-
Odp: Wszystko o formach/ szablonach. Prawid³owe pod³o¿enie, instrukcje itp
fryzzz pewnie mia³a na my¶li "na formie i tipsie" a ¼le napisa³a, chyba ¿e jest twórczyni± zupe³nie odmiennej, innowacyjnej metody;)
-
w³a¶nie napisa³a ,,na formie i szablonie,, a na moje pytanie czy to 2 ró¿ne metody, dosta³am wiadomo¶æ, ¿e jako stylistka powinnam je odró¿niaæ :P
Dlatego przez moment zaczê³am siê zastanawiaæ czy mo¿e nie ma racji
-
-
Zaskoczê Was ale chyba nie, choæ te¿ mi to przysz³o do g³owy, ¿e mo¿e chodziæ o takie wielokrotnego u¿ytku, ale dzi¶ otrzyma³am odpowied¼ ,,Ok. zgadza siê to jest to samo.,,
Chyba potrzebowa³a tych 2 dni na doinformowanie siê :P
-
a mi sie wydaje ¿e poczyta³a troszke w necie dobrze nie doczyta³a i mysla³a ¿e taka madra:D -i ¿e Cie zagie³a<cwaniak> a pó¼niej doczyta³a i pewnie pali³a sie przed kompem :D
-
Budowa szkieletu
Czesc dziewczyny,
mysle ze która¶ z was miala juz podobny problem i bedzie w stanie mi pomoc.
Mam ogromny problem z formami, lubie na nich pracowac bo meczy mnie opracowanie tipsa, ale nie wychodzi mi szkielet, stosuje sie do wszelkich zasad. pracuje na dwóch zelach jeden gesty i drugi bardziej rzadki. Forma sie zsowa i robi sie uskok co pozniej powoduje ze paznokcie ida w dól a caly szkielet nie przypomina paznokcia zawsze musze dolozyc zelu i pozniej go opilowac, przez to french nigdy nie wyglada ladne :/:
dzieki :)
-
Odp: Budowa szkieletu
Mo¿e masz marne formy... Formy musz± mieæ mocny - dobry klej. Jak przykleisz formê, to tak ma zostaæ, nie mo¿e siê przesuwaæ. Przy szkielecie najwa¿niejsze jest dobre pod³o¿enie formy. Je¿eli dobrze to zrobisz, nie bêdzie ¿adnych dziurek, braków i uskoków.
-
Mo¿e b³±d tkwi z podk³adaniu?
dobrze dopasowana forma nie powinna tworzyæ uskoków, przerw itd.
Ale zgadzam siê z Red du¿o daje porz±dny klej i sztywny "kartonik".
-
Kochana masz do tego osobny temat -> poczytaj troszke tu http://forum.wzorki.info/metoda-zelo...ukcje-itp.html
moze znajdziesz odpowied¼. Tam jest duzo pomocnych rzeczy wlasnie np jak podlozyc prawidlowo forme.
-
zmienilam formy dwa razy pracuje na z³oto czarnych, ale je zmienie i bede tak dlugo zmieniac az znajde odpowiednie
dziekuje
---------- Dodano o godzinie 12:43 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 12:41 ----------
przeczytalam juz cale forum :) wiele waszych rad mi pomoglo.
juz wiem ze pomylilam tematy ;)
---------- Dodano o godzinie 12:49 ---------- Poprzedni post by³ napisany o godzinie 12:43 ----------
mysle ze to moje formy, sa jak papier moze lekko grubsze.
-
Odp: Prawid³owe pod³o¿enie formy
Ja osobi¶cie troszkê eksperymentowa³am z szablonem, ale jestem amatork± i nie mam w tym wprawy. Wolê jednak szablon, bo to przed³u¿anie samym ¿elem/akrylem bez plastikowych tipsów. Szybciej i bardziej naturalnie jak dla mnie, ale i tak pracuje na tipsach, bo mam wiêksze do¶wiadczenie.
Równie¿ mam pytanie dla tych stylistek, które pracuj± na formie: Powiedzcie mi jak wygl±da stylizacja przy u¿yciu formy na paluszku do æwiczeñ?
-
Dzia³asz dok³adnie tak samo jakby¶ robi³a paznokcie na kim¶. S± 2 rodzaje palców do æwiczeñ, jeden na formê, a drugi na tipsa. Ten pierwszy ma tak jakby paznokcia zapuszczonego i ³atwiej pod³o¿yæ formê :) chocia¿ ja kiedy¶ æwiczy³am na takim i takim i dla mnie bez ró¿nicy, chocia¿ wydaje mi siê ¿e niektóre formy s± za du¿e jak na te palce i trzeba siê trochê pomêczyæ ¿eby je pod³o¿yæ idealnie :)
-
Cytat:
Napisa³
natalia.gras
Czesc dziewczyny,
mysle ze która¶ z was miala juz podobny problem i bedzie w stanie mi pomoc.
Mam ogromny problem z formami, lubie na nich pracowac bo meczy mnie opracowanie tipsa, ale nie wychodzi mi szkielet, stosuje sie do wszelkich zasad. pracuje na dwóch zelach jeden gesty i drugi bardziej rzadki. Forma sie zsowa i robi sie uskok co pozniej powoduje ze paznokcie ida w dól a caly szkielet nie przypomina paznokcia zawsze musze dolozyc zelu i pozniej go opilowac, przez to french nigdy nie wyglada ladne :/:
dzieki :)
zdecydowanie kiepskiej jako¶ci formy
tak jak dziewczyny Ci ju¿ napisa³y : dobra forma oraz dobrze wykonany szkielet to postawa ..
ale wracaj±c do form klej + sztywno¶æ formy jest bardzo istotna
klej musi dobrze trzymaæ formê na miejscu - aby by³a stabilna i nie opada³a w trakcie stylizacji
sztywno¶æ formy ma wp³yw na jako¶æ podk³adania formy pod paznokieæ
( delikatne bêd± siê ³amaæ i nie pod³o¿ysz ich dobrze a co dopiero my¶leæ o ³adnym tunelu )
aby wzmocniæ nieco formê, mo¿esz jajeczko które odklejasz podkleiæ od spodu formy
aby by³o pod przed³u¿k± ...)
-
Te¿ pracujê na formie i dobry klej to 50%sukcesu bo forma nie mo¿e w trakcie rozklejaæ siê i sama przesuwaæ. Niestety musia³am walczyæ i z takimi formami ale ju¿ bez ogródek wyrzucam bo szkoda mojej pracy
-
Ja od niedawna zaczê³am pracowac na formie, chocia¿ paznokcie wykonujê ju¿ kilka lat i zawsze robi³am to na tipsie. Jednak nie wszystkim klientkom tips siê trzyma³, wiêc musia³am si³± rzeczy ;) zacz±æ pracowaæ na formie. Jest to po prostu kwestia wprawy. Ja nauczy³am siê, czy jak kto woli :) wprawia³am siê na mojej sta³ej klientce, bardzo cierpliwej ;) no i juz jest ok.
-
-
...ale siê tych kszta³tów uzbiera³o :0
-
Ja jutro bêdê robiæ na szablonie ¿elowe, zobaczymy co mi wyjdzie ;)
Syrena, a kszta³ty paznokci co maj± do tego?
-
kszta³t paznokcia i ustawienie stanowi podpowiedz jak pod³ozyæ formê:)
-
Wczoraj przyszla do mnie kole¿anka. Chcialam spróbowaæ zrobic jej pazury na formie. I nie mog³am jej za³o¿yæ ;/ zrolowalam formê ale jej naturalne paznokcie mia³y dosc mocny tunel, paznokcie jakby wrasta³y w wa³y boczne ale nie ¿e j± to boli - ona tak ma poprostu, taki kszta³t. Jak próbowa³am za³o¿yæ formê to wtedy robi³a siê przestrzeñ miêdzy form± a jej paznokciem jak sie patrzy na wprost paznokcia na liniê w³osa. Spotka³y¶cie siê z czym¶ takim? Jak sobie wtedy radzicie?
stara³am siê poszukaæ na necie o tym i znalaz³am 1 filmik z young nails jak facet mówi, ¿e je¶li kto¶ tak ma , to on bierze jajeczko z formy, ¶cina kawa³ek no¿yczkami aby z jednej strony by³o proste i podkleja tak je na formie ¿e te jajeczko wystaje od góry, od strony dziurki. Nie wiem czy tak te¿ robicie?
Ech...w efekcie musialam jej zrobiæ pazury na tipsach , co mi zajê³o tyle czasu ¿e szkoda gadac. a¿ siê zdolowalam i doechcia³o mi siê wszystkiego ;/
-
Nilvena, a nie mog³a¶ jej wypi³owaæ tych paznokci krócej?
-
Asiek, próbowa³am skróci³am jej ;/ i to samo by³o.
-
ja te¿ mam takie "tunelowe" pazurki, ale jak boki opi³ujê, i skrócê, to da mi siê pod³o¿yæ formê, z tym, ¿e trzeba j± lekko przyci±æ na prosto.
-
Aha.. to sprobuje nastepnym raziem.
Ale bylam strasznie sfrustowana wczoraj tym ze nie moglam tego zrobic.
-
czy ktos pracuje na formach organic design? Co o nich sadzicie?
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=1XWeiejBKKc&list=PL90857C332B2F676F]zebra designforms - YouTube[/ame]