Inny inny :) jutro napiszę jak mi poszło :)
Printable View
Inny inny :) jutro napiszę jak mi poszło :)
Ja resztka sil roziwązuję jeszcze testy, ale bedzie co bedzie, powodzenia dziewczyny :)
Ja wróciłam z testów i powiem szczerze że jestem załamana.. Jak w szkole pisałam na 70-80% to tu nie wiem czy w ogóle minimum punktów się nazbiera... Wg mnie test był strasznie trudny :/
Ja tez dzis pisalam egzamin zawodowy i tez musze przyznac ze trudny byl :huh:
---------- Dodano o godzinie 17:23 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:16 ----------
ale wyniki sprawdzone i na szczęście zdane :) :D
oo to gratuluje. Podaj stronke na ktorej jest arkusz i wyniki :)
Uff. Zdałam 80% i 85%. Jeszcze tylko horror w środę i wolne.:cwaniak2:
dziewczyny a wiecie gdzie można znaleźć arkusz egzaminacyjny?
Gdzie arkusz to nie wiem, my mogłyśmy po egzaminie poczekać i wziąć do domu arkusze a klucz odpowiedzi jest na stronie CKE :)
gratulacje tym ktore dzis zdaly! jestesmy zdolniachy nie ma co:-) a ja dzis 1 dzien praktyk i jestem meeeega zadowolona . padam na twarz bo.juz dzis sie narobilam
aaaaaaa.... Zdane ! :D Jeszcze tylko została nam środa..
Gratuluje! :) jak dziś taki test to aż strach pomyśleć co będzie w środę :)
ale szczerze bardziej się bałam testów niż praktycznego więc myślę że źle nie będzie :)
Powodzenia! :)
ufff trudne bylo ale 80% jest :)
dziewczyny jak uważacie czy ten projekt jest dobry? chodzi mi bardziej nie o cały opis tylko o zabiegi? czy to starczy? czy inaczej byście zrobiły?
Zabieg WYBIELAJACY
Do gabinetu kosmetycznego zgłosiła się klientka lat 45 na zabieg wybielający. Skóra klientki jest przesuszona, lekko łuszcząca się z widocznymi zmarszczkami mimicznymi i przebarwieniami na policzkach. Klientka często korzysta z solarium. Opracuj projekt realizacji prac do tego zabiegu.
1.TYTUŁ PRACY:
Projekt realizacji prac związany z przeprowadzeniem zabiegu wybielającego.
2.ZAŁOŻENIA:
a)rodzaj zabiegu:
-zabieg wybielający
b)okres wykonywania zabiegu:
-wiosna-jasień
c)wiek klientki:
-45 lat
d)warunki życia:
-często korzysta z solarium
e)cel zabiegu:
-usunięcie przebarwień i poprawa kolorytu
-nawilżenie, zmiękczenie i wygładzenie skóry
-redukcja drobnych i głębszych zmarszczek
3.DIAGNOZA STANU SKÓRY:
-cera sucha
-skóra przesuszona, lekko łuszcząca się
-widoczne zmarszczki mimiczne
-na policzkach widoczne przebarwienia
-nie ma widocznych zmian naczyniowych i rozszerzonych porów
4.WYKAZ WSKAZAŃ I PRZECIWWSKAZAŃ DO ZABIEGU:
a)wskazania:
-trądzik pospolity
-cera tłusta, łojotokowa
-przebarwienia skórne
-skóra zmęczona z widocznymi zmarszczkami
b)przeciwwskazania:
-podrażnienia
-przerwana ciągłość skóry,brodawki, znamiona (te miejsca musimy zabezpieczyć)
-trądzik różowaty
-stany ropne skóry
-wypryski
-ciąza
-osoby ze skłonnością do bliznowaceń
-po operacjach
-po elektrolizie, depilacji, światłolecznictwie
-opryszczka w fazie aktywnej
-brodawki płaskie-kurzajki
-trądzik grudkowo-krostkowy
c)szczególną ostrożność musimy zachować:
-u azjatów- skóra bardziej wrażliwa
-u osób z ciemną karnacją- ryzyko odbarwienia
-u osób z chorobą tkanki łącznej
-u osób chorujących na cukrzyce
-u osób z chorobami autoimmulogicznymi
-u osób z problemem gojenia się ran
-u osób palących
5. WYKAZ ŚRODKÓW I PREPARATÓW:
-płyn do demakijażu oczu
-mleczko do zmywania twarzy
-tonik
-peeling enzymatyczny
-koncentrat wybielajacy z kwasami AHA (najczęściej stosowany kw.glikolowy, najlepiej penetruje )
-neutralizator
-kolagenowa maska z algami morskimi
-krem z filtrem
-wazelina
-preparat do dezynfekcji powierzchni
-woda mineralna
6.WYKAZ SPRZĘTU I PRZYBORÓW:
-waciki
-chustki zabiegowe
-potyczki kosmetyczne
-miski (szklana,plastikowa, gumowa,malutka miseczka szklana)
-pędzle
-szpatułka
-opaska ochronna
-ręczniki jednorazowe
-peleryna jednorazowa
-prześcieradło frote
-koc
-fotel kosmetyczny
-stolik kosmetyczny
7.Metodyka pracy
a)Przygotowanie stanowiska pracy: (ZAWSZE)
-przygotowanie sprzętu, podłaczenie do sieci, sprawdzenie czy działa zgodnie z przepisami Bhp i wg instrukcji obsługi
-przygotowanie stolika zabiegowego- dezynfekcja stolika, przygotowanie i ułożenie potrzebnych preparatów.
-dezynfekcja-aparatów, stolika, powierzchni (stolik, fotel, krzesło)
-przykrycie fotela zabiegowego pokrowcem jednorazowym
-dezynfekcja i przygotowanie potrzebnych narzędzi tj. pędzelki, miseczki etc
-przygotowanie kosmetyczki do zabiegu- spięte włosy, zalozony czysty fartuch, mycie i dezynfekcja rąk)
b)wywiad i przygotowanie klientki
Przeprowadzam wywiad z klientka:
-Jak pani często korzysta z usług kosmetyczki?
-Kiedy ostatnio pani była?
-Jak pani pielęgnuje cerę w domu?
- Czy jest pani na cos uczulona?
-Czy pali pani papierosy?
-Czy ma pani klaustrofobie?
-Czy jest pani w ciąży?
-Czy chodzi pani na solarium?
-Czy często pani się opala?
-Jaki rodzaj pracy pani wykonuje?
-Jaki prowadzi pani tryb życia?
-Gdy są prady to czy ma pani jakies implanty, wszczepy, uczulenie na prąd. Itd.
STWIERDZAM BRAK PRZECIWWSKAZAN DO ZABIEGU!
- wskazuje klience miejsce gdzie może się przebrac, proszę o sciagniecie biżuterii, podaje jednorazowy peniuar i klapki i proszę o przebranie się.
Gdy już się przebierze, układamy ją wygodnie na fotelu, zabezpieczamy jej włosy (opaska lub czepkiem), przykrywam ręcznikiem jednorazowym w celu zabezpieczenia ubrania klientki, przykrywam kocem by było jej przyjemnie.
c)przebieg zabiegu z uwzględnieniem metodyki
-myje i dezynfekuje ręce!!
-wykonuje demakijaż oczu i ust
Na płatek kosmetyczny nakładam odpowiednia ilość preparatu do demakijażu oczu i ust z wyciągiem rozy i świetlika. Przykładam płatek na zamknięte oczy i usta, czekam chwile aż preparat zwiąże makijaż, następnie zmywam makijaż zgodnie z z określonymi ruchami ( usta od kącików zewnętrznych do wewnątrz, rzęsy zgodnie z kierunkiem wzrostu, powiekę górna od kącika wewnętrznego na zewnątrz, a powiekę dolna od zewnątrz do kącika wewnętrznego)
-wykonuje demakijaż twarzy:
Na dłoń nakładam odpowiednia ilość mleczka do demakijażu z zielona herbatą, następnie delikatnie rozprowadzam ruchami okrężnymi na skórę twarzy, szyi i dekoltu zgodnie z przebiegiem mięśni, następnie zwilżonym w wodzie płatkiem kosmetycznym zmywamy zmywam cała twarz, szyje i dekolt aż płatek będzie czysty.
Następnie skórę twarzy, szyi i dekoltu osuszam chusteczka kosmetyczna
-tonizacja skóry
Na płatek kosmetyczny nakładam tonik bezalkoholowy z aloesem, następnie przecieram dokładnie cała skórę twarzy, szyi i dekoltu zgodnie z przebiegiem mięsni, aby wyrównać pH skóry.
-diagnoza skóry twarzy za pomocą lampy lupy
Dokładnie oglądam skórę twarzy, szyi i dekoltu i STWIERDZAM BRAK PRZECIWWSKAZAN DO ZABIEGU!
-wykonanie peelingu enzymatyczny
Na dłonie lub pędzelkiem nakładam na skórę twarzy, szyi i dekoltu zgodnie z przebiegiem mięsni, odczekuje ok. 10minut, patrząc na reakcje skory. Po upływie czasu zmywamy płatkami zwilżonymi w wodzie peeling, zgodnie z przebiegiem mięśni.
Twarz osuszamy chusteczka higieniczna.
2.nałożenie kwasów AHA
a) kwasy nakładam pędzelkiem
-zaczynam od czoła następnie policzki, nos, broda i szyja
-czas działania ok. 3-4 min
cały czas jestem przy klince i pytamo odczucia
dobierając kwasy musimy zwrócić uwagę na parametry:stężenie, pH, czas działania, stan skóry przed zabiegiem, częstość stosowania kwasów, postać i rodzaj kwasów
b)po upływie określonego czasu na kwasy nakładamy neutralizator
- wlewam kilka kropel do malutkiej miseczki szklanej i nakładam za pomocą pędzelka
-czas działania ok. 3-4 mni
c)po upływie określonego czasu całość dokładnie zmywam chustką zabiegową i wodą mineralną
IV ETAP: KOLAGENOWA MASKA ALGOWA:
-maska ta ma działanie łagodzące
-do gumowej miski odmierzam odpowiednią ilość maski i rozprowadzam letnią wodą mineralną przy użyciu szpatułki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy o gęstości gestej smietanki
-gotową maskę nakładam równomiernie na twarz i szyję za pomocą szpatułki
-jeżeli klientka wyrazi zgodę możemy pokryć maską oczy i usta, a jeżeli nie to te okolice omijamy
-po upływie 20 min ściągam maskę delikatnie i powoli w jednym kierunku od dołu ku górze, a resztki zmywam
V ETAP: Krem z filtrem:
na wykończenie zabiegu aplikuję krem z filtrem
-odpowiednią ilość kremu nabieram czystą szpatułką na wierz dłoni, następnie umieszczam krem na szyi, brodzie, policzkach i czole
-krem rozprowadzam delikatnie wklepując go ruchami ku górze i na zewnątrz
-Po zakończonym zabiegu proszę kliente o przebranie się w swoje ubrania i sprzątam stanowisko pracy.
Odstawiam preparaty i srodki kosmetyczne na miejsce. Sprzatam bielizne zabiegowa, wkładam do kosza na brudna bielizne. Wyrzucam jednorazowe materialy i jednorazowe przybory do pojemnika na odpady komunalne. Myje i dezynfekuje powierzchnie i urzadzenia. Myje i dezynfekuje swoje rece.
8.ZALECENIA DLA KLIENTKI DO STOSOWANIA W DOMU:
1.uprzedzam klientkę przed niekorzystaniem z solarium
-po zabiegu co najmniej 10 dni, a po serii 1 miesiąc
2.proponuję klientce serię zabiegów z kwasami owocowymi w salonie kosmetycznym
3.do codziennej pielęgnacji skóry proponuję kosmetyki wybielajżce:
-peelingi -mleczka -toniki -kremy
Preparaty te powinny zawierać w swoim składzie:
Kwas kojowy– hamuje wytwarzanie melaniny, rozjaśnia przebarwienia, działają przeciwzmarszczkowo i nawilżająco
Kwas azelainowy hamując melanogenezę
Retinol (witamina A) zapobiega przebarwieniom
Witamina C (kwas askorbinowy) spowalnia syntezę melaniny
4.proponuję klientce maseczki które może zrobić sama w domu np.:
-własciwości wybielające skórę mają warzywa, owoce i zioła, np. ogórek, cytryna, grejpfrut, papaja, rokitnik czy mącznica lekarska..
-Świeży ogórek pokrój na plasterki i położyć w miejscach przebarwień na 15 minut. Potem przetrzeć skórę wacikiem nasączonym sokiem z cytryny. Zabieg powtarzać co 2-3 dni.
-Robić okłady z rozgniecionej papai wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny. Położyć maseczkę na ok. 30 minut. Spłukać ją wodą i wklepać krem wybielający.
5.zwracam uwagę na chronienie skóry przed UV i stosowanie kremów z filtrem
Moim zdaniem jest dobry tylko ja bym coś tu jeszcze dorzuciła, ale to tylko moje zdanie :)
matko bosko jak ja wyszlam z sali i spojrzałam na miny koleżanek to w duchu sie ucieszyłam-że nie tylko dla mnie byl trudny. w naszej szkole prawie nic nie bylo z tego co bylo na tescie...a o 2 etapie nie wspomne..MASAKRA!
Witam ja 25 czerwca zdaje egzamin praktyczny w Informatorze jest do wypełnienia karta klienta itd . w szkole dokłanie nie umieli nam powiedzieć na, czym bedzie polegał egzamin praktyczny na nowych zasadach -my sie nie uczylismy pisac projektów ----CZY KTOŚ MOZE SIE ORIENTUJE JAK TO BEDZIE WYGLADAĆ ?
Właśnie wróciłam z Zielonej Góry,uf.:crazy: Piszcie jak robiłyście te stópki to będę wiedzieć czy mam szanse być w tym roku kosmetyczką czy już mam się zacząć uczyć do 3-ciego podejścia:blink:
też chętnie sie dowiem jak pisałyście :)
Ja jestem zalamana :( zaznaczylam dobre kosmetyki a uzylam i przepisalam te z mentolem :(ktis sie orientuje czy jjak sie wybierze zle kosmetyki a wszystko dobrze opisze to sa jakues pkt? Man zalamke ja wymoczylan w koncentracie opracowalam frezarka paznokcie skrocilam cegami przypilowalam pilnikiem peeling maska zel z mssazem krem
Ja najpierw po dezynfekcji,wywiadzie i diagnozie skróciłam i nadałam kształt pilnikiem a potem kąpiel,peeling z kwasami.Potem tarka i frezarka i nie byłam pewna czy frezy diamentowe,nie napisałam jakie.Za skalpel się nie brałam.Kosmetyków używałam tych z cynamonem,maskę dałam rozgrzewającą skoro miała problem z zimnymi nogami.Wsadziłam w folię.Dalej pazurki to już prawidłowo tylko nie wiem czy tu coś nie pochrzaniłam? :/:
jak ja się ucieszyłam ze był pedicure dzisiaj :D obstawiałyśmy makijaż z dziewczynami a jakoś nam ciężko go opisać. Jestem dobrej myśli bo test poszedł mi do bani :(
ja pisałam mniej więcej tak:
- wywiad
- zakładamy rękawiczki jednorazowe
- dezynfekcja stóp klientki
- zmywamy lakier
- wymoczenie stóp w misce z ciepłą wodą i solą z cynamonem i imbirem (20 minut)
- obcięcie i opiłowanie paznokci (na prosto) wypolerowanie płytki
- odsuniecie skórek (patyczkiem)
- wycięcie falban
- frezarka (nasadki jednorazowe)
- tarka
- peeling z kwasem AHA
- masaż stóp (z tym co miało wosk pszczeli)
- maska odżywczo rozgrzewająca (15-20 minut)
- odtłuszczenie płytki
- separatory między palce
- lakier baza
- lakier kolor
- lakier kolor utwardzacz
- oliwka
- krem na zakończenie zabiegu z cynamonem
Nie brałam nic z mentolem i miętą... Tylko to co rozgrzewa.
Jestem zalamana w zastosoeaniach fomowych pidalan wszystkie ktore rozgrzewaja nie eiem cxemu tak dalam cials i ezielsm ten mentol:*jezeli wybralo sie zle kosmetyki a wszystko dobrze opisali to i tsk nie zalicza prawda ?
ja napisałam prawie tak samo jak Ty złotko ale po wymoczeniu piet zajełam sie stopa (frezarka i tarka) a potem paznokciami ( obcinanie, piłowanie, skórki, polerowanie) bo z tego co wiem to nie powinno sie obcinac i piłowac paznokci gdy sa morke bo wtedy sie zadziorki moga robic.. Ja chyba mam zle cala tabelke.. dziewczyny co w niej pisałyście? :)
A widzisz a nam babeczka mówiła że paznokcie u stóp są twarde i obcina się je i piłuje się je jak są wymoczone... Widocznie inna technika:) kłócić się nie będę :)
A ja w tej tabeli napisałam tak jak wyżej tylko w "celu" opisałam po co to robię... Przeważnie w celu wygładzenia i pozbycia się zrogowaciałego naskórka, nawilżenia.
Np dezynfekcja stóp-> w celu odkażenia stóp
wymoczenie-> w celu łatwiejszego pozbywania się zrogowaciałego naskórka itp
---------- Dodano o godzinie 17:17 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 17:15 ----------
wiesz co myślę że dostaniesz tylko mniej punktów za użycie niewłaściwych kosmetyków... że z mentolem... a tak to spokojnie ci zaliczą :*
Kosmetyki dałam dokładnie wszystkie takie jak Ty czyli rozgrzewające.Tylko napisałam,że najpierw się piłuje a potem moczy,tak nas uczyli i nie wiedziałam,że na nogach odwrotnie:/: I najpierw dałam peeling a potem tarkę i frezarkę choć potem się mi wydawało,że peeling na końcu.:(
Ja też jestem po egzaminie, domyślałam się że może być pedicure :)
zabieg wykonałam podobny tylko z użyciem Omegi, tarka, peeling, zaś masaż, maska folia skarpety bawełniane, krem, lakier :) i zabieg rozgrzewający na zimne stopy
ale omegi nie było.. skalpel był. Ja go użyłam do usunięcia tego zgrubienia na jednej stopie ale nie wiem czy dobrze zrobiłam... :/:
A była omega do uzycia w wykazie?
Ja wybrałam mydło w płynie to dla nas do umycia rąk,oliwkę do skorek z olejem ze slodkich migdałów
preparat zmiękczający z mocznikiem
peeling ziarnisty z kwasami AHA
krem do masażu z woskiem pszczelim
maska odzywczo rozgrzewająca
krem do stóp z cynamonem
zmywacz preparat odtłuszczajacy lakier podkladowy,kolor i utwardzajacy
i preparaty do dezynfekcji rąk stop powierzchni i narzędzi
potem,fotel z podnożkiem
taboret dla kosmetyczki
stolik podręczny
lampa bezcieniowa
miska do pedicure
frezy z jednorazowymi nakladkami
tarka skalpel pilnik o ziarnistosci 240
patyczek drewniany
cązki,cęgi folia do miski
folia zabiegowa przezroczysta
reczniki pokrowce klapki platki separatory
waciki bezpylowe
skarpety bawelniane
maseczka ochronna
okulary
rękawiczki jednoraz.
myjka ultradzwiękowa
opakowania do sterylizacji
peniuar koc
pojemnik na odpady skazone
skalpela uzylam do usunięcia zgrubienia na przodostopiu
nie wiem czy zachowałam dobrą kolejność bo pisalam a czas leciał jak głupi i musialam się spieszyc,nie jestem pewna czy wszystko napisałam.
nam tłumaczyli że zawsze można dopisać czy to przybory, preparaty kosmetyczne tak samo sprzęt. W jednym egzaminie który pisałam w szkole była pani uczulona na prąd galwaniczny a w aparaturze do wyboru w większości były aparatury do galwanizacji
Czy ktoś z was bedzie pisal na nowch zasadch egzamin praktyczny?
z tego co ja wiem to można używać tylko rzeczy z wykazu ale pewna nie jestem...
W infomatorze z cke jest zadanie 120 minut karta klienta zalecenia ale chyba bedzie do napisania projekt ? W szkole dyrektor kazał sugerowac sie infomatorem wiec ? Moze komuś wiecej w szkole przekazali jak bedzie wygladał egzamin praktyczny 25
moje koleżanki też użyły omegi. Można dopisać i to nie jest błąd. W projektach które pisałyśmy w szkole dopisywałyśmy i nie było problemu. To nie jest błąd. W masce też stopy zawinęłam i włożyłam w skarpety. Skalpela tez nie użyłam :d napisałam że zgrubienie nie wymaga użycia skalpela, że samą frezarką i tarka można to usunąć.
I ja sobie nie dam głowy uciąć że obcięcie i opiłowanie od razu po namoczeniu stóp jest prawidłowe. Mnie tak uczyli może Wy macie racje.
Szczerze w książce z kosmetologi z której się uczyłam od razu po wymoczeniu jest obcięcie i opiłowanie oraz odsunięcie skórek więc myślę że będzie dobrze bo też tak napisałam :)
ogólnie zaszalałam z pisaniem bo ledwo 11 stron starczyło. Użyłam omegi bo z frezarką mało miałam do czynienia i nie chciałam zawalić więc będzie co będzie. Wiem na pewno że wszystko do wykazu można dopisać :)
na pewno po moczeniu skracanie paznokci:) ja zapomnialam o wywiadzie:/
dziewczyny damy radę :) zdamy wszystkie :) ja po teście się bałam że nie zdam:) co prawda kijowa mi poszło ale grunt że do przodu :)
Pewnie :) też się bałam testu bo był trudny ale jakoś poszło i teraz czekać do sierpnia na wyniki :)
hejjj ja pisze 25 egzamin na nowych zasadach i powiem wam , ze po tym co piszecie boje sie strasznie bo na zajeciach nie robilysmy zadnych projektow i.nie.mam o tym zielonego pojecia!
Ja zapomniałam, żeby klentka zdjęła klapki, a potem zapomniałam też zdjąć separatorów.:leze:
Jeny Zlotko oby bi mojs baba powiedzisla ze jak uzylsm zlych kodm to nie zdalsm :( i dzis csly dzien zalamka :(