuś Puchatek - AA Milne
41. Folwark Zwierzęcy - George Orwell
42. Kod Leonarda Da Vinci - Dan Brown -
43. Sto lat samotności - Gabriel Garcia Marquez
44. Modlitwa za Owena - John Irving
45. The Woman in White - Wilkie Collins
46. Ania z Zielonego Wzgórza - LM Montgomery
47. Z dala od zgiełku - Thomas Hardy
48. Opowieść podręcznej - Margaret Atwood
49. Władca Much- William Golding
50. Pokuta - Ian McEwan
51. Życie Pi - Yann Martel
52. Diuna - Frank Herbert
53. Cold Comfort Farm - Stella Gibbons
54. Rozważna i Romantyczna - Jane Austen
55. A Suitable Boy - Vikram Seth
56. The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon
57. Opowieść o dwóch miastach - Charles Dickens
58. Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley
59. The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon
60. Miłość w czasach zarazy - Gabriel Garcia Marquez
61. Myszy i ludzie - John Steinbeck
62. Lolita - Vladimir Nabokov
63. Tajemna historia - Donna Tartt
64. The Lovely Bones - Alice Sebold
65. Hrabia Monte Cristo - Alexandre Dumas
66. W drodze - Jack Kerouac
67. Juda nieznany - Thomas Hardy
68. Dziennik Bridget Jones - Helen Fielding
69. Dzieci północy - Salman Rushdie
70. Moby Dick - Herman Melville
71. Oliver Twist - Charles Dickens
72. Dracula - Bram Stoker
73. Tajemniczy Ogród - Frances Hodgson Burnett
74. Zapiski z małej wyspy - Bill Bryson
75.Ulisses - James Joyce
76. Szklany Klosz - Sylvia Plath
77. Jaskółki i Amazonki- Arthur Ransome
78. Germinal - Emile Zola
79. Targowisko Próżności - William Makepeace Thackeray
80. Possession - AS Byatt
81. Opowieść Wigilijna - Charles Dickens
82. Atlas chmur - David Mitchell
83. Kolor purpury - Alice Walker
84. Okruchy dnia (też: U schyłku dnia) - Kazuo Ishiguro
85. Pani Bovary - Gustave Flaubert
86. A Fine Balance - Rohinton Mistry
87. Charlotte's Web - EB White
88. The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom
89. Przygody Sherlocka Holmesa - Sir Arthur Conan Doyle
90. The Faraway Tree Collection - Enid Blyton
91. Jądro ciemności- Joseph Conrad
92. Mały Książe - Antoine De Saint-Exupery
93. Fabryka os - Iain Banks
94. Wodnikowe wzgórze - Richard Adams
95. Sprzysiężenie osłów - John Kennedy Toole
96. Miasteczko jak Alice Springs - Nevil Shute
97. Trzej Muszkieterowie - Alexandre Dumas
98. Hamlet - William Shakespeare
99. Charlie i fabryka czekolady - Roald Dahl
100.Nędznicy - Victor Hugo
a ja ostatnio wypożyczyłam sobie "Z archiwum X" Bena Mezricha i jest zajefajne!
Co do tej listy, to nie zgodzę się do kilku pozycji, np. David Copperfield- jak dla mnie książka była bardzo nudna :D no ale to są gusta ;)
Jesli komus podobala sie ksiazka "kwiat pustyni" to polecam bardzo ksiazke "Tysiac wspanialych slonc" - autor Khaled Hosseini. Rewelacja!
moim zdaniem niektore z tych ksiazek są nie na miejscu na takiej liście, widac kilka pozycji, których ostatnio były ekranizacje (niektore zresztą kiepskie :P), bardziej postawiłabym na klasykę na takiej liście, na przyklad na malego księcia:D kilka bym dodała, na przykład początek szczypiorskiego - a przynajmniej mi ta ksiazka bardzo sie podobala. a na przyklad z takich 'szkolnych' mistrz i malgorzata, moim zdaniem rewelacja, dumasa wolę hrabiego:D
Troszkę zamarł temat więc go odświeżę ;D
Jeśli chodzi o mnie to uwielbiam czytać książki, pod warunkiem, że tematyka mnie zainteresuje. Z lekturami miałam problem. Zawsze w tym samym czasie czytałam jakąś inną swoją książkę. Przed matura też nierozważnie wypożyczyłam książkę z bibliotek w nadziei że "przeczytam po maturze". Nie usiadłam do zeszytów, dopóki nie skończyłam książki.
Moją najukochańszą pisarka jest Tess Gerritsen. Zaraziła mnie nią ciocia jakieś 4 lata temu. Mam przeczytane wszystkie jej książki i średnio raz w miesiącu sprawdzam w internecie czy nie wyszły jakieś jej nowości.
Kolejni moi ulubieni pisarze to :Harlan Coben, Robin Cook, Dean Koontz , Stephen King, Agatha Christie i Iris Johansen. Tych autorów mam przeczytane pojedyncze tytuły, ale mam nadzieje, ze uda mi się przeczytać wszystkie ich książki ;). W planach mam również wypożyczenie książek autorstwa Kathy Reichs.
Uwielbiam thrillery a w szczególności thrillery medyczne. ;)
Katerina, czytasz to samo co ja! Mój gust książkowy po prostu! I Tess Gerritsen też uwielbiam!:love:
tez lubie tess...czyta sie jednym tchem... i tematy dobre...ogolnie zyciowe ksiazki lubie...
haa! wiemy co dobre :D
W tym roku maja wyjść dwie jej nowe ksiązki - ciało i kwarantanna. Już się nie mogę doczekać :skacze:
PS. mój profil na lubimyczytac.pl jakbyście chciały wysłać zaproszenie:D http://lubimyczytac.pl/profil/9418/katerina15
Czytałam "Kwiat pustyni" i bardzo mi się spodobała ta książka, później zobaczyłam film i strasznie się rozczarowałam :/:
Ogólnie czytam książki na faktach np. "Wstrząsające wyznania Kathy" czy "My dzieci z dworca zoo". Jak znajdę czas to na pewno przeczytam "Tysiac wspaniałych słońc" skoro zachęcasz, ale to raczej po maturze będzie :P
ja z tej listy tytułowej przeczytałam tylko "Mroczne materie" - Philip Pullman(3 tomy), uwielbiam fantazy!!, a teraz czytam "pamiętniki wampirów" l.j. smith, ostatnio przeczytałam też sagę "zmierzch"(4 tomy)s. meyer, "harrego pottera" J. K. Rowling , "koralinę"Neil Gaiman, "cudowna podróż edwarda tulana" kate diCamillo-na której się spłakałam chyba z 10 razy;( polecam!!