Lukier plastyczny do tortów
Czy któraś z was wykorzystywała może lukier plastyczny? Zrobienie go nie jest wcale skomplikowane jeśli ma się odpowiednie proporcje ale zastanawiam się, jak się z niego formułuje kształty i czy praca z nim jest naprawdę skomplikowana, czy jest dostatecznie plastyczny?
Chciałabym zrobić taki pszczółkowy torcik:
A tu jeszcze inny tort udekorowany za pomocą masy plastycznej:
Odp: Lukier plastyczny do tortów
to nie l.ukier tylko MARCEPAN
u nas w piekarni robia takie torciki :) to się nakłada na gotąco a potem sie formuje jakoś :)
tak to jest masa marcepanowa;)
No właśnie takie zdobienie można wykonać za pomocą marcepanu lub lukru plastycznego, lukier plastyczny przyrządza się w ten sposób:
Składniki
wiecie co dziewczyny pokażę Wam jakie rzeczy robi moja ciocia właśnie z lukru plastycznego... Pewnie niektórzy mnie tutaj zaraz trzepną za takie fotki ale wg mnie to jest arcydzieło, widziałam na żywo i wiem co mówię :D
A co do tego czy trudno się robi... z tego co widziałam to wymaga pewnej wprawy ale wg mnie jeśli mi się udało coś tam stworzyć to każdemu się uda :D
Aneczka dzięki za fotki :kwiatek:
mas zdolną ciocię
1. Niektóre baaardzo realistyczne (chociaż czy taki rozmiar istnieje w rzeczywistości?:skacze:)
2. Niektóre pięeekne, te piętrowe :love:
3. I jeszcze te bajkowe no cuda po prostu :good:
Hihi ta moja ciotka mnie rozbraja :D wiecie ona ma ponad 50 lat a takie głupoty robi, że szok :D to dziecko w kapuście zrobiła gdy wnuk jej się urodził, ten biuścik zrobiła na urodziny syna (:D) a tego hmmm... wiadomo o co chodzi :D zrobiła koleżance na 50 urodziny jak to powiedziała "by na starość miała co polizać" :D no szok nie kobieta :skacze::skacze:
a co do rozmiaru to takiego chyba (niestety:D) nie ma
Polecam Yasmin - robi najpiękniejsze torty jakie widziałam :)
the cakegirl ~ portfolio ( nimsay@op.pl ) > About >
aneczka19895 Twoja ciocia jest mistrzem ... :respekt: !!
Cytat:
Napisał
Emilia B.
o matko!! nie wiem czy bym nie włozyła tego do naftaliny :lol: az szkoda zjeść :P
Iza ma rację ---> napatrzeć się nie można :wow::wow::wow:
chce w tym roku dla mężulka zamówić na okrągłe urodzinki :D jestem oczarowana jej twórczością :)
i fakt aż szkoda wszamać takie cudo :D
swietne ;p najlepszy penisek hehe rozwalil mnie normalnie
Cytat:
Napisał
aneczka19895
a tego hmmm... wiadomo o co chodzi :D zrobiła koleżance na 50 urodziny jak to powiedziała "by na starość miała co polizać" :D
podziwiam twoja ciocie ale ja bym tego tortu "wiadomo o co chodzi" nie ruszyla :/: normalnie sie nie kusze na takie rzeczy i na takie ciasto tez nie...
ale naprawde reszta super a ten dzieciak w kapuscie :skacze::skacze::skacze::skacze::skacze:
masa lukrowa- tak dokaldnie to sie nazywa. ja mialam tym torty pokryte slubne... moczy sie to najpierw, a pozniej formuje w dowolne ksztalty. jest gotowa mikstura do zrobienia, trzeba tylko wymerdac ja z woda. można dołożyć kolorowego barwnika spożywczego i uzyskać pikne kolory :)
ja miałam na zasadzie water marbeling ;D
pomaranczowy z biela ;D
cudnie wygladaly!
Ale super ze jest przepis moze tez cos wyczaruje z tej masy.
Normalnie nie moge sie na te torty napatrzeć!!! Nie wiedziałam że można takie cuda zrobić hehehe :P
Cytat:
Napisał
Emilia B.
ale piękne, dziewczyna ma mega zdolności, ja sobie zakupiłam książke kiedyś i zrobiłam do tej pory tylko dwa torciki z niej pokryte wlaśnie tą masą i tak mi wyszedł jeden z nich :) drugiego nie moge znależć (wrzucę jak znajde)
bolid formuły dla chrześniaka
O, widzę że tu o tortach też jest temat :P Jedno z moich najulubieńszych hobby - choć do końca to nie powiem, żebym piękności tworzyła; do tego mi jeszcze daleko... Jeśli chodzi o nazwę to funkcjonują tylko trzy prawidłowe: masa cukrowa, lukier plastyczny i fondant. Masa marcepanowa to nie jest - ją używa się najczęściej jako podkład pod masę cukrową, a ozdoby wykonuje się zazwyczaj z lukru plastycznego. Jeśli ktoś nie lubi, to wtedy używa się marcepanu. Pokażę Wam jeden z moich skromnych torcików... :
http://img708.imageshack.us/img708/7885/tort1m.jpg
http://img708.imageshack.us/img708/7...1m.jpg%3C/a%3E
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f4254b190.html
anusska, torcik bardzo ładny, jak możesz zdradź nam troszkę szczegółów jak się pracuje takim lukrem plastycznym? Jak się formuje kształty itp?
Tajemnicy żadnej nie ma. Z lukrem plastycznym pracuje się podobnie jak z plasteliną - formuje się dowolne kształty, jakie kto chce, ograniczeń nie ma :D Elementy łączy się za pomocą jadalnego kleju, odrobiny wody lub lukru (z wody i cukru pudru). Niezbędnikiem przy wykonywaniu ozdób są barwniki spożywcze. Osobiście polecam żelowe, które nie rozcieńczają masy cukrowej (wg mnie najlepsze są firmy Wilton).
Jak coś jeszcze mam "dodać" o masie, to piszcie ;)
Cudeńka :love: Synka urodziny będą w listopadzi, to może dla odmiany zamiast tortu Czarny Las upiękę i przyozdobię lukrem ;)
Dodam może jeszcze przepis, z którego korzystam przy robieniu masy cukrowej :)
BIAŁA MASA CUKROWA
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie! inne margaryny zażółcą masę),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MASY! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (spokojnie, może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
I jeszcze zdjęcie po wyrobieniu:
http://img826.imageshack.us/img826/738/masacukrowa.jpg
bomba! ja do mas do ciasteczke dodawalam normalnie farbki takie co sie na swieta wielkanocne farbuje jajka :D bo to tez tylko barwniki spozywcze :D tyle ze one w tabletkach to ja rozgniatam :D
ale lukier zarypisty musze sprobować :D
Z tymi farbkami to lepiej uważać - jeśli nie mają atestu, to nie do końca takie spożywcze ;)
Z lukru plastycznego można jeszcze zrobić fajne muffiny z ozdobami - bardzo ciekawie i fajnie się prezentują.