To ja poprosze o przepis. Może i mój mąż się uraduje :):):)
Printable View
Jade moje jajka stały dosyć długo bez lodówki.. kupiłam w sklepie w którym w lodówce nie stały i jeszcze 24 godziny odstały u mnie w domu. Suszyłam je też. Ale jak je wyjęłam z piekarnika i odczepiłam od tego pergaminu to od spodu były takie przeźroczyste jakby się wcale nie zrobiły...;/
ewelinko to ja ci podam linka do ciasta(chyba juz ktos kiedys wstawial) orzechowego, u mnie w domu zrobil mega furore, kolezanki przynosza mi skladniki i musze (z naciskiem na musze) im je robic:)
Ciasta.net - ciasto z orzechami - przepis na ciasto z orzechami
A jednak znalazłam ufff ! ;) Ja robie taki
Orzechowiec z powidłami - Orzechowiec, powidłami
Zawsze u mnie w orzechowcu jest dżem! Przez to go uwielbiam :D A i dodaje do kremu bakalie, ale to już jak kto lubi :)
Ja dzisiaj robilam pierwszy raz pierniczki z marmoladą i powiem wam ze wyszly wspaniale :) tylko niestety nie mam w domu zadnych foremek do wycinania wiec robilam rozne ksztalty nozem :D
Ja zawsze na święta robię "taką inną karpatkę". Po prostu uwielbiam - pyszne ciasto, dość proste w przygotowaniu i nie trzeba piekarnika - ale bardzo sycące. I chciałoby się jeść nawet wtedy, gdy żołądek mówi "dość". :D
agaciorka93, a to takie pierniczki bez konieczności czekania? Normalnie pierniczki można jeść po kilku tygodniach od zrobienia, bo wcześniej są za twarde... Ale jeśli te są gotowe od razu, to bardzo bym prosiła o przepis. Chętnie wykorzystam w te święta!
moje babki kororoweee :skacze:
jednak barwnika w płynie nie polecam,bo kolory nie są intensywne :/:
a lukier już kupiłam gotowy w tesco ;) jeszcze mam różowy.
Herbaba pierniczki zrobilam w sobote w niedziele zostaly wszystkie zjdedzone przez rodzinke :P nie byly do konca mieciutkie ale twarde tez nie byly mysle ze jakby poczekaly jeszcze z dzien dwa to by byly mieciutkie :) a przepis juz podaje :
Składniki
- 2,5 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanka miodu
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 6 łyżek wody
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
nadzienie : konfitury marmolada co tylko chcecie
lukier : 1-2 szklanki cuku pudru ok 2 lyzki wody lukier ma byc gesty
Wszystkie skladniki mieszamy i ugniatamy ciasto wode dodajemy stopniowo ja np dalam tylko 4 łyżki wody i bylo ok.
Ciasto po wyrobieniu powinno byc mieciutkie i lepkie.
Ciasto dziele na 2 w miare rowne czesci i walkuje przez papier pergaminowy zeby sie nie lepil do walka.
Łyzeczka na 1 czesc ciasta nakladam w odstepach nadzienie i przykladam 2 czescia ciasta.
Ciasto dociskam aby sie zlepilo ze soba.
Wycinam ksztalty
Pieke ok. 15-20 min w rozgrzanym piekarniku na 180stopni
Gdy sie pierniczki upieką i lekko wystygną nakladam lukier i wkladam ponowinie na 1-2 min (temp 180-150) do piekarnika i to wszystko :)
Przepis znalazlam na kotlet.tv
Nanami fajne babeczki:)
ale tak jak mówisz barwniki w płynie mało intensywne są. Ja miałam taki lukier różowy ale nie smakował mi jakoś... wolę sobie sama zrobić:)
agaciorka93, dzięki wielkie. Zobaczymy, jak mi wyjdą. :)
ja ostatnio mam faze na ciasteczka z pestkami dyni i słonecznika :slina:
Załącznik 49964
a dzis pobawilam sie trochę lukrem w pisaku i piernikami, ale jakos mi odpada ten lukier :/: nie wiem czy za cienko czy musi kupe czasu to leżeć
Załącznik 49965
ja na deser uwielbiam lody bananowe z polewą czekoladową , a wieczorkami paka czipsów i orzeszki
natalia też mam te pisaki i szczerze to moim zdaniem są do dupy ... żeby to zaschło to musiałam włożyć na noc do lodówki ... :/ już wiem, że na pewno nie polubię się z nimi :P
A ja jutro robie wafle na święta, ale masą będzie czekolada ! Bo znalazłam jakiś przepis na czekolade i ktoś napisał, że ją przetopił i przełożył wafle i wszyscy się zachwycali :D I będę tez robiła "metrowca" już się nie mogę doczekać ! :D
kochanaa orzechowiec pycha :ok:Dzieki
nie ma za co ;) Ciesze się że smakowało :)
A ja robiłam 3 ciasta na święta i żadne mi nie wyszło :( No masakra jakaś. :(
dobra,kolejne babeczki kolorowe, ale tym razem barwnik z proszku
a i nie patrzcie na drugi plan bo babki były robione podczas świątecznego bałaganu :P
Jakie kolorowe babeczki :D super!
Miałam fazę na jakiś wilgotny babeczkowy wytwór...
I wyszło mi coś takiego.
Trochę bomba kaloryczna... ale na prawdę pyszniutkie i przede wszystkim potwornie mięciutkie i wilgotne...:love:
Załącznik 50328
A ja mam genialny przepis na bananowca xD Normalnie palce lizać:) Jak piekę, to piekę 2 blachy od razu bo w mig idzie ;)
Jest łatwy i szybki (a to ważne dla mnie:D) do zrobienia :)
Robimy biszkopt z 5-6 jajek, jak kto woli;)
(jak ktoś nie wie jak zrobić biszkopt to piszcie, napiszę jak ja robię;) )
Będziemy potrzebować:
* 3-5 bananów (zależy ile kto woli)
* 0,6l śmietany 30%
* 4 opakowania śmietan fix (w Polo markecie za 0.99zł takie małe niebieskie opakowanie)
* 1 cukier waniliowy (32g w opakowaniu ;) )
Polewa:
* 1 czekolada gorzka (musi być Wedel, inne nie pasują do tego!)
* 1 czekolada mleczna (Wedel)
* 250g margaryny
* 4 jajka
Wykonanie:
Ubijamy chwilkę śmietanę, dodajemy śmietan-fixy. Ubijamy do dość sztywnej konsystencji.
Smarujemy (ale nie musimy) wystudzony biszkopt cienką warstwą ubitej smietany. Układamy banany pokrojone w plasterki. Wykładamy resztę śmietany.
Przygotowanie polewy, a raczej masy czekoladowej [tutaj jest troche paprania, ale próbowałam 3 rodzai polew różnych i żadna nie pasuje tak jak ta, ona dodaje taki zajefajny smak]
Rozpuszczamy czekolady na parze.
Później ucieramy margarynę z żółtkami (ale dodajemy pojedynczo żółtka).
Dodajemy do tego wystudzoną czekoladę i dalej ucieramy.
Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy z czekoladą i mieszamy łyżką (na początku mieszania wygląda to nieciekawie, ale później zaczyna wyglądać normalnie ;) )
Wykładamy to na bitą śmietanę:)
Odstawiamy do lodówki na około 1 godz.
Masa czekoladowa musi być twarda po tej godzinie, żeby fajnie kroić :)
SMACZNEGO!
Tylko tyle z niego zostało :D
A, ja jeszcze potem na bitą śmietanę (przed masą czekoladową) też "powbijałam" banany;) Żeby więcej ich było;)
Mówie wam, ciacho pycha ;) U mnie najeść się nie umią;) Jutro zrobie zdjęcie jakieś, jak jeszcze zdąże, jak coś zostanie ;)
Jakby któraś chciała robić a miała jakieś wątpliwości, jak coś niejasno napisałam, to piszcie;)
To ja wstawiam moje różowe babeczki :)
słotkie te rózowe babeczki aż chce sie schrupac :D
Milenka, a co to za magiczny lukier/polewa łotewer :P ?
To jest serek mascarpone zmieszany z karmelem i dodane do tego jest trochę syropu malinowego :)
A nie macie może czegoś pysznego, ale bez pieczenia? Bo piekarnika nie mam, a też bym sobie słodkości pojadła. :>
Wypróbuj ciasto "snikers" nie trzeba piec, a ciasto -> rewelacja :skacze:
Przepis powinien być na wcześniejszych stronach, bo widziałam, że któraś dawała, a jak nie to w google wpiszesz i szybko wyskoczy :D
Ciasto snikers - ciasto snikers z krówką, ciasto snikers z herbatnikami
Nawet tu znalazłam różne przepisy na to ciasto i jest snikers z krakersami :D
Mmmmm ile tu pyszności :skacze:
A ja ostatnio zrobiłam 3 kolorową galaretkę z owocami i bitą śmietaną:D tak to wyglądało, a smakowało jeszcze lepiej :P
a ja odkryłam pomysł na pana cotte :D szybkie łatwe i pyszne :D polecam :) wygląda też super. Jutro planuje zrobic to wstawie fotkę :D
a no i ZAWSZE wychodzi :D a smakuje każdemu :)
Katarynka ja miałam ten pomysł na pana cotte tylko że karmelową i powiem ci że obrzydlistwo...;/
Patii powiem Ci , że przepis na bananowca bardzo apetycznie "wygląda"!
Na pewno przetestuję w niedługim czasie:skacze:
A wczoraj robiłam jabłka w cieście - Pychotki!
Przepis może niepozorny ale wychodzą z niego pyszności
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
2 jajka
2 łyżki wina
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki zimnej wody
szczypta soli
4 - 5 jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i wydrążyć delikatnie środki. Pokroić w plastry około 0,5 cm.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski dodać wodę , żółtka , cukier waniliowy, olej, wino , i sól.
Lekko ale dokładnie wymieszać na gładką masę.
Ubić białka na sztywną pianę i dokładnie wymieszać z ciastem. Ma być puszyste. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na oleju na wolnym ogniu. Iość tłuszczu do smażenia musi odpowiednia gdyż zapewnia to swobodnemu rośnięciu ciasta podczas smażenia.
Po usmażeniu placuszki należy ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Placuszki są pyszne na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Mówicie o tym pomyśle ??? u mnie w domu robi furorę :D mój facet nie lubi deserów i zawsze zostawia :) tego spróbował żeby mi nie było przykro i zjadł dwie porcje :D pyszny śmietankowy smak i idealna konsystencja :) dla mnie bomba .
http://winiary.netpr.pl/file/attachm...a-20120308.jpg Winiary - przepisy kulinarne na każdą okazję
Tak, tylko że kupiłam ten karmelowy smak. Truskawkowego nie próbowałam.
No i po zrobieniu tego "karmelu" i po nałożeniu na tą Panna Cottę dawało smak gorzki. Wręcz powiem, że strasznie gorzki.
Kiedyś może spróbuję truskawki :D Zobaczymy co z tego wyjdzie :D
Ja też mam ten truskawkowy i tiramisu w szafce :skacze: póki co, ale jak zrobię to powiem o swoich wrażeniach :D
Może truskawka lepsza ale fakt faktem ten karmelowy jest obrzydliwie gorzki...;/
tamto to nie pana cotta tylko
Creme Caramel z sosem karmelowym
pewnie dlatego :) za pana cotte daje sobie rękę uciąć że będzie smakować :)
miło wiedzieć że tamto nie dobre :) pewnie bym też chciała wypróbować i nie miłe zaskoczenie :)
A ja robiłam ten deser karmelowy. No cóż. Muszę przyznać , ze do deser dla wybranych . Trzeba po prostu trafić w gust. Mi osobiście smakowało . Robiłam też truskawkowy deser. Pyszny był .... Mam jeszcze tiramisu ale jeszcze ni robiłam....
Jedna moja klientka mówiła że tiramisu jest bardzo smaczna
sylllaa muszę wypróbować twój przepis, bo smacznie wygląda :)
Ja dziś robie ptasie mleczko jak tylko wyjdzie napisze pełna relacje :]
---------- Dodano o godzinie 17:25 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 14:35 ----------
To ja wam teraz podam przepis na to moje szybkie ptasie mleczko z galaretką.
Na dno kieliszka czy pucharka wkładamy pokrojone w kostke brzoskwinie.
http://images47.fotosik.pl/1440/65e9950b2b7ee435m.jpg
Zalewamy zielona galaretką
http://images47.fotosik.pl/1440/53155cb074722a2am.jpg
Wkładamy do lodówki do stężenia a między czasie ubijamy na painę mleko skondensowane niesłodzone, dodajemy po ubiciu galaretkę rozpuszczoną w szklance wody np. czerwoną. Jeśli wolicie bardziej zbite ptasie mleczko na jedną puszkę mleka dodajecie 2 galaretki rozpuszczone po 1szklance wody.
Zalewamy masą wcześniej przygotowanegalaretki.
http://images35.fotosik.pl/1252/a63688db62dff400m.jpg
http://images50.fotosik.pl/1449/07c8dfa0dd54b40am.jpg
Na koniec dowolnie dekorujemy, ja dodałam bita smietanę i wszytsko posypałam kakao, pyszne, łatwe i mało kaloryczne :)
http://images40.fotosik.pl/1432/f711645ddcc3fcb6m.jpg