Pytania, pomoc, problemy, tutoriale, sztuczki i wszystko co związane z grafiką;)
Printable View
Pytania, pomoc, problemy, tutoriale, sztuczki i wszystko co związane z grafiką;)
no miminko teraz to trafiłaś. bardzo dobry temacik.:skacze::skacze::skacze:
może komuś się jeszcze przyda przed konkursikiem na avatar :D
---------- Dodano o godzinie 22:46 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 22:42 ----------
dobra to ja zapytam pierwsza, bo już od dłuższego czasu mnie to męczy:(
jak się robi takie błyski, promyczki?? są do tego gotowe pędzle czy samemu trzeba to "stworzyć"?
http://img89.imageshack.us/img89/7361/aaadx.jpg
ja zdjęcia obrabiam na programie Photoshop lub na innych stronkach gdzie można obrobić zdjęcia w ramki. :skacze::skacze::skacze: a tu macie stronki do tego.
LoonaPix.com. Make Funny Pictures and Add Photo Frames Online.
FunPhotoBox - Best Photo Effects and Gif Animations. Photo Fun online. Create funny pictures.
http://www.facebook.pl/
ja tylko photoshop :love::love::love::love::love:
wiem, że są takie stronki ale chciałabym sama umieć takie tworzyć i nie lubie za bardzo wklejać swoich zdjęć na takie stronki, bo zawsze boje sie, że tam "zostaną" i że je ktoś będzie oglądał ;P
do tych błysków sa specjalne gotowe brushe... :)
wrzucam parę obrazków png z takimi właśnie błyskami. potrzebny jest program do obrobki zdjęć (ja mam picture it). otwierasz swoje zdjęcie w takim programie a następnie dodaj obrazek z pliku i te obrazki się nakłada na fotkę
nie wiem co się dzieje z tymi załącznikami, jakoś dziwnie się wrzuciły.
one w programie NIE wyglądają tak jak tu- otwórzcie i sprawdźcie..
a dziewczyny, jak się tworzy obrazki png które się nakłada (czyli z przeźroczystym tłem) samemu? jest do tego jakiś program czy jak?
asia ja w photoshopie wymazuje tam gdzie ma być przezroczyste tło gumką albo magiczną gumką i zapisuje jako png
zjade troszkę z tematu ale znalazłam dzisiaj bardzo prosty program do obróbki PhotoInstrument w ciągu pięciu minut nawet nie fotka przerobiła sie tak
Załącznik 8399
Załącznik 8398
w tym programie który mam chyba nie ma takiej możliwości bo już wszystko posprawdzałam. kiedyś trzeba będzie photoshopa ściągnąć chyba..
już wiem jak dodawać BŁYSKI w Photoshopie:)
Tutek:
polecam photoscape,dużo łatwiejszy w obsłudze od phoshopa a efekty te same.różne ramki ,kwiatki ,gwiazdki itp
Tez jestem za PhotoScape !! te rózne gwiazdki itd. wszytsko w nim !! po polsku i baaaardzo prosty w obsłudze.. nie wymaga zadnych instrukcji !!
zgadzam sie!w photoshop miałam problemy jak co zrobić a tu naprawdę jest wszystko bardzo proste:]
to prawda, Photoshop jest najtrudniejszym programem do obróbki graficznej ale za to ma nieskończone mozliwości. To program dla osób które pracują w branży fotograficznej bądź lubią się bawić fotografią. Jeżeli ktos potrzebuje programu graficznego tylko po to by ozdobić fotografię polecam inne programy o ułatwionej obsłudze m.in photoScape czy corel :)
Mnie coś tam w szkole uczyli obróbki zdjęć w Photoshopie dlatego coś tam umiem zrobić ale bez podstaw to chyba nie idze sie samemu nauczyć... no chyba, że z jakiś książek i tutoriali
no to prawda. ja mam Photoshopa po angielsku to w ogóle na początku nie wiedziałam nawet jak zmniejszyć zdjęcie. Ale przerobiłam tutorial po tutorialu i jakoś teraz mi lepiej idzie ;)
duzo słyszałam i widziałam jakie mozliwości ma Photoshop.. ale niestety go nie mam i chyba raczej nie będe mieć...
uzywam Photoshopa CS3 do celow osobistych ale czasami tez cos tam komus zrobie jesli oczywiscie mam na to czas :) szykuje sie na CS4 ale nie ma jeszcze wresji polskiej ;)
ogolnie dla mnie najlepszym programem jest Photoshop i nie zamienie go na zadnego innego :) robie na min rozne rzeczy...od przerobek zdjec, po plakaty i wizytowki, dyplomy :) wszystko zalezy co kto chce lub co mnie interesuje :)
ja tez uwielbiam photoshopa niestety mialam tylko wersje 30-dniowa ale super polecam ten program
ściągnełam sobie photoshopa najnoszego tylko w wersji portable. nie umiem w nim zrobić absolutnie nic, mimo że jest po polsku.. jak tam dodać ramkę czy inne png do zdjęcia?
szukasz sobie jakies ramki w necie...najlepiej w formacie png. bo biale pole w Photoshopie otworzy sie Tobie na przezroczysto...otwierasz sobie tez fotke taka, w ktora chcesz wstawic ramke...jak juz masz otwarte 2 zdjecia to musisz przeniesz ramke na fotke takim urzadzeniem jak "przesuniecie" ( pierwsze narzedzie na bocznej listwie )
Lapiesz ramke (przytrzymujac lewy przycisk myszki) tym narzedziem i nanosisz ja na drugie, w ten sposob masz teraz dwa zdjecia na jednym...z tym ze tam gdzie ramka byla przezroczysta bedzie widac czesc drugiej fotki...
jesli ramka bedzie za duza lub za mala to musisz sobie ja zmniejszyc poprzez edycje...zaznaczasz plik ramki i...
edycja > przeksztalcenie swobodne - zaznacza sie Tobie kontury ramki, wtedy mozesz sobie skalowac, obracac do wybranego rozmiaru...
jesli nie bedziesz wiedziala do konca co i jak to postaram sie wstawic fotki :)
to taki najprostrzy sposob :]
moja rada jest taka ze aby ramka nie wygladala gorzej od fotki to zawsze szukaj takiej ramki, ktora bedzie wieksza rozdzielczosciowo od zdjecia :) wtedy bedziesz miala pewnosc ze przy zmniejszeniu lub powiekszeniu lub innych przerobkach nic sie z nia nie stanie :)
mam to w innym programie i tam jest "wstaw obrazek", tu tego nie ma:) już mi się udało, tylko coś wolno chodzi. a wiesz może czym się różni photoshop portable od zwykłego? dużo mniej jest funkcji?
Potrable to znaczy ze nie potrzeba instalacji :) sciagasz, rozpakowywujesz, uruchamiasz i gotowe...pewnie tak tez mialas :) sciagnelas z neta i odrazu mialas go na kompie bez potrzeby zainstalowania go...jest tez mniejsza pojemnosciowa niz pelna wersja Photoshopa :) moj zajmuje prawe 1 GB gdybys miala "zwykla" instalacje to musialabys sie bawic z nr seryjnymi lub crakami :)
poza tym nie wiem jaka masz wersje ale kazda nowa ma jakies dodatkowe bajery ale uzytkowanie jest takie same :) moze byc tez tak ze nie masz wszystkich wtyczek zainstalowanych wiec bys musiala sobie sciagnac pelna wersje i sprawdzic co jest a czego nie ma :) ja Tobie niestety tego nie powiem bo mam pelna wersje sciagnieta z torrenta...jesli wiesz co to, to tez mozesz sobie ja sciagnac :)
kolejna moja rade...sciagnij sobie normalna wersje bo nie bedziesz miala z nia problemow w przyszlosci :)
ah, bo myślałam że to jakaś okrojona wersja, taka skrócona. to Adobe Photoshop CS4 Portable wersja 11.0. w takim razie zabieram się za ściąganie samouczków z neta:)
nie zdrzylam edytowac posta...dopisalam tam jeszcze pare slow :)
no mozna powiedziec ze to jest taka okrojona wersja :) lepiej sie nie bawic w portable tylko sciagnac pelna wersje... :) CS4 dopiero weszla na rynek polski wiec nie wszystko pewnie jeszcze dziala tak jak powinno w tej wersji...no nie wszystko moze Tobie w niej dzialac ;)
na pewno na torrencie znajdziesz wersje CS3 full wypas...ja ja wlasnie mam :)
jak szukałam na torrentach to są tam ze 4, o różnych nazwach i nie wiem która najlepsza
nie musisz miec najlepszej jesli dopiero sie uczysz :) :rolleyes:
kazalam mojej kumpeli sciagnac ten...ona tez poczatkujaca ale nie wiem czy juz sobie zainstalowala czy tez jeszcze nie...sama osobiscie nie sprawdzalam czy to dziala ale mozesz sprobowac...post nr 6
[RS] Adobe Photoshop CS2 - polish:Elite:board
tam jest 5 czesci...wszystkie zapisz na kompie i pozniej je rozpakuj :) powinna byc tez instrukcja instalacji...
wydaje mi się ża zawsze lepiej najnowszą, skoro jest bezpłatnie. a to portable ma trochę ponad 100mb dlatego poszło na pierwszy rzut:)
nieprawda :) ja sie uczylam na wlasnie tej co podeslalam wyzej...Photoshop mimo ze jest prostym programem to jest jednak bardzo duzo do ogarniecia...ucze sie Photoshopa juz ponad 4 lata i nadal wszystkiego nie wiem ;) im wiecej w programie tym wiecej do nauczenia czego nikt z nas nie zrobi :P
dla osob poczatkujacych Photoshop CS 2 wystarczy...
jesli chcesz rzucic sie juz na gleboka wode to nie mam nic przeciwko :)
:):):) mam kilka programów do obróbki i są spoko, ale w każdym z nich mi czegoś brakuje, dlatego pokładam w photoshopie duże nadzieje:) jak się sprawdzi to resztę kasuję:) dzięki za pomoc, początki są zawsze najtrudniejsze:):) a teraz nawet nie mam czasu na to, ale następne co będę robić to odkrywanie jak białe tło z jpg zmienić na przeźroczyste w png:) no i myślę o tym całkowitym, na chomiku znalazłam (z torrentów 1goiga ściągałby mi się chyba 2 tygodnie, zależy od seedów bo bywało i dłużej)
plik jpg. w Photoshopie zawsze bedzie bialy i rowniez tak bedziesz miala w przegladarce, natomiast plik png. w Photoshopie jest przezroczysty ( takie pole w kratke), a w przegladarce jest biale :)
zeby "wyciac" biale lub jakiekolwiek inne tlo w pliku jpg. np. srodek ramki, musisz uzyc takiego narzedzia jak "magiczna gumka" i wtedy to tlo zmieni sie na "kwadratowe pole"
potem zeby nie robic za kazdym razem tego samego to zapisujesz sobie ta ramke w plik png. ale bedziesz miala pewnosc ze tam jest puste pole bo sama je zrobilas :)
pamietaj ze jak bedziesz chciala robic to przezroczyste pole z pliku jpg. sprawdz czy kontury tego pola nie sa w tym samym lub podobnym kolorze, bo gdy nacisniesz tam gumka to zniknie Ci to wszystko w podobnych odcieniach tzn. podobne kolory nie moga sie laczyc ze soba :)
z tym torrentem to nie jest tak zle :) moj sie sciagal chyba z 2 h bo nic na kompie nie robilam...jak bedziesz sciagac z torrenta to szukaj pliku z crakiem niz z nr seryjnym :)
no własnie mam kilka ramek tylko że w środku jest "białe" a nie przeźroczyste i w tych programach co ma nie da się tego zrobić
Hej Kochane:)
mam pytanie do osob obrabiajacych zdjecia w photoshopie...
Czy ktos z was chcialby taki brush (pedzel) z waszym nickiem, taki jak ja mam swojej galerii:)?
Jak cos, to pisac:) mam troche czasu wieczorami i moge zrobic:):P
wtedy bym pedzelek wyslala, pozniej ktos by zainstalowal i mialby gotowy pedzzel ze swoim podpisem;d
Podpisik u mnie wyglada tak:)
o to ja bym chciała jakiś :D:D "nails by qatrycja" z jakimiś wywijaskami :D:D
nie ma problemu:) jutro cos sprobuje zrobic:) a jak nie jutro to w sobote najpozniej, ok?:))
---------- Dodano o godzinie 23:25 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 23:21 ----------
kochana ja w photoshopie robie nowa warstwe:) od razu robi sie tlo przeźroczyste, potem usuwam element "tlo" i zostaje sama "warstwa 1" z przeźroczystym tłem :)