Przyczyny powstawania rozstępów
Powstawanie rozstępów nie jest związane tylko z nadmiernym rozciąganiem skóry. Rozstępy są w dużej mierze rezultatem wzrostu poziomu kortyzolu we krwi. Jest to hormon wydzielany przez nadnercza. Jego ilość wzrasta w okresie ciąży, dojrzewania, otyłości, wzrostu wagi. W okresie ciąży również wzrost poziomu estrogenów przyczynia się w pewnym stopniu do zwiększenia możliwości pojawienia się rozstępów. Ponieważ tabletki hormonalne mają wpływ na żeńskie hormony płciowe, dlatego istnieje prawdopodobieństwo, iż mogą być jednym z czynników sprzyjających rozstępom.
Na tworzenie się rozstępów wpływa również używanie regularnie i przez dłuższy okres czasu leków steroidowych, ponieważ przyczyniają się one m.in. do ścieńczenia naskórka, zahamowania syntezy kolagenu w skórze właściwej oraz degradacji już istniejących włókien kolagenowych.
Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta, to także jedna z przyczyn powstawania rozstępów. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku. Dlatego kobiety często będące na dietach niskokalorycznych mogą mieć skłonności do rozstępów.
I wreszcie kolejną istotną przyczyną, na którą nie mamy wpływu są nasze skłonności genetyczne. W związku z tym, istnieje prawdopodobieństwo, iż jeśli u matki podczas ciąży pojawiły się rozstępy, to mogą (ale nie muszą) pojawić się one również u jej córki.
Osoby mające predyspozycje do tworzenia się rozstępów:
ludzie otyli,
nastolatki w okresie dojrzewania,
kobiety w okresie ciąży, menopauzy,
kulturyści,
osoby o częstych wahaniach wagi,
osoby będące wielokrotnie na dietach niskokalorycznych,
osoby przyjmujące leki steroidowe,
osoby z predyspozycjami genetycznymi.
Rozstępy mogą pojawiać się zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, u osób otyłych i szczupłych, starszych, jak i u nastolatek w okresie dojrzewania. Problem ten dotyczy w mniejszym lub większym stopniu niemal 90% kobiet w ciąży.
Charakterystyka rozstępów
Rozstępy tworzą się na poziomie skóry właściwej, a ich powstawanie wiąże się z upośledzeniem fibroblastów czyli komórek odpowiedzialnych za produkcję włókien kolagenu i elastyny. Kolagen i elastyna to białka, mające postać włókienkowatą, które tworzą uporządkowaną sieć, nadając skórze elastyczność, jędrność, sprężystość i odpowiednie napięcie. Prawidłowo zbudowane włókno kolagenu odznacza się niesamowitą wytrzymałością na rozciąganie. Trzeba użyć obciążenia co najmniej 10 kg, aby zerwać włókno kolagenowe o średnicy 1mm. Upośledzone - m.in. z powodu zwiększonego poziomu kortyzolu we krwi - fibroblasty, zaczynają produkować zmienione włókna kolagenu i elastyny, które stają się bardziej kruche i mniej podatne na rozciąganie. Podczas nadmiernego rozciągania się skóry jak to ma miejsce np. w czasie ciąży, z powodu kruchości włókien dochodzi do zrywania tej regularnej sieci, czego efektem są właśnie rozstępy. Ponieważ jednocześnie dochodzi także do ścieńczenia warstwy naskórka, stają się one bardziej widoczne.
Rozstępy wyglądają jak wrzecionowate pasma, występują najczęściej na pośladkach, brzuchu, udach, piersiach. Wyróżniamy dwie fazy tworzenia się rozstępów:
W fazie I - zapalnej mają one postać czerwonych pasm. Na tym etapie mamy jeszcze największe szanse, aby się ich pozbyć.
W fazie II - zanikowej, następuje pozorna regeneracja rozstępów. Czerwone pasma ulegają rozjaśnieniu i zmniejszeniu. Dzieje się tak dlatego, iż zmienione włókna kolagenu oraz cieniutkie włókna elastyny starają się jak gdyby zregenerować zerwaną sieć. Jednak nie ma już możliwości przywrócenia stanu skóry właściwej sprzed nastąpienia ubytku. W rezultacie na skórze pozostają widoczne białe prążki, wyczuwalne przy dotyku. Przystąpienie do leczenia rozstępów starszych, będących już w fazie zanikowej może nieco polepszyć stan skóry, ale nie ma już możliwości zlikwidowania ich w 100%.
Pielęgnacja skóry z rozstępami
Ponieważ przyczyną tworzenia się rozstępów są m.in. zmiany hormonalne i skłonności genetyczne, dlatego nie zawsze jesteśmy w stanie im zapobiec. Możemy jednak ograniczyć ich powstawanie, poprzez:
unikanie w miarę możliwości częstych wahań wagi i "cudownych" diet, które w rezultacie dają tylko efekt jo-jo,
przestrzeganie odpowiedniej diety, która zapewnia wystarczające dawki witamin oraz mikroelementów, zwłaszcza cynku i krzemu. Można także pomyśleć o uzupełnieniu diety suplementami.
Jeśli tylko zauważymy pierwsze oznaki powstawania rozstępów lub też znajdujemy się w sytuacjach sprzyjających ich tworzeniu, chodzi tu zwłaszcza o okres ciąży czy dojrzewania, warto regularnie masować ciało stosując oliwki, olejki, balsamy lub jeden z dostępnych kremów przeciw rozstępom. Trzeba też pamiętać, że rodzaj kremu nie jest tak istotny jak sam masaż skóry. Krem jest tylko czynnikiem wspomagającym.
PRZYKŁADY:
Perfekta Body – galaretka przeciw rozstępom (też dla kobiet w ciąży),
Oceanic Cosmetics AA – intensywny krem na rozstępy (też dla kobiet w ciąży),
30-06-2009, 21:19
madzialena
Odp: Rozstępy
ja osobiście polecam krem Fissan :) mam na piersiach straszne rozstępy.. pomagał i były efekty :]
30-06-2009, 21:30
ivonna70
Ja ten krem stosowałam w czasie ciąży i po przez kilka tygodni. Nie mam nawet jednego paseczka, bo pięknie mnie uchronił przed rozstępami. Jest rewelacyjny.
30-06-2009, 21:51
Kamis
Dzięki anikol myślę że nie tylko kobietom w ciąży się przyda :)
30-06-2009, 21:59
anikol
nie ma sprawy kosmetyka jest moja pasją więc z miłą chęcią dodam parę tematów :)
01-07-2009, 10:48
zizia
Cytat:
Napisał Kamis
Dzięki anikol myślę że nie tylko kobietom w ciąży się przyda :)
no tobie kamisku to na pewno się przyda:skacze::skacze::skacze::skacze:
01-07-2009, 15:20
Angie1722
Dziewczyny a mam pytanie, jakiś dobry sposób na usunięcie rozstępów z pupu i z ud. Straszne mam i aż się wsztydze na plaże wyjść w gatkach...hehe pomóżcie
01-07-2009, 22:17
asia
Przepis na domową maskę:
cynamon
imbir
kakao naturalne
wyciąg z kawy
wódka lub spirytus z wodą, co kto ma pod ręką
sok aloesowy
wszystko trzeba porządnie wymieszać aby wyszła maź, będzie trochę gumowa ale powinna być taka żeby się dała nałożyć na ciało.
nakładamy to na ciało i owijamy się folią spożywczą (tą przeźroczystą)
wytrzymujemy tak 20 minut (ponieważ jest alkohol i aloes będzie nieco piec)
następnie rozwijamy się z tego i zmywamy, nakładamy krem nawilżający. skóra początkowo może być lekko zaczerwieniona, ale to przejdzie, za to efekty - - jak dla mnie rewelacja!! używam co 2 dzień.
Angie spróbuj tego kremu Fissan :) można go kupić w aptece i wcale nie jest oszałamiająco drogi.. działa rewelacyjnie.. ja miałam obrzydliwe rozstępy na piersiach kiedy nagle z płaskiej dechy miałam miseczke B.. ładnie sie zagoiły :) tzn widać lekkie ślady tam gdzie było najgorzej :(
04-07-2009, 11:40
asia
zaciekawił mnie ten krem fissan, o którym piszesz, znalazłam go na allegro za 20 zł. myślę że wkrótce w niego zainwestuję, skoro polecasz :)
04-07-2009, 14:15
skarbenia7
Dziewczyny dzięki za pożyteczny post. Na pewno się przyda. Niestety, my kobiety musimy się martwic o wiele rzeczy, jak cellulit, rozstępy, ech....
Asiu, krem Fissan możesz znalezc w kazdej aptece. Myślę, że jeśli chodzi o kremy do pielęgnacji, lepiej kupowac w aptekach. Jakoś osobiście nie mam zaufania do kupowania kosmetyków przez internet.
Pozdrawiam Was dziewczyny kochane.
04-07-2009, 21:34
asia
fakt, ja często proszę o zdjęcie daty ważności, jeżeli chodzi o allegro. a o fissanie nigdy wcześniej nie słyszałam, ale skoro jest normalnie w aptece to jutro zobaczę
cynamon
imbir
kakao naturalne
wyciąg z kawy
wódka lub spirytus z wodą, co kto ma pod ręką
sok aloesowy
wszystko trzeba porządnie wymieszać aby wyszła maź, będzie trochę gumowa ale powinna być taka żeby się dała nałożyć na ciało.
nakładamy to na ciało i owijamy się folią spożywczą (tą przeźroczystą)
wytrzymujemy tak 20 minut (ponieważ jest alkohol i aloes będzie nieco piec)
następnie rozwijamy się z tego i zmywamy, nakładamy krem nawilżający. skóra początkowo może być lekko zaczerwieniona, ale to przejdzie, za to efekty - - jak dla mnie rewelacja!! używam co 2 dzień.
Czy tą domową maske mozna stosowac w czasie ciazy ?
11-08-2009, 09:53
unita
Cytat:
Napisał Evelina.J
Nie powinno sie , poniewaz dziala rozgrzewajaco, a w ciazy powinno sie tego unikac
11-08-2009, 10:07
Evelina.J
Cytat:
Napisał unita
Nie powinno sie , poniewaz dziala rozgrzewajaco, a w ciazy powinno sie tego unikac
Szkoda bo jestem w ciazy i stad moje pytanie. Jak chodzilam pierwszy raz w ciazy to smarowalam sie cale 9 m-cy oliwka dzien w dzien i rozstepow mam bardzo, bardzo malo. zaledwie kilka i na szczescie w niewidocznym miejscu, na pupie pod bielizna wiec nie jest zle :) Ale teraz znow szaleje i martwie sie o to aby po ciazy wygladac tak jak przed :) Moj maz mowi ze mam bzika na tym punkcie. Ale to chyba dobrze moim zdaniem. Jestem jeszcze mloda wiec jeszcze chce pochodzic w mini ;)
11-08-2009, 10:35
unita
ten krem co dziewczyny polecaja jest skuteczny, wiec na razie sie tym smaruj, a ewentualnie jak juz urodzisz to sie bedziesz smarowac tym cynamonowym mazidlem, osobiscie polecam guam:D
20-08-2009, 11:49
zizia
jeśli jesteś w ciąży to najpierw sprawdź dokładnie czy jaki kol wiek można stosować krem na rozstępy. a ja ci radze dla bezpieczeństwa kupić sobie z pantena lub z jonsona krem na rozstępy dla kobiet w ciąży. bedziesz pewna jest bezpieczny. a jeszcze dodatkowo po po rodzie i w czsie ciąży możesz wypić jedni rozbite białko jest bespieczne i skóra się nie rozciaga.. jest to sprawdzony sposób
20-08-2009, 12:37
Gakka
Ja używam tych kremików i jestem bardzo zadowolona z ich działania.
mi lekarka polecila taki olejek do masarzu dla kobiet w ciazy, jest tylko jeden problem-strasznie ciezko go dostac, siostra szukala w bydgoszczy w aptekach i nic-bede musiala kupic w niemcach a tu jest bardzo drogi :( frei - Olejek do masażu
06-09-2009, 12:29
asia
Cytat:
Napisał rudi80
mi lekarka polecila taki olejek do masarzu dla kobiet w ciazy, jest tylko jeden problem-strasznie ciezko go dostac, siostra szukala w bydgoszczy w aptekach i nic-bede musiala kupic w niemcach a tu jest bardzo drogi :( frei - Olejek do masażu
dla kobiety w ciazy polecam krem mustela :D jest genialny:good:
mialam rozstepy ogromne i sino fioletowe a po tym kremiku mam cieniutkie biale paseczki:D
jest bardzo drogi, ale warto:)
08-11-2009, 09:59
Valia
Ja musze w takim razie tego fissana spróbować. Używałam musteli i clareny i powiem szczerze, że nawet całkiem całkiem troszke mi sie wybieliły. Ale pamiętajmy, żeby były efekty trzeba używać regularnie i systematycznie:)
08-11-2009, 15:22
Ewelina83
Ja w ciazy uzywalam frei oil co prawda nie uchronilo mnie to przed rozstepami ale na pewno byly duzo mniejsze niz normalnie mogloby byc-
w sumie to pojawily mi sie tylko na nogach!
25-11-2009, 21:50
wercia
Cytat:
Napisał Evelina.J
W aptekach masz kremy specjalne dla pan w ciazy ja stosowalam jeden i powiem szczerze ze nawet nawet bo mam tylko z boku na brzuchu mam jednego od pepka ale malutki jest firma sie nazywa AA THERAPY Ja i mama jest przeznaczony dla kobiet w ciazy i po porodzie
---------- Dodano o godzinie 21:50 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:45 ----------
Ja zaluje bo nie smarowalam sie codziennie wiec zwroc na to uwage:)
20-10-2010, 20:29
krasnaludka
ja po ciąży (przytyciu w ostatnich 3 miesiącach ponad 20kg) mam potworne rozstępy próbowałam wszystkiego całą ciąże mustelle po też i nic, ale ostatnio bliznę pooperacyjną z ogromnym bliznowcem smarowałam super kremem z pereł inków i cud:) chce wypróbować ten krem na rozstępy, nie wiem czy to dobry pomysł???
20-10-2010, 21:15
rudzielec
oo jesli chodzi o rozstepy to rowniez posiadam:D:D no w sumie to tylko na brzuchu po ciazy, przytylam 15kg......sa obrzydliwe i wielkie jakby mi ktos nozem pociachał...wstydze sie ich, chociaz lubie siebie i akceptuje, jednak te rozstepy mnie przerastaja...nawet nie smaruje ich niczym, bo to strata kasy i czasu...
28-01-2011, 14:13
weronisiaaa88s
Troszke sie z wami podziele materiłami z mojej pracy licencjackiej; ^_^
30-01-2011, 11:57
xjotkax
Można w salonie kosmetycznym poprosić o mikrodermabrazje na pupę? hehe
30-01-2011, 16:08
weronisiaaa88s
Cytat:
Napisał xjotkax
Można w salonie kosmetycznym poprosić o mikrodermabrazje na pupę? hehe
No ba! Mozna wszeczie gdzie występuja tzn.;
brzuch, uda, pośladki, biodra, piersi, okolice stawów ramiennych i kolanowych, wszedzie. :)
30-01-2011, 17:36
Elizabeth76
Cytat:
Napisał weronisiaaa88s
No ba! Mozna wszeczie gdzie występuja tzn.;
brzuch, uda, pośladki, biodra, piersi, okolice stawów ramiennych i kolanowych, wszedzie. :)
wyczytałam że to trzeba wykonać od 6 do 10 zabiegów wiecie może w jakiej cenie to się miesci taki zabieg ?? Konkretnie mi chodzi na rozstępy na brzuchu ;)
30-01-2011, 17:46
weronisiaaa88s
Ceny wachaja sie w zaleznosci od salonu w jakim sa wykonywane.
Najlepiej zadzwonic i zapytac do pobliskiego salonu kosmetycznego.
30-01-2011, 21:39
xjotkax
skoro można to super! w szkole na praktykach jak będziemy miały mikro dermabrazje to poproszę żeby mi pupcią się zajęli.. mam na pośladkach straszne rozstępy.. tak nagle przytylam 5 kg z 49 na 54;/ no i niby to mała waga, tzn prawidłowa a rozstępy są feee.
31-01-2011, 09:48
weronisiaaa88s
O jak w szkole to super, co zajecia mozesz powtarzac jak zdazysz. :ok:
31-01-2011, 09:53
Paulka
Ja tez mam rozstępy ale nie chce mi się nic z nimi robić...stwierdziłam ze to już taka nasza natura i tyle, w zasadzie to nie mam pojęcia dlaczego je mam, jestem bardzo szczupła osobą przy wzroście 170cm ważę 50kg, moje siostry śmieja sie ze mnie ze nie mam tylka a rozstepy i tak sobie znalazły tam miejsce hih może skusze sie na jakis krem z apteki hm..
31-01-2011, 10:15
weronisiaaa88s
Cytat:
Napisał Paulka
Ja tez mam rozstępy ale nie chce mi się nic z nimi robić...stwierdziłam ze to już taka nasza natura i tyle, w zasadzie to nie mam pojęcia dlaczego je mam, jestem bardzo szczupła osobą przy wzroście 170cm ważę 50kg, moje siostry śmieja sie ze mnie ze nie mam tylka a rozstepy i tak sobie znalazły tam miejsce hih może skusze sie na jakis krem z apteki hm..
Na rozstepy narazone sa osoby kt.;
- narazone sa na pernametny stres,
-cierpiace na róznego rodzaju schorzenia,
- kulturysci
- osoby szczuple u kt.stwierdzono genetyczny zwiazek z powstawaniem rozstepów
Ich powstawanie nie jest tylko zwiazane z tyciem spowodowanym ciaza ale tez cierpi na nie znaczna liczba populacji niezależnie od wieku i płci.
Dotyka takze dzieci i młodzierz - gdy dochodzi do szybkiego wzrostu i zmiany budowy ciala.
01-02-2011, 15:55
zyza
rostepy mozna tylko zmniejszyc usunąc sie ich nie da...
najlepsza metoda jest dosc malo przyjemna...
wbija sie igłe w roztsęp i wyciagając a wstrzykuje sie specjalne substancje jak np kolagen itd... ale wyciagają igłe 'szura' sie nia na boki... to moze byc dosc bolesne ale to jest najskuteczniejsze...
bardzo ciekawy efekt daja tez fale radiowe :D
no ale raz powstale sa nie do usuniecia...
ja obecnie borykam sie po ciazy w ktorej przytylam 25 kilo i dziecko urodzilo sie bardzo duze wiec automatycznie brzuch byl ogromny :D nie pomogly mi zadne smarowanie a ni nic :D ja dostalam rozstepow nawet jak zbyt gwlatownie schudlam takze to chyba kwiestia skory :D
01-02-2011, 16:08
weronisiaaa88s
ZYZA - Mówisz o mezoterapi igłowej?
01-02-2011, 16:31
samaron
Ja w ciąży też przytyłam ponad 22kg (przy wadze wyjściowej 43kg po solidnym obiedzie;)) i nie mam ani jednego rozstępu na brzuchu, więc z pewnością zależy to w dużej mierze od skłonności genetycznej (trzeba mamy obadać).