-
Odp: Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
hehe
chciałabym, ale nie :P
-
Basiu wg wielkosci dziecka ja powinnam urodzic juz 3.09 a widzisz dalej sie tocze hahahahaha :D
ja czekam z niecierpliwoscia ale jeszcze musze zaliczyc jeden pokaz przed rozwiazaniem :D
w kazdym razie plozna mowi ze nic ich nie zaskoczy z mojej strony czyli dziecko przyjdzie o terminie raczej :D
-
termin porodu obliczamy wg ostatniej miesiączki a nie z USG :P
do daty ostatniej miesiaczki dodajemy 7 dni i 9 m-cy :D
nie potrzeba zadnych kalkulatorow :P
ja wg USG powinnam urodzic m-ac wczesniej bo młody był o m-ac do przodu wg wagi i 5 tyg wg wzrostu :P
takze kierujcie sie data ostatniego okresu nie USG :P tym bardziej ze USG pokazuje wage z 10 % odchyleniem :P
dziecko ma siedziec 9 m-cy i juz :D 3 tyg przed terminem i 2 tyg po terminie to jak sie mowi - dziecko urodzone w terminie :D
coraz wiecej dzieci rodzi sie duzych i kilka dni przed planowanym terminem z ostatniej miesiaczki :D takze 4 kg to teraz standard :D
jakbym donosila swojego jeszcze te 15 dni to mialby kolo 4300 :D
-
no nie zgodzę sie Kamila... bo jeśli lekarz, około 12 tygodnia ciąży wykonuje USG, i robi pomiar od pupci do czubka głowy płodu, to wtedy też komputer przelicza to na datę porodu. Często zbliżoną do dnia według @, czasami kompletnie odbiejagący, ale jest to jedyny i najbardziej wiarygodny pomiar jeśli chodzi o USG i łączeniem go z datą porodu... niestety, w późniejszych tygodniach nie warto w niego wierzyć (chodzi mi o kolejne USG)... bo każde dziecko rozwija się inaczej i w innych odstepach czasowych.
Aaa przypomniała mi się, mojego Męża bratowa, ma termin na 17 września według @, a wg USG na 12, i co? Lekarz wziął ją na oddział juz w środe, bo mówi, że wszystko się może zdarzyć, a i że dzidzia donoszona, więc może przyspieszą poród...
-
jak idziesz do lekarza to nie robi ci na poczatek USG tylko pyta o ostatni okres :]
bo to z niego wylicza date porodu :]
USG pokazuje jedynie przyrost wagi i podaje w jakim okresie rozwoju jest dziecko - czy rosnie prawidlowo czy nie jest za male itd...
w 12 tyg pomiar od dupci do czubka glowy robi po to by zobaczyc wzrost dziecka gdyz juz pozniej tego nie zrobi, a jedynie poda wage z 10 % odchyleniem :)
---------- Dodano o godzinie 11:39 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 11:36 ----------
Cytat:
Napisał
afterglow
Aaa przypomniała mi się, mojego Męża bratowa, ma termin na 17 września według @, a wg USG na 12, i co?
a to ze USG wskazalo ze dziecko jest po prostu o tydz z rozwojem do przodu od swoich rówiesnikow :]
ta data sie nie sugerujemy :]
mnie wyszlo ze urodze m-ac przed terminem ostatniego okresu wiec nie wyobrazam sobie ze bym sie tym sugerowala...a co gorsza rodzila m-ac przed :huh:
-
Cytat:
Napisał
KaMiLaC.
jak idziesz do lekarza to nie robi ci na poczatek USG tylko pyta o ostatni okres :]
bo to z niego wylicza date porodu :]
USG pokazuje jedynie przyrost wagi i podaje w jakim okresie rozwoju jest dziecko - czy rosnie prawidlowo czy nie jest za male itd...
w 12 tyg pomiar od dupci do czubka glowy robi po to by zobaczyc wzrost dziecka gdyz juz pozniej tego nie zrobi, a jedynie poda wage z 10 % odchyleniem :)
Kamila, każda data jest orientacyjną, a ja jeszcze nie widziałam lekarza, który nie zrobiłby USG na wizycie potwierdzającej ciąże m.w w 12tyg jej trwania. Przecież to nawet wtedy zaleca się pójście, bo maluszek ma bijące serduszko i można cokolwiek więcej powiedzieć na temat. I o jakiej masie ciała Ty mówisz w tak wczesnej ciązy... Oglądałam ostatnio program na ten temat, bo właśnie było pytanie odnośnie terminu USG a terminu z @... i ginekolog sie wypowiadal
"jedyne miarodajne i wiarygodne okreslenie daty porodu poprzez badanie USG jest przeprowadzone miedzy 10 a 12 tygodniem ciąży.Wtedy podawana data jest datą zbliżoną do daty porodu."
nikt nie każe przecież wierzyć na ślepo... bo dziecko i tak decyduje samo, no ale bez powodu tego nie powiedział...
A jak znam inny sposób wyliczania daty poródu? to znaczy, że mój jest zły? Może nie karmmy Ewelinki już terminami, niech lekarz to sprawdzi i wtedy wszyscy beda mieli pewność, że jest z Dzidzią ok :) (bo zapewne tak jest :*)
-
no widzisz a znow ja ogladalam program gdzie gin sie wypowiadla ze "Najbardziej prawdopodobnym terminem porodu jest termin wliczony z ostatniej miesiaczki poniewaz z na podstawie pomiarów przeprowadzanych przez lekarza komputer w aparacie USG oblicza wiek ciąży i przybliżony termin porodu. Czasem termin porodu wyznaczony według badania USG jest różny od terminu obliczonego według daty ostatniej miesiączki. Jeśli rozbieżność ta jest mniejsza niż dwa tygodnie, nie ma powodu do obaw"..
takze dokladny termin nigdy nie bedzie podany bo kazda ciaza rozwija sie inaczej - szybciej, wolniej itd..
ja na pierwszej wizycie zanim mialam USG musialam podac termin OM i to z niego mialam w karte ciazy wpisany termin..nie z USG, bo za 2-3 m-ce ten termin diametralnie sie zmieni a ten z OM bedzie taki sam :]to samo w szpitalu...nie pytali o USG a OM...
pamietam jak kolo 30 tyg moj maly byl juz kloc jak nie wiem i pytalam gin czy przypadkiem nie urodze wczesniej tak jak pokazuje USG..a ona "ze nie bo USG pokazuje pomiary dziecka i porownuje do pewnych statystyk i mozna jedynie stwierdzic o ile wyprzedza rowiesnikow w rozwoju..ta data sie nie sugerujemy"..
a mase plodu poznajesz od poczatku trwania ciazy ;) w koncu pisalysmy ze nasz maluszek ma juz 300 g ..itd :D
najwazniejsze to donosic :D kazde dziecko rozwija sie inaczej i wychodzi wtedy kiedy jest gotowe :D najwazniejsze by poszlo szybko i gładko :D
:kwiatek:
-
to ja wam powiem ze usg nie jest miarodajne z terminem porodu, przeciez genetycznie jestesmy stowrzone ze chodzi sie 40 tygodni prawda? i liczy sie od miesiaczki... usg za przeproszeniem obecnie pokazuje moje dziecko w stanie 4 kilo i wiecej a jak lekarz starym sposobem zmacal mi brzuch to mowi ze dziecko nie wazy 4 bo ma duzo jeszcze miejsca u mnie w brzuchu
takze zgodze sie z Kamilą bo aparatura od kiedy tylko zaczeto mi robic usg pokazywala mi coraz to wczesniejsza date...
ja nie wierze w miarodajnosc urzadzen bo np. cisnieniomierz ktory mierzyl mi cisnienie za pierwszym razem pokazywal mi caly czas za wysokie i za chwile mialam normalne, termometr elektroniczy tez pokazywal mi 36,0 i w kazdym urzadzeniu daja tolerancje... czyli usg na poczatku mowi zawsze 2tygodnie w te albo wewte :D i to kazdy doktor powie :D
co do tego badania usg 3D to jakos ciezko mi w to uwierzyc bo usg to sa ultradzwieki tak? czyli jakby jedno skzodzilo to drugie tez... nie wiem jaka jest roznica czestotliwosci ale ulrtadziweki sa dziedizna do tej pory nie do konca zbadana i nie wiedza lekarze czy ma wplyw czy nie... i tak dla absurdu ja nie moge wykonywac zabiegow na ultradziwekach jak peeliong kawitacyjny albo same ultradzwieki mimo ze dzialaja w obrebie skory tylko ale usg mam robione co miesiac teraz to nawet czesciej :D
-
Fakt termin termin i tak dzidzia przyjdzie kiedy sie jej bedzie podobac!:)
Z Kacprem ostatnia @ mialam 11.08.2007 i na tej podstawie termin wyznaczony na 17.05.2008
W czasie badan w czasie ciazy termin porodu zostal zmieniony na 26.05.2008 Kacper urodzil sie 28.05.2008.
Nie wiem tylko dlaczego kobieta mi w mojej ksiazeczce zmienila date ostatniej @ na 20.08:) Chyba wiedziala lepiej:) kiedy ja mialam:) Albo tak lepiej wygladalo z data porodu hi hi....tez mialam takie nieregularne cykle i w przyblizeniu do tego tez tyle trwal wiec przypuszczam, ze i tym razem ta data ulegnie zmianie na razie mam na 1.05!
Jakos stalam sie juz spokojniejsza...moze dlatego ze juz weekend do wtorku nie daleko no i nic niepokojacego sie nie dzieje-krwawienie mam na mysli-jak zakladala gin, ze wystapi...
-
Cytat:
Napisał
zyza
co do tego badania usg 3D to jakos ciezko mi w to uwierzyc bo usg to sa ultradzwieki tak?
no ja tez sie wlasnie Kochana zdziwilam :huh:ale ten lekarz tlumaczyl tym ze tych ultradzwiekow w 3D jest wiecej i cos tam cos tam i nadal trwaja badania czemu to badanie wplywa na rozwoj ciazy :huh:
Zyza czyli wg USG juz powinnas byc tydz po porodzie :D
-
a ja powiem ze z zadna z Was sie nie zgodze i o :P zgadzam sie z moim lekarzem ...to on studiowal medycyne a nie ja i to on wie najlepiej ... ;) a urodze znajac mnie jak moja tesciowa do Londynu poleci :D haha a tak powaznie... w/g mnie to wszystkie poszczegolne badania skladaja sie w jedna calosc i wtedy wiadomo ... przedewszystkim pod koniec juz badanie dziurki :D wtedy lekarz wymaca co i jak . i nie ma sie co spierac bo kazda z nas ma racje i jej nie ma ;) co rusz wymyslaja cos nowego i nigdy nie wiadomo na co czlowiek ma zwracac uwage . w/g ostatniej miesiaczki tez niekoniecznie bo czasem babki maja a juz sa w ciazy ... wiec uwazam ze do wszystkiego podchodzmy z pewnym dystansem :) cmoki dla was smoki :P
-
Zgadzam się z Basienka :)
Kochane i tak dzidzia zrobi swoje i przyjdzie na świat kiedy będzie na to gotowa :D
Ewelinko będzie dobrze zobaczysz , trzymam za was kciuki:przytul:
Najważniejsze teraz żebyś była spokojna i miała wsparcie od bliskich osób no i od nas forumek :D
ps. A moj @ spoznia sie juz 7 dni :) mam nadzieje ,ze tym razem sie udalo !
-
Cytat:
Napisał
barbara_kawka
w/g ostatniej miesiaczki tez niekoniecznie bo czasem babki maja a juz sa w ciazy ...
wtedy robia USG i sprawdzaja wiek ciazowy na podstawie pomiarów płodu zeby ustalic pi razy drzwi ktory tydz ale i tak wylicza z okresu :P np moja sis tak miala :P
a jak nie bylo USG to czym sie sugerowali?? :D
i my sie nie spieramy a dyskutujemy jak to matka z matką :D^_^
Nutella trzymam kciuki :ok:
-
dziekuje Kamilko :* słodkich snów
-
ja nie powiedziałam nigdzie, że ten termin z USG jest ostateczny- ale czesto jest w miare właściwy, jesli mowimy o tym, wykonanym do 12 tygodnia. i też niektórzy lekarze się nim sugerują, chociaż oczywiście termin @ jest najbardziej trafnym i to normalne ze pytaja o ostatnią miesiączke, bo jak wiadomo jej zatrzymanie jest "kierunkowaskazem" do ew. ciąży... oczywiscie USG wykonywane rutynowo na wizytach pokazuje tylko przyrost wagi i rozwój dziecka...
ale w okolicach 10-12 tygodnia, przy wykonaniu USG sa w stanie powiedziec kiedy urodzi sie dzidzi.
wypowiedziałam swoje zdanie- i nikt nie musi tego krytykować ani się z nim zgadzać. ale uświadamianie na siłę też nie jest ok. Bo jak Basia powiedziała- każda ma racje i jej nie ma. Bo racje najwiekszą to ma dziecko :D
no ale cóż... czasami nie można powiedzieć co się widziało/ słyszało/ oglądało...
a to tak z nudów
http://images36.fotosik.pl/197/5b3125f5099f2e81.jpg
-
Jestem tego samego zdania co Nutella ..dzidzia przyjdzie wtedy kiedy bedzie na to gotowa..
Ja jeszcz4e 1,5miesiaca..a mała szaleje niesamowicie,dobrze sie wysypiam i to najwazniejsze bo potem bede mogla pomarzyc o spokojnym snie...hihi..
after slicznie wygladasz..:)
mi z Usg wychodzi ze tydzien wczesniej no zobzczymy..ja jednak w Holandii bede rodzic,moj Mnie przekonal wiec juz za tydzien ruszam by spokojnie sie tam przgotowac..
wy szybciej ruszycie wiec zycze powodzenia,spokoju w tym najwazniejszym dniu i błogiej radości..
-
Kamilko bardzo mozliwe ze tak jest z tym 3D bo mowie ze nie znam częstotliwosci tych ultradzwiekow... szczegolnie ze ultradzwieki sluza tez do rozbijanai kamieni w organizmie to widac jaka maja mocna ingerencje :D
tak ak my sie nie klocimy tylko porownujkemy dane od lekarzy...
after moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie czegos (zapomnialam jak to sie nazywalo bo ja tak mialam) albo jak samam mowilas z powodu plamień kiedy zarodek sie gnizedzi w ciepelku.... takze nie mozna mowid ze miesiaczka i plamienie to to samo :D i lekarz wlasnie w taki sposob mi to wyjasnil... kazde plamienie w pierwszym trymestrze jest niebezpieczne...
a wogole to moja kolzenka mnie nie pocieszyla :D ja sie ciesze ze dziecko jest wysoko ze donosze do tego 24 a ona mi mowi ze jej bylo wysoko przy porodzie i musiala sie nameczyc zeby go wypchnąc bo nie chcial zejsc w dol... ach czyli moze nadal zlapac mnie znienacka...
a babcia moja starym sposobem mowi ze przed samym porodem na 1-2 dni puchna usta :D zauwazyla to ktoraś z rodzacych czy to taki tylko babciny przesąd?
-
Cytat:
Napisał
zyza
after moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie...
kosmówki Zyzolku :D Kosmówka to taka błona ktora osłania ciało zarodka :D wiem bo w pierwszej ciąży spadłam ze schodów i tak właśnie mi się działo :( dostałam Luteinę dopochwowo i po 2-3 tabletka kosmówka zaczeła sie odnawiać :D
Zyza nie wiem jak to z tymi ustami :D wiem ino ze na chłopca mamie wydłuża się ...nos :haha:ktora przypomina Pinokia?? :D
-
Mi wg usg i wg obliczen z kalendarza termin wypada na 19-20 luty ale i tak jestem zdania że dzidzia sama sobie wybierze najlepszy dla niej termin:)
After super brzuchol, ja już się nie mogę doczekać kiedy sobie będę ostatnie fotki robić z takim brzuchem:)
-
mialam napisac Basiu nie after moje niedopatrzenie :D sorki wiec basiu...
Cytat:
moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie...
no widzisz kosmowka no Kamilko :D
-
-
afterglow śliczny brzuszek :) :love: :love:
:kooffa:
-
After ślicznie wyglądasz!:kwiatek: Znaczy jeszcze w dwupaku:)
-
a ja sie nudze i nie mam co robic to sobie fotki cykam :P
-
cudownie wyglądasz :)
już chyba bliziutko spotkania :) ?
-
13 dni do terminu :) a kiedy zechce się z nami spotkać to wie tylko ON :)
-
After ślicznie wyglądasz i piękna kobieta z Ciebie! Piękne zdjęcia :D::D:D
kochana ale by były jaja jak by to była ONA :).
Moja kumpela tak miała tzn miał być synek , a wyszła córcia :)
-
mamy tak piekne zdjecia przyrodzenia, ze nie ma szansy na pomylke :P a poza tym 2 lekarzy (roznych) i polozna robiaca USG w Holandii powiedzieli ze chlop- to chyba mozemy byc raczej pewni ;p
-
moi rodzice mieli taki przypadek z moja siostra...zawsze na USG pokazywalo, ze bedzie chlopak, ojciec moj szczesliwy bo bedzie mial syna, a tu zonk :D
After to musi byc dla Was ostatnie 13 pieknych dni :)
-
z dniem dzisiejszym usg pokazuje ze dziecko ma 4200 :D hahaha ide do szpitala w nastepnym tygodniu mam nadzieje ze juz na wywolywanie nooooo bo jak tak dalej pojdzie strzeli nam 5kg :D hah moze w tym tygodniu samo sie zdecyduje na spotkanie z mamusią :D
-
Cytat:
Napisał
afterglow
mamy tak piekne zdjecia przyrodzenia, ze nie ma szansy na pomylke :P a poza tym 2 lekarzy (roznych) i polozna robiaca USG w Holandii powiedzieli ze chlop- to chyba mozemy byc raczej pewni ;p
:) :) no to w takim razie bedzie chlopaczek na 100 % jak 3 fachowcow potwierdzilo :D.
After , kochana zycze latwego porodu!!!
Zyzunia wow 4200 :D , ciekawe czy USG dobrze wyliczylo :D ,kochana Tobie rowniez zycze latwego porodu
Z pewnoscia nie umiecie sie juz doczekac , jak maluszki wasze beda po drugiej stronie brzuszka :).
buziaczki dziewczyny
ps. Dzien porodu , a raczej koncowka jest najpiekniejszym dniem w zyciu matki :D
-
afterglow piekne zdjecia!!!
A wiec wczoraj mialam wizyte! Dzieki Bogu jest wszystko oki serduszko pikalo jak szalone:) Tego stresu to nie zapomne... NA razie ma ok 3,5mm:)
Nastepna wizyta za dwa tygodnie zeby ustalic przyblizony termin porodu bo z miesiaczki na pewno nie bedzie -mialam nie regularne i w tym wypadku gin stwierdzila ze bardziej miarodajny bedzie usg! Mylse ze i tak przesunie sie to o okolo 7 dni czyli kolo 10 maja!
Dziekuje dziewczynki za wsparcie!!!!!Wielkie buziaki dla Was i mam nadzieje ze juz teraz bede mogla sie cieszyc z wami ta ciaza bez zadnych niespodzianek!
-
moja sis miała miesiączke co 40-60 dni i mimo to wyliczali z okresu ;) USG pomogło tylko ustalić wiek ciążowy ;)
Super, że jest oki :D
Zyza buehehehe kloc będzie :D błagaj o cięcie :D
---------- Dodano o godzinie 09:13 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 09:11 ----------
Cytat:
Napisał
afterglow
penosc masz jak dziecko juz na reku After :D
moja Chrzesnica az do godz przed porodem miała być Dawidek :haha:potem się okazało, że to pępowina między nogami :D
Afta trzymaj się i oby szybko poszlo :ok:
-
Ewelina83 Ciesze się razem z Tobą!!
Mówiłam że będzie wszystko ok. Lekarze za wcześnie i za dużo mówią nie potrzebnych rzeczy!!
Pamiętaj żę "TRZEBA BYĆ POZYTYWNIE NASTAWIONYM DO ŚWIATA,TO WTEDY ŚWIAT BĘDZIE POZYTYWNIE NASTAWIONY DO CIEBIE " :) :) :) :) ;) ;) :kwiatek::kwiatek::kwiatek::kwiatek:
a regulamin czytała,że nie wolno używać czerwonej czcionki ?! :nunu: :aty:// Emist
-
Cytat:
Napisał
Ewelina83
A wiec wczoraj mialam wizyte! Dzieki Bogu jest wszystko oki serduszko pikalo jak szalone:) Tego stresu to nie zapomne... NA razie ma ok 3,5mm:)
Nastepna wizyta za dwa tygodnie zeby ustalic przyblizony termin porodu bo z miesiaczki na pewno nie bedzie -mialam nie regularne i w tym wypadku gin stwierdzila ze bardziej miarodajny bedzie usg! Mylse ze i tak przesunie sie to o okolo 7 dni czyli kolo 10 maja!
Dziekuje dziewczynki za wsparcie!!!!!Wielkie buziaki dla Was i mam nadzieje ze juz teraz bede mogla sie cieszyc z wami ta ciaza bez zadnych niespodzianek!
widzisz Ewelinko !!!! super !!! teraz dbaj o siebie i ciesz sie swoim stanem ;) a wytlumaczyla sie jakos baba glupia czy zero skruchy ??
-
ooooo jakie mile wiadomosci z rana :skacze::skacze::skacze: :przytul:
Ewelinko ciesze sie razem z Toba :* , ze z dzidziusiem wszystko ok :)
Z pewnoscia twojej lekarce bylo glupio :D
kochana teraz to tylko odpoczywaj, zero wysilku i STRESU :D no i duzo zdrowka dla was! Pozdrawiam
-
no Ewelinko apo co bylo sie denerwowac? ja dokladnie przez to samo przechodzilam jak mi doktor powiedizal ze ciaza jets al rownie dobrze moze byc pozamaciczna... :D
a tymczasem ta poazamaciczna urodzic sie nie chce :P
-
Ewelina super że wszystko ok, trzymam kciuki żeby dalej było dobrze:)
z tą ciążą pozamaciczną to lekarka moja odrazu mi powiedziała że jest w prawidłowym miejscu,mimo że pęcherzyka nie widziała;p
-
Cytat:
Napisał
KaMiLaC.
penosc masz jak dziecko juz na reku After :D
moja Chrzesnica az do godz przed porodem miała być Dawidek :haha:potem się okazało, że to pępowina między nogami :D
Afta trzymaj się i oby szybko poszlo :ok:
ja tam pewność mam, bo ma ją poza mną 3 specjalistów różnych.
a za życzenia łatwości dziękuję- choć bardziej należą się one Zyzie- bo ona szybciej urodzi :)
-
After z tym jest problem widzisz... moja doktorka juz by u mnie wywolywala porod bo dziecko juz duze a u mnie w szpitalu jak najnaturalniej wiec pewnie beda mnie trzymac do oporu hahahahaha
i obawiam sie ze jak nie urodze do tego 23.09 to przenosze i bedzie 5 kg :D hahaha
kto za mnie urodzi?