PDA

Zobacz pełną wersję : Jak założyć własny salon?

Strony : 1 2 [3]

Blite
11-07-2011, 10:38
Oczywiście, że warto spróbować! MImo wszystko odradzam zakłądanie salonu zaraz po kursie. Lepiej poćwiczyć w zaciszu domowym na znajomych, jak dojdziesz do wprawy, poszerzyć dziłalność na dojeżdżanie do klientek, ew robienie u siebie w domu, dopiero później myśleć o salonie :) Robienie paznokci to fach, którego nie da się nauczyć w kilka dni kursu. Ćwiczyć, obserwować, jak zachowują się efekty Twojej pracy. Próbować różnych materiałów, technik. Tak to już jest z twórczym fachem, że od razu cuda nie wychodzą, potrzeba praktyki i wprawy :) Powodzenia życzę, mimo wszystko, długa droga przed Tobą :) Ale warto, żeli Twoje prace ma cechować świetna jakość i niebanalne pomysły.

Nefra
17-07-2011, 15:25
"przeleciałam" :) wszystkie strony tego wątku,rozwiało sie kilka moich pytań na temat założenia salonu...może ktoś ma podobną sytuację jak ja i wie coś wiecej na ten temat a mianowicie chodzi o to czy ktos zakladał salon będąc na KRUSie i czy bral jakieś dotacje unijne -kapitał ludzki czy może unijne na pozarolniczą działalność ? ja na razie "czaję" się ,czekam az mój maluch podrośnie i chciałabym zalożyć mobilną dzialalność.... moze macie jakies rady... mieszkam na wsi pod małym miasteczkiem a w miasteczku salonow sporo,wiekszosc ze slabą renomą...ida na kase.Mam zamiar jeszcze skorzystać z kursów ,bo na razie to jestem bez... a ogolnie robię pazurki od 2 lat. W domu mam swoje panie które dojeżdzają do mnie bo blisko głównej szosy.Myślałam o otworzeniu w domu ale ten sanepid itd chyba nie dam rady a wynajęcie to musiało by być centrum a w centrum jest juz z 10 salonów...i jak Wy kobitki widzicie to swoim okiem ?

fibbi
02-08-2011, 12:09
Witam dziewczyny!!!!Mam prosbe.Zakladala ktoras z was swoj salon kosmetyczny??Prosilabym o liste urzadzen i reszty rzeczy jakie sa potrzebne.
Dziekuje!!!!!

KarolciaK
02-08-2011, 13:19
fibbi bez obrazy, ale należałoby najpierw przeczytać cały temat, bo tam na pewno coś znajdziesz ;p

Paulka
02-08-2011, 13:30
wszystko podane jest jak na tacy, poczytaj temat, wynotuj sobie potzrbne rzeczy a jesli czegos nie znajdziesz, zapytaj...na konkretne pytanie napewno Ci dziewczyny odpowiedza, ale nikt nie bedzie pisal tego samego co wyzej...jestesmy leniwe:Dtaki już nasz urok, albo zaleta-niezaśmiecania forum:Dmiłej lektury zycze:)

"dla chcącego nic trudnego"

Elizabeth76
02-08-2011, 13:31
fibbi ale to chyba ty powinnaś wiedzieć jakie zabiegi chcesz tam wykonywać i na jakich sprzętach dane usługi sie wykonuje :D Bo chyba masz jakies pojęcie jak sie zabierasz do otwarcia salonu no chyba ze go nie masz :huh: Trochę dziwne pytanie jak dla mnie :huh:

fibbi
03-08-2011, 12:09
elaxx76 (http://forum.wzorki.info/members/2457-elaxx76.html) mam pojecie,mam liste ale chcialam porownac i zobaczyc czy czegos mi nie brakuje!
W kazdym razie dziekuje za pomoc widze ze to za trudne co dla niektorych!

Paulka
03-08-2011, 12:36
fibbi, ja moge zrobicCi liste potrzebnych rzeczy do salonu...
wata, płatki kosmetczne, zmywacz,aceton...
kochana, nie denerwuj sie skoro sama masz problem zeby usiasc i pomyslec co Ci potrzebne, to nie dziw sie dziewczyna...lista moglaby byc dluga jak rzeka..
moja rada jest taka wypisz sobie zabiegi ktore bedziesz wykonywala w swoim gabinecie i do pomysl co potrzebujesz do kazdego, bo zrozumiem ze pojecie o tym masz...i tak np. wezmy najprostrzy manicure, zaczynasz od mycia rak, wiecrzydałoby Ci sie mydło, no nie... potem przechodzisz do dezynfekcji, wiec srodek odpowiedni, nastepnie zmywamy lakier(platki kosmetyczne, zmywacz, aceton, jakby lakier nie schodzil)przechodzimy do opilowania kształtu, co nie?? wiec potrzebny bedzie CI pilnik, teraz pomysl jaki dokladnie wolisz kształ, juz wg wlasnego uznania, po opilowaniu masz moczenie(miseczka do manicuru, mydlo)potem odsuwamy skorki i wycinamy (patyczek drewniany, dłutko czy kopytko-czym tam wolisz- i cązki do wycinania)matowimy płytke paznokcia wiec moze jakis bloczek??pozniej odtłuszczamy czyli cleaner i płatki i malujemy, i tu przydałby Ci sie lakier do paznokci, podkład i nawierzchniowy, na koncu aplikujemy oliwke na skorki....
aha no i zeby wykonac taki manicure potrzebyn bedzie Ci dodatkowo, stolik do manicurku, lampka, podkładka pod dłonie, na to recznik jednorazowego uzytku....
mam nadzieje ze pomogłam:Dstarałam się bynajmniej:ok:

Paulka
03-08-2011, 12:39
skoro masz liste to jakis zarys masz, i powiem Ci szczerze ze to ciezko jest zaplanowac sobie dokladnie, wyjdzie w praniu czego Ci brakuje, bez stresu, wtedy bierzesz i automatycznie notujesz....

Elizabeth76
03-08-2011, 13:19
Dokładnie jak Paulka napisała chyba jakieś podstawowe rzeczy masz a reszta wyjdzie w praniu . Nawet nie napisałaś jakie zabiegi chcesz wykonywać w tym salonie ?? chyba każda z nas robi co innego bo nie tylko wszystkie z nas zajmuja sie samą stylizacja paznokci w salonie . Takze mogłaś troche bardziej sie postarać i bardziej jaśniej zadać swoje pytanie .

zreszta kazda z nas uzywa czegos innego to mamy wszystkie ci listy zrobic ze wszystkim :huh: Bez urazy kochana ale nie ma sie co fochać ;]

KarolciaK
03-08-2011, 21:31
ja tez sobie usiadlam ostatnio i9 myslalam czego bym potrzebowała i tak na dorba sprawe to wiadomo co ze sprzetow i akcesoriów, produktów, ale np musisz brac tez pod uwagte srodki czystosci, jakies pojemniki, ozdobne świeczniki itd. także ciężko jest tak powiedzieć, co potrzeba, bo w koncu salon tez musi miec w sobie jakis charakter, zeby wnetrze zaciekawilo klienta. Czytając Twój wcześniejszy post odniosłam wrażenie jakbyś w ogole nie przeczytała wątku, dlatego moja odpowiedź tak zabrzmiała. Nie ma się co obrażać ;) Wystarczy sprecyzwoać pytanie ;)

fibbi
05-08-2011, 10:51
nie obrazam sie dziewczyny,dziekuje za pomoc.
Ja myslala o salonie kosmetycznym ogolnym nie tylko o robieniu paznokci.

Paulka
05-08-2011, 11:02
fibbi to co juz tam chcesz to sobie zrobisz...bedzie Ci latwiej jak najpierw wypiszesz sobie co bedziesz robic a potem potrzebne do tego rzeczy, przyklad masz wyzej..powodzenia zycze:D

mikusia08
09-08-2011, 17:46
dziewczyny mam taki dylemat...skonczlam szkole kosmetyczna a takze wizaz odylam duzo praktyk i co do prowadzenia salonu jestem pewna ze sobie poradze... tzn pielegnacyjne rzeczy wszytsko super ale nie czuje sie w pazurkach:( skonczylam kursy zel,akry fiber. ale kurcze nie cwicze tego na tyle aby robic to za pieniazki no i nie mam wprawy i chyba nawet zbytnio determinacji... chce isc na kursik ejszcze ale to bardziej dla samej siebie... czy myslicie ze salonik utrzyma mi sie gdybym zatrudnila dziewczyne na pazurki choc na umowe zlecenie a z czasem i na stale? chce salonik kosm-fryzj z wizazem ,gdzie zajme sie od A do Y Panna mloda poniewaz stylizacje ubioru i kurs Panny mlody specyfikacji ukonczony...

zyza
09-08-2011, 18:40
robic dobre pazury to sztuka....
dlatego ja dopiero teraz - 2 lata po szkole kosmetycznej i po kursie tez dwa lata, po robieniu na lewo pazurow odwazylabym sie na salonik (nad czym gleboko i intensywnie mysle bo maly mi juz dorasta) jestem zdania ze od razu po szkole kosmetyczka mozna byc ale stylistka - ciezko. Wykonać zabieg na twarz - pikuś, zrobic dobre pazury tu trzeba sie wprawic i to mocno... nie mowiąc o czasie ktory musi byc dopracowany i krotki... jesli uwazasz ze dasz rade oplacic wszystko i salon i pracownika - a ponoc pierwszy rok jest bardzo trudny - to jak najabrdziej zatrudnij kogos. Zawsze mozesz sie douczyc przy kims. a przy okazji zacznij bywac na jakichs szkoleniach choćby forumowych z ktorych troche wyniesiesz :)

mikusia08
11-08-2011, 00:27
tak wlasnie poomyslalam o kursie jeszcze na pazurki dodatkowym...na forum narazie nic nie ma w Poznaniu a szkoda:( jesli sa dziewczyny z Pn i wypatrzyly ciekawy kurs to piszcie:)))
no wlasnie co do kosztow sie zastanawiam gdybym dostaladofinansowanie to pomoc w wysokosci tys jest przez 6 miesiecy...musze to przemyslec choc nie ukrywam bardzo bym chciala umiec je robic samodzielnie=perfekcyjnie

karolinka0410
31-10-2011, 16:35
mam problem dostałam dziś propozycje pracy w sumie nie wiem czy to można tak nazwać dostałam możliwość dzierżawienia stanowiska za 400zł miesiecznie tylko sama musiałabym opłacać sobie wszystkie składki ogólnie chciałabym robić to co lubie ale w tej chwili mam stabilna prace zarabiam ok 1500zł i boję sie że to nie wypali z tymi paznokciami i zostane całkiem bez pracy a w tej sytuacji jakiej sie znajduje pieniążki są nam potrzebne bo budujemy sobie nasze gniazdko z mężem co powinnam zrobić pomóżcie ;/

sztynka
01-11-2011, 20:43
Mikusia jeśli masz szansę, to może byś pomyślała o zatrudnieniu pracownicy niepełnosprawnej? Może 2 lub 3 grupa. Zyskujesz, zwrot za składki zus+ dopłacanie do pensji pracownika, na 3 grupie mniej, ale przy drugiej jest to ok 1000 zł zwrotu do pensji., Z tym, ze to zwraca pfron i czasem dopiero po pół roku, bo u nich takie głupie wymagania, papierologia.
Ja pracowałam pół roku z kosmetyczką. Ja pazury, ona zabiegi i ona mnie zostawiła niestety, wyniosła się , dlatego lepiej by ci było z pracownikiem,bo jednak by musiał prosić o wypowiedzenie, zawsze to 2 tyg na znalezienie nowego.

Karolinko, a nie mogłabyś zostać tam gdzie pracujesz, a tu podnająć stanowisko kilka razy w tygodniu? Np. w godzinach, których nie pracujesz. Na początku mogłoby to Ci pozwolić przekonać się do klientek. Składki zus opłaca ci wtedy twój obecny pracodawca, a Tobie ileś tam zostaje do dopłacenia. Wiem, bo tak robił mój szef kiedyś pracował jako przedstawiciel handlowy w oponach i miał budkę z kebabem.

karolinka0410
01-11-2011, 22:22
już też o tym myślałam jedyny dzień kiedy by mi pasowało to sobota bo tak to cały tydzień pracuje i to jeszcze na dwie zmiany nie wiem czy by ta babka poszła na taki układ no i jeszcze dwie sprawy nie wiem ile ona by wzięła za te kilka dni w miesiącu a po za tym nie mam zrobionego żadnego kursu a nie wiem czy tak można ktoś doniesie i co jeśli wparuje jakaś kontrola??

sztynka
02-11-2011, 13:29
Karolina ja coś Ci po ciuchu powiem. Od pół roku podnajmuję na czarno stanowisko u fryzjerek :D Mało tego nawet się reklamuję, a klientki tego salonu to urzędniczki :D Dygam tylko przed tymi z urzędu pracy, ale na razie żadnej nie miałam . Nie stać mnie na zusy, bo pazurki klepię około 10 sztuk miesięcznie. Po nowym roku dopiero otwieram biznes. Fryzjerka , u której podnajmuję o tym wie. Nie jestem codziennie, zwykle 4 dni w tygodniu , bo mam pole i tam pracuję. Godz 8-15 . płacę 350 zł/mieś z dołu, czyli po przepracowanym miesiącu+ opłaty, ale to nie wiem ile, bo jeszcze nie spisywali, pewnie wyjdzie z 50 zł na kwartał .
Kontrola owszem np. z sanepidu. Ale to po około roku, lub gdy ktoś naśle. Ja tak pracuję i oczywiście cenę pazurków mam adekwatną do tego, że nie mam składek. Czyli od 40-80 zł za żele stopy i dłonie. Mam jeszcze mani, ale prawie nie robię.
Ewentualnie zaproponuj pracę na procent od klientki. czyli kobieta Ci podnajmuje miejsce, a ty jej odpalasz procent za klientkę, która u niej zrobisz. Może Ci ona naganiać klientki i wtedy obie zyskacie. wiadomo, że materiały Twoje, koszt dojazdu i czas to zarobek dla Ciebie.

Zuuzaneczka
02-11-2011, 16:53
Ja coraz częściej się zastanawiam nad robieniem na czarno :/ Dostałam kolejną propozycję wynajęcia kącika w salonie 50m od mojego domu i jest to naprawdę okazja. Ale na opłacenie składek + wynajmu mnie nie stać, bo podobnie jak Karolinka mam też inne zajęcia i mogłabym być w salonie tylko 3 dni w tygodniu i to na pewno nie "24h/dobę" bo studiuje 2 kierunki i muszę się też uczyć :( przykre, że takie osoby jak my spotykają same trudności finansowe :(:(:(

dianka11
15-11-2011, 12:06
Witam wszystkie stylistki i włascicielki salonów jestem nowa użytkowniczką tego forum przeczytałam cały wasz post dużo sie dowiedzialam i dało mi to sporo do myslenia ponieważ od paru msc zajmuje sie stylizacja paznokci ukończyłam trzy kursy i moje marzenia siegaja salonu, stylizacja paznokci,solarium,kosemtyka gdzie mam dziewczyne która by wykonywała zabiegi oraz wizaż ale póki co czytając wasze opinie,rady stwierdziłam że zaczne od mobilnego saloniku to bedzie pierwszy krok z racji tej że nie uważam sie za wielka stylistkę po trzek kursach wiem że musze sporo ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć,czy któras z was prowadzi salon mobilny?prosiłabym o kontakt w sprawie co i jak jak zacząć i wiele innych pytań związanych z otworzeniem takiej działalnosci równiez o dofinansowanie na jakiej zasadzie moge dostać.:]bardzo prosze o pomoc

Evelina.J
18-07-2012, 10:19
Dziewczynki tak na szybko zapytam bo wniosek mam juz w rece na dotacje z pup. Ile procent otrzymanej dotacji mozna maksymalnie przeznaczyc na remont lokalu??

ajda***pazurki
08-08-2012, 07:56
ja na razie też mogę pomarzyć o własnym salonie.:( ale z ciekawości to czy ktoś wie ile i co trzeba płacić jesli bym pracowała tam gdzie pracuje na pełen etat i chciałabym u kogoś mieć dodatkowo swoje małe stanowisko tak jak pisałyście na 3-4 dni w tygodniu tylko na pazurki bo nic innego nie robię??? byłabym wdzięczna za pomoc bo już od jakiegoś czasu o tym myślę i niewiem gdzie pytać:)
i pytanie jeszcze jedno mam:) jeśli dojeżdżacie do klientek to jak liczycie za dojazd od km? w tą i spowrotem?

Madziullka
08-08-2012, 23:11
Jezeli masz SWÓJ kącik i chcesz pracować dla sibie to musisz założyć własna działalność gosp w Urzedzie Miasta. Potem do Urzedu Skarbowego wybrać forme opodatkowania i do ZUSu. Miedzyczasie też sanepid, ale jeśli w lokalu jest już salon fryzjerski lub kosmetyczny to nie ma żadnego problemu :ok: Do ZUSu co miesiąc musisz płacic niecałe 400zł przez pierwsze dwa lata prowadzenia działalności, plus podatek (kwota w zaleznosci od formy opodatkowania), no i oplaty za lokal. A pracując u kogoś na cały etat, to właściciel opłaca za Ciebie skladki i inne rzeczy:)
A jeżeli chodzi o salon mobilny, to gdzieś doszły mnie słuchy, że wymogi sanepidu co do takiego typu działalnosci sa takie, by narzedzia po kadym użyciu zostawiać u klienta.

ajda***pazurki
08-08-2012, 23:27
Madziullka ale chodziło mi o to że ja pracuje na pełen etat w firmie [nic związanego z kosmetyką] i jak to jest jeśli bym chciała na 2 3 dni w tygodniu dodatkowo robić pazury? czy jakiś podatek, składki trzeba płacić?:]

edit7715
09-08-2012, 20:05
Z tego co ja wiem to jak jesteś zatrudniona w jakiejś firmie na cały etat a chcesz otworzyć swoja działalnośc to możesz i opłacasz tylko zdrowotne w ZUSie( ja tak miałam kilka lat w stecz)Zdrowotne wtedy było ok.200 zł. Nie wiem jak jest teraz.Tylko tak mogłam Ci podpowiedzieć:/:

Madziullka
28-08-2012, 11:33
Tak jak napisała Edit się zgadza. Tylko płacisz część zusu bo pracodawca płaci za Ciebie też coś, ale musisz zarejstrować sobie normalnie działalność i płacić regularnie podatek i zus.

ajda***pazurki
01-09-2012, 00:06
no a ten podatek to wtedy jak? tzn ile?

a ile podatku? i wtedy co miesiąc?

Madziullka
03-09-2012, 12:58
Możesz sobie wybrać jedna z trzech form opodatkowania. Ryczałt, karta podatkowa albo ewidencja przychodów i rozchodów. Dla nas- stylistek i salonów kosmetycznych najlepsza jest karta albo ryczałt. Karta polega na tym, ze masz stala kwote podatku bez wzgladu na przychod. Nic nie liczysz, nic nie zbierasz. Ustalana ona jest na podst liczby mieszkancow, zakresu uslug, liczby pracownikow itd. Ale jezeli ta ustalona kwota nie przewyrzsza Ci ktorejś tam skladki zus to wogole tego podatku nie płacisz. Z tym, że wtedy zus placisz do klonca kazdego miesiąca, a nie do 10go. O tym powie Ci dokładniej osoba w Twoim USkarbowym, która odpowiada za karte podatkową.
Z ryczałtem jest troszke trudniej, bo tu masz 8% od ogolnego przychodu i 3.5% od sprzedaży produktów. Ale nie możesz sobie odliczyć opłat ani rachunków. Z tym że mozna zrobić tak jak w karcie, żę jezeli kwota podatku nie przewyzszy Ci tej skladki to nie muszisz tego placić. Mam nadzieję, że w miare jasno to przedstawiłam. W razie pytan, możesz spakojnie udać się do US i oni tam wysztko Ci wytłumacza:ok: I wcale tam nie jest tak starsznie jak sie slyszy:D

AnnaT77
05-09-2012, 19:30
Oczywiste, ale warto napisać, książeczka musi być podbita, a jak podawać będziesz kawę klientkom, to musisz mieć dodatkowe badanie wbite w książeczkę ;)
I oczywiście jeśli kawa będzie w filiżankach, to konieczny autoklaw (takie wymogi) lub jednorazowe kubeczki

Kurczaki, autoklaw do filiżanek?? a nie wystarczyłaby zwykła mała zmywarka?? Przecież to urządzenie też idealnie wyparza wszelkie zarazy :wow:

PS. Sorki za wpis po trzech latach, ale czytam to forum od kilku tygodni niemal nałogowo, bo sama myślę o podobnej działalności, tylko że do tego jeszcze długa droga... Jestem dopiero przed pierwszym kursem z wizażu i stylizacji, a myślę bardzo intensywnie o mani i pedi, zgapiłam się trochę i... ale to opowieść na inną bajkę;)

Madziullka
05-09-2012, 22:05
To już dawno i nie prawda :P:D teraz nie trzeba mieć aktoklawu, tylko wystarczą preparaty płynne do dezynfejcji:P a kawkę, herbatke można pić, tylko, żę prawnie nie w miejscu wykonywania zabiegu, albo w pomieszczeniu socjalnym:ok:

AnnaT77
06-09-2012, 07:53
Ufff :) Chociaż daaaawno temu ( jakieś sześć lat) robiłam sobie pazurki w salonie i miałam przyjemność picia kawki w trakcie mozolnej pracy stylistki ;)

myfoonia
06-09-2012, 12:12
dziewczyny mam zamiar po nowym roku otworzyć własny salon. Będę miała na to około 80 tys. ale nie ukrywam , że strasznie się boję, że nie wypali. Boję się , że koszty comiesięczne zjedzą mnie zanim zdołałabym się wybić. Polecacie ten biznes czy lepiej myśleć o czymś innym?

Madziullka
06-09-2012, 13:14
Salon kosmetyczny z jakiego rodzaju zabiegami? Ja mam same dłonie i stopy, mieszkam w 50tys miescie, a salonów kosmetycznych mam 70, w ktorych są paznokcie jest ok.60:P W każdym biznesie istnieje ryzyko, ale bez niego nie ma zabawy:ok:
Kosmetyczki, stylistki paznokci i fryzjerki pracują głownie z kobietami,a to są takie istoty, które zawsze znajdą kase na to by się upiekszyć;) zawsze:P takie jest moje zdanie:P trzeba uzbroić się w stalowe nerwy, bo moze nie być lekko, ale strasznie też jakoś nie bedzie. Masz duży kapitał na początek, więc radzę rozmyśnie go zużytkować i może odłożyc kilka tysiecy na 3 pierwsze miesiące rozruchu na opłaty i inne koszta. A potem juz bedzie tylko z górki, pod warunkiem, że bedziesz lojalna wobec klienów i przede wszystkim dobra w tym co robisz:)

myfoonia
06-09-2012, 15:31
interesują mnie zarówno pazurki, dłonie stopy, jak i zabiegi na twarz + wizaż, rzęsy, enna . Może ciało, ale to się jeszcze okaże. Wolałabym jak najbardziej kompleksowo , ale zobaczymy na co starczy, a oczywiście mam zamiar zostawić pieniądze na jakieś pół roku, żeby być wypłacalna.Ale cały czas boję się takiej inwestycji. :ok:

Madziullka
06-09-2012, 20:44
Zbadaj rynek w swojej okolicy: ile jest salonów ksmetycznych, jak dobrych z opinni itp. Strach w takiej sytuacji jest rzecza naturalną, kazdy boi się porażki i utopienia swoich pieniedzy:/: ale trzeba próbować. Na początek skup sie na najważnijszych zabiegach typu: paznokcie, dłonie, stopy, makijaż i henna. Potem zacznij rozszerzeć działalność. Nie ma sensu brać na swoje barki miliard zabiegów, jezeli bedziesz w salonie tylko Ty. Powoli przemyśl jak wszystko ma wyglądać, analizuj po kilka razy, pytaj, a napewno wszystko bedzie super:ok:

asia
10-09-2012, 12:03
to rowniez zalezy od tego czy masz swoj lokal czy bedziesz wynajmowac etc. a jakie inne opcje rozwazasz?

mar-kos
10-09-2012, 15:42
Dużo zależy od tego i w jakiej jakości zamierzasz oferować.
Jedna z naszych klientek otwierała salon w 75tysięcznym mieście i powiem szczerze że miejsce miała fatalne, na nie uczęszczanej ulicy z daleka od centrum, a na dodatek w okolicy były juz 2 salony.
Zainwestowała kupę kasy w sprzęt i wyposażenie co jej się opłaciło. Wiele Pań skusiło się na jej zabiegi głównie poprzez spoglądanie przez szybkę wystawy :D
Po 2-3miesiącach w sezonie wybiła się na tyle, że do domu wracała często po 20 :)
Tak więc jeśli jesteś pewna swoich umiejętności, możesz śmiało próbować.

Lizzien
10-09-2012, 19:55
To już dawno i nie prawda :P:D teraz nie trzeba mieć aktoklawu, tylko wystarczą preparaty płynne do dezynfejcji:P a kawkę, herbatke można pić, tylko, żę prawnie nie w miejscu wykonywania zabiegu, albo w pomieszczeniu socjalnym:ok:

Możesz napisać coś więcej, skąd masz taką informację. Będę wdzięczna:)

Madziullka
10-09-2012, 22:35
W sanepidzie możesz spokojnie o to pytać. Taka informacja jst rownież w "rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia ... (jakiegos tam) o wymogach sanitarnych w salonach fryzjerskich, odnowy biologicznej, salonach masaży, tatuażu i kosmetycznych".

Camilla
12-09-2012, 01:08
Co do autoklawu to zalezy od miasta i praktycznie Pan z sanepidu , u mnie w Żarach w Lubuskiem jest tak , iż jeśli nie naruszam ciągłości tkanki ( cążki , przekłuwane uszu , piercing , makijaż permanentny) nie musze mieć autoklawu jedynie płyny do moczenia. Przyznam sie chciałam sie bawić w autoklaw albo podpisac umowe ze szpitalem , ale same Panie w sanepidzie zasugerowały mi iż tylko jeden salon kosmetyczny w 50 tysiecznym mieście ma autoklaw i zrezygnowałam , do skórek mam frezarkę a innych zabiegów z naruszeniem tkanki nie przeprowadzam.
Co do picia kawy to żadnych problemów .. ba nawet pytan na takie tematy nie było a to oczywiste iz jak ja robie pazury to czesto klientka popija kawe czy wode owszem filizanke ma na stoliczku obok biurka. Bardzo czesto klientki przychodza i na wejsci już prosza o kawe , wiec nie wyobrazam sobie inaczej;-)

nemanti3d
12-09-2012, 01:17
Nawiązując do tematu założenia salonu chciałam zapytać, czy orientuje się ktoś z Was jak zakłada się salon w Holandii.Chciałabym założyć coś własnego za jakiś czas a nie mam pojęcia jak tu to wygląda.Proszę o pomoc jeśli coś wiecie :*

Madziullka
13-09-2012, 18:14
Podpisać umowe o utylizację odpadow skarzonych ( czyli tych z krwią) można z firmą zajmującą sie tym albo dogadać się z jakimś gabinetem stomatologicznym, gdzies czytałam ze to kosztuje ok 24zł miesięcznie:P ale to nie jest mus:ok:

Honey
29-10-2012, 19:31
A czy jest duzy popyt na taka usluge ? :)

Danutka
30-10-2012, 16:04
Mam pytania ...
A więc w końcu będę mieć swój salon fryzjerski z stanowiskiem do pazurków :D :D :D
I mam prośbę czy ktoś wie jakie muszę mieć pozwolenia , bąż jakie są wymagania??? Salon jest malutki będą tylko dwa stanowiska fryzjesrskie i stolik dla stylistki ok 35m2. Prosze o porady, bo nawet nie wiem czy toaleta moze byc tylko jedna i czy umywalka musi być w osobnym pomieszczeniu czy w WC???
Z góry dziękuje :*
Projekt salonu i Sanepid

Projekt przedkładasz do Sanepidu w celu akceptacji. Potem będzie Cię czekał odbiór, na który przychodzi urzędnik Sanepidu.
(Jeżeli przejmujesz pomieszczenie gdzie był już wcześniej salon kosmetyczny lub fryzjerski, to nowy projekt nie jest w Sanepidzie wymagany, wystarczy zgłoszenie do Sanepidu i odbiór.)
Twój salon kosmetyczny powinien mieć wydzielone miejsce na poczekalnię, garderobę dla klienta i osobną szatnię dla personelu, przy czym dla personelu powinny być osobne szafki dla ubrań zewnętrznych i fartuszków roboczych.
W projekcie powinna być wydzielona część socjalna do spożywania posiłków i druga do czyszczenia narzędzi itp. W obu pomieszczeniach przez Sanepid jest wymagany dwukomorowy zlewozmywak. Musisz mieć też małe pomieszczenie (brudownik) na trzymanie środków czystości, wiadra, miotły itp. Również i tam musi być kran z bieżącą wodą i podest na wiadro o wysokości 50 cm od podłogi.
W salonie muszą być przynajmniej dwie ubikacje z umywalkami - dla klienta i dla personelu, każda osobno zamykana. W salonie gdzie wykonuje się zabiegi na całym ciele wymagany jest prysznic dla klienta.
Podłogi i ściany (przy zmywakach) powinny być wykonane z materiałów, które łatwo można dezynfekować. Do takich materiałów zalicza się np płytki ceramiczne, które są najczęściej stosowane do tych celów.
Wentylacja odgrywa tu bardzo ważną rolę. Pomieszczenia, w których używa się rozpuszczalników, lakierów itp. muszą być dobrze wentylowane. Do tego celu najczęściej używa się cichych wentylatorów wywiewnych. Wymagane jest również aby wysokość pomieszczeń nie była niższa od 2,6 m.
Rozporządzenie 273 Ministra Zdrowia w sprawie szczegółowych wymagań sanitarnych możesz pobierać tutaj. (http://pl.ladys-nails.eu/data/include/cms/dotekstow/Wymagania-sanitarne-ustawa_rozporzadzenie.pdf)

Droga do Urzędów

W Urzędzie Miasta załatwisz zaświadczenie o prowadzeniu działalności. Trwa to z reguły do trzech dni roboczych.
Z tym zaświadczeniem udaj się do Urzędu Statystycznego w celu wydania zaświadczenia Regon. Można to załatwić w ciągu tego samego dnia.
Z tymi dokumentami udajesz się do ZUS i Urzędu Skarbowego. W wnioskach podajesz z reguły proste informacje a w razie potrzeby można zapytać w informacji danego urzędu.
W urzędzie skarbowym musisz wybrać sposób opodatkowania Twojej działalności. Jeżeli masz mniej pięciu pracowników i nie spodziewasz się od razu dużych dochodów warto skorzystać z opodatkowania w formie karty podatkowej. Polega to na comiesięcznym odprowadzaniu stałej kwoty podatku. Nie musisz mieć kasy fiskalnej i prowadzisz prostą księgowość. Jeżeli natomiast myślisz o dużym rozmachu od początku uruchomienia swojego salonu warto zastanowić się nad książką przychodów i rozchodów, gdzie sporo wydatków można korzystnie odpisać od podatku. Najlepiej zatrudnić do tego celu księgowa albo skorzystać z usług biur księgowo-podatkowych.

Pozostałe

Żeby ostatecznie uruchomić Twoją wymarzoną działalność musisz jeszcze mieć w posiadaniu zaświadczenie o badaniach próbek wody, o pomiarach wydajności i głośności wentylacji mechanicznej, umowę na wywóz śmieci i odpadów

Danutka
30-10-2012, 16:14
Z tego co ja wiem to jak jesteś zatrudniona w jakiejś firmie na cały etat a chcesz otworzyć swoja działalnośc to możesz i opłacasz tylko zdrowotne w ZUSie( ja tak miałam kilka lat w stecz)Zdrowotne wtedy było ok.200 zł. Nie wiem jak jest teraz.Tylko tak mogłam Ci podpowiedzieć:/:
Teraz zdrowotne 278,50

sylwiacytrynka
26-08-2013, 14:52
Dziewczyny, czy któraś z Was słyszała, że teraz aby być właścicielem salonu kosmetycznego należy posiadać wyższe wykształcenie z kosmetologii??

agnieszka-nails
26-08-2013, 15:49
Ja osobiscie nie slyszalam o czyms takim, wrecz przeciwnie... ze kazdy teraz moze otworzyc swoj salon kosmetyczny niezaleznie od wyksztalcenia.

"Na otwarcie salonu kosmetycznego może pozwolić sobie nawet osoba bez wykształcenia w tym kierunku. Ważne jest jednak spełnienie wymogów i zapewnienie odpowiednich warunków w salonie.
Pomimo braku obostrzeń dotyczących kwalifikacji, przedsiębiorca przymierzający się do otworzenia salonu kosmetycznego musi spełnić wymagania sanitarne.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2004 roku, opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 31 pozycja 273, zawiera szczegółowe informacje na temat wymagań sanitarnych, które musi spełnić salon kosmetyczny."

Cytowane z: http://www.experto24.pl/firma/zarzadzanie-strategiczne/jakie-pozwolenia-sa-potrzebne-przy-zakladaniu-salonu-kosmetycznego.html

reniusia1002
26-08-2013, 20:13
nie trzeba absolutnie, otworzyc moze kazdy wlasny salon poki co taka Ustwa nie weszla ze tylko po studiach i to kosm.mozna otworzyc wlasny salon.w chwili obecnej jedna na piec kobiet ma ukonczone studia wyzsze z zakresu kosmetologi majac wlasny salon.wiec nie trzeba sie martwic na zapas.

agnieszka-nails
26-08-2013, 21:10
Kiedys nie mozna bylo zakladac salonu bez wyksztalcenia w tym kierunku ale jakis czas temu to uleglo zmianie

ninal
29-10-2013, 11:01
Ja mam pytanie o to która firma jest naprawdę taką godną uwagi aby wyposażyła nasz salon w najlepszy sprzęt ?
Czy jest taka ?

MURKA
29-10-2013, 12:07
tzn chodzi ci o sprzęt czy o produkty?

madziorkowa
29-10-2013, 12:14
ja też coraz bardziej interesuje sie tym coraz bardziej więc jak coś wiecię na te tematy to proszę o opinie :)

monkas
02-05-2014, 15:18
Dziewczyny, bardziej konkretnie - Hurtownia Fryzjerska-Sklep (http://www.fryzomania.pl/) czy szukać po mieście? Zerknijcie na kilka pozycji wyposażenia. Poznajecie tam coś co kupiłyście drożej? Mamy ściśle ograniczony budżet na część fryzjerską, ale jednocześnie zależy nam aby to nie była odwalanka. Może ktoś ostatnio?

namezaneta
26-10-2014, 20:37
Dziewczyny jak to jest w warszawie? chce zalozyc salon w moim mieszkaniu i jeden pokoj poswieci tylko na tak jakby salon i poczekalnie umywalke itd . Wejscie do mieszkania jak to w bloku jedno , czy jest taka mozliwosc czy musi byc osobne dodam ze pokoj (ten co ma byc salonem glownie nails ) nie trzeba przechodzic przez inne pomieszczenia jedynie przez przedpokoj kotry jest tkaze tym domowym . jest taka mozliowsc i czy moge dostac dotacje jesli tak jest czy nie ? bo kazdy mi juz co innego mowi .

sora-imagica
26-10-2014, 21:00
Dziewczyny jak to jest w warszawie? chce zalozyc salon w moim mieszkaniu i jeden pokoj poswieci tylko na tak jakby salon i poczekalnie umywalke itd . Wejscie do mieszkania jak to w bloku jedno , czy jest taka mozliwosc czy musi byc osobne dodam ze pokoj (ten co ma byc salonem glownie nails ) nie trzeba przechodzic przez inne pomieszczenia jedynie przez przedpokoj kotry jest tkaze tym domowym . jest taka mozliowsc i czy moge dostac dotacje jesli tak jest czy nie ? bo kazdy mi juz co innego mowi .

Wysokość pomieszczeń musi wynosić co najmniej 2,5m, a toaleta musi być osobna dla klientek i osobna dla "pracowników". Kwalifikujesz się?

namezaneta
26-10-2014, 21:57
nie lazienke mam jedna . Myslalam ze wystarczy jedynie umywalka przy paznokciach . ;(

Ladyss
27-10-2014, 08:33
Niestety zasmucę Cię ale do salonu musisz mieć osobne wejście. Kolejna rzecz to nie możesz od tak sobie otworzyć salonu kosmetycznego w mieszkaniu. Musi być to lokal przekwalifikowany w urzędzie miasta na usługowy.

namezaneta
28-10-2014, 16:07
no to wychodzi na to ze cale mieszkanie bedzie salonem . ehh no trudno bede walczyc ;D ale dziekuje dziewczyny ;)

kiwaczek2
30-10-2014, 12:18
u nas nie ma osobnej łazienki dla klientów i pracowników i jest ok. w sensie pani z sanepidu sie nie czepiła.

monkas
25-03-2015, 09:54
Koleżanka chciała odpalić u nas obok fryzjera, ale - Meble do salonu w 48h (http://www.wyposazenie-salonu-fryzjerskiego.pl/category/meble-dostepne-w-48h) Tylko same meble. Start w tym biznesie prosty to nie jest ;-)

Selenna
25-03-2015, 20:48
Można otworzyć gabinet kosm. ale musisz najpierw przekształcić lokaj mieszkalny na użytkowy

namezaneta
01-08-2015, 12:09
Dobra dziewczyny wiem pisze znowu ale ... Mam opcje otworzenia salonu w samym sercu warszawy - czyli centrum . Narazie jednak o tym dumam - jestem bardzo zmotywowana ;) Moje pytanie brzmi z jakimi kosztami oprocz czynszu , wyplaty (chce zatrudnic 4 dziewczyny moze 5 - ) Za dzialanosc przez pierwsze dwa lata ZUS place 525,00 zl o ile sie nie myle (na rok 2015) Prosze Piszscie mi wszytskie rady . Napewno bede sie starac o dofinansowanie , z urzedu pracy i jakis projekt dla mlodych jest jeszcze wiec zoabczymy . Co o tym myslicie ? Salon bedzie typowo paznokciowy czyli mani pedi ( nastawiony glownie na zel/ hybryde) oraz zaabiegi pielegncayjne - typu parafinka , jakis masaz , maseczki na dlonie czy stopy , japonski itd chce zrobic 4 stanowiska jak juz mowilam . Co o tym mysliscie moze ktos bardziej ograniety opisze mi to dokladnie jakies koszty bizenes plany - wskazowki ? (forum przeczytane) niestety nie mam duzego wsparacia u bliskich ale dam RADE ! i pokaze ze sie da ! Wiec licze na was kochane !! :kwiatek: DZIEKUJE !!!

Ula5
17-09-2015, 10:12
Ja niestety nie mam doświadczenia z tego typu branżą, ale wydaje mi się, że ten artykuł może być przydatny dla Ciebie Jak otworzyć salon kosmetyczny? | postawnaswoim.pl (http://www.postawnaswoim.pl/kariera/jak-otworzyc-salon-kosmetyczny/). Wszystko jest w nim opisane co i jak:) Miłego czytania!

monkas
23-09-2015, 07:29
Oj... najpierw umiejętności, a reszta... wszystko się da. I wystarczą szkolenia zawodowe + wiele praktyki. Już na tej podstawie na spokojnie można pracować w tej branży.

rtcars
30-12-2015, 12:38
Pamiętaj żeby kupić ubezpieczenie tu możesz zobaczyć ile kosztuje Kalkulator ubezpieczenia dla firm - porównaj swoje ubezpieczenie firmowe (http://tanieubezpieczenia.com.pl/kalkulator-ubezpieczenia-dla-firm/)

monkas
25-03-2016, 09:45
Jakie ubezpieczenie? ;-)
Jeśli mowa o wyposażeniu to radzę porównywać tutaj - Wyposażenie Salonu Fryzjerskiego-Meble Fryzjerskie (http://www.wyposazenie-salonu-fryzjerskiego.pl/) W sieci generalnie wybór takich rozwiązań jest znacznie większy.

jagnam
05-10-2017, 11:59
Dziewczyny zastanawialam się nad jakaś dekoracyjną fototapetą do salonu ? Możecie doradzić gdzie zamówić?

jagnam
06-10-2017, 07:01
Dziewczyny zastanawialam się nad jakaś dekoracyjną fototapetą do salonu ? Możecie doradzić gdzie zamówić?

cass
06-10-2017, 07:17
Najlepiej kochana wybierz sie do sklepu stacjonarnie i zobacz sobie jak fototapety wyglądają na żywo. Bo jednak inaczej mogą się prezentować w rzeczywistości , a inaczej na zdjęciach w sklepie (gdzie czasami ma sie do czynienia z przekłamanymi fotografiami....).

Spory wybór fototapet jest w OBI:
https://www.obi.pl/search/fototapety

Osobiscie lubie wzory w stylu glamour jak ten:
https://images.obi.pl/product/PL/thumb/620194_1.jpg

marcela22
15-12-2017, 16:24
założyć salon każdy może, później dopiero pojawiają się schody ;p ja miałam najwieksze przeboje z dostawcami sprzetu pozniej samego asortymentu. masakra doslownie ;/ dlatego na poczatek dobrze jest tez zorientowac sie z kim warto dzialac zanim cokolwiek sie podpisze ;) na bazie swoich doswiadczen - podrzucam kontakt do firmy kepro.pl - teraz wysposazaja mi gabinet pod katem mebli ale i asortymentu

ewcia93
02-01-2018, 09:57
Ja niedawno zakładałam własny salon kosmetyczny kupowałam pokrowce na fotele kosmetyczne, taborety itp.
Kupiłam je w pięknym pastelowym zielonym odcieniu, który idealnie wpasował się w wystrój mojego salonu www.anilon.pl (www.anilon.pl).

magadalena
06-01-2018, 13:18
TO chyba nie takie proste...

monkas
30-01-2018, 09:40
Patrzcie tutaj - Wyposażenie Salonu Fryzjerskiego-Meble Fryzjerskie (http://www.wyposazenie-salonu-fryzjerskiego.pl/)
Własny salon to wysokie koszty wejścia w temat, ale nie ma się tutaj co dziwić, bo jak to zrobić inaczej?
Zapewnienie wszystkich, jakościowych rozwiązań, musi wymagać konkretnych kwot.

Kaśkak
13-06-2018, 10:19
Jak to jak szybko ;) Nie no tak na serio to polecam zainwestować w fajny lokal taki jak tu (http://pcg.pl/lokale-uzytkowe-biura/) I działać ! nie ma co się zastanawiać,lepiej otwierać coś swojego niż pracować dla kogoś

Kaśkak
20-06-2018, 21:23
Jak to jak.. szybko ! Moja szefowa była tyranem tak więc otworzyłam swój salon. Kupiłam nowe lokale usługowe wrocław (http://pcg.pl/lokale-uzytkowe-biura/) , zatrudniłam jeszcze jedną kosmetyczkę i działamy ! napewno jest mi lepiej niż podczas pracy na etacie u kogoś !

monkas
10-07-2018, 09:35
Patrzcie tutaj - https://www.wyposazenie-salonu-fryzjerskiego.pl/
Pewnie, że koszty wejścia są wysokie, ale jakości po prostu trzeba pilnować.
Nie chodzi wyłącznie o kosmetyki, ale również o wyposażenie tego salonu.

Celutka
29-04-2019, 17:52
Czy prowadząc własny salon kosmetyczny należy mieć kontrakt z firmami, które odpowiadają za odbiór odpadów niebezpiecznych (https://www.wektorsc.eu/), jak np lakiery do włosów, paznokci itp. itd?

agus123
07-06-2019, 18:19
Na pewno w takim gabinecie nie powinno zabraknąć wysokiej jakości urządzeń wykorzystywanych podczas wykonywania poszczególnych zabiegów. Je, można nabyć między innymi w firmie, której strona widnieje pod adresem https://maxmedik.pl/442-szkolenia

eryka98
29-11-2019, 17:30
Fajne meble do salonu (https://www.gama-sklep.com.pl/category/meble-pokojowe-87) ja zamówiłam internetowo, dodatki również. Sklepy takie mają jednak większy wybór asortymentu i często jest taniej niż stacjonarnie. A pooglądać zawsze można iść do salonu, następnie poszukać takich mebli w sieci. To praktyczne rozwiązanie i pozwoli wam zaoszczędzić.

eryka98
22-02-2021, 20:30
Czasami dla takiego salonu dobra może być reklama o dużym formacie. Takie bilboardy dobrze widać i ludzie będą wiedzieli, że w okolicy jest jakiś porządny salon. Poczytaj sobie https://www.ebrodnica.pl/polecane/12650-reklama-outdoorowa-jakie-formy-sa-najbardziej-skuteczne.html.

ell
18-05-2021, 13:22
A w jakich sklepach kupujecie wyposażenie do salonu?

cass
18-05-2021, 19:10
W Cocolita maja dobre ceny:
https://www.cocolita.pl/folie-i-waciki

Szczególnie na folie, czy waciki do zdejmowania stylizacji paznokciowej.

Jesli chodzi o zakup lakierów, to najlepie jest moim zdaniem najlepiej jest podjąć współpracę z konsultantem danej firmy Salony mają często spore zniżki w sytuacji, w ktorej kupują duże ilosci lakierów konkretnych firm.
A to jakie lakiery wybrać zależy już od Ciebie, każdy ma swoje preferencje dotyczące jakosci lakierów ;)

minizo
28-12-2021, 20:28
Od niedawna używam super programu https://cashdirector.com/. Mam do niego pełne zaufanie, pomaga on w planowaniu transakcji, pilnuje opłaty i dzięki niemu można dużo czasu zaoszczędzić.

Caliope
16-03-2022, 13:49
To na pewno trudne zadanie, podziwiam takie przedsiębiorcze osoby.

chanah
05-05-2022, 11:46
Nie wiem czy jest to takie trudne zadanie, żeby wystartować z własnym biznesem. Niekoniecznie musi to być salon od razu, można zacząć od sklepu internetowego z kosmetykami. I tutaj chciałam wam polecić bardzo ciekawe rozwiązanie jakim jest dropshipping. Jeśli nie wiecie co to jest, to najpierw warto przeczytać ten artykuł https://cyfrowerewolucje.pl/dropshipping-co-to-jest-i-jak-na-nim-zarobic/ - w skrócie, zakładamy sklep internetowy, mamy ofertę, ale nie posiadamy produktów fizycznie - te są w hurtowni, która zajmuje się pakowaniem i wysyłką. Dla nas to praktycznie same korzyści. Co o tym sądzicie? Stosowałyście to u siebie?

minizo
02-12-2022, 11:54
Jeszcze co do własnych firm, to również ważne jest miejsce parkingowe. Ja takowe stworzyłem przy pomocy firmy https://taab.pl , z którą wspólnie stworzyliśmy projekt a następnie oni kompleksowo zajęli się już jego realizacją.

elzbieta81
14-12-2022, 18:07
Prawdę mówiąc, to wybór płytek ceramicznych do naszego domu wcale nie jest prostym zadaniem. Możemy je spotkać w takich pomieszczeniach jak łazienka, kuchnia czy nawet salon. Ludzie bardzo sobie je cenią ponieważ są uniwersalne i ponadczasowe. Do tego możemy łatwo utrzymać je w czystości, a nie potrzeba do tego nic poza specjalnym płynem do impregnacji. Pytanie jakie trzeba sobie zawsze zadać, to czy szukamy wysokiej jakości na długie lata? Jeśli tak to warto rozważyć zakup z prestiżowych kolekcji, takich jak płytki Cerim - https://plytki.pl/kategoria-produktu/cerim/ dostępne w renomowanych sklepach. W katalogu znajdziemy wiele inspiracji do praktycznie każdego wnętrza więc odpadną koszty związane z zatrudnieniem projektanta wnętrz.

justyna99
10-09-2024, 10:44
Jeżeli interesuje Was botoks to warto wiedzieć, że można go dostać w aptekach DOZ. Zamówicie wygodnie online i odbierzecie z receptą w aptece stacjonarnej DOZ.

kiniaa
10-02-2025, 16:45
Mówiąc o biznesie, jednym z ważnych aspektów jest wybór odpowiednich rozwiązań i produktów. Jeśli chodzi o branżę hotelarską, ciekawym pomysłem może być wykorzystanie dozowników do kosmetyków, takich jak szampony czy żele. W odniesieniu do tego, proponowana oferta https://omegaplastics.pl/dozowniki/ oferuje różnorodne rozwiązania, dostosowane do indywidualnych potrzeb klientów