-
Odp: Forumkowe inkubatory
Cytat:
Napisał
majkarodzik
(...)Ponoc jak sie spojrzy przez wizjer w drzwiach to ponoc dziecko urodzi sie z wada wzroku ( chodzi o zeza), (..):)
pisałam o tym kilka postów wczesniej a z tymi oczami to nie tylko przez wizjer, ale przez dzirke od klucza i w ogóle sens patzrenia jedym okiem.. połowe ciązy miałam laborki i gapiłam sie w mikroskop jednookularowy jednym okem a druge przymkniete... NIEPRAWDA...
jest jeszce zabobon o chodzeniu przez ciężarne na pogrzeby, praniu, majtek i skarpetek, myciu okien, wieszniu firanek, ubijania piany i wielu wielu innych o których sie nasłuchałam od babć ciotek i innym czarownic
prawdą jest jedynie to że jak sie bedzie w te zabobony wierzyć to albo sie oszaleje, albo ogóle w ciąze sie nie powinno zachodzic
nie wspominając juz o zwyklych zabobonach typu: czarny kot, 13, pzrechodzenie pod drabiną i cała gama do wyboru do koloru- chyba powinniśmy wyginąć:D
-
ee ja tam nie wierze w zadne takie zabobony... i tak bedzie co ma byc... :)
-
I choć tłumaczysz sobie, że dziś to medycyna, a nie Archiwum X zajmuje się tłumaczeniem różnych przypadłości, to jednak:
• niczego nie smażysz, bowiem boisz się, że tam, gdzie kapnie tłuszcz - dziecko będzie miało znamię
• nie nosisz łańcuszków ani korali, nie przechodzisz pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz się, że maluch owinie się pępowiną
• nie obcinasz włosów, bowiem chcesz zapobiec głupocie dziecka
• nie patrzysz na krwawe rzeczy lub kalectwo, byś się nie zapatrzyła i nie urodziła przez to chorego dziecka
• nie kochasz się z mężem 2 miesiące przed rozwiązaniem, by dziecku nie ropiały oczka
• boisz się nawet przestraszyć, bowiem jeśli w bezmyślnym odruchu dotkniesz swojego brzucha lub jakiejkolwiek innej części swego ciała to dziecko będzie miało "myszkę " (znamię )
• nie patrzysz na księżyc, by dziecko nie było łyse
• nie patrzysz na słońce, by nie zanosiło płaczem
• nie patrzysz przez wizjer w drzwiach lub żadną inną dziurkę, by nie było zezowate
• nie patrzysz na nikogo brzydkiego, by dziecko nie było brzydkie
• nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża
• nie patrzysz na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole
• nie słuchasz zapowiedzi przedślubnych, by dziecko nie było głuche
Zastanawiasz się nad płcią swego dziecka? Po co, wystarczy prześledzić kilka ludowych mądrości, by być szybszym niż USG i zyskać pewność – chłopiec to czy dziewczynka. I tak:
• jeśli masz mdłości wieczorem to urodzisz chłopca, jeżeli mdli cię z rana – to będzie dziewczynka
• jeśli brzydniesz, to będzie córa - to dziewczynka zabiera urodę
• jeśli się roztyłaś, szczególnie w ramionach i pupie - będzie dziewczynka, jeśli zaś masz tylko duży brzuch - będzie chłopczyk
• jeśli jesz ostre rzeczy to urodzisz syna, jeśli pochłaniasz duże ilości słodyczy to urodzisz dziewczynkę
• jeśli brzuch masz wysoko - chłopak, jeśli zaś jest nisko - dziewczynka
Jednak na co ci zawczasu ta wiedza? Skoro i tak:
• nie kupisz dziecku ubranek, zanim się nie urodzi - bo to przynosi pecha
• nie kupisz też wózka, łóżeczka, nie przygotujesz dla niego pokoju – bo to grozi nieszczęściem
A najgorsze jest to, że:
• wszyscy klepią cię po brzuchu – co ma im przynieść szczęście
• za to ominą cię wszystkie wesela – nikt cię nie zaprosi w obawie, że przyniesiesz mu ze sobą ciężar na głowę
• nie zostaniesz też niczyją chrzestną, bowiem ciężarna chrzestna matka to ogólnie katastrofa
Ale nie łam się, jest też dobra wiadomość. Otóż kiedy jesteś w ciąży ;-)
• nikt nie powinien ci niczego odmawiać, bowiem w domu zalęgną mu się myszy - więc wykorzystuj czas – a nuż trafisz na kogoś, kto w ten przesąd wierzy?
źródło: babyboom.pl
-
hehe:D:D dobre:D:D i tak właśnie wyglądała medycyna w dawnych czasach, wszystkie choroby itp tak tłumaczono:D:D
a po brzuchu nikomu nie dam dotknąć prócz mojemu:P
ehhh.. aż brak mi słow hehehe
-
nailepsze jest to : • nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża
hahahaaaa
no dziolszki... za mna proba numer 2 :D i tak jak mi after poradzila nawet swiece zrobilam .... malo sie nie polamalam i komicznie to wygladalo ... ale jesli ma to pomoc to zrobilam :D
-
Cytat:
Napisał
dzoana
ee ja tam nie wierze w zadne takie zabobony... i tak bedzie co ma byc... :)
jestem tego samego zdania co ma być to będzie.
-
No After ekstra :good: , mi najbardziej podoba się to:
Ale nie łam się, jest też dobra wiadomość. Otóż kiedy jesteś w ciąży ;-)
• nikt nie powinien ci niczego odmawiać, bowiem w domu zalęgną mu się myszy - więc wykorzystuj czas – a nuż trafisz na kogoś, kto w ten przesąd wierzy?
... i z tego korzystam ha ha ha
A ja chciałam Wam się pochwalić , że wczoraj pierwszy raz :wow:ZOBACZYLIŚMY:wow: z mężem jak nasz dzidziuś kopie tzn jak podnosi się brzuszek od kopniaczków ha ha ha ale przeżycie :o:o:o Tak delikatnie na razie , ale już widać było .Jestem taka szczęśliwa:skacze:, aż mi się ryczeć chcę ;(;(;(
-
ciesze sie dziewoje zafasolkowane, ze podoba sie wam materiał ;) sama się uśmiałam jak diabli...
tylko z tym patrzeniem na inna rase... hmmm :mysli: u mnie w Holandii, to na kazdym kroku są muzulmanie, murzyni, koreance... i jak ja mam spokojnie zyc, kiedy jest szansa ze dziecko urodzi sie mojej rasy?? Procenty z nadzieja zmalaly chyba doszczetnie ;p
-
z tymi myszami to prawda:P
a klepanie po brzuchu:o no chyba by ktoś w nos oberwał jakby mnie klepnął:]
a ze znamionami to jest w tym coś, ja mam na nodze"myszkę" i mama mi mówiła, że jak była w ciąży to się przestraszyła myszy i złapała za nogę niby w tym miejscu co mam ta myche:] w inne zabobony nie wierze:D
-
Chanti gratulacje :) jeszcze nie raz będziesz płakać ze szczęścia :)
Przyszłe mamuśki, kiedy wrzucicie jakieś foteczki ? :D
-
A ja chciałam Wam się pochwalić , że wczoraj pierwszy raz :wow:ZOBACZYLIŚMY:wow: z mężem jak nasz dzidziuś kopie tzn jak podnosi się brzuszek od kopniaczków ha ha ha ale przeżycie :o:o:o Tak delikatnie na razie , ale już widać było .Jestem taka szczęśliwa:skacze:, aż mi się ryczeć chcę ;(;(;([/QUOTE]
Chanti to dopiero poczatek:) ale doskonale rozumiem jak to cieszy. Moj bobas teraz tak kopie, ze masakra az czasem plakac mi sie chce z bolu. Ostatnio tak po zebrach zostalam skopana, ze masakra. Zaczelam masowac to maz na mnie zaczal krzyczec, ze mam nie ruszac, bo to nozka albo raczka wystaje:) a wiec jeszcze troszke i bedziesz miala regularne kopniaczki
-
to ja też wam coś powiem :D
dziś zobaczyłam pierwszy raz moja fasolkę i tętno i sie poryczałam jak kretynka :D
baby 'zagrożone' mam pytanie co do waszych ciąż...
lekarz wypisuje mi zwolnienie tylko na 10 dni bo twierdzi że musi mnie mieć pod opieką... a chodze prywatnie kazda wizyta 100zł czyli w miesiącu 300zł nie licząc lekarstw i badań... czy u was tez wymagają tak częstych wizyt? bo mam wrażenie ze on mnie strasznie naciąga... ale powiedział że albo zwolnienie albo jak chcę to bez zwolnienia będziemy sie widywac co 3 tygodnie...
a do pracy nie chcę wracac bo mi dziś szef znów za skóre zalazł... nie pozwolił mi moich prywatnych notatek wziąć...
-
zyza z tego co mi wiadomo to lekarze tak daja zwolnienie na kilka dni potem znow na kilka a jesli to długo trwa musi położyć cię do szpitala żeby mieć podstawy do wypisywania dalej zwolnień jeśli bys chodziła do poradni patologi ciąży to wtedy wystawiają zwolnienie nawet na miesiąc ale czy jest tak w dalszym ciągu to nie wiem bo ja wiem to z własnego doswiadczenia jak brałam zwolnienia w ciąży ale to było pare ladnych lat temu
-
cholera a mój lekarz do żadnego szpitala nie jest przypisany więc on tylko prywatnie... i będe płacic te 300zł...
-
z ta twoja praca to ty masz... więcej nerwów, jak przychodzi co do czego to widac..
-
prawda Asiu? a myślałam że ajko kosmetyczka to będe miała przyjemna prace...phi... jeszcze koles podpuszcza dziewczyny że im świnie podrzuciłam na co moja koleżanka - ciąza to nie świnia szefie
myslisz że nie zabrałam notatek? zabrałam po powiedziałam że niby jakim prawem mam je zostawić?
-
wynajmowałam pokój na paznokcie u takiej świni własnie. dobrze że to już za mną:D
-
dlategoż Iza jak sie tylko 'rozpakuje' pomysli o swoim biznesie! :D
-
Cytat:
Napisał
zyza
dziś zobaczyłam pierwszy raz moja fasolkę i tętno i sie poryczałam jak kretynka :D
lekarz wypisuje mi zwolnienie tylko na 10 dni bo twierdzi że musi mnie mieć pod opieką... a chodze prywatnie kazda wizyta 100zł czyli w miesiącu 300zł nie licząc lekarstw i badań... czy u was tez wymagają tak częstych wizyt? bo mam wrażenie ze on mnie strasznie naciąga... ale powiedział że albo zwolnienie albo jak chcę to bez zwolnienia będziemy sie widywac co 3 tygodnie...
a do pracy nie chcę wracac bo mi dziś szef znów za skóre zalazł... nie pozwolił mi moich prywatnych notatek wziąć...
Zyza kochana moim zdaniem ten lekarz to jakis naciagacz. Ja ze wzgledu na prace poszlam na chorobowe w 2 miesiacu ciazy. Z moim lekarzem spotykalam sie raz w miesiacu i tak tez dostawalam chorobowe. Teraz jestem w siodmym miesiacu i wizyty mam co 3 tygodnie i tez tyle dostaje chorobowego. Od polowy 8 miesiaca bede chodzila co 2 tygodnie to moze wtedy moje chorobowe ulegnie zmianie.
-
-
:skacze::skacze::skacze: ale sie ubawiałm niezłe:):):):)
http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdskjodntjh8pu.png
-
chanti wiem co czujesz :) to jest naprawde piekne uczucie. mi sie to teraz tak maly wierci w brzuchu ze czasem nawet az boli jak da kopniaka i przewaznie z prawej strony sobie siedzi tak ze mam z lewej plaski brzuch i kulke z prawej :)
a dzis w koncu pokoik urzadzalismy, dam jutro fotki jak jeszcze uprzatne troche
-
Cytat:
Napisał
zyza
Po pierwsze to ciesze się razem z Tobą-zareagowałam tak samo :)
Po drugie to chyba cos nie tak. Ja też chodzę prywatnie i dostaje zwolnienie na 30dni i co 30 dni wizyta. Nawet po szpitalu widziałam sie u niej po 3 tyg bo tak kazała. U nas jest tak jak lekarz sie matwi o ciąże to od razu na oddział wysyła :) a nie wizyta co tydzień prywatnie u niego.
-
Cytat:
Napisał
zyza
cholera a mój lekarz do żadnego szpitala nie jest przypisany więc on tylko prywatnie... i będe płacic te 300zł...
może lepiej powinnas zmienić lekarza? nie wiem jak u Ciebie ale na przykład u mnie jest tak, że jak chodzisz do lekarza tzw"nieszpitalnego"(oczywiscie prywatnie)to póxniej jak idziesz rodzic juz w tym szpitalu to lekarze jakos nie za bardzo chetnie się Taką pacjentką zajmują, bo to nie ich pacjentka...:/:
-
Cytat:
Napisał
barbara_kawka
Basiu ale się naśmiałam :hahaha::hahaha::hahaha:ten filmik jest boski :skacze:
-
ja tez hehehe dobre dobre :D ciekawe czy kazda z nas bedzie tak mogla ;)
dziewuszki mam propozycje :) wklejajmy zdjecia swoich brzuszków :) niech Kamis sie napatrzy jak wygladaja zmiany w ciele kobiety :)
bez twarzy- same brzuszki :)
polaczmy sie rowniez w szczesciu z rosnacego domku naszych serduszek :) ja wstawie jutro, bom dzisiaj spiaca... :)
-
ehhh ale wma zazdroszcze, jak ja bym chciała być już takim inkubatorem:) narazie to będe ciotką bliźniaczek brata:) a co śmieszne to ja też mam siostrę bliźniaczke:)
-
natka to jak już się postarasz to moga czekac cie blixniaki :D
hihihi :D
u mnie wsyzło że jednak jedna fasolka całe szczęście :D bo ja w rodzinie też bliźniaki mam :D
-
a laseczki jak to jest ... kiedy Wam sie tzw. smaki zaczely ?? :)
-
Cytat:
Napisał
barbara_kawka
a laseczki jak to jest ... kiedy Wam sie tzw. smaki zaczely ?? :)
smaki? masz na mysli zachcianki? do 12 tyg to nie mialam ochoty na nic :) potem na pasztet czego nigdy nie jadlam, ale szwagierka mnie nastraszyla ze nie wolno jesc w ciazy nic z watroba zwiazane wiec sie tylko slinilam jak maz jadl, potem mnie na kwasne wzielo-mama zrobila 2 sloiki kapusty kiszonej z grzybami to sama je wciagnelam a teraz to zielone jem-ide do sklepu, kupuje paczke mieszanki salaty i wcinam jak chipsy :)
ale nadal nie moge na rybe patrzec-maz sobie robi cos rybnego to z domu wychodze
a wogole to wczoraj maz podanie do mnie zlozyl o imie Fabian-mam sie zastanowic.
-
a ja Wam napiszę taką ciekawostkę z która się spotkałam już po raz wtóry o dzieciach do miesiąca życia.
Ponoć niemowlaki do 1 miesiąca życia śnią swe całe życie i stąd bierze nam się deja vu :D
Może to prawda?! Już dwa razy widziałam takie stwierdzenie w telewizji a ostatnio to samo mi klientka powiedziała. Taka niby bzdura ale człowiek się zastanawia jak ma deja vu skąd to się bierze :skacze:
-
Cytat:
Napisał
rudi80
smaki? masz na mysli zachcianki? do 12 tyg to nie mialam ochoty na nic :) potem na pasztet czego nigdy nie jadlam, ale szwagierka mnie nastraszyla ze nie wolno jesc w ciazy nic z watroba zwiazane wiec sie tylko slinilam jak maz jadl, potem mnie na kwasne wzielo-mama zrobila 2 sloiki kapusty kiszonej z grzybami to sama je wciagnelam a teraz to zielone jem-ide do sklepu, kupuje paczke mieszanki salaty i wcinam jak chipsy :)
ale nadal nie moge na rybe patrzec-maz sobie robi cos rybnego to z domu wychodze
a wogole to wczoraj maz podanie do mnie zlozyl o imie Fabian-mam sie zastanowic.
Mnie się bardzo podoba imię Fabian i Franek, tylko Franek to Franciszek i tu już jest problem. Jeszcze Filip też jest ładne ale ostatnio to dosyć popularne imię.
-
mi sie filip z konopiami kojazy hyhy nie wiem czemu :D ja jak bede w ciazy to synkowi dam na imie BARTUŚ a córce GABRYSIA :D
-
Cytat:
Napisał
zyza
natka to jak już się postarasz to moga czekac cie blixniaki :D
hihihi :D
u mnie wsyzło że jednak jedna fasolka całe szczęście :D bo ja w rodzinie też bliźniaki mam :D
cos w tym jest bo moja babcia też miała bliźniaki:)
nie wiem czy mogę sie tu włączyć do rozmowy ale mi sie podobają imiona Hanna, Julia, Grześ, Oliwier też ładne:)
-
Cytat:
Napisał
rudi80
Rudi to tak jak ja na początku na nic nie miałam ochoty, bo mdłości miałam bardzo długo a teraz :) szok teraz mam na zielone-jabłka, winogron, kalarepa, brokuły , szpinak. A co do imienia to ja mam Fabian wypisane w propozycjach dla mojego dziecka jak będzie synek :) A więcej mam jeszcze takie:
-Nathan
-Gracjan
-Tobiasz
-Fabian
-Igor
-Ernest
Ale do żadnego jeszcze nie jestem przekonana... A dla dziewczynki mam Vanessa :)
-
mnie calkiem na słodkie odrzuciło...
najchętniej to bym ciągle jakieś zupy jadła... dużo wody :D
zaczęłam wstawać kilka razy w nocy siku :D
strasznie to męczące bo jak wracam do łóżka to musze jeszcze ze swoim się bic o miejsce bo on przez sen jak tylko wstaję automatycznie zabiera mi moja poduszkę i kołdrę :D
a wczoraj był film 9 miesiecy i mam moja sie drze do Arka żeby film instruktazowy oglądał, a on co? nachylil sie nad brzuszkiem pogłaskał i mówi 'fasolka my wiemy jak o ciebie zadbać' pierwszy raz pogadał z fasolką :D i znów sie poryczałam...
ale ja teraz rycze bez powodu :D
-
Ja przed ciążą przez 10 lat byłam wegetarianką, jedzącą jajka i ryby,
ale w ciąży nie mogłam w ogóle jest ryb, było mi niedobrze i tak mnie bolał żołądek, że w kucki spałam,
musiałam wrócić do mięsa, bo na samych warzywach to daleko bym nie zajechała.
Zachcianek jako takich nie miałam, ale musiałam natychmiast zjeść śniadanie po przebudzeniu - płatki z mlekiem, bo inaczej od razu mi się robiło słabo i bolał mnie brzuch, podobnie w ciągu dnia, nie mogłam dopuścić do ataku głodu, no i przytyłam ponad 20 kg:D
-
Ale to musi być super jak facet nachyla się nad brzuszkiem i rozmawia... Wzruszające :)
-
ależ sie uśmiałam :D
no więc zostałam zaproszona do tego zacnego grona :) jestem w 27 tyg i 5 dniu ciąży :) do końca zostało 86 dni :wow: i za przeproszeniem boję się jak skur***yn ;(mimo że to moja druga ciąża! pierwszą mam córcię, która 28 grudnia 2009 roku skończyła 2 lata :) tej ciąży nie planowałam, ale teraz się cieszę i pokocham jak swoje :Dehhe nie na żaruje :D cieszę się, bo będzie facet - tak do parki :) patrząc na moje doświadczenia z okresu ciązy to pytajcie o wszystko, bo miałam wszystkie dolegliwości: od krwawień i plamień po pieprzoną zgagę i ból pleców :porazka: pierwszy poród po prawie 9 godz w ciężkich bólach i wołaniu o pomstę do nieba, zakończył się cesarskim cięciem i mam nadzieje, że drugi też tak się zakończy, bo za żadną cholerę już nie chcę rodzić naturalnie :porazka: ja jestem z tych jak to moja gin mówi "wąskodupnych" i za cholerę nie dam rady sama :D ale to dobrze, bo jak widziałam jak się dziewczyny męczą po 20 godz, a dzieci rodzą się z 1 punktem, bo za długo, to wolę moja cesareczkę :] ale straszyć Was nie będę :D cesarkę zniosłam zajebiście - po 10 godz gwizdałam juz sobie pod prysznicem, a tydz po cesarce zapakowałam dziecko w wózek, zniosłam z 1 piętra, przeszłam 5 sklepów i wróciłam z koszem zakupów wnosząc cały ładunek znów na 1 piętro :skacze: teraz się boję tego wszystkiego, bo zarządzili, że pierwsza cesarka nie jest wskazaniem do drugiej ;(ale ratuje mnie fakt iż od pierwszego porodu nie minęły 3 lata i jest obawa, żebym nie popękała w środku i psychicznie się nastawiam na cesareczkę :skacze: z resztą to już robota mojej gin, że ma o to zadbać :D poza tym czuję się świetnie :D żrem słodycze jak diabli, dupa rośnie jak koński zad, ale co mi tam - w ciązy wszystko dozwolone :skacze: w pierwszej przytyłam 15 kg łącznie, a teraz prawie 3 m-ce do końca, a ja mam już 10 do przodu ahahahah :lol: no ale mój "młody" jest 3 tyg do przodu z waga i wzrostem więc winę zwalam na niego :D no i wiem jak szybko waga leci w dół po porodzie i przy karmieniu piersią :good:
więc jesłi chcecie coś wiedzieć to pytajcie :D a póki co polecam stronkę:
ROZWÓJ CIĄŻY - OPISY, ZDJĘCIA, FILMY - Forum Medyczne MediWeb.pl
zaglądałam w pierwszej i zaglądam w drugiej ciąży :D miło wiedzieć co Dzidzi teraz robi i jak się rozwija :D a później zrobię skany USG to Wam wrzucę :D
-
kamilko witaj śród inkubatorów :*