Odp: Pilniki.Jakich używać?
do sciagania 100 od opracowywania 100 i 180 do naturalkow 180
Cytat:
Napisał
asiek88
Jestem pączątkująca w robieniu tipsów i dlatego potrzebuję waszych porad :)
Otóż jakich grubości pilników mam używać przy ściąganiu tipsów, jakich przy nadawaniu kształtu itp.
Ponieważ wybór pilników jest niesamowity i wchodząc do sklepu mam nie lada problem bo nie wiem jakie wybrać :(
HELP :D
Ziarnistosc pilnika,czyli gradacja ,to ilosc ziarenek jakie znajduja sie w 1cm2 pilnika.Im wieksza gradacja tym pilniczek jest drobniejszy-delikatniejszy
gradacja-180-matowienie naturalnej plytki paznokciowej,--240 ( przy płytce cienkiej,słabej z natury)
100-80-sciaganie masy zelowej,akrylowej,im blizej naturalnego paznokcia przechodze na delikatniejszy pilniczek 180
zazwyczaj sciagam mase frezarka ,a wykanczam pilniczkiem100/180
na sam koniec ja jeszcze dopieszczam pazurka blokiem polerskim :)
a tak w skrocie80 - pilnik bardzo gruby - do ściągania masy z paznokci
100 - pilnik gruby - do ściągania masy z paznokci, skracania, opiłowywania (jeśli trzeba zetrzeć dość dużo masy)
180 - pilnik średniej ziarnistości - opracowywanie paznokci, ściąganie masy z paznokci (gdy już jesteśmy blisko naturalnego paznokcia), skracanie paznokci naturalnych
240 - pilnik delikatny - matowienie paznokci, skracanie paznokci naturalnych - ogólnie przeznaczony do paznokci naturalnych
Cytat:
Napisał
asiek88
Jestem pączątkująca w robieniu tipsów i dlatego potrzebuję waszych porad :)
Otóż jakich grubości pilników mam używać przy ściąganiu tipsów, jakich przy nadawaniu kształtu itp.
Ponieważ wybór pilników jest niesamowity i wchodząc do sklepu mam nie lada problem bo nie wiem jakie wybrać :(
HELP :D
podział ze względu na ziarnistość i zastosowanie
pilniki bardzo gruboziarniste 80-100 -skracanie nadawanie kształtu, opracowanie krawędzi bocznych tipsów,i paznokci stylizowanych akrylem
pilniki średnioziarniste 150-180 -opracowanie kieszonki tipsa ,opracowanie mas utwardzających
pilniki drobnoziarniste 240-320 - wygładzanie mas utwardzających przed ostatecznym nabłyszczeniem ,przygotowanie powierzchni naturalnej płytki paznokciowej przed przyklejeniem tipsa
pilniki polerujące 600-4000 -polerowanie do połysku stylizowanych paznokci