na pewno im się spodoba, bo przepiękne te kwiatuszki :) hehe aż sama bym chciała taki obrazek u siebie na ścianie :D
Printable View
na pewno im się spodoba, bo przepiękne te kwiatuszki :) hehe aż sama bym chciała taki obrazek u siebie na ścianie :D
Moglabym być choćby i całym Kolem Gospodyń Wiejskich byle takie COŚ dostac:]
Agusia piekne ......ja tez mogę być drugim kołem zeby takie coś dostac:D
Agusia :szczena: im opadna :D
Piękne wykonanie :)
---------- Dodano o godzinie 22:18 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 22:05 ----------
Mam nadzieje, ze przyda się wam tak jak mi ;]
Artykuł z kosmetomanii Pani B. Pustelnik :)
Farby akrylowe wśród klientek zdobywają coraz większa popularność, uwielbienie. Dlaczego? M.in. dlatego, że to właśnie dzięki nim możemy „wyczarować” przepiękne zdobienia, które nie raz wyglądają jak niesamowite dzieła sztuki. Z pozoru takie malowanki wydają się być bardzo trudne, jednakże poznanie i wypracowanie odpowiedniej techniki oraz odrobina talentu, trochę wyobraźni pozwoli na łatwe a zarazem efektowne zdobienia.
W tym artykule postaram się przybliżyć państwu garstkę podstawowych wiadomości o technice malowania farbami akrylowymi, co na pewno ułatwi pracę z pędzelkiem, farbą i płótnem jakim w naszym zawodzie są paznokcie.
Pędzle:
- pędzel płaski: odpowiedni do malowania cieniowanych kwiatów oraz falowanych i płaskich liści,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/1.jpg
- pędzel liniowy (do pisma): cieniutki pędzelek świetnie sprawdzający się przy malowaniu pędów, pnączy czy innych linii,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/2.jpg
- pędzel okrągły: idealny do punktowania czy nadawania refleksu świetlnego,
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/3.jpg
- pędzel wachlarz: świetnie nadaje się do cieniowania.
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/4.jpg
Nabieranie farby
W zależności od rodzaju pędzla i chęci osiągnięcia danego efektu, odpowiednim sposobem nanosimy farbę. Nabieranie farby przy użyciu pędzla:
I. Płaskiego – w niewielkich odległościach nalej odrobinę farby jednego i drugiego koloru na paletę (za paletę może nam służyć cos śliskiego np. szablon do paznokci, zakrętka czy folia). Przeciągnij rogiem pędzla po jednej farbie, następnie drugi róg pędzla zanurz w innym kolorze, tak by powstały dwa rozłączne trójkąciki.
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/5.jpg
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/6.jpg
http://www.kosmetomania.pl/kosmetoma.../art_427/7.jpg
Kilka razy przeciągnij pędzlem po palecie w tył i w przód, by farbą nasycić włosie pędzla.II. Wachlarz – trzy różne kolory farb nałóż bardzo blisko siebie, uważając aby się nie wymieszały. Przeciągnij pędzlem w tył i przód równocześnie przez wszystkie barwy. Pamiętaj, by farby nie zajmowały więcej niż 2/3 długości włosia pędzla.
Tym sposobem możemy właśnie tak wycieniować kilka kolorków na tipsie:III. Okrągły – jeden kolor farby nabierz na pędzel, następnie sam jego czubek delikatnie
zanurz w drugim kolorze.
IV. Liniowy - tutaj posługujemy się tylko jednym kolorem. Zanurz włosie pędzla w farbie, delikatnie je ‘rozczapierzając', następnie przeciągnij nim po farbie.PociągnięciaPodstawy nabierania farby mamy już za sobą. Teraz nadszedł czas na poznanie podstawowych pociągnięć takich jak: linie, liście, płatki kwiatów oraz tzw. „ C”.
a) refleks świetlny – iluzję refleksu świetlnego tworzymy przy użyciu okrągłego pędzla. Najpierw zanurz pędzel w jednym kolorze, następnie na sam czubek nanieś odrobinę drugiej barwy.
b) liniowe – jak sama nazwa mówi, stosowane do malowania wszelakich linii. W tym celu posłuży nam pędzel płaski lub cieniutki (do pisania). Dobrze nasycony farbą pędzel płaski ustaw pionowo i ciągnij po kartce. W ten sposób narysujesz cienką, prostą lub lekko zakrzywioną linię. Malując pędzlem liniowym możemy uzyskać różne kółeczka czy pętelki kierując pędzel w różne strony.
c) liście – korzystając z pędzla płaskiego możemy bardzo łatwo namalować listki. Płaski pędzel ustaw pionowo, następnie całą powierzchnią włosia dociśnij do płótna i delikatnie obracając, skieruj go w dół. Zacznij powoli unosić pędzel aż do momentu uzyskania pionowej pozycji pędzla.
Gotowy listek:d) płatki kwiatów – Płaski pędzel oprzyj ostrą krawędzią o powierzchnię
, lekko kierując w górę, całym włosiem dociśnij do podłoża i delikatnie obracając lekko zakręć nim do środka, tak by pędzel ponownie znalazł się oparty na ostrej krawędzi.Malując tym sposobem 5 płatków obok siebie powstaje nam kwiat:e) „C” – tym pociągnięciem możemy namalować róże czy inne kwiaty lub niektóre owoce. Pociągnięcie wykonujemy jednym zwinnym ruchem. Pędzel nasączony dwiema barwami ustawiamy tak jak w przypadku malowania liści, minimalnie przesuwamy w górę lub w dół, używając całej długości pędzla tworzymy delikatny łuk, następnie równolegle do początku łuku opieramy pędzel na ostrej krawędzi (tak jak zaczynaliśmy).
Zachęcam do ćwiczenia
wyżej wymienionych elementów. W kolejnej części artykułu zaprezentuję kilka zdobień krok po kroku z wykorzystaniem wszystkich opisanych tutaj pociągnięć pędzlem.
Bożena Pustelnik
źródło: Bożena Pustelnik
śliczne!!
ja od razu wzięłam 2 tubki białej, bo praktycznei do każdego koloru się przyda w celu tworzenia nowych odcieni
mini-super pazury
agusia-woow, jaki pikny obraz
obraz świetny,bomba:good:
Bratki:
1. Przygotowujemy niebieską i białą farbkę, rozmalowujemy pędzelek
2. Malujemy pierwszy platek(górny)- niebieskim do góry
3. Po obu stronach naszego pierwszego, niebieskobiałego płatka malujemy dwa nastepne i próbujemy już tworzyc kompozycję, dwa, trzy, cztery bratki
4.Przygotowujemy fioletowa i pomaranczową farbkę-rozmalowujemy pędzel
5. Malujemy dolną częśc bratka(ciemnym fioletowym do góry) uwazamy aby srodek bratka byl wypelniony farbka, nie zostawiamy pustego miejsca, a płatki winny nachodzic na siebie
6. Dodajemy drógi dolny płatek fioletowo-pomaranczowy
7. Przygotowujemy czarną farbkę i cieniutki pedzelek
8. Czarną farbką malujemy malutkie kreseczki na środku bratka
9. Teraz środeczki bratków- bierzemy białą i żółta farbkę oraz cieniutki pędzelek(ja mam jakiegos bogiana 00, ktoremu wyrwałam włosy)
10. Malujemy kropeczki-najpierw biały i na to żółty
11. Czas na listki- przygotowujemy jasną zieloną i ciemną zieloną-rozmalowujemy pedzelek(plaski-ja mam szostke-nieszczescie):)))
12,13. Układamy kompozycję z listków- ciemnym do zewnatrz, jasnym od wewnątrz
14. Długim cienkim pedzelkiem mieszamy dwa kolory zielonego i dziabiemy kreseczki, dopełniając kompozycję
15. Złotą farbką robimy kropeczki-stopniujac je, wypełniamy kompozycje
16 voila!
kurka super :good::wow:
pięknie kura rewelacja:good::respekt:
dzieki kobity, pierwszy moj step chyba..
wyszedł rewelacyjnie:] wszystko łopatologicznie wytłumaczone:D spróbuje namalować..:]
Bedzie mi cholernie milo jak sprobujesz:skacze:
Jak nie masz kolorkow(bo widzialam twoje farbki-to zamiast pomaranczowego, ktorego chyba nie masz dziabnij czerwonym i tez bedzie super)
Kurko rewelka te Twoje kwiatuszki :)
Kurka ale piękne te twoje kwiatuszki :love:
Proszę o więcej!!!
kura ja pikole ale super :wow::wow: kurka jadę do ciebie pouczysz mnie kwiatki malować;)
:love: kura :kwiatek: śliczny stepik (skończyły mi się podziękowania :porazka: )
Kura, fantastyczne:D
qrko superowy stepik
Qra swietny stepik, rewelka!! przyda sie :*
Agusia pa2 śliczne malowanki :szczena:
Dzikakura dziękuję za świetny stepik, przyda się na stówę :* :skacze:
kuurka będe dziś malować dzięki Tobie ! :kwiatek::kwiatek:
cudowna kobieta jesteś nie ma co :)
Kura bratki piękne:)
Kwiatki Rosjanek .. Eh... kiedy ja tak będę umiała
osz w mordkę jeża ! :o