jakk schodzi po drabinie??
Printable View
jakk schodzi po drabinie??
:brawa::brawa: Królowa !!
To ja też zadam zagadkę :D
Co to jest:
20 żabek i jedna ropucha :D
teściowa wieeszająca firankę;P
hihihihihih :D:D:D ależ szybko na to wpadłaś...:D
To mam i ja zagadkę :) (trochę liczenia)
Turysta pyta bacę: Ile macie owiec?
Baca odpowiada: Jeśli będę miał jeszcze raz tyle ile mam, pół tyle, ćwierć tyle i jedną to będę miał sto.
Ile owiec miał baca?
396 ? Wiem, że dawno to było, ale teraz na to weszłam i jestem strasznie ciekawa czy dobrze policzyłam :D
baca ma 36 owiec :) właśnie to obliczyłam :P mogę wam napisać uzasadnienie :) a więc
x-liczba owiec jaką teraz ma baca
x + x + 1/2 x + 1/4 x + 1 = 100
2 i 3/4 x +1 = 100
2 i 3/4 x =100 - 1
2 i 3/4 x = 99
11/4 x = 99
x = 99/1 * 4/11 ( tu mmnożenie ułamków i zasada liczb po przekątnej, wiecie o co chodzi)
x = 36/1
x = 36 sztuk :)
można sobie sprawdzić
36 owiec + drugie tyle czyli 36 + połowa tego czyli 18 + ćwiartka czyli 9 + 1 owieczka dają w sumie 100 szt :D
ps. zawsze lubiłam matematykę :P
Takie cwane... Źle się za to zabrałam, wolisz nawet nie wiedzieć jak to policzyłam :skacze: Z matmą nie mam problemów, ale ekhem.. było tu trochę czytania ze zrozumieniem, z którego jestem słaba :skacze:
Emilko :kwiatek::kwiatek::kwiatek: brawo :) a już dawno zapomniałam o tej zagadce :)
Emi....nooooo pełen szacun!!!!!:)
Ma ktoś nową zagadkę? :D
To może ja :)
Król skazał na śmierć jednego staruszka. Dał mu jednak ostatnią szansę. W zamkniętym pojemniku znajdą się dwie kule- czarna i biała. Jeśli starzec z zamkniętymi oczami wylosuje kule białą to przeżyje, jeśli czarną - zginie. Staruszek zauważył jednak, że Kat chowa do pudła dwie czarne kule. Staruszek jednak przeżył. Jakim cudem ?
:leze:może wziął białą kulę ,która nie była schowana w pudle?:leze: :skacze: :leze:
nie może :P
wyjął dwie czarne i ośmieszył króla?
a mógł coś więcej zrobić niż tylko ją wyjąć (powiedzieć do króla coś itp) ?
no to pewnie powiedział coś w stylu, że jeżeli on wyciągnie czarną to żeby król wyciągnął wtedy drugą bez obawy bo przecież będzie biała :D dobrze kombinuje?
bardzo dobrze kombinujesz :D
jeżeli on wyciągnie czarną to wtedy król będzie losował i jeżeli król wyciągnie białą starzec zginie a jeżeli czarną unieważni. :) ??
nie do końca... ale jesteś bardzo blisko :) W zasadzie tylko zmień kolejność losowania :D
że jak król wyciągnie czarną to starzec przeżyje?
dokładnie będzie tak : starzec powie do króla "Ty wyciągnij pierwszy kulę, a ja biorę tę drugą" :D
a ja do tego podeszłam realistycznie :P
więc zagadka się nie zgadza bo tez wyciągnie czarną i zginie :P
myślę, że chodzi o to, że jeśli król wyciągnie czarną, to wtedy starzec nie będzie musiał losować, bo przecież skoro były kule czarna i biała, a król wyciągnie czarną, to "na pewno" w pudełku zostanie biała i starzec przeżyje :)
mam nadzieje, że napisałam zrozumiale :)