Zyza tak jak Ci mowilam zadzwon do UG lub UM i Ci powiedza ;) wypelniasz z tego co wiem jakis tam wniosek ... i z tego co pamietam to musisz pokazac ze chyba przynajmniej 2 razy przez ciaze bylas u lekarza ... ;)
Printable View
Mysle, ze w kazdym miescie jest inaczej:) U nas musialam przedstawic zaswiadczenie od gina ze od 10 tyg ciazy do niego chodzilam. I tylko dowod osobisty. Zlozyc wniosek moze Twoj maz, ale po odbior pieniozkow musisz byc osobiscie:) U nas bylo to bardzo szybko, jakies 2 dni. Tylko, ze ja lezalam w szpitalu 2 tyg po porodzie, a wiec nie moglam szybciej odebrac. Ale wem, ze zdaza sie, ze kobiety czekaja nawet miesiac:(
Zyza zaswiadczenie od lekarza ze jestes pod jego opieka od 10 tyg ciazy i wniosek w MOPSie :) zloz od razu wniosek o rodzinne i o drugi 1000 zl becikowego od gminy :)
tak :] pierwsze becikowe należy się każdej mamusi :] a drugie to takie jeśli rodzina ma niski dochód lub jeśli mama po porodzie nie wróci do pracy :) warto złożyć taki wniosek :D mnie się udało i przy Amelii i przy Eryku :) bo mimo że miałam umowę o prace to automatycznie idąc na wychowawcze dochód traciłam bo zasiłek wychowawczy płaci gmina a to nie jest liczone jako dochód i nawet się z tego nie rozliczamy :)
także 2 tys to już małe chrzściny będą :D
no i automatycznie wyliczą dochód do zasiłku rodzinnego na maluszka :D 48 zł/m-ąc na jedno dziecko, a przy dwójce już 64 zl na dzieciaczka ^_^
Basiu i rodzinne i becikowe państwowe i becikowe gminne płaci teraz MOPS :] niestety...
rodznne płacą co m-ąc na podane przez Ciebie konto :D tak samo wypłacą jednorazowo becikowe :) no chyba ze masz ochote stac w kolejce w MOPSie co od razu odradzam :D
nie ma podzialu kto bierze - czy mmąż czy żona :) po prostu składa sie wniosek i czeka sie na decyzje :)
dziewczynki pamiętajcie by po porodzie dopilnować zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia!!! robi to zakład pracy ale nie zawsze!! mi nie zrobili i musiałam latac jak głupek bo NFZ grozil ze za wsio bede placic :/:
Basiu śliczne mebelki :D , teraz tylko czekać na dzieciatko :)
Ela no wlasnie juz tak nie jest ze dzieci pod ochrona! niech maz poprosi w pracy w kadrach o ksiazeczke zdrowia rodzinna i niech tam wpisza dzieci i ciebie - jesli ty nie pracujesz :) taka ksiazeczka musi byc podbijana co m-ac :) jest to rownoznaczne ze zgloszeniem dzieci do ubezpieczenia przy ubezpieczeniu mąża :) ty tez bedziesz przy jego ubezpieczeniu jesli nie pracujesz - nie masz umowy o prace :) jesli zaczniesz pracowac wtedy maz musi zglosic w zakladzie pracy ze cie wyrejestrowuje ze swojego ubezpieczenia :)
u nas byla sytuacja ze pracowadwca nie dopilnowal zgloszenia dziecka i dziewczyna kotra miala 19 lat zglosila sie do lekarza rodzinnego bo juz jako pelnoletnia nie nalezala pod pediatre i tam sie okazalo ze nigdy nie figurowala w NFZie :okupa problemow, nerwow i straszenia ze za cale 19 lat koszty leczenia beda ponosic rodzice itd no ale skonczylo sie na karze dla pracodwacy :)
takze warto tego pilnowac! ;)
Kamila rodzinne na jedno dziecko to 64zl a na 2 138zl....podnioslo sie i to sporo:)
no wiec ja dostawalam na jedno 48 zl a na dwoje 128zl :]
nowe przepisy:
http://www.somianka.pl/portal/index....inne&Itemid=74
pytajcie jak to wyglada w waszym MOPSie bo okazuje sie ze nie wszedzie tak samo jest :)
dokładnie....widac co miasto to inaczej.....
u nas np zlikwidowali ksiazeczki....i nie podbijaja ich ani nic:/...do lekarza mamy karty magnetyczne a w innych czesciach PL tego nie ma:/..
przepisy powinny byc jedne na caly kraj a nie tak
Kamilka to mam rozumiec ze o to drugie becikowe mam sie starac w gminie? i w jakim terminie po macierzynskim? bo ja planuje isc na wychowawcze wiec automatycznie strace dochod ale tzn ze mam isc do mopsu i zglosic ze planuje isc na wychowawcze czy jak?
jezu a tak milo sie w ciazy chodzilo hhahaahahaha :D
zyza najpierw musisz wyrobić dziecku metrykę urodzenia i z tym załatwiasz takie sprawy im szybciej to złożysz to szybciej dostaniesz kaskę ;)
a to poczatki kacika mojego synka ;) narazie lozio z misiami ;) zamiast komodki naszej bedzie ta z zyrafka :D
Basiu bardzo fajniutkie łóżeczko :)
przesłodka żyrafka ;)
tak wiec ja jestem na diecie cukrzycowej :D
za dwa tygodnie ponownie poznań a wtedy jesli cukry beda dobre albo woz albo przewoz :D
jesli dobre dieta do konca jesli zle insulina i leczenie szpitalne w Poznaniu do końca ciazy :D
hah az mi aktywnosc na wzorkach spadnie hahahahha :P
i jak tam ciezaroweczki ?? jak sie czujecie ? czemu tu taka cisza !! ??
u mnie to samo dieta :D
jutro lekarz bedzie nowe zdjecie bobasa :D
W Kielcach becikowe (jednorazowo 1000zł) należy się po każdym porodzie bez względu na dochody (w mopsie odbiera się wniosek który wypełnia lekarz prowadzący ciążę potrzebny do tego jest dowód osobisty, wypełniony wniosek, kserokopie dowodów obojga małżonków oraz wypełnione oświadczenia (dostaje je się w mopsie) składa się w mopsie i po około 2 tygodniach pieniążki są na koncie - może to załatwić mąż) natomiast rodzinne zależy od dochodu, my mamy za duży i mimo iż mamy dwójkę szkrabów o rodzinnym możemy pomarzyć:/:
Witam ciężaróweczki i mamusie :)
Jestem niewyspana hi hi hi ale szczęśliwa :D Maleństwo moje śpi po 1-2 godzinki i budzi sie na jedzonko. Niestety karmie już tylko sztucznym mlekiem, bo maly nie umiał ciągnąć cycka i ściągałam swoje mleko i dawalam przez butelkę. a teraz juz daje tylko sztuczne :(
Juz nie mogę sie doczkac kolejnej forumkowej dzidzi :D Piszczie kochane ile Wam tam zostalo do narodzin :D
no mi to trzy miesiace :D hyy sie boje jak nie wiem...
Basiu nie bój się kochana-naprawdę :D Wszystko jest dla ludzi do wytrzymania hi hi hi ale lekko nie będzie :/ chyba ze będziesz należec do tej grupy dziewczyn co rodza tak szybko jak pierdzą hi hi hi Ja rodziłam 6:25h ;) ale nie wiem czy to duzo czy malo :/