-
Odp: Egzamin Zawodowy Technik Usług Kosmetycznych
Hej dziewczyny ja też dzisiaj pisałam i dopiero teraz tutaj zajrzałam :)
U mnie też po testach było groźnie, ale poszło nawet całkiem. Wszystkie moje dziewczyny byłyśmy załamane tymi testami, były b. trudne (jak nigdy dotąd).
Dzisiaj przy tym projekcie jakoś mało mi czasu było i pod koniec leciałam jak szalona, zapomniałam w ogóle użyć separatory, teraz jak Was czytam to sobie przypomniałam. Preparaty użyłam takie jak złotko87 i kolejność również taka sama. Mało czasu przeznaczyłam na sprzątanie stanowiska i tylko ogólnie napisałam, że te jednorazowe z możl. skażenia to do odpadów skażonych, te niejednorazowe nie skażone to dezynf., a te niejednorazowe skażone do dezynf., mycia w myjce ultra, suszenie, pakowanie i autoklaw. Tak mniej więcej i raczej ogólnie. Nie zdążyłabym napisać jak nas uczyła nasza babeczka, że każde z nazwy gdzieś przeznaczam, no trudno. Wolałam opisać jeszcze ten ostatni punkt z zaleceniami.
Jak zobaczyłam w załącznikach ten skalpel to się wystraszyłam, ale po chwili czytam tą treść zadania i jak byk widzę zabieg pielęgnująco-upiększający to gdzie tutaj skalpel, to raczej leczniczy byłby, podologia itp. Więc luzik, też frezarka i jednorazowe nakładki, tarka też. Ja nie znam frezarki i pisałam na czuja. A o co chodziło z tymi diamentowymi nakładkami? Do czego dokładnie? Jakiej folii użyłyście do tej maski? Ja wybrałam kurcze aluminiową, długo się zastanawiałam.
Wiem, że jak się wybiera środki, preparaty itp. to lepiej wybrać wszystkie możliwe (pasujące) na swoją listę, natomiast w opisie zabiegu jeden.
-
Sądze ,ze nowy egzamin bedzie wygladał inaczej czas jest skrócony 120 , wiec raczej projektu nie bedzie --chociaż kto wie co oni wymyslą z tego ,co czytam jestem pełna podziwu dla dziewczyn !!!!!!
-
Teraz ma być podobno karta klienta. No i podwójny stres, bo pisanie egzaminu dwa razy, po roku i po dwóch: dwie kwalifikacje. Jak dla mnie ta reforma do niczego dobrego nie doprowadziła, chyba że do większego bałaganu.
-
Tak niby karta klienta chociaż zobaczymy , czym nas zaskoczą ????
-
Ja na szczęście mam jeszcze jeden semestr do pierwszej kwalifikacji. Najgorzej mają osoby, które jako pierwsze zdają egzamin po reformie, nie wiadomo czego się wtedy spodziewać.
-
Ja będe pisać egzamin praktyczny 25 zobaczymy, w szkole tyle wiedza , co my każa czytać informator mam nadzieje , ze nie bedzie projektu pocieszam sie ż koleżankiami bo czas jest skrócony 120 minut
-
Dziewczyny, które mają nowy egzamin praktyczny, UWAGA!
Trzeba napisać na minimum 75%.
Będzie wypełnienie karty klienta, czyli kolor skóry, nawilżenie, przetłuszczenie, elastyczność, grubość , gładkość, wrażliwość, defekty, rodzaj zabiegu, jaki będziemy wykonywać, zastosowane preparaty wypisać (będziemy miały do wyboru), reakcja na preparaty, zalecenia pielęgnacyjne do domu, wywiad - alergie, elementy metalowe, no takie wiecie - podstawowe rzeczy
I wiem, że będzie albo wersja z kolorowym obrazkiem (w co z dziewczynami wątpimy - za dużo pieniędzy by na to poszło) lub wersja bez obrazku, opisowa.
-
Mam nadzieje , że nie dadzą nic innego odnosnie nowego egzaminu praktycznego chyba nie będzie , aż tak żle ????????????
-
mam nadzieje, że będzie karta klienta, bo protokołu nie pisaliśmy na zajęciach :(
-
Nie martw się my tez nie pisałysmy , ale bedzie karta klienta z tego co dziewczyny piszą i , to co jest w informatorze , ale napewno łatwo nie bedzie :(
-
koleżanka mi wysłała link http://www.egzaminzawodowy.info/downloads/wykaz_pomocy_czerwiec2013.PDF jestem ciekawa po co nam linijka i ołówek :D
-
Matko a po co nam ołówek gumka itd.... No teraz sie zaczne martwić ha:/:
-
nie mam pojęcia... jedyne co mi przychodzi do głowy to narysowanie tabelki tz. karty klienta ? a może się nie przyda to nawet oni sami nic nie wiedzą chyba :/
-
Z tym ołówkiem to może na wypadek gdyby kazali nam narysować nie wiem... kierunek masażu albo prawidłowy kształt przy regulacji brwi? Będzie dobrzeee :)
-
He? Toć będziemy mieć temat zabieg upiększający/pielęgnacyjny na twarz, szyję, dekolt... A nie żadna regulacja brwi!
A ołówek i gumkę zawsze każą przynosić, na każdy egzamin.
-
Trzymam za Was dziewczyny mocno kciuki i koniecznie napiszcie jak Wam poszło i co było :)
Mnie jutro czekają egzaminy zaliczeniowe po I semestrze w studium ;/
-
dajcie znać dziewczyny na czym polegał ten egz bo ja też będę go pisać w zimowym semestrze
-
a może ktoś już mial ten nowy praktyczny? bo z tego co wiem to odbywają się one w różnych terminach.
Ja bede pisać 25 i też się boje, nie wiem czego się spodziewać:/
-
Cytat:
Napisał
Malinka93
He? Toć będziemy mieć temat zabieg upiększający/pielęgnacyjny na twarz, szyję, dekolt... A nie żadna regulacja brwi!
A ołówek i gumkę zawsze każą przynosić, na każdy egzamin.
Moze bedzie zabueg + regulacja? Sama nie wiem.. A moze i bedzie tak jak mowisz, ze zawsze kaza taki zestaw zabrac ze soba, tylko moje pytanie: po co? :)
-
Na egzamin zawodowy z poprzednich lat też mówili o ołówku i gumce. Z resztą na każdy większy egzamin zaleca się taki zestaw. W sumie, nie wiadomo po co.
-
Ja już jestem po egzaminach ... miałam jeszcze w starej formie. Temat był bardzo prosty ... poza opisem była też tabelka do wypełnienia w której trzeba było wypisać kolejność wykonywanych czynności zabiegu i cel ... dajcie znać jak będzie po egzaminach ... Trzymam za Was kciuki ;)
-
Cytat:
Napisał
cubaro
Hej dziewczyny ja też dzisiaj pisałam i dopiero teraz tutaj zajrzałam :)
U mnie też po testach było groźnie, ale poszło nawet całkiem. Wszystkie moje dziewczyny byłyśmy załamane tymi testami, były b. trudne (jak nigdy dotąd).
Dzisiaj przy tym projekcie jakoś mało mi czasu było i pod koniec leciałam jak szalona, zapomniałam w ogóle użyć separatory, teraz jak Was czytam to sobie przypomniałam. Preparaty użyłam takie jak złotko87 i kolejność również taka sama. Mało czasu przeznaczyłam na sprzątanie stanowiska i tylko ogólnie napisałam, że te jednorazowe z możl. skażenia to do odpadów skażonych, te niejednorazowe nie skażone to dezynf., a te niejednorazowe skażone do dezynf., mycia w myjce ultra, suszenie, pakowanie i autoklaw. Tak mniej więcej i raczej ogólnie. Nie zdążyłabym napisać jak nas uczyła nasza babeczka, że każde z nazwy gdzieś przeznaczam, no trudno. Wolałam opisać jeszcze ten ostatni punkt z zaleceniami.
Jak zobaczyłam w załącznikach ten skalpel to się wystraszyłam, ale po chwili czytam tą treść zadania i jak byk widzę zabieg pielęgnująco-upiększający to gdzie tutaj skalpel, to raczej leczniczy byłby, podologia itp. Więc luzik, też frezarka i jednorazowe nakładki, tarka też. Ja nie znam frezarki i pisałam na czuja. A o co chodziło z tymi diamentowymi nakładkami? Do czego dokładnie? Jakiej folii użyłyście do tej maski? Ja wybrałam kurcze aluminiową, długo się zastanawiałam.
Wiem, że jak się wybiera środki, preparaty itp. to lepiej wybrać wszystkie możliwe (pasujące) na swoją listę, natomiast w opisie zabiegu jeden.
Ja użyłam tej fili przezroczystej. Diamentowe frezy- można było użyć zamiast jednorazowych- później autoklaw.
Ja nie używałam klapek dla klientki i zapomniałam jej separatory zdjąć :D i puściłam ją do domu :D Nam babka mówiła że co się wypisze na listę to trzeba użyć więc ja nie brałam wszystkiego :)
-
Jak dla mnie to było za malo czasu na takie dokładne rozpisywanie się pod kontem ruchów np przy masażu i dokładnie co biorę a co odkladam,też zapomniałam zdjąć separatorów i na koniec to już tak bardziej ogólnie pisalam bo po prostu nie bylo na to czasu.U nas była fajna komisja i była babka od pracowni i dała do zrozumienia ,że skalpela można uzyć ,bo też sie zastanawialam czy to wskazane . Potem mówiła ,że odchodzi sie od omegi i może dlatego nie było jej w wykazie a nie wiem jak Wam ale mi lepiej pracuje się omegą niż skalpelem.
-
Cytat:
Napisał
Luna18
Moze bedzie zabueg + regulacja?
Może zrobią, ale na pewno nie będzie tak, że będziemy miały samą hennę i regulację zrobić. Przede wszystkim będzie jakaś tam cera np. tłusta i mamy dostosować do niej zabieg np. oczyszczający (oczyszczanie manualne), nawilżający, normalizujący, odżywczy...
-
Też tak może być , albo cera mieszana ?
-
tzn ze egzaminy zawodowe w czerwcu juz sie odbyły czy nie? bo po przeczytaniu postow mam watpliwosci....a co do tego olowka i gumki to z jednej stroby moze sie przydac po to zeby np narysowac propozycje zdobienia manicuru slubnego, ale z drugiej strony zabrania sie uzywania ołowka...np dlatego ze mozna do bardzo łątwo zetrzec ikomisja moglaby powiedziec ze obrazka nie ma
-
Egzaminy praktyczne ze starymi przemisami odbyły sie , a jutro sa egzaminy---- nowe zasady ci ,co zaczeli nauke 2012 mamy egzamin praktyczny :/:po pierwszym roku zdobywajac kwalifikacje na zabiegi na twarz a po drugim roku zdobywa sie kwalifikacje na zabiegi na ciało i stopy , dłonie
-
Tez jutro pisze ten egzamin. Oby nie bylo makijazu, bo to chyba najgorsze co moze byc :D. Z tego co wiem to ma byc karta klienta a w niej opis skory czyli mi.in koloryt, poswiata, ilosc i wielkosc porow, jedrnosc i grubosc, defekty i na podstawie tego bedziemy musialy ustalic jaki jest to rodzaj cery :P nastepnie bedziemy musialy nazwac owy zabieg jaki bedziemy wykonywac :P po czym wypisac wszystkie przeciwwskazania do danego zabiegu i zaznaczyc w karcie dostepnych srodkow i preparatow czego bedziemy uzywac :) oraz wyznaczyc termin nastepnej wizyty :P to wszystko w karcie klienta a w informacji dla klienta bedzie trzeba wypisac zalecenia do pielegnacji w warunkach domowych (czyli rodaje kosmetykow, preparatow wraz ze skladnikami czynnymi, ich dzialaniem oraz czestotliwoscia stosowania :P czyli po kolei, mleczko, tonik, krem na dzien, krem na noc, krem pod oczy, peeling, maska) potem trzeba wypisac wskazowki dotyczace trybu zycia np. ograniczyc uzywki, aktywnosc na swiezym powietrzu itd.
-
mam te same info co EwelinuS. jestem pewna ze nie bedzie trzeba nic rysować, a to, że trzeba mieć ołówek itp to standard, na wszystkich egzamianach tego typu o tym piszą ;]
Dziewczyny, powodzenia jutro. dajcie znać poźniej jak wam poszło:)
-
Już po egzaminie. Chyba nie poszło mi za najlepiej, szło się pogubić z tą kolejnością, bo trzeba było wszystkie czynności opisać, chyba jak w tym starym?? Tego nie miało być... No ale nie to było najgorsze, najgorsze jest to, że w tych najłatwiejszych nie napisałam wszystkiego, co trzeba było napisać. Kobita 58 lat, naczynka, skóra łuszczy się, a ja zapomniałam, że to jest cera dojrzała i tego nie napisałam, ani nie uwzględniłam... Wiecie może ile za to dostanę mniej punktów? Napisałam, że jest to cera naczynkowa, sucha, ale że dojrzała... Nie.
-
malinka ja znowu napisałam ze to cera dojrzała z tendencja do teleangiektazji...a ne napisałam ze sucha..
egzamin taki sam jak na technika tyle ze tylko 120 minut mielismy a nie 240;/
nas dyrektor ochrzanił za ołówki i linijki xD masakra
ja dałam zabieg darsonwalizaje...a miałabys sonoforeza;/ masakra;/
-
tez tak napisalam jak.ty ale ze dojrzala to.napisalam i ze sucha . Ogolnie latwe w miare zrobilam babce mikro i sonoforeze oraz algi i chyba jest ok . .ciekawe czy zdam
-
Troche inny byl niz ten co podali dla przykładu w informatorze :P . Sama nie napisałam że jest to skóra dojrzała, tylko sucha i naczyniowa więc nie wiem jak to bedzie. Najlepsze jest też to że daty zapomniałam napisać :P wieć pewnie odejmą za to punkty też ;/. Ogólnie nie był to trudny egzamin, ale zobaczymy w sierpniu jak poszło :)
---------- Dodano o godzinie 16:55 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:54 ----------
jagoda92 a gdzie Ty niby tam mialas mikro ? :o
---------- Dodano o godzinie 16:56 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:55 ----------
Dziewczyny powiedzcie jeszcze jak nazwałyście zabieg :P :)
-
była w zabiegach dostepna mikrodermabrazja
-
niby nie byl zly ale zaskoczyla mnie jego forma. nie spodziewalam sie ze bedzie opis zabiegow. ja wybralam sonoforeze i mikro ale mikro nie jestem pewna.
-
ja dalam jakos tak: zabieg nawilzajaco-wzmacniajacy (naczynka krwionosne).
Zrobilam tak: wstepny wywiad (wstepne wykluczenie p/wskazan), demakijaz, diagnoza pod lupa+ wykluczenie p/wskazan, zel do sono z chyba arniki+ serum na naczynka+ aparat do sono.+ serum z kw. hialuronowym+ algi z rutyna+ krem wzmacniajacy+ krem pod oczy ze swietlikiem.. Tylko zapomnialam napisac o odpadach itp...
A teraz moje pytanie: trzeba bylo opisac kazda czynnosc tak dokladnie czy wystarczylo ogolnie opisywac zalozny demakijaz? bo niby mial wygldac inaczej ten egzamin (tak jak w informatorze) a tu psikus.. :/:
-
ja mam podobnie. tzn po demakijazu wywiad i diagnoza, peeling enzymat., mikrodermabrazja, sonoforeza z zelem na naczynka, serum z wyciagiem z kasztanowca i na to maska algowa z rutyna, pozniej krem wzmacniajacy i krem pod oczy ze swietlikiem.
caly zabieg nazwalam nawilżająco- uszczelniający naczynia krwionośne :P
Ja nie opisywalam szczegolowo, wszystko w skrocie
-
Hejka ja tez pisałam nie robiłam mkirodremabrazji bo nie było w wykazie rekawiczek jednorazowych , a zabieg powinien byc robiony w rekawiczkach robiłam peeling enzymatyczny i sonoforeze maska algowa krem wzmacniajacy nie wiem czy dobrze -----napisałam cera dojrzała sucha naczyńkowa a ogólnie masakra
-
Szkoda tylko ze tak pozno wyniki, a 75% to nie malo:/ Zaskoczyli mnie z tym egzaminem powiem Wam:)
-
Wszystkich zaskoczyli u nas dziewczyny po godzinie wychodziły masakra