[QUOTE=dzoana;150648]no a jak się go potem wyjmuje...?[/QUOT
zahaczasz paluszkiem pociągasz i gotowe nie ma nic prostszego:)
Printable View
[QUOTE=dzoana;150648]no a jak się go potem wyjmuje...?[/QUOT
zahaczasz paluszkiem pociągasz i gotowe nie ma nic prostszego:)
nie powinno tak byc ale niestety...
pomijajac fakt nacisku grupy czy partnera to dochodzi fakt ze dzieciaki po 13, 14 lat chleja łaza po dyskotekach i mysla ze jak jeszcze do tego dojdzie sex to juz beda dorosli i tyłkiem świat rozwala...
otóż to! do czego zmierza ta młoda społeczność?! Ehh....
Też się nad tym zastanawiam...
ale to tak, jhak z tymi galeriakami.,.. miały być przestrogą, a stały się autorytetem.
Co do pierwszego to wystarczy zmiana temperatury i juz może się pomylić,no i trzeba znać swój organizm w 100% a ja nawet nie pamietam nigdy kiedy miałam ostatnią miesiączkę,ale zawsze poznaje zblizająca się;)
A co do męskich tabletek to jakoś musiałabym bym chyba sama te tabletki dawać mojemu aby mieć pewność że zażył o właściwym czasie i właściwą tabletkę,a że nie mieszkamy razem to niestety:D
Ja brałam te novynette i niestety moj organizm się zbuntował nie wiadomo kiedy i nabrałam 20kilo które mam do teraz.Poszłam na zmiane albo na przerwanie.To poradził mi przerwać gdyż sam mi mowił jak to działa na pozostałe organy.
Teraz to mam tyle lat że nie boje się że "wpadniemy" ale kiedyś to tabsy+gumki ,potem same gumki...a teraz mi to obojętne ale jednak uważamy i tak od 3 lat jedziemy bez zabezpieczenia (no czasem sie zdarza ale na prawde poradycznie)Seksik uprawiam od 14roku życia ale wiedziałam że robię to z odpowiednim facetem,że mój organizm oraz psychika jest gotowa.Razem przygotowywaliśmy się do tego i nie żałuję że za wczas czy coś.Siostra zawsze mnie uświadamiała,szła ze mną do ginekologa pierwszy raz no i wiedze na ten temat miałam sporą.I tak do teraz jestem z moim pierwszym facetem a jutro stuka nam 9 lat :))))
dziś mówili w radio, że pracują nad nową metodą, tym razem dla mężczyzn, chodzi o jakies naświetlanie / fale czy coś w tym stylu, ma nie wpływac na organizm tak jak hormony, ma się to powtarzac co pół roku. niedługo ma być niby wprowadzone. słyszałyście o tym?
nie ja tylko o tabsach,i jakims małym urządzeniu właśnie jakies fale czy cos ale dla kobiet...
ja i tak się cieszę, żę jest aż tyle metod antykoncepcji, kiedys nie bylo wogóle i nie mam pojecia jak ludzie zyli :huh:
nio, to fakt kiedyś była masakra, dlatego tyle dzieci mieli
A My korzystamy tylko z gumeczek,a jak zabraknie gumeczek to wstrzemięźliwość(mój się nie chce zgodzić żebym brała tabletki ani na inne hormonalne metody to niech cierpi:D,ja bez sex-u długo wytrzymam:P)
U mnie podobnie jak u Basi żadnych tabletek ukochany brać mi nie pozwala :)
u mnie to nawet wyboru by nie było, bo mam uczulenie na lateks:) ale przez długi czas kochaliśmy się bez zabezpieczenia i nawet jakoś bardzo nie uważaliśmy...ahh te hormony:D no ale pod namową ginekolog i mamy zgodzilam się na tabletki i jestem naprawdę zadowolona a na dodatek Yasminelle mają najmniejsza ilość hormonów na rynku
Ja już gdzieś pisałam o nowości Qlaira - nie żadne syntetyki tylko naturalny hormon,
te mają najniższą zawartość dostosowaną do naturalnego cyklu (w sensie fazowe są).
Dla mnie jednak jedna tableteczka miała ciut za mało któregoś hormonu i miałam dodatkowe plamienie przed tym właściwym i musiałam zmienić.
mnie chłopak też nie pozwalał brać tabletek ... ale ginekolog mi poleciła bo miałam bardzo bolesne i nieregularne miesiączki .... raz to mama musiała pogotowie wzywać .... masakra
a teraz jest spoko nie boli dobrze się czuje nie mam żadnych skutków ubocznych typu pobudzona drażliwość itp. no i wiem co do dnia kiedy dostane ...
tez tak kiefxs mowilam i teraz nie zgodze sie z tym bo sama ja stosuje i od ponad pol roku i jakos sie sprawdza-fakt ze potrzeba czasu na to zeby zmierzyc temperature i obserwowoac sluz czy szyjke ale nie jest to nie do opanowania:) Ja odstawilam tabletki i przezszlam na metode kalendarzyka bo chcemy w najblizszym czasie miec drugiego bobasa a jesli sie uda to mam zamiar wrocic do kalendarzyka-nawet przy nie regularnych cyklach jest to mozliwe jedynym problem jest wiecej dni wstrzemiezliwosci:)
albo wstrzemiezliwosc albo gumki :D
my z lysolem juz baaaaardzo dlugo stosujemy metode prawie kalendazyka bo bez zadnego mierzenia temperatury itd. poprostu zakladamy ze 1-2 dni po krwawieniu i ok 6 -7 dni przed "okresem" sa dni nieplodne i wtedy bez niczego a takt to gumeczki i powiem wam ze do tej pory nie zaliczylismy tzw wpadki a wspolzyjemy codziennie czasami nawet pare razy dziennie...
wiadomo ze kazdy wybierze co innego bo oprocz zapobiegania ciazy chodzi tez o komfort psychiczny...
oooo Bardzo mądre słowa! "(...)oprocz zapobiegania ciazy chodzi tez o komfort psychiczny..." :)^_^
ja to bym sie bala bez niczego... metoda kalendarzykowo- gumkowa tez... :D
no po odstawieniu hormonow mowili mi ze na rozruch bede potrzebowac pol roku a tu pach w drugim cyklu (pierwszy po odstawieniu jeszcze chronią szczątkowo hormony) sie brzucha zrobilo :D
chyba bym sie bala skoro my tacy plodni hahahahaha
Ja właśnie wróciłam od mojej ginekolog i dostałam od niej na wypróbowanie nowe tabletki YAZ firmy Bayer,podobno mają małą ilość hormonów i nie powodują zatrzymania wody w organiźmie. Zobaczymy...:)
Wiecie co, zaczynam się pomału zastanawiać czy przypadkiem może na plastry się nie przeżucic. Ale nie wiem, boje się trochę antykoncepcji hormonalnej a raczej skutków ubocznych ;/.
dziewczyny a ja myślicie... bo teraz kończy mi się 3 miesiąc używni plastrów.. i chciałabym teraz wypróbować ten krążek... czy mogę się tak po prostu przerzucić?
sądzę, że tak, ale tu najważniejsza jest opinia Twego ginekologa:)
krazek zaklada sie tak jak bierze sie pierwsza tabletkę :D czyli 21 dni sie go nosi wyciaga na 7dni i znow zaklada na 21 nowy
ale tez lepiej zebys spytala ginekologa bo on powienien najlepiej ci doradzić :D
dziewczyny z wada wzroku czy zauwazylyscie przy noszeniu soczewek i stosowaniu antykoncepcji ze jest to niemozliwe? ja mam tak ze mnie oczy strasznie szczypia jak zakladam soczewki jak stosuje antykoncepcje :D jak zalozylam normalnie po odstawieniu antykoncepcji to bylo wszystko ok :D
wiem ze gdzies w skutkach ubocznych moze wystepowac wlasnie cos takiego ze wzgledu na wysuszanie śluzowki
a mi się zrobiło wręcz przeciwnie,zaczełam lepiej tolerować soczewki po rozpoczeciu hormonów ;]
ale niestety szklane oko wylata i trzeba okulary ;]
Wszystko najlepiej skonsultować z lekarzem :) my tylko możemy doradzać :P:P
ja też bym chciała coś innego niż tabletki :D
Emi moj lekarz chcial mi zmienic antykoncepcje zebym mogla stosowac soczewki ale ja chyba wole wygodę ze nie musze pamietać codziennie o tabletkach :D
no ale albo piekna z duzymi oczyma albo okularnica zabezpieczona (podwojnie kto na okularnice z denkami poleci hahahahahaha)
ja uzywam spiralke juz kiedys pisalam i jestem zadowolona,moze na to sie pzrerzucicie z tych tabletek,
no właśnie z plastrami jest ok, ale na lato to kiszka straszna, bo będe się opalać a tu białe kwadraty zostaną, poza tym bałabym się kąpać w morzu bardzo słonym, nie jak nasz Bałtyk (chociaż też bym się bała), bo jak sie kąpię w domu to lekko boki odchodzą, a w morzu to chyba by mi odpadł [!]
A krążek to wydaje mi się taką wygodą ^^ :D
Spokój na 3 tygodnie heh...
wogole latem wygladaja nieesettycznie,albo poodklejane,ale przybrudzone,mi sie to nie podoba
Kasiasss na podobno nie można spiralki jak się jeszcze dziecka nie rodziło:)
tego nie wiem,ale wiem tez ze niektore dziewczyny zakladaja,potem jak chca zajsc w ciaze to wyciagaja,nie mam pojecia jak to jest tak z medycznego punktu widzenia
mam pytania do dziewczyn które używają krążka.
Jest tylko jedna firma która robi ten produkt czy można wybierać jak z tabletkami? szperam po necie i szperam i wyszperać nie mogę.
Wyczytałam na jakiejś stronie, że palenie papierosów jest kategorycznie zabronione przy stosowaniu krążka. To prawda? Czy po prostu palenie jest niewskazane tak jak przy tabletkach?
zabronione jak przy tabletkach czyli nie wolno palic choc i tak wiekszosc pali... chodzi to o te problemy z krązeniem :D na ulotce nouva ring jest tak jak w tabletkach zakaz palenia....
z tego co weijm to tylko ta firma ma krazki... chcial nie chcial ale niestety 50zl kosztuje to miesiecznie :/:
ale jaka wygoda... musze sprobować..
no jakby nie patrzec plastry tez w takich cenach są :D
wygoda wygoda :D tyle ze dzoanko upewnij sie u lekarza co?
bo zdarzylo sie ze znajomej spadlo libido kiedy poprosila o krazek... wszystko zalezy od twojej wlasnej gospodarki hormonalnej :D przynajmniej tak mowi moja doktorka :D
hahahahahaha :leze: wiesz co mi by się przydał spadek libido... :P przynajmniej może mój by się zaczął trochę starać :D