jak w temacie ..
Printable View
jak w temacie ..
No prosze to cos dla mnie,ale niedlugo wybywam do pracy wiec niedam rady juz popisac.Moje przepiski gdzies sa na forum to mozesz je poprzenosic :)
pomyślimy :)
Na obiad proponuję leczo ale takie po mojemu z ryżem. mniam:P
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
40 dag pieczarek
słoiczek przecieru pomidorowego
2 piersi z kurczaka
2 duże cebule
2 kostki bulionowe
sól,pieprz,cukier do smaku
ryż ugotować osobno w torebkach
CEbule podsmażyć na oleju, dodac pokrojone pieczarki, dusic na wolnym ogniu. Dolac wody ok poł litra, wrzucic pokrojona papryke.Wrzucić wcześniej uduszoną i pokrojona pierś z kurczaka. Gdy papryka bedzie juz miekka dodac przecier i kostki bulionowe. doprawic do smaku.po ok 10min zageścic mąką rozrobioną z woda:]
Ryż ułożyć na talerzu i polac obficie leczem. SMACZNEGO;]
Wygląda smacznie :)
A ja proponuję makaron penne z porami
dwa pory
duża cebula
cztery lub pięć pieczarek
30 dag szynki gotowanej
sól
pieprz
śmietanka 30% około 0,5 litra(koniecznie)
dwie łyżki masła
penne 40 dag
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pory przekroić wzdłuż na cztery i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki, dodać do składników na patelni i poddusić. Szynkę pokroić na paski i połączyć z podduszonymi warzywami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietankę i wszystko wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać przygotowanym sosem.
Danie jest bardzo proste do zrobienia i tak dobre, że choć moja rodzinka czuje się pełna to jeszcze bierze dokładkę.
Smacznego
A ja wam polecam poledwiczke wolowa z cebula w piwie na 4 osoby..8 plastrow poledwicy,pol piwa,cukier brazowy lyzka stolowa,sol do smaku,pieprz, 2 duze cebule...poledwice tylko obsmazamy na masle,pol kostki i dodajemy cukier brazowy,nie na duzym ogniu by nie spalic masla,poledwice odkladamy na talerz i dodajemy cebule pokrojona na polowki,na w pol gotowa cebule,al dente wkladamy poledwiczki i zalewamy piwem..dusimy przez chwile i gotowe..podawac z kluskami lub swieze mlode ziemniaczki...rarytasik:)smacznego...
Muszę spróbować, bo zapowiada się nieźle.
A co najważniejsze drugą połowę piwa można wypić w trakcie gotowania :)( Samo gotowanie jest fajne a co dopiero z taką motywacją hihi ;))
Ja polecam mój ukochany Placek po węgiersku lub po zbójnicku, spotkałam się z dwoma nazwami :)
Placki : ziemniaki, cebula, jajko, mąka , sól , pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce ( chyba , że ktoś ma jakieś magiczne urządzenie :skacze: ) cebulę też oczywiście ścieramy :P , wbijamy jajko, dodajemy mąkę,sól, pieprz.... chyba każdy zna przepis na placki :) Proporcje zależne od ilości, którą chcemy sporządzić :)
Oczywiście wszystko elegancko mieszamy, rozgrzewamy patelnię :P i smażymy na niej placki. Mogą być małe lub duże w zależności od tego czy chcemy je zalać sosem czy polać placka i złożyć go na pół ;)) P.S. Żeby placki miały w sobie lekką nutkę dekadencji hihi polecam dolać troszkę mleka )
Gulasz : Mięso wieprzowe...(może być karkówka, łopatka) cebulka, jeśli ktoś lubi to papryka , ogórek kiszony (ja nie preferuję, wolę gulasz w najprostszej postaci) , czosnek, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia , co kto lubi :) moja mamuśka daje nawet rozmaryn dodaje fajnego aromatu )
Mięsko podsmażamy na patelni, solimy, pieprzymy :P , dolewamy wody i dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy, podsmażamy na innej patelni, gdy uzyska złocisty kolor dodajemy na troszkę resztę warzyw. Mieszamy z mięskiem, robimy zasmażkę można dodać śmietanę.
Placki polewamy pyszniastym gulaszem, posypujemy startym zółtym serem, kładziemy łyżkę śmietany a na czubeczek można położyć listek natki do dekoracji hihi ;)) Voila ! ;)
Smaku sobie narobiłam :glodny:
Bardzo fajnym pomysłem na placki ziemniaczane aby oszczedzic nasze dlonie sa maszynki do miesa ;) polecam ten sposob ... zawsze tak robie placuchy :)
Ja polecam zapiekanke z gyrosem.
2 piersi z kurczaka
1 woreczek ryżu
1 papryka czerwona
2 ogórki kiszone
ketchup
majonez
przyprawa do gyrosa
30-40 dkg zółtego sera
Piersi pokroić na mełe kawałki i wymieszać z przyprawą gyros dodać troche oleju i odstawić do lodówki na 2 godziny,potem usmażyć,a ryż ugotować.Ryż wyłożyc na dno naczynia żaroodpornego,posypać startym serem,na ryż z serem ułożyc mięsko,polać ketchupem i majonezem.Następnie posypać startym serem,papryką pokrojoną w paseczki i ogórkiem pokrojonym w plasterki.Znów polać ketchupem i majonezem,zapiekać 30 minut w temp. 180*
Pycha.......Smacznego!!!!!!
U mnie będzie rybka po grecku mniam :)
A jakie smakołyki wy szykujecie ?
A ja na ten moment nie mam pojęcia, bo właśnie za chwilę wychodzę zrobić zakupy, a potem mam do upieczenia szynkę, pasztet z królika, sernik wiedeński i babkę drożdżową. I jeszcze mężowi trochę w firmie pomóc, więc obiad to chyba będzie gwizdany.
:glodny:Ja dzisiaj się wbijam do matuli na obiad hihi. Nie będę gotować :) A na obiadek będę pulpeciki w sosie pieczarkowym, ziemniaczki i mam nadzieję, że buraczki na ciepło lub na zimno:glodny:
ze sztucznego byłby niesmaczny chyba :P
Oj ja to bym tak zjadla cos z polskiego stolu ale niestety do wakacji i do babci daleko :)A dzisiaj moze jacket potatoes z chili con corne???
---------- Dodano o godzinie 11:27 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 11:26 ----------
Oj Ivonna az mi slinka pociekla na ten pasztecik z krolika,mniam :skacze:
Tak z rybki po grecku to ja uwielbiam ten farsz:)A jak juz mam wybor co do rybek to lubie tatar z pstraga:)
Jeśli masz króliczka miniaturkę, to nawet nie byłoby z czego tego pasztetu zrobić:D
Ale to nie jest z twojego króliczka tylko z jakiegoś obcego ;P
No nie z takiego to napewno nie z takiego wiekszego miniaturka sie nie nadaje nawet bys sie nie najadla:)
za bardzo lubie te zwierzątka żebym mogła z nich jeść pasztecik ;):P
A ja jem z nich pasztecik, bo je lubię:skacze:
:glodny: Są takie milusie .. nie sposób ich nie lubić ;)
:glodny: pasztecik:skacze:
I w ten sposób z tematu o obiedzie powstał temat o pasztecie. Czyli tak jak z ewolucją.
normalnie zaczynam się czuć jak jakiś kanibal :P a przecież tu chodzi tylko o pasztecik :D
tylko o pasztecik - tylko? no jeśli tak to można nazwać :P
Przynajmniej coś się działo :D hahaha
---------- Dodano o godzinie 14:17 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 14:17 ----------
a jutro tez będzie obiad więc coś też się wymyśli ;) żeby było wesoło :P
FISH PIE
300g filetow z dorsza
300g filetow pstraga
500ml mleka
675g obranych ziemniakow
maslo
105g krewetek
25g maki
1 lyzka posiekanej pietruszki
25g sera zoltego
Wykonanie:
1 Filety rybek polozyc na patelnie,zalac 425 ml mleka.Gotowac na niewielkim ogniu,
bardzo wolno ok.5 minut. Wylaczyc i odstawic na 15 minut.
Ugotowac ziemniaki ,odstawic zeby odparowaly,rozgniesc,dodac maslo i reszte mleka.
Zrobic purre ziemniaczane.
2 Przygotowac naczynie zaroodporne,piekarnik nagrzac do 190 stopni.Wyciagnac rybki
z mleka,
rozlozyc w naczyniu i na to polozyc krewetki(jezeli ktos nie lubi nie dawac)
3.Z pozostalego mleka na patelni zrobis sos.Odstawic z ognia dodac posiekana pietruszke,
rybke popruszyc pieprzem.Na rybke wylac bialy sos,polozyc ziemniaczki ,ladnie wyglada
wycisniete ze szprycy do kremow.Na wierzch ziemniaki posypac starkowanym serem.
Zapiekac 30 minut
SMACZNEGO!!:ok:
---------- Dodano o godzinie 13:18 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:39 ----------
Ryba po grecku
Składniki:
kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,
4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,
mały seler ,
4 cebule ,
wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,
1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,
olej do smażenia,
1/2 szklanki wody , cukier
Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew,seler,pietruska) Solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Mozna jesc na zimno i super smakuje na cieplo
Mniam Dzięki :)
to jutro jjemy gołąbki :P
Ale bez mięsa, bo ja poszczę w wielki piątek i wielką sobotę. Jednak gołąbki z mięsem są mniam!
ooo gołąbki mogą być :D:glodny: uwielbiam gołabki :P