Dziwne plamki na paznokciu
Witam wszstkie kobitki.
Wiem, ze temat grzybka czesto sie pojawial na forum ale....zaczne od poczatku.
Dzis mialam klientke, do ktorej przysza przyjaciolka i... chciala sprobowac, czy zel sie jej bedzie trzymal na paznokciach.
Zdziwilam sie, czemu mial by sie nie trzymac, a ona na to pokazala mi swoje paznokcie, na ktorych (niektorych) widnialy ciemno zielone plamki, czasami nawet dosc spore.
Przypuszczajac ze to grzyb, spytalam czy byla z tym u dermatologa, ona odpowiedziala ze tak i grzyba wykluczyl. Te plamki podobno wynikaja z tego, ze ona jest uczulona na srodki czystosci i to one wlasnie powoduja te przebarwienia.
prez wzglad na swoje uczulenia nie jest rowniez pewna, czy zel sie bedzie u niej trzymal, wiec zalalm jej 1 najmniejszego paznokcia na probe i zobaczymy.
No...ale po tym wszystkim sie caly czas zastanawiam czy lekarz sie nie pomylil, czy to na pewno nie byl gryb.
Napiszcie prosze kochane, czy spotkalyscie sie kiedys z podobna sytuacja.
Z gory dziekuje
Odp: Dziwne plamki na paznokciu
Problem1:
Mojej znajomej roczna córcia ma na dużych palcach u nóg takie jakby zarysowania podłużne od samej maceży, które przy wolnym brzegu się rozdwają. Ojcec dziecka ma to samo. Czy to możliwe, że np. kedyś ojcec dziecka uszkodził macież i ten sam defekt został przekazany genetycznie?? Co o tym sądzicie??
Przypadek nr2: Moja znajoma ma ciemną podłużną pręge na jednym paznokciu od czego to może być??
Przypadek nr 3:
Znajoma numer2:) ma problem z paznokciami u stóp. Na największych palcach paznokieć zawija się jej bardzo do środka, i to do tego stopnia, że aż wbija sięjej w skóre. Dodatkowo paznokcie strasznie jej zbrubiały a teraz jej się robi dokładnie tak samo na mniejszych palcach przy paluchach. Co może być przyczyną?? Czy klamry ją ratują??