Połączone - wszystko jest w Offtopic http://forum.wzorki.info/offtopic/97...nie-itp-8.html :) Dobry pomysł z połączeniem bo i tak za każdym razem się każdy pyta co ma komuś tam kupić :)
Printable View
Połączone - wszystko jest w Offtopic http://forum.wzorki.info/offtopic/97...nie-itp-8.html :) Dobry pomysł z połączeniem bo i tak za każdym razem się każdy pyta co ma komuś tam kupić :)
Kolejne tematy, które moim zdaniem powinno się złączyć:
http://forum.wzorki.info/uczucia/800...-serducha.html
http://forum.wzorki.info/uczucia/748-sercowka.html
http://forum.wzorki.info/uczucia/979...-pomozcie.html
2 pierwsze połączone-teraz pod nazwą
http://forum.wzorki.info/uczucia/748...e-polowki.html
nad 3 debatujemy :D
Ok:) Dziękuję i jak znów coś znajdę to dam znać:D
Super :) Bardzo nam pomagasz :*
To jeszcze te:
http://forum.wzorki.info/zdjecia-paz...a-tipsach.html
http://forum.wzorki.info/zdjecia-paz...warsztatu.html
Bo i tak w obu tematach forumowiczki dodają głównie ćwiczonka na tipsach ewentualnie samotniaczki;)
I kolejne znalazłam:D
http://forum.wzorki.info/manicure-pe...paznokcie.html
http://forum.wzorki.info/ogolnie-o-p...paznokcie.html
a to bardziej do działu "stylistki-klientki" pasuje:
http://forum.wzorki.info/ogolnie-o-p...-klientki.html
__________________________________________________ _____
Ekhem....więc mam ogromną prośbę i proszę o rozważenie. Otóż w tematach typu "zdjęcia paznokci" użytkownicy często komentują prace zbiorowo tylko i wyłącznie słowami :ładne frenche, super pazurki. Nierzadko zdarzają się też komentarze do pojedyńczych prac typu: świetne, ekstra. Tylko ja osobiście i wiele innych użytkowników, z którymi o tym rozmawiałam, uważam że to tylko zakłóca funkcjonowanie forum. Wchodząc tu chce się uczyć, oglądać Wasze prace, podziwiać i owszem chwalić, ale z uzasadnieniem. Zazwyczaj mam do przeczytania kilkanaście postów podchodzących pod ewidentny spam.
Jak to rozwiązać?
Myślę, że można uściślić regulamin, bardziej skupić się na tym co jest spamem a co nie. Wprowadzić jakieś kary, typu ubywające punkty reputacji, ostrzeżenia widoczne w profilu. A to dlaczego? Bo szkoda pracy moderatorów, którzy muszą ciągle wyrzucać zbędne posty do kosza i nerwów forumowiczek chcących naprawdę korzystać z tego forum.
No to koniec wywodu i czekam na odzew:)
Zgadzam się z apelem Farbi i chciałabym sama też wtrącić coś co mnie troszeczkę drażniło ( i nadal drażni) kiedy czytam tematy "techniczne" o przedłużaniu paznokci od podstaw... nie wszędzie, ale zdarzało się, że kilka postów musiałam czytać, które nic nie wnosiły tzn. podziękowania.
Ja wiem, to cholernie miłe i chyba wcześniej nie było opcji "dziękuje" (przynajmniej to jest pierwsze forum, które spotkałam z taką opcją), ale przydałoby się troszkę umm bardziej rygorystycznie podchodzić do wyrażania podziękowań w postach. Nie dlatego, że to miły spam... bo jak ktoś siedzi na bieżąco to mu nie sprawia trudności czytanie tego, jednak jak człowiek zaczyna czytać od początku to po którymś już poście dziękczynnym zaczyna tracić ochotę do dalszej nauki :/
Przykład: TUTAJ
Niby nie ma tego dużo, zaledwie kilka stron samego tematu i kilka postów "zbędnych", ale uwierzcie mi, że ja zaczynając czytać wszystko po kolei, dziennie czytając po kilka lub kilkanaście wątków wymiękałam. I myślę, że wiele nowych osób też ten fakt może drażnić.
Ale zajrzałam tu w innej sprawie. Kochani Admini i Moderki mam taką sugestię. Zauważyłam dzisiaj jedno ogłoszenie o konkursie, które w sumie przeoczyłam dotąd, bo zaglądałam tylko TU - dział "Konkursy Zdobienia Paznokci". Natomiast ogłoszenie (Nail Expert) myślę, że pasujące do wymienionego działu znalazłam TU - w dziale "Konkursy, pokazy, targi". Może warto byłoby przenieść i zmienić nazwę działu na same "Pokazy, targi" ?
dziękujemy za wasze uwagi i sugestie
co do konkursów myślę że jest dobrze jak jest
dział Konkursy Zdobienia Paznokci to są nasze wewnętrzna konkursy
a Konkursy, Pokazy Targi info o wydarzeniach na świecie ;)
a jakby połączyć :
http://forum.wzorki.info/jedzonko/11...z-dietami.html
http://forum.wzorki.info/jedzonko/19...-przepisy.html
czy nie?;]
nie,bo są to dwa rodzaje diet,te pierwsze,żeby ładnie wyglądać,drugie - zdrowotne,żeby normalnie funkcjonować przy dość nie ciekawych schorzeniach.
hm no chyba ze tak...
Popieram łączenie tematów jednak wydaje mi się, że nie zawsze jeżeli coś podobnie brzmi lub dotyczy podobnych rzeczy to trzeba to łączyć. Wiem, że to zapobiega tworzeniu się bałaganu na forum, ale weźmy na przykład ten temat: [Przepisy / porady] Pomysł na obiad. Również powstał z połączenia innych ale zauważcie, że przez to połączenie w tym temacie mamy coraz mniej wpisów, wcześniej dziewczyny codziennie wpisywały co robią na obiad, lub szukały tam inspiracji. Teraz tak nie jest ponieważ mimo tytułu już nie pasuje do tego tematu wpisywanie "u mnie dzisiaj pomidorówka". Moim zdaniem dopiero teraz nie można nic znaleźć jak w jednym temacie mają być i przepisy i porady i jeszcze wpisy co masz dzisiaj na obiad….
Chciała bym też odnieść się do wpisu Farbi o tym, że czasem w tematach tak zwanych galeryjnych pojawiają się wpisy składające się z jednego słowa i „minki”, zgadzam się z tym, że czasem do jednej pracy mamy 15 komentarzy składających się z jednego słowa i to jest „wkurzające”. Jednak popatrzmy na to z drugiej strony, nie są to tematy, w których oceniamy budowę i nawet nie pojawiają się w nich takie zdjęcia, które by to umożliwiły to znaczy nie ma dokładnych zdjęć tunelu itp. Są to zdjęcia stylizacji, które możemy ocenić pod kątem doboru kolorystyki oraz dobrania zdobienia itp. także tego czy praca nam się podobała czy nie… Można zasugerować dziewczyną aby starały się napisać coś więcej, jednak trzeba też pamiętać o tym, że zdanie w stylu „moim zdaniem praca jest ładna, podoba mi się, ładnie wykonana, ładny kolor” – wnosi tyle samo ile komentarz w stylu: „bardzo ładna praca”
Nie podoba mi się jeszcze jedna rzecz, ciągłe, bezustanne a czasem po prostu chamskie pisanie komuś żeby korzystał z wyszukiwarki. Rozumiem niektóre dziewczyny szczególnie te, które są na forum już długo i wiedzą, gdzie, co i jak ale dla nowych dziewczyn niektóre sprawy nie są takie oczywiste, główną ideą forum jest pomoc dla takich osób, udzielenie rad, a przez te ciągłe hasła w stylu „wpisz sobie w wyszukiwarkę” zniechęcamy nowe osoby do wchodzenia tutaj. Poza tym załóżmy, że szukamy informacji o kolorowych akrylach, wpisuje w wyszukiwarkę KOLOROWE AKRYLE i co mi się wyszukuje: 1. Temat o zakupach, 2. Co teraz robicie, 3. Nasze zbiory, ozdoby Temat, który mógłby być pomocny jest dopiero 16! Więc może zastanówmy się zanim napiszemy: UŻYJ WYSZUKIWARKI!
Przepraszam, że strzeliłam taki esej ale myślę, że poruszyłam ważne kwestie:)
Przepraszam za pogrubiony tekst ale nie chce się zedytować;/
ogrubiłam :D//Emist
dodam od siebie,iż wyszukiwarka googlowa jest o wiele dokładniejsza niż ta "ukryta" :)
a można ją znaleźć tutaj : Załącznik 26602
a wyniki dla "kolorowy akryl" to :
http://forum.wzorki.info/cfmgoogle.p...wzorki.info%2F
Zgadzam się z dudejlą, nowych trzeba naprowadzać i pomagać, a nie zbywać do wyszukiwarki, której czasami także użyć jeszcze nie potrafią, bo po prostu nie mogą się połapać z forum. Ja często zapraszam nowych do znajomych i widzę, że są ludzie zalogowani np. od dłuższego czasu i mają po 2 posty lub i wcale i mam wrażenie, że czasami po prostu sie boją udzielać.
dudeja nie wiem jak to z tym tematem z przepisami było i w sumie wiele tam nie grzebałam. Ale tak teraz mi się przypomniał temacik z "Chorobami" z jednej strony uważam go za dobrą sprawę, że jest on jeden. Ale z drugiej strony jak go czytam po połączeniu to wydał mi się ciut hmmm nie wiem - chaotyczny? Może to zbyt dosłowne słowo, bo chodzi mi tylko o jedno - szkoda, że wrzucana jest tam również pomoc w ocenie paznokci z "dziwnymi" zmianami. Nie jest to do końca złe, bo merytorycznie jest o tym samym. Mamy tam wiedzę i zdjęcia "podręcznikowe", potem nagle zapytanie koleżanek "co to za plama?" kolejny artykuł... mam takie mieszane uczucia, bo z jednej strony jest ok, ale z drugiej fajnie by było po prostu mieć miejsce tylko do pomagania w ocenie.
Co do wyszukiwarki. Zgadzam się jak i nie. Zgadzam się, gdyż czasami sama używając wyszukiwarki musiałam troszkę poszperać między nie do końca odpowiadającymi moim poszukiwaniom tematom. Aczkolwiek trzeba zaszczepiać innym takie umiejętności jak korzystanie z tej opcji, bo wiele osób nie wie o niej, nie doczytało, nie umie korzystać lub po prostu im się nie chce. Wiadomo jest różnie, ale faktycznie warto wspominać o wyszukiwarce, podrzucać link do niej i przy okazji odpowiadać gdzie, co i jak. Ja na początku byłam zagubiona i korzystałam z tematu "POMOCY" w ogólnym dziale.
Ale oprócz tych wszystkich opcji jest też wiadomość prywatna do użytkowników, którzy myślę spokojnie pomogą. Myślę, że akurat tutaj warto by po prostu zerkać na staż osób, które proszą o pomoc/zakładają tematy nie tam gdzie trzeba.
A tak z innej beczki, kiedyś chyba mieliście podział w ogłoszeniach na zakupki? Tylko czy podfora nie sprawdzają się lepiej niż zbiorówki? Tzn. chodzi mi o aktualne ogłoszenia. Są tam stare posty, które nie jestem pewna czy są aktualne czy nie, nie zawsze każdy uaktualnia post. Ja teraz zaczęłam subskrybować te temaciki, bo nie mogłam się połapać i być na bieżąco. Jest wówczas więcej pracy, mniej miejsca, pełno postów, ale z drugiej strony każdy osobno i każdy aktualny lub wyrzucony.
No, ale to tylko wolne myśli i moje odczucia ;)
Emist warto to pokazywać do usr... śmierci, bo każdy laik komputerowy w końcu załapie. Aczkolwiek mojej mamie trzeba by z 10 razy pokazać ;) A tu w sumie duży przedział wiekowy jest od młodych po dojrzałych z dojrzałymi pociechami :)
Emi dziękuje za edycje:)
Sildre, z wyszukiwarką chodzi mi dokładnie o to, co Tobie, to znaczy owszem jestem za tym aby wskazać nowym osobom: zobacz, jak czegoś nie wiesz tu możesz sobie wpisać w wyszukiwarkę, przeszperać wyniki, albo właśnie zapytać w temacie POMOCY ... aczkolwiek jeżeli ktoś w jakimś temacie zadaje konkretne pytanie a ja odpowiadam mu: WPISZ W WYSZUKIWARKĘ, to to jest strata czasu i tej osoby i moja, moja bo skoro zdecydowałam się odpowiedzieć już na ten post, to chyba lepiej napisać coś na temat, bo w ten sposób ani ta osoba nie dowie się co chciała a moderatorzy i tak będę musieli wywalić to co ja napisał bo do tematu to nic nie wnosi...
A o tym, że należy przypominać że wyszukiwarka istnieje wiem z własnego doświadczenia, bo przez pierwsze miesiące nie miałam zielonego pojęcia o tym że coś takiego jest :haha:
no tak, z tą wyszukiwarką są problemy. ja osobiście na ogól sama wpisuję i podaję komuś kto tego nie użył gotową listę wyszukanych tematów, ale jeżeli mamy temat o powiedzmy szminkach a ktoś tam pyta o żele...Najlepszą metodą jest jednak pisanie pw do nowych z niezbędnymi informacjami, ja tak robię:) I te osoby nadal są na forum i już radzą sobie z funkcjonowaniem bez wprowadzanie chaosu.
Z komentarzami w tematach galeryjnych nie chodziło o to, żeby zamiast "ładnie", było "piękna stylizacja", nie chodzi o ilość słów, tylko uargumentowanie, podanie do jakiej pracy się to odnosi a nie nabijanie postów, bo do konkursu potrzebne.
I popieram, że temacik o obiadach niepotrzebnie złączony. Ale wiele tematów moderatorzy złączyli i o wiele łatwiej teraz się połapać:)
najczęściej odpowiedź co do wyszukiwarki - zwłaszcza na chacie czy też w postach dostają osoby,które 5 min po zalogowaniu,wątpię by czytały jakikolwiek temat szczegółowo pytają o rzeczy,które są np w mały FAQ po lewej stronie forumZałącznik 26604
,widząc np we frezarkach post "jakie frezy polecacie" człowieka krew czasami zalewa,bo 3/4 tematu traktuje o tym
się Sildre rozpisała :D
co do ogłoszeń jest ustawienie a nie wiem czy wprowadzone (małe nie doinformowanie),że ogłoszenia miały być automatycznie usuwane bo jakimś okresie czasu,zajmę się nimi za jakiś czas,tak jak zrobiłam z ogłoszeniami zbiorowymi - z 20 stron dyskusji zrobiło się 2-3 ogłoszeń i każdy był pytany o to,czy aktualne,zrobiło się przejrzyściej :]
Emist ano zalewa krew i czasami, aż pluje na monitor a to z frustracji, a to z innych powodów... aczkolwiek ja sama, choć czytałam FAQ to nie wszystko obczaiłam ;) Może to ślepota, ale np. polecane po prawej linki zobaczyłam dopiero po kilku dniach. I tak np. zamiast sama szukać do upadłego poszłam na łatwiznę prosząc Farbi o linki jakieś do filmików, pdfów i innych zbiorczych artykułów o pazurach, które można zassać ;) U mnie to było zaoszczędzenie czasu, bo dzięki uprzejmości koleżanki miałam czas na czytanie, zaznajamianie się z działami forum, a nie szperanie.
Ale faktem jest, że niektórzy przesadzają. Jednak nowym trzeba wybaczać, bo potem będą śmigać że hej ;) No, ale koniec tematu. Każdy wie o co chodzi ;)
Co do zbiorówek, ojj tak, się rozpisałam - to z upału mam słowotok ;) Aktualizacja by się przydała, dlatego myślałam że sprawniejsze są jednak sufora, gdzie w swoich tematach dziewczyny mogą pisać o zamknięciu topicu. A tak... tyle pracy. Ale oczywiście jak wymiotą stare posty to będzie sprawniej. Ciekawe czy raportowanie przez dziewczyny by Wam np. pomogło?
jak najbardziej :) nawet nie wiecie ile nam raportami pomagacie :) zobaczcie ilu jest modów,ilu użytkowników :) czasami człowiek klika na czerwony krzyżyk u góry przeglądarki w myśl zasady czego oczy nie widzą... :D żarcik :)
jeśli widzicie post nie na miejscu,offtopa,post nie zgodny z regulaminem,zawierający same emotki lub nie wnoszący treści etc itd to raportujcie śmiało i się nie bójcie :) każdy raport jest przedyskutowany i postanowione co z nim zrobić :)
Okis. To teraz będę klikać, że hoho... :cwaniak2::yellow::kawa:
Żarcik ;) W sumie przydałaby się adnotacja wtedy w zbiorówkach, że po zakończeniu ważności ogłoszenia prosi się o jego zraportowanie przez twórcę hmm? :kwiatek:
a co z "dzięksami"? Tzn. postami, które mają tylko "dzięki, wielkie dzięki, kochana jesteś dzięki, etc." a sam post za który są te podziękowania jest przez tą osobę "dzięknięty" ;) Hehe jestem upierdliwa z tym, ale tak tylko pytam nie po złości dla innych, bo samej jest mi miło czytając podziękowania w wersji słownej niż kliku, no ale... strasznie się męczy przy czytaniu edukacyjnych wątków - tylko tam. ;)
a czy można założyć temat "paznokcie z których jestem dumna"...?? nie chcę bez pytania... bo możwe głupi pomysł:huh:...
Propozycja połączenia tematów:
- praktykantka
- praktyki
moim skromnym zdaniem bez sensu ;] .. ale to tylko moje zdanie...
równie dobrze mozna wstawic w odpowiedni temat i dopisac ze sie jest z nich dumnym bo .. blablablabla... :P ... nie oszukujmy się.. jesli ktoś nie jest zadowolony ze swoich paznokci i az wstyd mu pokazac, albo nawet zdjec robic to nie wstawia.. a jesli sie uczy, robi kroki w przod to wszystkie cenne wskazówki się dla niego liczą ale i tak ta osoba się cieszy ze swoich pazurków ze coś idzie itd...i w sumie uwaza je na ładne.. jak na swoje możliwości ;)
dokładnie, na dodatek pazurki będą się dublowały, bo wstawimy je jeszcze w inne galeryjne tematy...
Przekopując forum zauważyłam wiele wolno "latających" to tu to tam temacików o paznokciach z mechanicznymi uszkodzeniami płytki i (co prawda nie przekopałam całości;)) czy istnieje gdzieś zbiorczy temat? Mamy choroby paznokci, ale czy jest coś gdzie można by pisać o stłuczeniach, przepiłowanej płytce, problemach po nieumiejętnych zabiegach i rekonwalescencji etc. Jeśli nie to proponowałabym założyć coś takiego na modłę chorób, bo do samego działu chorób to tak jakoś hmm nie pasi.
I może wrzucić takie temaciki jak:
- link
- link
- link
- link
Widziałam jeszcze kilka, ale jeszcze tam nie dojechałam z czytaniem ;)
I proponuję połączyć w jedno "Karta Klientki":
- link
- link
P.S. Może także pasowałoby by bardziej do działu "Stylistki, klientki"
A może by tak konkursy zrobic w jedym dziale? Bo już jest ich chyba ze trzy :)
Też już proponowałam, ale faktycznie niektóre powinny być osobno np. te typowo od AP, gdzie AP ma swój dział osobny.
Chociaż ja dalej w duchu uważam, że te ze świata spokojnie można by wrzucić w dział "Konkursy Zdobienia Paznokci" i zostawić tylko dział "Targi, pokazy". Zawsze można zrobić podział dodatkowy na np. "Ogólnopolskie". ;)
sprawa już poruszana a szef ma zawszę racje ;)
są tylko dwa tematy z konkursami,Akademia Paznokcia jest osobnym działem jak zapewne zauważyłyście i tam są zamieszczane konkursy związane z w/w pismem.
---------- Dodano o godzinie 06:07 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 05:59 ----------
są to problemy nie zawarte w temacie http://forum.wzorki.info/pomoc-pytan...-tematach.html i po prostu sobie wolno latają :D ot taka swoboda :P zbiorczy temat niby jest,ale jak zostało zauważone,jak zaczniemy łączyć wszystko to zrobi się bałagan jak nie wiem ;]
połączone :) dzięki :) (ptaszki się skończyły ;])
ekhm to może ja podziele sie swojim pomysłem przemyśleniem itd
mianowicie chodzi o to czy dało by sie zrobic taki cwancyk zeby dział ogłoszen można było ogladac od pewnej ilosci postów lub rangi tak jak dział "stylistki paznokci PRIV" argumentowała bym to tym ze osoby które ledwo co zarejestrowały sie na forum zakładaja ogłoszenia albo chca sie wymieniac a potem okazuje sie ze to z góry zaplanowane oszustwo ( przykład Aneta LIs)
ja sama miałam dwa razy taka sytuacje i sadze ze nie tylko ja...wiadomo ze jak ktos bedzie chciał oszukac to oszuka ale mysle ze zawsze chociaz jedna nieuczciwa osoba sie zniecheci...takie cos widziałam na innym forum (nie paznokciowym) i dobrze to funkcjonuje i ludzie sie nie bulwersuja a wrecz przeciwnie...
wiem ze nie umiem tłumaczyc ale mam nadzieje ze wiadomo co mam na myśli:D
ja Cie zrozumialam :D
mysle, ze to dobry pomysl...u mnie na innym forum rowniez jest taka sytuacja, ze na forum rejestruja sie tylko po to by sprzedac cos, czasami sa to auta warte 15-20 000 i czasami male kwoty do ok 500 zl ale i w takich momentach znajduja sie oszusci...
rejestruja sie, sprzedadza cos, pozniej sie okazauje ze felerne ale kase juz dostanie i nic z nim nie zrobisz i tyle o nich slychac ;)
dlatego teraz zeby wystawic ogloszenie potrzebna jest akceptacja dwoch osob, specjalnie to tego powolanych :)
taki pomysl dalabym od okreslonej liczby postow (powiedzmy 100 ) moze to w jakis sposob sprawdzic pierw osobe, jak czesto jest na forum , ile sie udziela itd.
przy okazji poprzedniej akcji z anetą lis wprowadziliśmy system dodawania ogłoszeń od 10 postów, ale być może faktycznie trzeba zwiększyć ten limit..
ja bym dała co najmniej 50
Szefie, ja się wtrącę, ale jestem za...
najpierw trzeba się trochę udzielić, zanim zechce się coś sprzedać...
dzięki za zgłaszanie uwag
zmienię to w najbliższej przyszłości :]
A ja mam propozycję co do wyglądu forum. Może by go troszkę ożywić i na stronie głównej umieścić miniaturki tzw awatary danego dzialu- tak jak to jest z dzialem Akademi Paznokcia- przy tym jest logo ap. I tak odpowiedni obrazek zamieścić przy odpowiednich działach. Było by bardziej kolorowo a nie ciągle ten róż :)
w skórce różowej takie awatarki są z lewej strony działu:)
tak ale mi chodziło wlasnie o ten glówny szablonik :) Byłby ciekawszy. To tylko moja propozycja :)
mi się wydaje, że było by mniej estetycznie wtedy. Podoba mi sie tak jak jest jeśli chodzi o awatary, bo jakby np kazdy byl inny to po prostu kojarzy mi się z brakiem estetyki.
Błaaaaagam niech w temacie: Kursy, opinie, doświadczenia będzie również wprowadzony system dzielenia sie swoimi przezyciami od jakiejś ilości postów bo juz mnie krew zalewa.. :] I ciagle mysle ze ktos kto napisał tylko jeden post i tylko w tym temacie to pracodawca który reklamuje sie w ten sposób, a to mija sie z celem.