nasz nowy nabytek -mąż sam wybierał :D sam wpadł w nałóg i powiedział 1 wyjazd do sklepu = jeden storczyk haha :D
Załącznik 41642Załącznik 41643
Printable View
nasz nowy nabytek -mąż sam wybierał :D sam wpadł w nałóg i powiedział 1 wyjazd do sklepu = jeden storczyk haha :D
Załącznik 41642Załącznik 41643
Oddaj męża!!:D mój facet to powiedział ze i tak już za dużo tego zielska mam :D
he he nie oddam bo gdzie ja takiego drugiego znajdę :D
ale ciezko było nam wybrać ten jeden z tylu do wyboru hehe
hehe nie no ja mojego bym nigdy na innego nie zamieniła:)
Domyślam się ze wybór był ciężki:)
Emi to kupilas odmienca tpfuuu, dostalas od meza :)
Pokaz go pozniej jak sie paczki rozwina bo tak to nie ma co podziwiac :P :)
no ja kupiłam, mąż wybierał hehe :P pokaże pokaże - specjalnie wzięliśmy nierozwiniętego żeby dłużej kwiatami sie cieszyć :)
Emi a jaka nazwa tego storczyka?
Miltonia :)
piękne te wasze storczyki kupiłabym ale boję się że nie podołam w obchodzeniu się nim :)
chwale sie storczykiem jak już rozkwitł - na zdjęciu ma 1 w pełni rozwiniętego kwiatka - teraz ma juz ze 4 :D
Załącznik 41982Załącznik 41981
a i jeszcze kwiatunio - może nie storczyk ale co tam :P
Załącznik 41983
takiego storczyka kupiliśmy mojej mamie na dzień matki - wybrałam go bo miał jeszcze mało rozwiniętych kwiatów i dopiero puścił drugi pęd więc długo pokwitnie i będzie cieszył oko :) a dla teściowej czerwone gerberki (maniaczka czerwieni :D )
Załącznik 41984Załącznik 41985
Emi jest sliczny :) Interesujace kwiatki...Niech sie chowa :ok:
dziewczyny pomóżcie zauważyłam takie małe białe robaczki w korze w storczyku może któraś z was się orientuje co to moze być ?????????? albo czym to zwalczyć ????
Biala, nie wiem o jakie biale robkami Tobie chodzi...
Ja mialam takie http://forum.wzorki.info/nasze-hobby/1430-storczyki-inne-kwiatki-10.html#post237126 :(
Za pozno zobaczylam i szlag go trafil...
A moj niebieski na jednym pedzie stracil wszystkie kwiatki, zrobil sie zolty do samego dolu...Z ciekawosci wyciagnelam go z doniczki ceramiczne i patrze, ze przezroczysta doniczka peknieta na pol - nie wiem jak :huh:, wyciagnelam go calkowicie ze starej kory i patrze a tam srodkowe korzenie w jakims plastiku, cale pociete i krotkie, niewyrosniete, pewnie to je przytrzymalo i zaczal padac :( Wywalilam to w cholere i dalam nowa kore...Ciekawe co z tego bedzie...hmmm
Emi, ten pierwszy jest niesamowity! Jestem pod wrażeniem ! Taki... koronkowy wzorek, boski :ok:
biała ja miałam takie coś w storczyku ale nie wiem co to za cudo - storczyk jeden padł a drugi reanimuje choć te robalki same znikły :huh: nie wiem dlaczego i skąd to sie wzieło.
oby w moich znikły bo jednego już wyrzuciłam a w 3 jest to jeszcze potraktowałam to decisem tzn za nużyłam doniczki w wodzie rozrobione z decisem i na wierzch to wypłynęło robactwo watahy tego były i to nawet nie zdychało zbytnio potem przepłukałam zimną wodą po kilka razy żeby to wypłukać i sobie myślę może będzie spokój ja patrzę wczoraj a tam gdzie nie gdzie łazi dalej to robactwo. i nie mam pojęcia jak to zwalczyć
Poszukalam w necie i znalazlam takie cos
I tu jak je zwalczac :)
Forum Przyjaciół Bonsai :: Zobacz temat - SKOCZOGONKI
Moze to te robale...
//zezwolenie na podanie adresu innego forum..;) /asia //
rudzia uratowałaś mi storczyki wyglądają identycznie dzięki kobietko :)
Ciesze sie, ze moglam pomoc :)
wczoraj zanurzyłam w wodzie pozbierałam te robale, od dziś mają kurację przesuszającą :). to na pewno są te skoczogonki
Napisz pozniej czy je wytepilas :) Powodzenia !
Rudzia czekamy na relacje ^_^. Mam nadzieje ze uda sieTobie wytepic te robale :ok:
Emi jaka nazwa tego pierwszego storczyka? Jest piekny :love:
Sylwia ale ja nie mam robali, Biala je ma lub miala :)
Moje storczyki zarazone wyrzucilam do smietnika, reszta sie na razie trzyma ;)
Sorki Rudzia :P. Oczywiscie chodzilo mi o bialaaa :D. Jakos sie zamotalam ;]
Sylwia - MILTONIA :)
z mężem mamy taki "układ" - 1 wypad do dużego sklepu = 1 storczyk :D wróciłam wczoraj z 5 haha (z czego dwa z przeceny i będę je ratować , zobaczymy co wyjdzie z tego) Zakupiłam tez książkę i już jestem mądrzejsza (przynajmniej tak mi sie wydaje) hehe a wiecie ze wanilia jest storczykiem?
moje maleństwa:love: (na przedostatnim zdjęciu chciałam pokazać jaką ma wielkość w porównaniu ze zwykłym klasycznym storczykiem, który zakupiłam już wcześniej) :D
Załącznik 42429Załącznik 42430Załącznik 42431Załącznik 42432Załącznik 42433Załącznik 42434
Aleee piękne :slina:
OMG :o Emilia jaka kolekcja, cudenka:slina: zaden nie wyglada ze jest z przeceny, u mnie w Nomi to przeceniaja takie co juz ani paków ani kwiatów nie mają:/:
no te z przeceny nie mają pąków - one tam na pierwszym zdjęciu z tyłu są :) te z kwiatami to po normalnych cenach :D
Mój pospolity ale za to obfity storczyk :D
Doris, jest piekny...Cudne kwiatuszki i ile ich - wow :)
Doris ale ci cudnie obrodził! piękny :ok:
DORISS bardzo ładny :)
ja kupiłam tydzień temu papryczkę ozdobną :) ładnie wygląda a papryczki można ususzyć i dodawać do potraw :) są podobno baaardzo ostre :) jak aparat naprawię to wkleje foto bo naprawde fajna roślina i nie potrzebuje dużo słońca a ja akurat mam ciemny pokój :/
To jest pierwszy pęd ...wychodzą jeszcze dwa:P
No to bedziesz miala bujno na parapecie :)
Moj duzy przekwilt juz, stracil liscia ale wypuszcza nowego :)
Niebieski mi marnieje, podobnie jak bialy - cos nie mam szczescia do storczykow, zostaly mi dwa kwitnace, jeden stoi w miejscu i te dwa padaja...Chyba nie kupuje od serca albo warunki nie pozwalaja :(
Inne kwiaty doniczkowe rosna jak szalone, przesadzam, rozmnazam i wszystko gra...Tylko storczyki nie chca :(
Ja kupiłam pałeczki nawozowe do storczyków i podlewam tak żeby nie stały w wodzie bo tak sobie załatwiłam żółtego że zgnił.Tego któremu zrobiłam zdjęcie mam na pełnym słońcu przez większość dnia , na oknie od wschodu.Przedtem miałam storczyki na północnym oknie i marnie mi kwitły.po przekwitnięciu długo nie chciały puścić pączków, dopiero jak je przeniosłam na wschodnie okno.:D
No ja mam na wschodnim oknie trzy i na zachodnim trzy i te na wschodzim padaja a te a zachodzie jeszcze jako tako wygladaja.
Dodam, ze stoja przy oknie z hartowanym szklem takze slonce odbija i tez mam plyn nawozowy, nie podlewam a spryskuje tylko na gorne partie korzeni takze nic mi mnie pognilo :) Nie wiem, moze nie mam reki do storczykow i stworzona jestem do innych doniczkowych :D
Myślę że te na wschodnim oknie dlatego padają bo mają za malo wody skoro je tylko spryskujesz. Proponuję podlać konkretnie , tak żeby postały w wodzie około godziny a póżniej nadmiar wylej.Ja tak robie.A pożnie za dwa dni sprawdzam na wyczucie podnosząc doniczkę do gory czy jest ciężka czy lekka.Jak lekka to podlewam znów.:D
Tylko ja spryskuje ( 2 razy prysk na korzenie ) je codziennie, nie raz na tydzien i slonce tylko gdzies do okolo godziny 11 i pozniej zachodzi na drzewa wiec maja mniej slonca co powoduje, ze woda nie wyparowuje szybko niz tym na zachodzie bo tam juz od godz. 14 jest slonce...
A mowiac szczerze mam na wschodniej stronie tez tego wielgachnego i kwiatki trzymaly bite 5-6 miesiecy i dostawaly taka sama dawke wody jak te male :)
Mam je w plastkiach by lepiej korzenie widziec i na gorze niby sucho a na dole jak sie przyjrzymy to pelno wody tzn scianki doniczki sa z kropelkami wody :)
Wiec to nie kwestia podlewania - tak mi sie wydaje...