Zobacz pełną wersję : Jak zdobyc klientki???
Ulotki można porobić ale jak bym wolala z adresem stronki bo tak to bym się bała że sciągnę kogoś niepożądanego :)
xsunnyolciax
06-06-2010, 20:17
póki co moje klientki to koleżanki i rodzinka :D:D a powoli i koleżanki koleżanek.. :P
białaaaa
08-06-2010, 20:31
no to ja się pochwalę po ponad miesięcznej przerwie z braku klientek mam jutro 3 tylko że dojechać muszę do nich spory kawałek :( ale co się nie robi dla klientki:)
dzikakura
09-06-2010, 01:14
gratuluje dziewczyny, do przodu pchac ten wozek, do przodu:skacze:
ja mam dziwnie, z polecenia na pazury nie przychodzi nikt o powodach juz tu kiedys pisalam, nie bede sie powtarzac, ale...
na rzesy mam juz czwarta klientke z polecenia, a to wszystko przez kasę...
Usluga sama w sobie jest jak wiadomo droga, wiec zrobilam taka promocje dosc dziwna;-/
pierwsza calkowita aplikacja rzesek normalnie, od 160 do 200 zlotych
po tygodniu w ramach promocji i "przepatrzenia" ubytkow- 30 zlotych, a potem, potem to jest juz hard core cenowy...
zrobilam cene prawie zaporową, mianowicie, 40 zlotych od tygodnia absencji, czyli jesli przyjdzie mi laska po 4 tygodniach do uzupelnienia to to kosztuje 160 zlotych, chyba, ze.... kolezankę przyśle:) wtedy ma 35% znizki:]
to 160 zlotych za uzupelnienie przez gardlo mi nie chcialo przejsc, ale dalam rade i wiecie co? Wylaża ze skóry, a kolezanki przyprowadzają..... bo zaplacic stowe za uzupelnienie a 160 to jednak spora roznica. Mnie sie oplaca bo mam stowke za uzupelnienie plus kolejna "nową" i im bo mają 60 zlotych na plusie. o!:D
z pazurami mi sie tak nie udało, bo ile mogę opuścić na paznokciach ktore u mnie kosztuja 50-60 zlotych.. 10 zlotych znizki? 15 zlotych? Wiecej nie opuszcze, bo sie nie bedzie opłacało pedzla do reki wziąć, a laski jak same mówią i tu jestem bezsilna cytuję" wolę zaplacić 10 zlotych wiecej, a zeby moja kolezanka takiego zdobienia nie miala" i przeciez tetnicy im za to nie przegryzę...
IWONAUMINSKA
15-06-2010, 14:56
Powiem szczerze, że zaczynałam od rodziny i najbliższych znajomych. I tak po malutku od sąsiadów i również zadowolone klientki polecały mnie z miłą chęcią :)
Oprócz wizytóweczek, które zrobiłam sama i rozdaje klientką, prowadzę mój blog, gdzie każde zdjęcie opisane jest moim imieniem i nazwiskiem, co jakiś czas wkładam na osiedlu ulotki do skrzynek oraz w "zaprzyjaźnionych" sklepach zostawiam kilka informacji o moim istnieniu :)
Myślę, że form reklamy jest cała masa i warto wiele z nich wykorzystać - oczywiście z efektem pozytywnym - przemyślaną "strategią" i wynikającą z tego korzyścią dla nas :)
RedSunset
21-06-2010, 09:42
Ja zaczęłam niedawno więc dopiero zaczynam się starać o klientki. Na początku, zaraz po kursie robiłam tylko mamie, sobie i kuzynkom - za darmo. Od trzech miesięcy zaczęłam kasować pieniądze. Biorę 60 zł. Kuzynki się przeraziły ceną, bo się przyzwyczaiły do darmochy, ale powiedziałam, że będą miały zniżki... zaczęłam robić każdej klientce manicure spa gratis, a jeśli poleci mnie komuś i ta osoba przyjdzie to zapłaci jeszcze 10 zł mniej.
Z tego co wiem to jedna zaczęła niezłą akcję reklamową...Każdej koleżance mówi że robię ładnie itd.... Zobaczymy jak jej pójdzie. Na razie nikt się od niej nie zgłosił.
Puki co mam 2 stałe dziewczyny. Ale ustaliły sobie że chodzą dokładnie co 4 tygodnie i choćby wyłamała wszystkie to wcześniej nie przyjdzie...o nadlewaniu nie ma mowy. Inna przychodzi jak jej się zachce...
Ostatnio przyszła do mnie matka chrzestna mojego męża i mówi że chce pazury i ile biorę. Wiedziałam że ona skąpa jak ch****a więc jej mówię - "Ciociu, normalnie biorę 60 zł. To za 40 mogę ci zrobić."
A ta do mnie wali - "A co mam zrobić żeby było taniej?'"
To ja do niej, że taniej już nie da rady bo biorę od niej tylko za materiał i nie chcę zarobku...
Mówię Wam jak się wpieniłam, a ta cały czas uparta, że taniej i taniej...To się wkurzyłam i powiedziałam że w salonie robią za 100-we, jak jej 40 zł nie pasuje to niech idzie tam. I się temat skończył, zaczęła mi wykładać drobne z portfela i że ona mi da zaliczkę, że sobie uskłada... Wiecie, udaje biedotę, a wcześniej się chwaliła że zakładała nowe konto w banku bo się boi trzymać te swoje tysiące na jednym, bo mąż jest upoważniony i co by wszystkiego jej nie wyciągnął...
Stwierdziła że przyjdzie na początku lipca.Ale manicuru już nie dostanie za to chamskie targowanie!
Teraz w ramach rozgłoszenia swoich usług dodałam zdjęcia na nk.
Planuję zamówić wizytówki i jeszcze założyć bloga.
Może się uda.
farbstift
21-06-2010, 14:22
Ostatnio wymyśliłam, żeby roznieść wizytówki/ulotki do zaprzyjaźnionych sklepów i obiecać sprzedawczyniom, że np.za 2 klientki z jej polecenia ona będzie mieć pazurki za darmo;)
Bożena P
21-06-2010, 16:27
Ostatnio wymyśliłam, żeby roznieść wizytówki/ulotki do zaprzyjaźnionych sklepów i obiecać sprzedawczyniom, że np.za 2 klientki z jej polecenia ona będzie mieć pazurki za darmo;)
a robisz w domu czy w salonie mając zarejestrowaną działalność? Bo jak w domu to wiesz - uważaj na panie 'urzędniczki' ;] ja bym tak nie ryzykowała.
farbstift
21-06-2010, 16:34
dlatego piszę, że do zaprzyjaźnionych sklepów, bo wiadomo że mają dużo znajomych (czyt.stałych klientek), coś na zasadzie poczty pantoflowej
olusia87
21-06-2010, 16:56
Ja jak na razie się uczę,więc wolę nikomu nie robić tylko siostrom i mamie(od wielkiego święta). Jedyną klientkę spoza rodziny "załatwiła" mi mama-koleżankę z pracy,ale to też tylko na większe imprezy chce,bo swoje ma zjedzone:P
edytakon
21-07-2010, 14:44
ja dzisiaj mojej "stałej klientce-robiła u mnie 3 raz pazury na naturalkach - podarowalam w prezencie oliwkę do skórek (kupilam na allepazn. na 5 zł) koszt niewielki a ona byla naprawdę milo zaskoczona
RedSunset niezła ta Twoja ciocia :D
U mnie też na razie rodzina , potem koleżanki rodziny i tak pomału się rozkręca. Nie chce ulotek dawać ani nic bo rzeczywiście jeszcze ktoś by się przyplątał?
Kastanka
07-08-2010, 23:06
A a dziś jestem szczęśliwa, mam 2 stałe klientki, a tu z polecenia w tym miesiącu 2 kolejne. :skacze: Mam nadzieję, że współpraca nam się rozwinie. Jedna była juz dziś, a jej mama ma być w poniedziałek. Jak przyjdzie, to znaczy, że mam spore szanse na kolejne stałe klientki :D
bo wiadomo, że nie każdemu przypadnie się do gustu lub cenowo....
dziewczyny czy ogłaszanie sie na naszej klasie, facebooku itp przyniosło Wam jaieś klientki ? bo już nie wiem co mam zrobić, zeby je zyskać, ulotek boje sie roznieśc, bo jak pisałyście mogą życzliwi podkablować :( ,a działalności czy karty nie mam......
ja sobie zalozylam konto pazurkowe i rozsylamlam dziewczynom z köln
niestety nic nie dalo
wkurzylam sie i skasowalam konto
u mnie rusza mund propaganda jak to sie mowi
pani powie pani ,a tamta pani...
lelena69
25-08-2010, 22:20
mini89 mozno spróbować na dyskotece zareklamować się,ja pamiętam zawsze dziłała reklama własnych paznokci.możno dawać tel lub kiedyś miałam młodą dziewczynę ktora miała u mnie rabat,ale do mnie przeprowadzała kumpelki,byle nie za młode.Albo swoim klijentkam powiedz ze za każdą przeprowadzoną koleżankę zrobisz jakieś zdobienie na święto gratis lub masaż dłoni bądzzrób im za to manicure.Klijętka bedzie zadowolona i ty też.Dla aktywnej klijetki poszukiwaczki naprzykład co kilko osób przeprowadzi to masaz za kazdym razem bądz manicure gratis zawsze ba jak sama ustalisz.:yess:Chwytów dużo zależy od ciebie.Najlepiej zachęcać klijetki by robiły reklame!!!!!!!!;)
Ale jak ktoś robi tylko pazurki to taka promocja dla KLIENTKI nie bardzo :P chyba, że sobie nazmyślam jak robić masaż :D
dziękuję postaram się to wprowadzić w życie :)
Ale jak ktoś robi tylko pazurki to taka promocja dla KLIENTKI nie bardzo :P chyba, że sobie nazmyślam jak robić masaż :D
Chodzi o masaż dłoni;) najlepiej jakimiś "specjalnymi" preparatami - to zawsze działa.
a taki masaż to jakiś specjalny jest?
Tutaj sobie poczytajcie:
http://forum.wzorki.info/manicure-pedicure/2375-masaz-dloni.html
lelena69
26-08-2010, 16:14
dziękuję postaram się to wprowadzić w życie :)
Spróbuj potrenować na mamie lub kolezance,to dobra rzecz i naprawde nie jest to skomplikowany zabieg.Przed masażem moczymy dłonie w ciepłej woszie,jakieś36-40 st.Do wody dodajemy troche mydła płynnego,trochę olejku z lawendy lub inny(teraz w supermarketach duży wybór do kapieli)Możno zrobić sól do kapieli z dodatkami oraz gliceryna kosmetyczna.Mozno kombinować.Moczymy dłonie około 10 min,po czym zaczynamy masaż.Do tego nie musza być to specjalne środki,wystarczy zwykły glicyrynowy krem do rąk lub zwykły krem dla dzieci(poprostu tłósty).Masaż działa uspokajająco na ogólny system nerwowy i poprawia krążenie.Ruchy zawsze od dołu palców do gury.Po masażu jest bardzo dobrze owinąć ręce klijętki ręcznikiem namoczonym w gorącej wodzie,oczewiście wykręconym tak by woda nie kapała,zatem owinąc suchym ręcznikiem i zostawić to na jakies 5-10 min.Klijętka będzie zadowolona!:skacze:
---------- Dodano o godzinie 16:14 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:09 ----------
Chodzi o masaż dłoni;) najlepiej jakimiś "specjalnymi" preparatami - to zawsze działa.
Możno i zakupić cos specjslnego,kogo na co stac,oczewiście zawsze bedzie czym popisać się :wow:!!!
dobrze napenwo tak zrobie :) mamę wymęczę :D a taki masaż to przez czy po stylizacji ? ( sorry za glupie pytania)
lelena69
26-08-2010, 16:25
Jak ktoś robi tylko paznokcie ,to nie szkodzi, może robic i masaż,klijentka będzie zadowolona również.:ok:Ruchy zmyslic możesz ale lepiej poczytaj w necie,by nie spowodowac odwrotnej reakcji:D,hi-hi.
---------- Dodano o godzinie 16:25 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:23 ----------
dobrze napenwo tak zrobie :) mamę wymęczę :D a taki masaż to przez czy po stylizacji ? ( sorry za glupie pytania)
;)Po.!!!:macham:
Kastanka
20-09-2010, 14:50
HELP!! Dziewczyny, któraś z Was - grafik - proponowała pomoc przy tworzeniu ulotki. Już 2 razy przeszukałam ten temat i nie znalazłam :( tak to zawsze jest, jak potrzeba to się nie znajduje.
Czy tą koleżankę mogę prosić o info tu lub na priva? Chętnie nawiązałabym współpracę.
dziękuję :) i przepraszam za mały offtopik
natka_23
20-09-2010, 15:24
HELP!! Dziewczyny, któraś z Was - grafik - proponowała pomoc przy tworzeniu ulotki. Już 2 razy przeszukałam ten temat i nie znalazłam :( tak to zawsze jest, jak potrzeba to się nie znajduje.
Czy tą koleżankę mogę prosić o info tu lub na priva? Chętnie nawiązałabym współpracę.
dziękuję :) i przepraszam za mały offtopik
ale interesuje Cie współpraca z drukarnia która porjektuje ulotki?
Justyna25
21-10-2010, 21:22
Hej kochane ;)
Oczywiście gdy tylko mam jakiś problem odrazu myśle o was.. :)
Ostatnio zastanawiałam sie nam rozwieszeniem plakatów,ulotek z informacja że przedłużam paznokcie. I teraz pytanie....Czy to legalne???? i czy np straż miejska sie nie doczepi??? proszę o szybką odpowiedz ;)
krasnaludka
21-10-2010, 21:32
niestety nie jest legalne rozwieszanie plakatów ulotek obklejanie miejsc publicznych (wg kodeksu wykroczeń art 63a p. 1 i dalej)niestety grozi mandatem od 50 -500 zł. :( ale jeśli masz możliwość zrób tak, umieść ogłoszenia za zgodą właściciela, np. u znajomej pani ze sklepu, albo na ogólnym słupie ogłoszeniowym albo za zgodą admin np na tablicy ogłoszeń w blokach, jest wiele możliwości. powodzenia :))
Ps. szybka odp ? :D
mi sie wydaje ze jesli zrobisz to w miejscu do tego przeznaczonym (np na slupie informacyjnym)to nie powinni sie przyczepic.
mozesz tez np w sklepie takie ulotko zostawic-ja tak robilam
krasnaludka
21-10-2010, 21:43
widzę że miałyśmy z małą podobne myśli w podobnej chwili ja wklepałam wcześniej (a w zw z tym że mało nie umiem - pisać to wyszło jak wyszło :P
hiihi no ja jak wkleilam to zobaczylam twoj wpis hihi
AtelierStylizacji Carolla
21-10-2010, 22:22
u nas w czewie niestety słupy są łatne w urzedzie miasta i sa osoby które zrywaja i szukaja delikwentaa zeby wlepic mandat
o samo jest na przystankach i autobuisach wiec lepiej popytac niz mniec pózniej nieprzyjemnosci
Justyna25
21-10-2010, 22:32
no właśnie racja lepiej najpierw popytać ;)
milenka_olsztyn
22-10-2010, 06:43
U mnie też właśnie trzeba iść do jakiegoś tam oddziału w urzędzie miasta i wiem że jest tam umowa w której wybierasz ile plakatów rozwiesić na jakich słupach i na ile czasu. Podpisujesz to zostawiasz im plakaty (najlepiej ze 2 więcej) i oni sami to rozwieszają
a no to ja nie wiedzialam...
ale w sklepach tez wartop takie ulotki zostawic,w kioskach itp
marti0101
22-10-2010, 10:36
Ja nie zniżyłam cen. Dlaczego mam je obniżać skoro produkty do tipsów drożeją? Podchodzę do tego tak: skoro kogoś nie stać na moje usługi to trudno, niech zrobi za 30zł u jakiejś laski i po tygodniu zostanie bez tipsów :D. Chytry dwa razy traci:)
Ja jestem tego samego zdania robie pazury 7lat pracowałam cięzko a laski które zaczęły nic nie wiedza i kasuja po 30zeta poza tym zaopatruja sie w jakies dziwne produkty ok to nich to robia ja ceny nie obnize trzeba sie cenic :kwiatek::ok::P
Takie wizytowki sobie zaprojektowalam z moimi pazurkami,w planie sa jeszcze ulotki ktore beda wkladane do skrzynek na listy(przez corcie)W planie jeszcze jest stronka w internecie ale jeszcze to chwile potrwa bo musze czekac na certyfikat ubespieczenia i wtedy zaczne.Mam nadzieje ze zadziala:)W planie mam tez pare innych ofert ale to powoli :) Jednym z pomyslow sa przyjecia urodzinowe ktore w uk sa bardzo popularne a zwlaszcza kiedy male dziewczynki lubia pomalowane pazureczki i twarze:)wiec zobaczymy :)
MalaMi280783
22-10-2010, 14:31
Wiecie co możecie mnie zbesztać ale mi już od dawna taki pomysl chodzi żeby zrobić pokaz... Tzn nie ja, bo jeszcze nie jestem na tym etapie, ale np te z Was które mają salony lub chcą otworzyć, by na początek zrobić pokaz zdobien, które wykonujecie.. Wiem ze to inwestycja ale można by ustalić dzień w którym odbędzie się pokaz i rozwiesić zaproszenia.. Np bierzecie modelkę, dla klientek kawka herbatka i ciesteczko a Wy np robicie kilka zdobień i te klientki które tego dnia zapiszą się na pazury mają zniżkę lub coś....
Wiem że macie takie zdolności że niejedna klientka by padla na miejscu.. Bo patrząc z perspektywy klientki idąc do styl;istki nigdy nie wiadomo jakie pazury ta zmajstruje i czy zdobienie będzie ładne, a po takim pokazie będą wiedziały że u Was zawsze mogą liczyć na mega wypasione pazurki i będą też wiedziały ile u was trwa zrobienie pazurków...
A myślę że jak by zobaczyły jakie cuda lepicie i malujecie to się wieści szybciutko rozniosą a poza tym taki pokaz (skrócony oczywiście wiec plytka, tips czy szkielecik przygotowane wcześniej) to byłaby nowość.... Do tego oczywiście portfolio Waszych prac do oglądania albo oferty innych zabiegów jakie macie i myślę że by zaskutkowało ;) Takie wiecie wydarzenie prospołeczne, babeczki by pooglądały popodziwiały i poplotkowaly sobie hmmm...
Chyba....
jestem laik i nie wiem czy dobrze kombinuję ale ja bym spróbowała...
Bo my chodzimy na pokazy żeby samemu cosik wymodzić w domu a one by odkryly troche nowości i by się dowiedziały jakie cuda tak naprawdę można robić na pazurkach i moze by im się wybił z głowy tylko ten french i french... :)
No i taki pokaz wzbudził by zaufanie co do Waszych umiejętności i trybu pracy i nagłośnił by salon...
milenka_olsztyn
22-10-2010, 14:47
MałaMi bardzo fajny pomysł:)
Justyna25
22-10-2010, 14:48
MałaMi na taki pomysł mogła wpaść tylko osoby naprawdę kochające to co robią:ok:.....Chcą pokazać że Przedłużanie paznokci nie jest tylko dla jakichś "sztucznych" Pań ale dla każdej kobietki która chce pokazać że dba o swoje dłonie :)
Dobry pomysł :) i wiem że zaraz napiszecie że to troszkę nieopłacalne ale na pewno przyjemnie duchowo i dla nas i dla klientek ;)
Długo narzekałam na brak klientek, dałam tak od niechcenia ogłoszenie w internecie, miałam je już kasować po jakimś czasie, gdy nagle zaczęły przychodzić klientki... W ciągu tygodnia były już 3, gdzie to ostatnio było dla mnie nie do pomyślenia! I były tylko 3, bo mam w szkole zajęcia i muszę je jakoś ulokować. To bodajże strona Favore. To jest plus, ale też jest minus... US :D
A tak to poczta pantoflowa, ale wiadomo najpierw trzeba ją czymś nakręcić :) Blog gdzie regularnie zamieszczam zdjęcia i nk.
Ja mam stronkę na paznokcie żelowe, tipsy, przedłużanie paznokci - Galeria paznokci (http://www.stylizacja-paznokci.pl/) :)
meg19791
23-10-2010, 09:34
Ja założyłam bloga gdzie wstawiam moje wszystkie prace, dyplomy, wzorniki, prace konkursowe i z tej stronki mam najwięcej klientek. Poza tym dodałam fotki na NK i moje klientki poprosiłam aby też dodały moje prace na swoich profilach a za to ja robię im jedno zdobienie gratis. Pochodziłam po solariach i salonach fryzjerskich i zostawiłam fotki. Rozwijam się tzn. uczę się nowych zdobień szukam pomysłów-klientki to uwielbiają. Robię moim stałym klientkom upominki np.drewniane pudełko (z empiku) za 2,5 zł ładnie pomaluję i ozdobię kwiatkami-bardzo to miłe. Zawsze przy każdej wizycie jest kawa i małe ciasteczko np. delicja. Dużo czytam na temat paznokci i umiem odpowiedzieć na trudne pytania klientka ma wtedy poczucie bezpieczeństwa i że jest obsługiwana profesjonalnie. Zawsze mam świeże gazety z branży do pooglądania. Ale to co najważniejsze aby paznokcie były dobrze i ładnie zrobione wtedy klientka poruszając się - w pracy do koleżanki czy idąc do sklepu sama je reklamuje i chętnie da nr tel. Mam taką klientkę-pracuje w telekomunikacji-zawsze zrobię jej takie super pazurki i bardzo się staram a na drugi dzień telefon się urywa klientka biega po zakładzie i wszystkim pokazuje a tam same kobitki pracują :skacze:.
Za pazurki kasuję nie mało:ok:
Justyna25
26-10-2010, 20:54
To znów ja dziewczyny dziś wywiesiłam na słupach ogłoszeniowych 2 moje "plakaciki" :D jesli mozna to tak nazwać.Pare zdjęć mojej pracy,adres bloga i nr tel. i znów zaczynam sie zastanawiać czy to tak zgodnie z prawem?? wiecie czy np ktoś sie nie doczepi że mam jakąś "działalność"???
Haloo kobietki ;) jesteście??
U mnie na poczatku bylo ciezko. Ulotki,stronki w internecie itd, nic to nie dalo. Rozkrecałam sie i rozkrecałam:/: Siedziałam w tym salonie i czekałam na klientki az w koncu sie zaczeły pojawiać,jedna,druga ,piata, dziesiata. I dla mnie naklepsza reklama jest poczta pantoflowa po prostu... jedna drugiej.... i w ten sposob zdobylam klientki. Teraz nie potrzebuje zadnych ulotek,blogow, mam komplet klientek i bardzo sie ciesze.
Łatwiej mają dziewczyny, które mają salon, albo zarejestrowaną działalność. Gorzej te co robią w domku. Ja mam tylko stronkę na necie, ale i tak się boję skarbówki :P na nk zdjęcia, ale mało chętnych. Najwidoczniej nie robię dobrze paznokci :P
ciekawe propozycje są nie które można coś wykorzystac z waszych pomysłów
precepte
07-12-2010, 16:26
Ja jak zaczelam robic pazurki to przez konto nk zdobylam pare klientek ale niestety pozniej moje konto zostalo zablokowane (za duzo wysylalam wiadomosci i uznali to jako spam ;P) i tak przez jakis rok niestety nie robilam pazurkow praktycznie w ogole bo nie mialam czasu (pracowalam na nocki a w tygodniu tylko jeden dzien wolnego wiec nie mialam ani sily ani energii - niestety)
Teraz warunki w mojej pracy sie zmienily i mam troche wiecej wolnego 3-4dni w tygodniu wiec postanowilam na nowo zaczac przygode z pazurkami bo uwielbiam je robic i zal mi ze przez tak dlugi czas nie mialam mozliwosci robic tego co lubie. No ale teraz zaczynam "na nowo" hehe
Do mojego prywatnego konta na nk dodalam zdjecia pazurkow (niby jako hobby;)
Zalozylam dzisiaj swojego nowiutkiego bloga kamila-c-nails.blog.onet.pl na razie bardzo ubogi hehe
Dodalam pare ogloszen na stronkach i mam zamiar jeszcze do polskiego sklepu zaniesc ogloszenie i do SuperValu
Mam teraz gleboka nadzieje ze to cos pomoze ;)
Tosiaczek
07-12-2010, 16:35
Świetny temat będe musiałą poczytać na spokojnie jak będe w domku :)
Zuuzaneczka
03-01-2011, 19:53
Ja mam bloga, stronkę z cennikiem i informacjami, zdjecia na gronie i nk, od niedawna ładne wizytówki, często promocje. Stałym klientkom często obcinam ceny (wychodzi np. 63zł to mówie 60 itd.). Oprócz tego lubię dawać różne drobiazgi. Ostatnio dalam mini oliwki, niedługo rzucę pilniki serduszka ^_^ wszystko to głównie dla stałych klientek bo po roku pracy wiem, że stały klient jest bardzo bardzo ważny.
Jakie słodkie te pilniczki :love: Gdzie je kupiłaś??
Zuuzaneczka
03-01-2011, 21:11
Prawda że słodkie?
Oto link:
Vidanail PILNICZEK SERDUSZKO :: dobrarada (http://dobrarada.com.pl/p18122,vidanail-pilniczek-serduszko.html)
nadya188
08-01-2011, 18:36
U mnie to wszystko jest dziwne. Daaawno się sama nie ogłaszałam bo raz prawie zapłaciłam karę więc dałam sobie spokój z robieniem czegokolwiek.
Za to mam sobie konto na You tube i stamtąd ludzie się o mnie dowiadują. Moja mieścina jest mała więc się rozeszło:):)
Zdarza się że dzwonią do mnie zupełnie obce osoby. Wtedy im odmawiam. Ale jeżeli dana osoba została polecona przez znaną mi osobę a ja robię rozeznanie czy "nowa" nie jest podstawiona to robię pazurki... Pokręcone trochę wiem:)
Fajnym sposobem jest właśnie nk, Facebook, fotka, you tube i własne strony bloogi:D
No i oczywiście poczta pantoflowa:):)
Piękny pilniczek Zuuzaneczka:)
Magdalena
17-01-2011, 09:04
Daaawno się sama nie ogłaszałam bo raz prawie zapłaciłam karę więc dałam sobie spokój z robieniem czegokolwiek.
Zaciekawiłaś mnie :) Co to znaczy, że "prawie" zapłaciłaś karę?
Właśnie nadya188 (http://forum.wzorki.info/members/4776-nadya188.html) , jak to prawie zpałaciłaś karę? ktoś Cie podkablował dla Skarbówki czy jak?
a Ja moim klientkom co 3 paznokcie robię -5 zł i za przyprowadzenie osoby -5 zł ;) a poza tym to poczta pantoflowa, jedna drugiej powie itd. Ostatnio daje ogłoszenia na strobie mego miasta i też boję sięjak dzownią ajkieś starsze kobiety i pytają czy robię w domu czy w salonie, a dlaczego tyle czy biorę dodatkowe opłaty czy mam kasę fiskalna itd ;/
Tosiaczek
17-01-2011, 19:57
Kurcze no, a ja robię wszystkim osobą :) Jak zadzwonią do mnie obce osoby to się z nimi umawiam :) Zawsze to jakiś pieniążek :) A niektóre zostały na dłużej u mnie :) A oto moje wizytówki. Tylko nie mogę znaleźć na laptopie drugiej strony wizytówki :) Ale jest tam 6 rubryk i pod nimi pisze "7 zabieg gratis" :) :) Klientką się to podoba :)
kasandra262
18-01-2011, 09:16
Tosiaczku fajne te wizytówki ,chyba i ja sobie takie zrobię tylko nie wiem jak się do tego zabrać;(
Tosiaczek
18-01-2011, 09:23
To bardzo proste :) Idź do drukarni gdzie robią wizytówki. Napisz na kartce jakie informacje mają znajdować się na wizytówce i poproś żeby zrobili ci kilka wzorów. Jeśli chcesz żeby było na wizytówce zdjęcie to weź go na pen-drive lub na czym tam chcesz, powiedz w jakich odcieniach ma to być i gotowe :) No chyba że chcesz sobie sama zaprojektować to zrób sobie w domu tylko że musisz dowiedzieć się na jakim programie musi być zrobiona :) Powodzenia :) I pamiętaj że im więcej wizytówek tym lepiej dla Ciebie bo taniej :)
kasandra262
18-01-2011, 09:35
Dzięki kochana tak chyba zrobię bo na razie nie mam za dużo klientek mieszkam w takiej małej dziurze że tu nawet wrony nie zawracają :leze::leze::leze:ludzie są zacofani i mówią że do krów im nie potrzeba paznokci :leze::leze::leze:(ubaw po pachy) więc muszę jakoś inaczej zacząć działać.
Tosiaczek (http://forum.wzorki.info/members/5629-tosiaczek.html) a możesz podać mniej więcej koszt wydruku takich wizytówek?
Tosiaczek
20-01-2011, 10:02
Kasandra to ciekawie masz. Możesz też napisać że dojeżdżasz do klienta jeśli masz takie możliwości. U mnie klientki są z tego zachwycone. :) Bo postawią sobie zupe na gazie ja robię im pazurki w ich domach :)
xjotkax ja płaciłam za 30 0wizytóek 120zł dlatego tyle bo dwustronne. ale już dawno mi się to wróciło :) Polecam zrobienie sobie takich wizytówek albo ulotek :)
na stronce vistaprint mozna bylo kiedys zamowic za darmo 250 wizytowek placilo sie tylko za przesylke i koszt pakowania ok 10 zl ale nie wiem czy to dalej aktualne:]tyle ze trzeba bylo korzystac z ich gotowych folderow nie mozna bylo swojej fotki dac:]
edytakon
20-01-2011, 18:16
ja zamowiłam ulotkę 5000 za 139 zł z allegro, zrobili mi projekt :)
taki oto
http://images46.fotosik.pl/528/e7100b83f17c2361m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7100b83f17c2361.html)
http://images35.fotosik.pl/383/4dfbb7e0264d13c6m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4dfbb7e0264d13c6.html)
Emilia B.
20-01-2011, 18:19
piękne ulotki :ok: i niedrogo...
Oj, tak! Edytko, ulotki naprawdę świetne!
xsunnyolciax
20-01-2011, 18:35
Edytko, super masz te ulotki!! :D
edytakon
20-01-2011, 18:38
a Dziękować dziekowac jednak nada 2950 z nich nie ujrzalo światła dziennego bo nie ma kto roznieść :)
edytakon nie boisz się tak roznosić ulotek? po klatkach czy po ludziach? że najdzie Cie jakaś skarbówka?
edytakon
21-01-2011, 08:27
Ja mam zatrudnienie wiec nie mam czego się obawiać. :)
kobietazpazurem
25-01-2011, 08:15
jak zdobyc klientki? niestety mamy takie czasy ze o nie trzeba walczyyc, ale na kobiety jest jeden sposob. PROMOCJA- to dziala jak plachta na byka ;D no i reklama reklama i jeszcze raz reklama- jezeli to sie polaczy z dobrze wykonana usluga wiecej nie trzeba :)
a ja myśle że trudny okres jakiś nadchodzi i tylko promocje i upusty nas ratują!!!!!!!!!:/:
edytakon
25-01-2011, 10:30
oj ja tez widze różnicę :( niestety dwa najbliższe miesiace beda dość spokojne pewnie :(
czeka mnie roznoszenie ulotek, jestem dogadana na wspolprace z salonem fryzjerskim moze cosik z tego bedzie
Tosiaczek
25-01-2011, 10:33
Mi się wydaje że klientki będą chciały pazurki w okresie letnik. Kiedy nie będzie rękawiczek i kozaków. :) Wtedy zaczną pokazywać ręce i nogi i będą przychodziły żeby się odnowić i ładnie wyglądać
:)
Laseczki, chciałam zrobić promocję, że jak się zrobi pazurki u dłoni i u stóp to będzie taniej, ale nie wiem jak to fajnie zachęcająco sformułować :wstydek: miałyście kiedyś takie promocje?:D
Zuuzaneczka
04-06-2011, 19:37
Ja miałam na komplet ręce+stopy = 100zł ale to było dawno :P
I chyba po prostu tak napisze :) prosto - szybko dojdzie do klientki :)
Kastanka
04-06-2011, 19:50
Może coś takiego:
" w pakiecie żelowanie paznokci dłoni i stóp taniej - .... zł "
albo
"zadbaj o dlonie i stopy - żelowanie paznokci ...zł"
:)
dzikakura
04-06-2011, 23:11
Komplet: paznokcie u rąk i nóg - (kwota)
a przedtem trzeba podać kwotę osobno za paznokcie u rąk i u nog, zeby klientka wiedziała ze komplet jest tanszy
badz poleciec procentem
Komplet- paznokcie u rąk i nog (np) 130 zlotych minus 25%
To mam podane osobne ceny ;) dziękuję za pomysły ;*
jak klientki pytają o pedicure i żelowanie to ja informuję, że jak weźmie komplecik to ma taniej
i na to jest dużo chętnych
natomiast nie wiem co zrobić, aby klientki mnie znalazły, nie wiem gdzie się reklamować,
Ja mam stronkę na portalu gdzie można się reklamować, w swoim mieście, masz cennik, galerię..nie wiem czy mogłabym wstawić adres :P
barbara_kawka
06-06-2011, 09:10
Ja mam stronkę na portalu gdzie można się reklamować, w swoim mieście, masz cennik, galerię..nie wiem czy mogłabym wstawić adres :P
jesli nie jest to forum to oki .
a co do reklamy ... internet internet internet :)
paznokcie żelowe, tipsy, przedłużanie paznokci - Galeria paznokci (http://www.stylizacja-paznokci.pl/) to jest ta stronka ;)
ciekawa stronka - tylko coś długo czekam na potwierdzenie rejestracji
hmm, mi od razu przyszedł mail.
Mam tam konto i zapomniałam o nim, zaraz trochę uaktualnię, dzięki, że przypomniałaś :love:
hm a mi nie przyszedł jeszcze , po 6 godzinach nic ..
Sylwia1982
06-06-2011, 19:48
Losek, patrzalas w spamie, bo ja ostatnio tez tak czekalam na potwierdzenie gdzies i okazalo sie ze jest w spamie :P
Sorry ale ja otwierałam swój salon i wiem jak to mniej wiecej wygląda... w domu robiłam paznokcie od 60zl i miałam duzo klientek itd nawet sporo stałych... w salonie biore od 80 czyli wcale nie dużo więcej a nikt z tych moich domowych nie przyszedł... niestety ale jak przyzwyczaimy klientki do paznokci za 30zl a potem podniesiemy cene to pójdą tam gdzie dostaną za 30 niestety ale taka jest prawda
Święta racja Milenka.Dziewczyny ceńcie się!!! szkoda waszych oczy,nozdrzy,płuc i kręgosłupa za te 30zł od pazurów.....
syrena16
12-10-2011, 14:34
:) taki tekścik
Chciałabyś męża podrapać po plecach? a może wydrapać koleżance oczy?!
Pomożemy Ci to spełnić...
'Już dziś niepowtarzalna promocja
paznokcie - komplet i ble ble za jedyne ......zł
... a może spełnimy inne Twoje marzenia
REKLAMA z humorkiem
Ps reklama dzwignią handlu
Pozdrawiam
hahaha super :D na pewno to wykorzystam
Podpowiem tez Wam i moj sposob jaki stosuje co roku...
Jako, ze za 2 miesiace 100-dniówki wchodze na nasza klase wyszukuje wszystkie szkoly srednie,klasy maturalne i wysylam wiadomosci do wszystkich maturzystek z oferta paznokciowa :P skutkuje
Zalozylam sobie tez FB i ciagle wstawiam fotki i linki do mojego bloga, moje kolezanki i znajome tez tak robia wiec reklama jakos idzie
hehe rzeczywiście reklama z humorkiem :D :D
kachna831
25-11-2011, 13:16
Dziewuszki, macie jakieś pomysły na promocje w gabinecie żeby przyciągnąć klientki??
Kachna ja to jestem specem od promocji he he, ale u mnie nie skutkują. Jak miałam 6 klientek tak mam nadal, nowych ze 3 było może przez cały miesiąc, sama nie wiem co robić. Ja zrobiłam sobie w mc publisher ulotki i zmieniam tylko treść. Wrzucam to na fejsa i nk. Ostatnio miałam; Druga osoba za pół ceny na dowolny zabieg-nikt nie skorzystał. Potem 10% zniżki dla drugiej osoby za polecenie klientki. 10-te uzupełnianie w ciągu roku gratis, 5-te uzupełnianie za pół ceny. Do zabiegu manicure malowanie gratis, albo do zwykłego mani jakaś maska gratis. Zależy co masz na myśli czy kosmetyka całkiem, czy tylko paznokcie? Bo w kosmetyce to można szaleć, np. parafinka gratis do przedłużanych paznokci, czy maseczka na twarz gratis, albo promocja na studniówkę, jeśli masz też wizaż, to np. do paznokci studniówkowych , makijaż za pół ceny, tak samo z sylwestrem można zrobić. Ja mam tylko pazurki, więc nie mam w czym poszaleć.
Dziewuszki, macie jakieś pomysły na promocje w gabinecie żeby przyciągnąć klientki??
Myślę,że pierwszą i podstawową sprawą w tym temacie jest przede wszystkich poinformowanie wszystkich,ze tu i tam jest takie miejsce gdzie można zrobić to i to:)
Czyli najpierw dobra reklama:)
Banery poprzyczepiane w różnych miejscach(takie niewielkie z konkretna informacja:)
Plakaty ze zrywkami(np.takie A4)
Ulotki
Jakaś stronka/blog(Uaktualniana czyli żyjąca)
i na końcu wizytówki z adresem strony:)
I to jest pierwszy krok aby dotrzeć do grona,które dziś lub w przyszłości może być zainteresowane naszymi usługami.
Banery rzucają się w oczy i coś sie z nich na pewno komuś zakoduje.
Plakat ze zdrapką-zerwie ten,który korzysta z takich usług,zamierza lub po prostu adres punktu jest niedaleki zamieszkania.
Wtedy mamy szansę,ze jest jakieś grono odbiorców na naszą ewentualną promocje:)
Wręczając wizytówkę nowej klientce lub osobie zainteresowanej usługa informuj,ze na stronce są aktualne promocje z których zawsze warto skorzystać.
Informuj,ze prowadzisz program lojalnościowy- przedstaw ofertę
i tu np.karty manicure-co 5 zabieg 50%taniej,przedłużanie paznokci-coś podobnego czy co tam wymyślisz.
Można zrobić opcje karnetową-płacisz z góry to coś tam oszczędzasz,ale tutaj np.kiedy manicure masz za 30 to 3x manicure 70zł.jakis drobny zabieg i spora oszczędność,bo na nic innego nie pójdą-płacenie z góry musi się naprawde"kalkulować":)
Przy każdorazowym poleceniu nowej klientki osoba polecająca dostaje rabat 10zł(ale to znów przy grubszej robocie:))
Na stoliczku czyli tam gdzie sięga wzrok osób czekających czy to do Ciebie czy też do koleżanki np. fryzjerki można zrobić i położyć niewielkie ulotki informacyjne o tych właśnie rabatach,zniżkach a np.na drugiej stronie mieć krótki i zachecający opis do skorzystania z mani hybrydowego czy też zabiegu parafinowego również w atrakcyjnej cenie:)
kachna831
26-11-2011, 10:55
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
banery, wizytówki, ulotki, reklamy w gazetach i kablówce... Wszystko to już robiłam... Wydałam na to mase kasy a klientek nadal mało :(...
nails-make-up gosjes
26-02-2012, 13:24
witam...
ja niedawno otworzylam zaklad i jest cos strasznego :(
napewno wiem ze ktos w moim miescie dupe mi obrabia :( ale co mam robic (konkretnych podstaw nie mam)
wracajac do cen to jest naprawde roznie na rynkach w roznych miastach
kolezanka w domu robi i placa jej 40zl, a 100km dalej bierze 70zl roznica kolosalna
ja na salonie biore od 50-do70 zl najtaniej w miejscowosci ale co!!! duuuupa;(
teraz mam zamiar ruszyc z reklama , coraz cieplej -rusze zplakatowaniem, wiosenna promocja- wysylana osobiscie do znajomych na nk i wystawiona na nk :)
otwieraja rosmana w naszej miejscowosci wiec chce tam stanac i "pocwiczyc makijarze" i pokazac sie ze istnieje:) mam nadzieje ze sie ruszy i oczywiscie ulotki :)
wymmyslilam jeszcze ze pochodze po miescie i zapytam sie kobiet ktore paz. sie podobaja bo chce startowac w konkursie i rozdam odrazu wizytowki....
co wy na to ????
Gosjes, super pomysł ;) może w gazecie lokalnej jakaś reklama.
Pomysł Izy mi się spodobał żeby dać pani w kiosku ulotki by włożyła do gazet w zamian dając jej darmową stylizację ;)
InfinityNails
27-02-2012, 15:27
Programy lojalnościowe dla stałych klientek to świetna rzecz, więc warto doceniać wszystkie te które regularnie do nas przychodzą i nagradzać je za wierność ;)
evenense
28-02-2012, 02:00
Dobre opinie to podstawa ,listy z opiniami od klientek ,dobra strona internetowa.. wysoki ranking w internecie
natalia.gras
19-06-2013, 13:13
no wlasnie jak zdrobyc te klientki :blink:
moja histora jest taka.....rok temu wyprowadzilam sie do Portugalii moj chlopak postanowil otworzyc salon fryzjerski wraz z siostra ktora tez jest fryzjerka...ale dobra nie o to chodzi
zaproponowal mi prace ja juz mialam jurs ale paznokcie robilam po kolezankach.
od pierwszego dnia cwicze wzorki, ksztalty, budowe... paznokcie wychodza mi ladne ale..........gdzie te tlumy na ktore czekam
Biore za paznokcie zelowe na formie i tipsie 15e za hybryde 10e taniej juz nie moge
Moim problemem jest jezyk ale dogaduje sie po hiszpansku...i nie wiem co robic nie moge zarabiac po 10 euro na dzien.....
Prosze Was z calego serca macie jakies sprawdzone sposoby jak zdobywac klientki
MartaOSz
19-06-2013, 17:30
Trudna sytuacja jeżeli się nie zna języka.
Tak jak już dziewczyny pisały:
-strona
-kolorowe ulotki z promocjami
-karty stałego klienta
-strona internetowa,blog
-ogłoszenia na portalach - u mnie się to sprawdza najlepiej...
Ważne aby było wyraźnie,przejrzyście i kolorowo
Ja otworzyłam ponad rok temu i tak naprawdę zaczynałam praktycznie od zera
Klientki z domu nie wszystkie poszly za mną....Zarabiałam kiepsko
I dopiero teraz mogę powiedziesz ze ruszyło a to wszystko za sprawa poczty pantoflowej....
Myślę ze jednak trzeba tez dużo cierpliwości a na pewno zostanie to wynagrodzone :)
natalia.gras
20-06-2013, 11:34
A jak powinna wygladac karta stalego klienta??
Juz myslalam o blogu...wstawiac zdjecia i jakies porady jak dbac o paznokcie, urode itp. z jezykiem bede musiala sobie jakos poradzic.
Myslalam tez o jakis upominkach, ale z drugiej strony ledwo na material mi starcza a co tu jeszcze prezenty :(
---------- Dodano o godzinie 10:34 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 10:27 ----------
Marta!! ogladalam twoj blog cuda dziewczyno cuda ;)
kiwaczek2
20-06-2013, 12:23
Wydaje mi sie ze blig lub strona oraz fanpage na FB to w obecnych czasach podstawa. Aczkolwiek nie wiem jak to wyglada w portugalii czy ludzie korzustaja tyle z internetu.
MartaOSz
21-06-2013, 00:08
Ja akurat na odwrocie wizytówek mam zrobioną tabelkę i 5 usługa 10 % taniej , 10 usługa 25% taniej.
I kobietki sie cieszą i pilnują abym wpisywała :) Wracają, polecają ;)
Upominki fajna sprawa ja jednak ograniczam sie do malych woreczków z upominkiem na świeta, swego czasu dawałam jeszcze klientkom kulki musujące do kąpieli a do rzęs próbki plynu micelarnego Vichy....
Musisz działać, zachęcać, przyciągać wzrok ....
Pozdrawiam i życzę powodzenia
P.S. Dziękuję :*
Natalia blog to podstawa ,à moze nawet bardziej fb w tym momecie.
Ja sie nie rozdrabniam ....na odwrocie wizytowki mam taka tabeleczke i za 10 wizyt jest minus 30 % na kolejna usluge.
Czasami daje jakis maly prezet ,dla klietek naprawde wiernych....typu pilnik do paz.,bo Np. Pytala gdzie taki pilnik kupic?
Faktycznie ciezko jak ci nie idzie z jezykiem:( Wydaje mi sie ,ze jak bedziesz robila pazury w bardzo niskich cenach,to raczej odstraszy klietki. Cen swoja prace i umiejetnosci .Jak beda zadowolone klietki ,to i tak wroca.
Ja mam chinke ,ktora robi pazury ,jakies 200 m. Od mojego salonu...ona ma chyba 25€ a ja 45€ za frencha....przysiegam ci,ze mam duuuuzo wiecej klietek niz ona.
Marta juz napisala" poczta pantoflowa" jest najskuteczniejsza.:)
Pracuj dobrze à z czasem klietki beda przychodzily regularnie.
Powodzenia!
natalia.gras
22-06-2013, 13:40
Myslalam o tych moich niskich cenach ale przeciez sobie nie moge ich tak o podniesc :(
Poki co bede brac malo, a jak juz bede pewna ze robie to tak jak WY kochane ;) podniose ceny i zmienie produkty, i bede mowic klientka ze zaczelam prace na drozszych produktach wiec ceny wyzsze. Mysle ze tak nikt sie nie obrazi....
Poki co doszkalam budowe paznokci, musze popraktykowac idealny tunel i krzywa C.....
W glowie tylko paznokcie paznokcie paznokcie :ok:
kiwaczek2
22-06-2013, 16:43
a masz gdzies swoje prace by można obejrzec? później cięzko będzie podnieść ceny jak już się przyzwyczają
jestem takiego samego zdania jak Kiwaczek. Ja zrobilam tak - moim stalym klientkom podnioslam o 5 zl zeby nie byly pokrzywdzone (a mam moze z 5 takich ktore przychodza regularnie od 3-4 lat) a cala reszta tych NOWYCH ma inny cennik i nikt sie nie oburza. Bardzo ciezko jest podniesc ceny wiec zastanow sie dwa razy bo klientki nie rozumieja tego ze Ty zaczniesz pracowac na drozszych produktach. A moze zacznij robic nie wiem np rzesy ? Moze bedziesz miala wiecej chetnych
reniusia1002
25-06-2013, 17:24
ja nie mam jeszcze Salonu ale jezeli bede miala szanse otworzyc to osobiscie zastosuje taka taktyke!!!
1-facebook
2-blog
3-karta rabatowa
4-baner reklamowy
5-ulotki.
i tutak na faccedarmowa mega globalna reklama.a w ladne zdjecie zajrzy kazdy mozesz w wolnym czasiezapraszacwielu ludzi i wten sposob sie reklamowac.bloguje coraz wiecej dziewczyn i Pan i chetnie wchodzana takie strony.karta rabatowa a takie samo logo na dzwiach lub szybie salonu bo to sie potem dobrze kojarzy ze masz wlasne logo i pamietaja w ten sposob kobiety.ta karte w formie wizytwki z Twoja reklama z drugiej strony.i tam kwestia rabatow itd.ulotki to tez tania reklama a gdy zatrudnisz corkei jej kolezanki to daszim nie wiele a bedziesz pewna ze rozniosa to wszedzie np.do swoich mam domow itd.
Mysle ze to najlepsza i najtansza reklama to wszytsko co napisalam.
z tym facebookiem to tak nie do końca bo informacje z fanpage docierają tylko do 10% lubiących i tych którzy zaznaczą pojawianie się w aktualnosciach jak chcesz wiecej musisz to sobie opłacić.
reniusia1002
25-06-2013, 21:22
jasne tylko ze mozna wsrod wszystkich znajomych rozeslac ciekawego linka aby na niego spojzeli chociaz tak samo znajomych ze szkoly pracy itd.wsrod ich rodzicow itd.i to jest naprawde darmowa dobra reklama ktora w miare szybko dociera!
przecież nie twierdzę, że jest inaczej tylko prostuję stwierdzenie 'darmowa reklama' ;)
natalia.gras
26-06-2013, 12:15
biore sie za bloga, wtedy pokarze Wam moje prace ;) Buziaki
ja mam konto na FB - fanpage, do tego mamy ulotki, mega wielkie dwa banery, rekomendacje na stronie gabinetu kosmetologii ktory jest obok nas. Ponadto zamowilam sobie wizytowki i kazda z moich klientek dostanie kilka zeby nie rozdawac numeru tylko dawac ladnie wygladajaca moja wizytowke z adresem strony gdzie mozna obejrzec moje prace :)
kiwaczek2
27-06-2013, 16:18
ja tez. no oprócz tej rekomendacji haha. i nic. cisza na morzu.....
Ja mam darmowe ogloszenie w internecie, blog, strone na fb. No i cisza :/ Troche mi smutno. Dzisiaj mialam miec pierwsza ,,prawdziwa'' klientke, ale nie pojawila sie. Tyle sie stresowalam no i na marne :) Kolezanki jakos rzes nie chca, no chyba ze na jakas okazje czyli prawie nigdy. Nie czuja takiej potrzeby, nie maja kasy albo nie chca tyle czasu lezec. Ja jestem od rzes uzalezniona i nosze je juz dlugo, wiec tego nie rozumiem. Chce sie dalej szkolic, poprawiac bledy, ale chetnych brak :/ :blink::/:
Honey no właśnie czytałam w rzesowym wątku,że masz mieć pierwszą "prawdziwą"klientkę.
No widzisz tak bywa.Lepiej,ze nie dotarła do Ciebie niż Ty miałabys klamkę u niej pocałować,w końcu podobno są i takie....
W moim przypadku najlepiej działa poczta pantoflowa.
mam stronkę na fb,też sie ogłaszam na darmowych portalach,ale dla kobiet z ogłoszeń jestem zbyt droga,bo one szukają zazwyczaj usług w bardzo niskich cenach(a ja na takie ceny pozwolić sobie nie mogę)
Czasami walnę jakąś promocję i dopiero wtedy jest odzew.
Generalnie najwiecej babek mam z poleceń.
Hmmm a ogólnie pracę wyrabiałam sobie przez lata,długie lata.
I jak to w tym zawodzie bywa cały czas trzeba pracować na nowych klientów.Dyspozycyjność,dopasowywanie się(nie mylić z tym,ze pozwalam sobie wejść na głowę :P)cierpliwość,cierpliwość....
Nie wiem co doradzić,jeśli działasz legalnie zrób ulotki.
Zrób jakiś rabat jak klientka przyśle do Ciebie następną chętną.
Powodzenie :)
Gorzkajakmokka
08-07-2013, 23:09
Ja mam darmowe ogloszenie w internecie, blog, strone na fb. No i cisza :/ Troche mi smutno. Dzisiaj mialam miec pierwsza ,,prawdziwa'' klientke, ale nie pojawila sie. Tyle sie stresowalam no i na marne :) Kolezanki jakos rzes nie chca, no chyba ze na jakas okazje czyli prawie nigdy. Nie czuja takiej potrzeby, nie maja kasy albo nie chca tyle czasu lezec. Ja jestem od rzes uzalezniona i nosze je juz dlugo, wiec tego nie rozumiem. Chce sie dalej szkolic, poprawiac bledy, ale chetnych brak :/ :blink::/:
Może niższe ceny?
Mam cene promocyjna 100 zl, wiec sama juz nie wiem :/: Kolezankom najblizszym robilam za 50 zl.
Niom jakbym wtargala łózko po schodach i pocałowala klamke to wpadlabym chyba w furie :)
Nie mam dzialalnosci gospodarczej. Mam narazie inna prace na caly etat.
Gorzkajakmokka
08-07-2013, 23:35
Mam cene promocyjna 100 zl, wiec sama juz nie wiem :/: Kolezankom najblizszym robilam za 50 zl.
Może właśnie w tym rzecz? Ja pamietam jak długo robiłam za 50 zł. Później stopniowo podwyższałam cenę, ale w sumie u mnie w standardzie jest w cenie twojej promocji. Może właśnie dlatego nie mam póki co ( odpukać) problemów z klientkami. Ale ja mam takie ceny ze wględu na silną konkurencję. Tam gdzie szukam zainteresowanych jest nas na pęczki :) do wyboru do koloru.
Chociaż nie namawiam. Sama chciałabym podnieść ceny, ale póki co mam wrażenie, że znów właśnie będę siedziała i nie zwróci mi się za nic a sporo inwestuję w materiały, nowości i teraz jeszcze szkolenie...
pysialali
09-07-2013, 20:16
Działalnośc mam niedługo. I terazz moje ceny tez się nie podobają ( wysokie?) Ale cierppliwie czekam i jest coraz lepiej. Koleżanka koleżance i..... zarabiam :)
No niestety wszyscy by wszystko chcieli za darmo.
Może właśnie w tym rzecz? Ja pamietam jak długo robiłam za 50 zł. Później stopniowo podwyższałam cenę, ale w sumie u mnie w standardzie jest w cenie twojej promocji. Może właśnie dlatego nie mam póki co ( odpukać) problemów z klientkami. Ale ja mam takie ceny ze wględu na silną konkurencję. Tam gdzie szukam zainteresowanych jest nas na pęczki :) do wyboru do koloru.
Chociaż nie namawiam. Sama chciałabym podnieść ceny, ale póki co mam wrażenie, że znów właśnie będę siedziała i nie zwróci mi się za nic a sporo inwestuję w materiały, nowości i teraz jeszcze szkolenie...
Ja za przedłużanie biorę 100zł (również nie mam działalności-nie mam na to odwagi w tym kraju).
Uzupełnienie kosztuje u mnie 50zł - ceny standardowe jak na robienie rzęs w domu (chociaż miałam Panie na poprawce po zrobieniu rzęs ,,norek'' za 70zł)
U mnie dużo dała promocja, która jest do końca wakacji. Poleć mnie 3 os a uzupełnienie masz za 30zł. Regularnie piszę na fb, wrzucam zdjęcia rzęs, nowinek.
Po wakacjach chcę zrobić wizytówki i akcję 6 uzupełnienie 30% taniej- myślicie, że to dobry pomysł??
Mysiaczeq
27-07-2014, 21:59
Moim zdaniem robisz sobie krzywdę, konkurencja może ci buty czyścić jeśli to co robisz robisz dobrze. U świadomych klientek niskie ceny powodują zapalenie się lampki ostrzegawczej. W moim mieście dziewczyny prześcigają się w zaniżaniu cen "bo konkurencja", niedługo zaczną klientkom dopłacać, motywując decyzję, bo ona też dopłaca to i ja muszę, żeby mieć klienta. Ceny nowej aplikacji wahają się 30-70 zł. A od tych cen, które proponujesz, robiąc jeszcze promocje to wg mnie samobójstwo. Zwłaszcza, jeśli chcesz sięszkolić doskonalić, rozszerzać asortyment. Jakbyś brała normalne stawki, zapewniam klientów też byś miała, może nawet i więcej. Tych świadomych, których naprawdę stać i którzy nie robią problemów np. typu "bo ja mam 30 zł w portfelu" po uzupełnieniu. nie byłoby problemu z utrzymaniem działalności.
Dziewczyny jak tam ruch u Was w salonach? U mnie listopad był kiepski ale grudzień wiadomo dużo pracy.. mimo wszystko jest mniej klientek niż rok temu :(
nostromo20
02-02-2015, 18:50
link, który wkleiłaś, nie działa:(
tak czy siak, zaglądnęłam tu, bo jestem na etapie "jak zdobyć klientki". w tym roku, jak dobrze pójdzie, otworzę coś swojego, małego, ale póki co, gdy nie mam działalności, czy mogę w jakikolwiek sposób ogłaszać się na fb chociażby? bo mam już jakieś tam zdjęcia, którymi mogłabym się pochwalić i zachęcić potencjalne klientki, ale boję się, czy mogę to robić, czy nie? albo ogłoszenie na tablicy (czy olx czy jak mu tam...)? mogę się ogłaszać, jeśli jeszcze nie mam działalności?
Oczywiście że tak, ale musisz brac pod uwagę jakie ryzyko podejmujesz. Kiedys znajoma mi opowiadala, ze jej tesciowa, ktora pracuje w skarbowce, robila naloty tego typu ze: albo z polecenia albo z ogłoszenia dzwonila i sie umawiala do dziewczyny na przedłużanie np paznokci i po skonczeniu zabiegu wychodzilo szydlo z worka.. i tak jedna dziewczyna dostala kilka tys zl kary. I nic jej nie pomogly tłumaczenia ze jest w trakcie zalatwiania pozwolen bo dopiero co kursy ukonczyla.... a żeby jeszcze było "zabawniej" to sie okazalo ze ta kobita z urzedu byla jej PIERWSZA w zyciu klientka. Lipa totalna.. z urzedami nie wygrasz , niestety :/
Najwięcej daje przede wszystkim porządne wykonywanie usług. Ja mam 3/5 klientek z czyjegoś polecenia. Ale też uruchomiłam taki mini program poleceń. Klientka, która mnie poleci innej dostaje później przyjemne rabaty ;-)
sokoleoko
31-03-2015, 11:18
Oczywiście że tak, ale musisz brac pod uwagę jakie ryzyko podejmujesz. Kiedys znajoma mi opowiadala, ze jej tesciowa, ktora pracuje w skarbowce, robila naloty tego typu ze: albo z polecenia albo z ogłoszenia dzwonila i sie umawiala do dziewczyny na przedłużanie np paznokci i po skonczeniu zabiegu wychodzilo szydlo z worka.. i tak jedna dziewczyna dostala kilka tys zl kary. I nic jej nie pomogly tłumaczenia ze jest w trakcie zalatwiania pozwolen bo dopiero co kursy ukonczyla.... a żeby jeszcze było "zabawniej" to sie okazalo ze ta kobita z urzedu byla jej PIERWSZA w zyciu klientka. Lipa totalna.. z urzedami nie wygrasz , niestety :/
niestety.
A może warto się nastawiać po prostu na zasadę - działamy legalnie i nie generujemy sobie problemów? W tym kraju da się mimo wszystko działać legalnie i zarabiać - kwestia dobrej bazy klientek.
katrina89
18-04-2015, 22:07
super rady, przewertowalam caly watek i zapisalam sobie co nie co, jak rusze to mi sie info przyda:)
Powiem Wam dziewczyny, że to wygooglowanie tego tematu przekonalo mnie do tego forum i rejestracji na nim ;)
Jestem właśnie na etapie rozkręcania interesu po raz drugi.
Kilka lat temu zaczynalam w PL, a teraz w Dublinie.
W PL działalam stacjonarnie, w Irlandii próbuję opcji mobilnej. (Głównie ze względu na zapracowane mamy itp.)
"Firma" jest od 2 tyg zarejestrowana i powoli, powoli rusza. Na razie jedziemy z samymi pazurami, ale jak tylko dojdą sprzęty i paki z innymi artykułami, w ruch pójdzie wosk, pasta cukrowa, pedi i inne drobiazgi, które można spakować w walizkę i jeździć z nimi po mieście.
Muszę się przyznać, że marketing nie jest moja mocną stroną - i w związku z tym przylazłam tutaj po rady ;) Kilka juz udalo mi się znaleźć!
Wprowadziliśmy pakiet zabiegowy - żelowe pazury u dloni + żelowe stopy 20% taniej
Robią się karty lojalnościowe - 5-te uzupełnienie 50%
Zastanawiam się też nad stałym rabatem dla klientek które polecą nas znajomym.
Marzy mi się, żeby uzbierało się tyle klientek miesięcznie, że nie będę musiała się "zabezpieczać" pracą na etacie i w 100% poświęcę się pazurkom i kosmetyce. :) Ech....
Może macie jakieś nowe pomysły na przyciągnięcie klientek? (Dobre wykonanie uslugi to oczywista podstawa;) )
Cena do jakości. U mnie zdecydowanie najwięcej dziewczyn przychodziło właśnie po rekomendacjach innych. Kilka klientek dostaje ode mnie nawet prezenty za polecenia mojego salonu ;-)
Ja tam bym zrobila promocje (http://www.kosmetolog.wroc.pl) :cisza:
delyszys
29-09-2015, 19:11
Poczta Pantoflowa -niezawodna darmowa i sprawdzona metoda zawsze dziala :) zrobisz ladne pazurki jednej a za chwile przyjda jej kolezanki potem nastepne :) Rob sobie szalowe pazurki mnie w UK zawsze zaczepiaja dziewczyny przy kasie w sklepie itd mam przy sobie zawsze wizytowki:)
No i konto na FB z ladnymi fotkami tez daje rade
Ja nie mam zadnych pakietow znizek promocji a roboty dosc sporo
Ceny mam takie srednie oczywisce mniej niz w salonie bo robie w domu a jak robie mobilnie to podobnie kasuje jak salon
Zyta2367
12-10-2015, 20:33
Zgadzam się w dwustu procentach - najlepsza jest poczta pantoflowa:skacze: nawet nie wiadomo kiedy i wszystko się roznosi z szybkością błyskawicy:-) oczywiście, mam tez na myśli te złe informacje, także niestety... A jeśli taka zła plotka się rozniesie na samym początku otworzenia salonu, to można pakować manatki i przenosić się do innej dzielnicy lub w świat Internetu;( U nas akurat ploteczki zrobiły dużo pożytecznego, ale wiem, że można też zaszkodzić na tyle, że salon może zbankrutować... Można zainwestować w ogłoszenia na tablicach, też dają radę:D
Najtrudniej z pierwszymi klientkami, a później, jeśli tylko usługa jest dobrze realizowana, to wszystko bardzo szybko leci i nagle okazuje się, że nie masz kiedy odpocząć. Podobnie miało kilka moich koleżanek.
nostromo20
08-11-2015, 12:01
a powiedzcie jeszcze, czy po zrobieniu kursów - jeśli planuję otworzyć coś swojego - to lepiej na początek zatrudnić się u kogoś, żeby doświadczenia nabrać i dopiero się brać za otwieranie swojego, czy od razu brać byka za rogi i iść na swoje? paznokcie oczywiście robię od jakiegoś czasu, ale zatrudniona nigdzie nie byłam...
nostromo20 - jeśli od razu pójdziesz na swoje a nie masz odpowiedniej liczby klientek, które zapewnią ci chociaż opłaty nie mówiąc o zarobku to będzie ci ciężko... moim zdaniem dobrze jest jak dasz się poznać i wtedy otworzyć swoje
reniusia1002
09-10-2016, 11:04
Iwa1223
dokładnie to racja najlepiej jest albo mobilnie zacząć dzialac albo sprobowac poszukać pracy w jakims Salonie zdobyc baze klientek i dopiero wtedy probowac samemu ty bardziej ze czesta praktyka jest otwieranie w kilk osob Salonu lub jeżeli samemu to podnajmowanie stanowisk innym kosmetyczka czy tez stylistka żeby przynajmniej takie pieniądze pokryly koszty i opłaty to najważniejsze żeby utworzyć baze klientek potem pomysły same już do glowy wchodzą.
jolkusia
10-10-2016, 18:37
Ja bym proponowała jakieś rabaty dla stałych klientek.
reniusia1002
10-10-2016, 19:31
kolejny fajny sposób to typ karty rabatowej typu za przyprowadzenie nowej klientki rabat dla przyprowadzającej 50%.dzieki temu masz nowa klientke oraz pewność ze stara klientak wraca.
Ola Bańkowska
15-10-2016, 21:34
Myślimy teraz nad zniżkami dla klientek przyprowadzających koleżanki i mamy problem :P Jak to "rozegrać" procentowo? Np. 10% dla klientki i koleżanki jednorazowo, czy lepiej "zbierać" procenty za każdą nowo przyprowadzoną? Np. 10% za pierwszą, 20% za dwie itd... (na jeden wybrany zabieg)
Macie jakieś doświadczenia z takimi akcjami?
reniusia1002
15-10-2016, 23:55
jak dla mnie drugi pomysl lepszt .typu 10% za pierwsza i 20% za druga itd.z punktu widzenia kleinta również lepiej to wygląda a Ty masz klejne stale klientki.ktore również daja polecenia.
gosiaori
06-05-2017, 16:52
Jestem konsultantką od jakiegoś roku z pierwszymi sukcesami na koncie. Jeśli chcesz dołączyć do klubu - Pierwszego w województwach zachodnich i drugiego w Polsce to zapraszamy.
Daje na początek 20% zniżki i 14 dni na spłatę w ori. Więcej na fanpage'u Konsultant Oriflame Brojce
Daję możliwość kupienia towaru dla siebie lub prowadzenia sklepu internetowego i zarabiania ładnej sumki 😉 więcej na FB
Oriflame to trzy opcje sprzedaży a nie tylko chodzenie po domach. Zbierasz punkty na Orlenie? Zbieraj i za kosmetyki i wymieniaj na nagrody. Kosmetyki Cię uczulają? W rossmanie nie oddasz kosmetyku opróżnionego do 30%
4 dni w tygodniu poświęć na szkolenie razem z nami. Napisz do mnie na Konsultant Oriflame Brojce na FB.
gosia1982
11-05-2017, 15:29
Czy macie w swoich zakładach autoklawy do sterylizacji narzędzi?
Czy według was warto brać udział w targach branżowych? Zastanawiam się nad taką formą reklamy i z tego co udało mi się zaobserwować to wiele firm właśnie w ten sposób pozyskuje nowych klientów. Zastanawiam się też nad banerami, ściankami reklamowymi, które mogą też w tym pomóc i przykuć uwagę osób, które na takich targach się pojawią. Pokażę wam dla przykładu fajne produkty firmy Retio https://www.retio.pl/, są to m.in. systemy wystawiennicze o wysokiej jakości nadrukach, a trzeba też przyznać, że ceny są przy tym atrakcyjne i zachęcające. Zdarza się wam brać udział w takich eventach?
Odpowiednia jakość usług to podstawa, ale na pewno przyda się też jakaś reklama, a wiadomo, że reklama to dźwignia handlu. Jeżeli jest to działalność lokalna, to można zainwestować w lokalną reklamę, albo zacząć aktywizować się w social mediach. Tutaj możesz zapoznać się ze wskazówkami jak prowadzić firmowego fanepage'a: https://bizzit.eu/jak-prowadzic-fanpage-na-facebooku-5-wskazowek/, a to także powinno być jednak pomocne. Oczywiście są jeszcze inne formy reklamy, ale to już samodzielnie trzeba ustalić, co rzeczywiście się może przydać.
Samantia
24-03-2020, 10:23
Trzeba postawić na sprawdzoną reklamę. Możliwości jest wiele, ale ja polecam reklamę zewnętrzną. Jak szukacie firm które wam w tym pomogą to polecam PRO-KOMP (https://www.pro-komp.com.pl/).
Poczta pantoflowa to jedno ale moim zdaniem dobra reklama to podstawa. I nie musi się to wcale wiązać z dużymi kosztami. Można zamieścić zupełnie za darmo ogłoszenie na świetnym portalu https://homefree.eu. Ja sama korzystam z tej formy reklamy i nie narzekam :)
W dobie kryzysu warto wspierać biznes. Są od tego portale, które w artykułach oferują ciekawe rozwiązania. Poczytać o tym możecie na różnych stronach internetowych poświęconym temacie prowadzenia firmy np. http://www.pakietantykryzysowy.com/.
Mi sie wydaje że najlepiej jest pozyskiwać klientów reklamując się, teraz popularna jest reklama internetowa i daje dobre efekty. Tutaj https://xann.pl/ macie firmę którą ja wynajęłam do reklamy internetowej i dzięki niej zyskałam już kilka stałych klientek. Także polecam, mają dobre ceny i są profesjonalni.
Chcąc pozyskać nowych klientów, zacznij się reklamować w sieci - szczególnie w social mediach. Zadbaj jednak o odpowiednia komunikację marketingową. Można o niej przeczytać w tym miejscu: https://mindly.pl/artykuly,ac279/komunikacja-marketingowa-w-social-mediach-o-czym-warto-pamietac,10583
Najprościej klientki zdobyć jakością oferowanych usług. Z doświadczenia wiem że najlepsze klientki to te które dowiedziały się od nas drogą pantoflową
Metod jest moim zdaniem bardzo wiele;
konkursy
zniżki dla stalych klientek
staranne wykonywanie swoich paznokci
miła atmosfera
o i oczywiście reklama na mediach społęcznościowych, która jest bardzo ważna jeśli chcemy zdobyc popularność ;) Obecnie ludzie włąsnie tak najczęsciej szukają usług. Poelcam szczegolnie facebook albo instagram.
https://shineonagency.pl/
Obecnie ta agencja specjalizuje się w takiej reklamie
marcela22
22-05-2021, 00:06
Trzeba przede wszystkim pamiętać że klienci sa teraz coraz bardziej wymagający i świadomi...reklama nie moze byc inwazyjna, a raczej delikatnie sugerująca i taka, która bedzie budowała relacje. Zaczełabym od RTM jak pisza tutaj http://realtimemarketing.pl/
Czy wy naprawdę uważacie, że ktoś was krok po kroku poprowadzi do rozwinięcia waszej działalności? Szanujący się prywaciarz nie zdradza tajnik swojego zawodu. Każdy nowy punkt z tą samą działalnością to konkurencja jakby na to nie patrzeć. Rozwijając swój własny biznes trzeba samemu pomyśleć jak zdobyć klientów na rynku. Czym ich do siebie przyciągnąć. Jak zyskać ich zaufanie. Początki w każdej branży są ciężkie. Zanim zaistnieje się na rynku trzeba liczyć się z kosztami, tym samym mieć zaplecze finansowe. Od razu nikt nie zarabia "godziwych pieniążków" trzeba uzbroić się w cierpliwość. Stara zasada dalej panuje, reklama, a to w różnych formach można zrobić. Głowa do góry, nikt od razu nie był sławny, reklamujcie się na różne sposoby. Spróbujcie wejść na swój rynek z czymś czego w waszym regionie brak. Zróbcie rozeznanie w okolicy. Powodzenia w osiąganiu swojego celu.
http://www.asystent4you.pl/krowki-reklamowe-slodki-sposob-na-promocje-firmy/
Z takich rzeczy co do zdobywania klientów to dobrze mieć ze sobą wizytówki. Może akurat ktoś znajomy spotkany na mieście potrzebuje usług Waszej firmy. Wizytówki akurat warto mieć. Na https://www.prasa24h.pl/22815/dlaczego-warto-korzystac-z-wizytowek.html jest o tym artykuł.
Jeśli chodzi o reklamę tradycyjna to pomyśl o fajnych gadżetach dla swoich klientek. Kuponach upominkowych, kopertach, fajnej pieczątce i torebkach papierowych do których możesz potem pakować pomadki czy cienie do odsprzedaży. Są też produkty kosmetyczne które można zamówić z własnym logo i jest to uznawane za gadżet reklamowy..
Weź tez pod uwagę oklejenie samochodu
https://www.copyshop.krakow.pl/oferta/reklama-zewnetrzna/
W drukarni mozesz zamówić sobie taki projekt jak również naklejki na auto :)
A może dobra reklama w social mediach?
Z własnego doświadczenia oprócz wyżej wymienionych mogę polecić uczęszczanie na targi firmowe. Dobrze jest mieć wtedy gadżety reklamowe, które przyciągną potencjalnych klientów. Jeśli nie masz pomysłu co by to mogło być zajrzyj na stronę z której ja korzystam najczęściej https://nagrodaveritatissplendor.pl/firma/bewu
Moim zdaniem najważniejsza jest reklama, ale nie jakieś tam ulotki, na które nikt nigdy nie patrzy i każdy je od razu wyrzuca. Szczerze mówiąc to ja postawiłabym na filmiki, na przykład na youtubie. W sieci można znaleźć sporo firm, które w swojej ofercie mają usługi emisji spotów na youtubie, a nawet takie, które samodzielnie nakręcają reklamy dla klientów. Dla takich laików jak ja jest to spore ułatwienie, bo ja nawet nie wiedziałabym od czego zacząć i gdzie szukać, a tak to można mieć wszystko w 1 miejscu. :). Kilka dni temu trafiłam na stronę agencji reklamowej (podrzucam Wam link: https://www.kreatormarki.pl/reklama-na-youtube) i wydaje mi się, że mają na prawdę dobrą ofertę, ja chyba skorzystam z ich usług reklamując swoją "Akademię Paznokcia". Zobaczcie sami. :)
Minotaura
24-04-2025, 18:58
Gadżety w firmie mogą wydawać się drobnostką, ale to działa. Jak się rozdaje coś sensownego, co ma logo i jest użyteczne, to ludzie tego nie wyrzucają. A jak nie wyrzucają, to i reklama działa. Bo nie każdy kliknie w baner w necie, ale jak codziennie patrzy na coś z nazwą firmy, to jednak coś zostaje. A gadżety reklamowe warto zamówić od https://bluecollection.gifts/pl/ , mają duży wybór.