-
Odp: Sanepid w gabinecie. Zasady higieny -Na co zwrócić uwagę
u mnie babaka powiedziała ze jak chce pedi to musze miec drugi brodzik na mycie misek do pedi i moge miec te 6m2 odzdzielone parawanem :) takze wnosie ich miej sporo dziewczyn robi na lewo :)
ksiązeczke sanepidowska dostajesz w sanepidzie, musisz dostarczyc im z trzech dni próbki kalu do badania... jesli masz juz takie badanie na posiwe to niemusisz go ponawiac jest raz na całe zycie :)
-
Mnie babeczka na kontroli powiedziała, że mogę mieć bezproblemowo pedicure w pomieszczeniu gdzie robię inne zabiegi pod warunkiem, że w tym pomieszczeniu będzie tylko jeden klient ( mam działalność jednoosobową). Za to wcześniej jak się pytałam ogólnie w sanepidzie to kazali mi robić projekt co jest dla mnie paranoją skoro wynajmuje jedno pomieszczenie w zakładzie fryzjerskim. I Pani z kontroli stwierdziła tak samo, że sami nie wiedzą co mówią w tym sanepidzie :) Więc parawan nie jest konieczny, takie jest moje zdanie :)
-
U mnie "łaskawie" zgodziły się na parawan, ale lekko nie było.... Sanepid rządzi;)
-
buaaaaahhahahaha masakra :)
jak juz czesc z was wie z facebooka miałam ci ja kontrol połaczoną z odbiorem a w tym niespodzianka... dwa donosy! czaicie dwa donosy na miesiać mojej działalności...:haha: musiałam konkurencji zaleźć za skórę :)
donos miedzy innymi 'że brud, ze brak intymnosci itd....' okazało sie cyt 'nie potwierdziły się zarzuty'... ale że sie komuś chciało...
czepili sie 'braku rolety z oknie', 'kocyka w masażerskim', 'dziur w suficie po zarówkach halogenach' a tak to takie fajne kobitki nas odwiedziły...
na koniec na koniec pytaja czy mamy zastrzezenia do kontroli a ja mowie 'tak... jedno... ze panie podczas kontroli były obrzydliwie uprzejme' panie sie usmiechneły 'jesteśmy normalne. nie uprzejme' ja 'oczywiscie ze tak! zniosły Panie moje tysiąc pytań do' :P
-
No to nieźle. Ludziska potrafią być wredne. Niestety takie donosy mogą się jeszcze powtórzyć. Moja szwagierka też takie coś przerabiała. Trzymaj się:)
-
Nie no dwa donosy na miesiąc pracy to lekkie przegięcie. Widać jak komuś szkoda czyjegoś powodzenia. Ja sama zrezygnowałam z salonu, co nie znaczy, ze miałam moją konkurentkę wrabiać, chociaż dobra była i jest nadal i kasiorę trzepie, ale ja taka zawistna nie byłam heh, jedynie ciąży jej życzyłam bo się starała zajść, a wtedy to miałabym dwa w jednym :D
-
Czy któraś z Was świeżo teraz otwierała salon?chciałabym się dowiedzieć jakie teraz są wymagania. Mi w sanepidzie Pani powiedziała (przez tel), że jeszcze nie ma nowej ustawy a stara jest nieważna już :? Państwo polskie! I mam sobie robić wg własnej wiedzy, a potem się okaże czy dobrze. POnieważ będę robić remont i dostosowywać pomieszczenia interesuje mnie czy muszą być osobne toalety dla klientów i pracowników? i czy pomieszczenie służbowe może być pomieszczeniem do spożywania posiłków?
-
tez chetnie sie dowiem jak to jest w warszawie?
jak strerylizujecie narzedzia ,jakich plnow urzwacie?
-
Cytat:
Napisał
śmieszna
. jeszcze nie ma nowej ustawy a stara jest nieważna już
nie ma takiej opcji, jesli nowej jeszcze nie ma to wciaz obowiazuje stara;)
-
No dzwoniłam przedwczoraj. Jest projekt nowej, ale nie uchwalona. Pani mi powiedziała, że stara wygasła i wszyscy czekamy na nową. Mam otworzyć , pracować sobie , a oni kiedyś tam przyjdą, może za rok, może za miesiąc i sprawdzą. Byłam w szoku jak to usłyszałam. Bo mam przeczucie, że to nie do końca tak jest...
-
a to ciekawe.. ale z drugiej strony to moze byc najlepszy moment :D może przedzwoń do innego sanepidu czy to potwierdzą?
-
wlasnie przejzalam rozprzadzenie oraz zasady techniki prawodawczej i jesli ustawa nie ma "terminu waznosci" zapisanego w niej nie moze sobie od tak poprostu wygasnac:)
na nowa to oni czekaja juz 2 rok i lezy sobie tak bidulka i nie ma kto jej klepnac dlatego wymagaja wg starej obecnej, 2 miesiace temu tak uslyszalam w sanepidzie jak bylam kilka rzeczy zalatwic ;)
w pn zadzwonie do znajomej i sie wypytam, bedzie wiedziec na 1000% o co kaman jesli cos sie zmienilo wkoncu kieruje tym ustrojstwem
-
powtarzam tylko to co usłyszałam. Normalnie włosy mi dę ba na głowie stanęły. Ze znajomą przymierzamy się do otworzenia salonu kosmetycznego, jutro jedziemy dogadać lokal, ale wszystko w ciemno! A pracujta jak chceta! jasne, ale potem przyjdą po swoją działkę i trzeba będzie kary płacić, czy przerabiać. Dlatego pytam Was zawczasu: czy musze mieć oddzielne wc dla personelu (ja i znajoma)? i czy mogę zjeśc kanapkę w socjalnym? :D
jeśli dobrze rozumiem treść rozporządzenia to wc może być wspólne
-
mozesz jesc w socjalnym i mozesz miec wc z klientkami jedno ;)
-
dzisiaj slyszalam od osoby ktora tez w mazowieckim mieszka, ze ma dokladnie taka sama sytuacje, chce otworzyc i jej powiedziano w sanepidzie ze nic nie wiadomo co i jak bo stara wygasla a nowej nie ma.... dokladnie ten sam tekst
-
dowiedzialam sie tyle ze dopoki nowa nie wejdzie w zycie wymagaja i obowiazuje stara, poniewaz musi byc jakis pozadek a nie samowolka co kto lubi;)
-
Zgadza sie kochaniutkie obowiązuje stara zasada. Ja dzwonila do nas do sanepidu i rowniez nic nie dowiedzxialam sie slyszac ten sam teks o braku uistawyu ale w necie pisze ze stara obowiazuje do wejscia nowej wiec wszystko jasne oprocz nie wiedzy w urzedach. Ja dzwonie i pytam o wc, o wejscie czy moge mioec przez jeden korytarz do domu i po schodach do salonu. Tzn jest w ejscie a w srodku przedsionek a nim w prawo drzwi do mieszkania a na wprost schoski do gory do salonu kosm. Tez sie nie moge niczego dowiedziec. KATASTROFA! Czlowiek musi sam sie domyslac i szukac informacji. Od znajomych ktore maja wlasne gabinety wiem ze maja byc oddzielne toalety dla klientek i nas. Ale nie kazdy tak ma i jakos im sie udaje. Trzeba dobrze trafic. A jak sie trafi na zołzę jakąś to moze byc mandat. Znajoma dostala 300zl mandatu za to ze nie miala 3 smietnikow i posegregowanych odpadów. Tez nie wiem wlasnie jak jest z tym socjalnym ale wszystkie moje znajome wlasnie tam spożywaja posilek i nikt im na to nie zwrocil uwagi. Mysle ze jakby z 10 osob pracowalo no to wtedy logiczne ze w socjalnym sie nie pomiszczą a jak wy diwe to stoliczek malutki i 2 krzeselka i powinno byc ok. ALe to trzeba dzwonic i wymeczyc urzedniczki i wymusic wprost z nich odpowiedz, a nie jest to latwe zadanie.... Wiem to sama po sobie...
-
jak zwykle cyrk na kolkach :D
-
Na myśl przychodzą mi słowa piosenki:"Polska! Mieszkam w Polsce..."
-
Witajcie!!
Ja byłam pare dni temu w sanepidzie, pytałam co muszę miec do sterylizacji. Najpier powiedziały że autoklaw a potem stwierdziły ze sterylizator kulkowy mi wystarczy.
I tak myśle czy kupić kulkowy czy jakis inny???
W kulkowym mogę sterylizować cążki pensete itp a co z frezami???
Oczywiście bede mieć ronież wanienke z dezynfekcją...
A co do pedi u nas babki powiedziały że juz nie obowiązuje to wyznaczone 6m2, ważne żeby klientka była odgrodzona od innych osób i czuła się konfortowo ;)
-
przylaczam sie do pytania;) czy wystarczy kulkowy czy uv i jak sterylizowac frezy kamienne?
-
Witam. Ja zaś przenoszę salon (po raz 3 ;]) Lokal ma 56 m2 (wcześniej był tam prowadzony gabinet kosmetyczny, masażu itp) są tam oddzielone 3 pomieszczenia, 1-do manicure, 2- do pedicure, 3- do masażu. Jest WC oraz pomieszczenie w którym najprawdopodobniej dziewczyny miały pom. socjalne (chyba), jest też oczywiście poczekalnia, w której chcę zrobić ladę (tak miałam w pierwszym lokalu że była lada i (!!) nie było pomieszczenia socjalnego, tylko wszystkie rzeczy były trzymane za ladą (rzeczy typu:czajnik, kubki, za ladą jak by to powiedzieć też się jadło śniadania itp. td.) tam to przeszło. Wiadome ubrania były trzymane w łazience (w szafie) , mopy itp. także.
I teraz chcę też w poczekalni wstawić ladę (która będzie miała za zadanie to samo jak wyżej), a w pomieszczeniu gdzie najprawdopodobniej byłe kosmetyczki trzymały swoje rzeczy będzie prysznic.
Czytałam tutaj czytałam ale swojej odpowiedzi nie znalazłam ;[
A chciała bym się dowiedzieć czy przejście z gabinetu masażu (pokoju masażu) ma być od razu do kabiny prysznicowej? Czy może być po prostu przejście zrobione (oczywiście klientka nie będzie chodziła po holu, ponieważ zrobię tam drzwi przesuwne. Załączę (mniej więcej) obrazek zrobiony na Paint .. Proszę się nie śmiać ;p
Oraz czy w miejscu zaznaczonym na obrazku na różowo (w łazienkach) mogę zrobić pomieszczenie w którym będę trzymała środki do dezynfekcji, miotły, mopy itp.
Chcę po prostu poznać waszą opinię.
Ps. Oczywiście wielkości sa tylko tak narysowane, ponieważ nie mam do tego oka ;] i mniej więcej opisane gdzie co i jak ...
-
ja bym to inaczej zrobila :D
a socjalny jest obowiazkowy ( sanepid wymaga osobnego pomieszczenia w tym szafa z przedzialka na ubranie zewnetrzne oraz druga na ubranie robocze i skrytka na buty )
z pokoju masazu zrobilabym przejscie do lazienki ( po co przez 2 drzwi przechodzic i marnowac pomieszczenie na "korytarz" )
zyskalabys pomieszczenie :)
aa tam gdzie jest duzy prysznic zrobilabym prysznic narozny, ubikacje i umywalke razem... zyskasz drugie pomieszczenie :)
a gdzie jest wejscie??
i czy te scianki sa juz postawione?
-
Tosiaczek- klientka musi mieć takie przejscie żeby nie była skrępowana idąc pod prysznic, tu jest trochę na chybił trafił bo jak inna klientka akurat będzie wychodzić czy wchodzić do WC i się na drodze spotkają? niby nic, ale moga się przyczepić...
-
Drapi, w tym problem że te ścianki już tam są,
Nie da się zrobić przejścia, z pokoju masażu do łazienki, bo to była moja pierwsza wizja ale sie po prostu nie da ;[
Prysznic narożny będzie.. Ubikacja i umywalka jest razem ;]
Wejśce jest na samym dole obrazka..