-
Odp: Salon-krok po kroku...
niestety nie wiem o dofinansoaniach z uni:( nie bardzo mogę pomóc, bo ja byłam sama. ale podejrzewam że to zalezy, bo jeżeli chcesz kogoś zatrudnić, to masz inne prawa, a jak wejść w spółkę to inne itp. może ci w urzedzie powiedzą? to zalezy od nastroju tych pań:D
-
no właśnie :P jeszcze zobacze, popytam. A byłaś sama i robiłaś tylko pazurki tak?
-
tak, ale to sie wpisuje fryzjerstwo i inne usługi kosmetyczne. rozliczalam sie z karty podatkowej. i sama byłam
-
a jak zakładałaś działalność to ile musiałaś w to wlożyć własnych pieniedzy? (za jakies wnioski i takie tam)?
-
za wnioski nic nie płaciłam, a jak tak to jakies grosze że już nei pamiętam
-
za wniosi się nie płaci, ewentualne koszty to ksero dokumentacji ale to tez sprawy groszowe
-
Otwieram studio paznokci:)
:]Hej dziewczyny ale mam pietra , otwieram swoj biznes razem z mezem w kwietniu, paznokcie i solarium, wszystkie oszczednosci zainwestowalismy w ten salon, dobre jest to ze w miescie ktorym mieszkam nie ma zadnego porzadnego solarium , a co do paznokci to w sumie same chinole i nikt tutaj nie robi takich zdoben jak ja, wiecie jak to w Angli:P, mam pytanko , znacie moze jakis dobry pochlaniacz powietrza i zapachu , cena w sumie nie gra roli ale zeby pochlanial zapach , bo ja pracuje tylko na akrylach , a niestety nie moge zmienic na zel , bo angileki to sa straszne z paznokciami, wogole o nie nnie dbaja i wala nimi gdzie popadnie , takze zele by zaraz polamaly:)bede wdzieczna za jakiekolwiek rady , co myslicie o cenach , pewnie na otwarcie przez jakies pierwsze tygodnie by sie przydaly promocje , macie jakies pomysly???
-
Odp: Otwieram studio paznokci:)
Kochana gratulacje! :skacze:
ja bym zrobiła tak: przez jakis tydz od otwarcia ceny niższe - promocyjne, a jak przyjda Panie to rozdać im cennik, który na stałe będzie obowiązywał w salonie :D do tego wizytowki i jakieś mini ulotki reklamowe z fotkami pazurków :) zaznaczyc tam, że beda promocje sezonowe np. na dzien zakochanych czy pod inne święto, że beda karty stalych klientek itp. :D
jak jeszcze mi coś wpadnie do głowy to napiszę :D
-
Dziekuje Ci slicznie:przytul:
Napewno skorzystam z Twoich rad , myslalam o takich mini ksiazeczkach zamiast wizytowek , tak na poczatek , zeby sobie mogly poogladac moje prace, a co do roznych swiat to naprawde swietny pomysl , kurcze mam taka glowe pelna , ze nawet nie moge myslec:), A nie wiesz moze nic na temat pochlaniaczy zapachow?:)
-
możesz zrobić promocje np. na solarium.. że co 10 wizyta gratis ileś tam minut ;) u mnie tak jest mam swój karnecik i jak idę to mi pani daje pieczątkę i pisze ile min. jak jest ta 10 wizyta to bierze te minuty z 9 razów dzieli na 9 i tyle minut ile wyjdzie jest gratis ;D
dla stałych klientek jakieś rabaciki co jakiś czas możesz zrobić np. 20 % taniej przy 5 wizycie a jak pierwsza wizyta to np. możesz dać pilniczek gratis ;)
wklejam zdjęcia tego karneciku.. moja mama ma identyczny na fryzjera i czasami ma tam wpisaną parafinę ;p bo pazurki ja jej robię i do nich już nie chodzi ;D ( na zdjęcia trzeba klikać żeby całe zobaczyć )
http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2010-02/542f0cd7.jpg
http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2010-02/c3548c4d.jpg
-
Kochana ja tez pracuję tylko na akrylu więc wiem, że pochłaniacz się przydaje :)
ja mam np takie cos:
OdourStop pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów (908660953) - Aukcje internetowe Allegro
póki co raczej działa, bo jakoś z domu nie uciekają hehe :D ale nie wiem jak to będzie z większą powierzchnia niż mój pokoik do pazurków :) sprobowac możesz :) mi poleciła koleżanka, która ma zwierzyniec w domu hehe :good:
-
Serdecznie gratuluję!!
Niestety nie doradzę w kwestii pochłaniacza zapachu, jednak mogę podpowiedzieć jak przyciągnąć klientki. Prócz tego co dziewczyny napisały odnośnie promocji na otwarcie, można na stałe dodać jeden element. Ja prowadzę kartotekę każdej klientki (kiedy u mnie była, co robiła, ile zapłaciła. Gdzieś za pół roku (ale można wcześniej) podliczę ile każda z nich zostawiła u mnie pieniędzy i zadzwonię to tej, która wydała najwięcej z zaproszeniem na darmowy zabieg w związku z tym, że jest najlepszą klientką. To bardzo mobilizuje kobitki i łechce ich EGO:).
-
Ivonna , super rada naprawde dzieki wielkie!!!:przytul:
Kamila dzieki za stronke:) Zaraz zerkne:)
-
w solarimu mozesz zrobić taką zniżkę w niedzielę 5min.+1min.gratis, 10min. +2min.gratis, 15min+3 min gratis i tak dalej u mnie jest tak właśnie w solarium do którego chodze;)
-
albo używaj liquidu bezzapachowego. Co do pochłaniacza pyłków są stoliki z montowanymi od razu na prawdę nie drogie.
-
Ivonna dobre :D
Kochana możesz tez zapraszać podczas otwarcia na mały pokaz pazurkowy, wytłumaczyć ile trwa wykonanie usługi (bo u chinoli to tylko godz wiec moga sie zrazic jak nie beda wiedzialy), jakie paznokcie wykonujesz i na chętnych robić po 1 pazurku tak dla przekonania :D bo dobra "samo-reklama" to podstawa :skacze:
-
Gratuluję serdecznie !! :D
na pewno dasz sobie readę i wszystko się zwróci :D
-
Cytat:
Napisał
kobietazpazurem
albo używaj liquidu bezzapachowego.
Kochana nie polecam :( one są cholernie wolno-schnące!! nie umiałam takim nawet krzywej zbudować!
-
No wlasnie u chinolo 45 min a u mnie 2 godzinki:) No ale jak im pokaze roznice to mam nadzieje ze zrozumieja , te co juz do mnie chodza to sie przyzwyczaily i mowia ze nie wazne jak dluga siedzia bo zawsze im sie podoba efekt koncowy:)
Kobieto z pazurkiem- te bezwonne liquidy nie sa dobra , slyszalam ze czesto sie zapowietrza akryl przy nich i dluzej trwardnieja:( tak to juz bym sie zdecydowala:)
Kamila kupie sobie na probe ten pochlaniach zaraz 5 kilo , moze pomoze heheh:) Dzieki za rady dziewczyny , widze ze macie glowy pelne pomyslow , KOCHAM TO FORUM I LUDZI TUTAJ:kwiatek::przytul:
---------- Dodano o godzinie 21:32 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 21:31 ----------
Dzieki Julcia mam nadzieje :przytul:jak nie to sie spakuje i wyemigruje do innego kraju:skacze:
-
możesz kupić tez odświeżacz powietrza do kontaktu :) włóż do kontaktu zaraz przy wejściu i jak będą wchodziły to poczują miły zapach, a potem będą miały czas na oswojenie się z zapachem przy stoliku :D
-
Taaa jak nie padna przy wejsciu:)) Chyba te zapachy powtykam we wszystkie kontakty, hehe:)myslalm tez zeby pzapalac swieczki zapachowe nie dosc ze dodadza uroku to jeszcze mam nadzieje zabija smrod:)
-
Cytat:
Napisał
syiwka
Dzieki Julcia mam nadzieje :przytul:jak nie to sie spakuje i wyemigruje do innego kraju:skacze:
oj kochana nie będzie takiej potrzeby. Wszystkie dziewczyny będą do Ciebie chodzić jak zobaczą Twoje pazury i już konkurecji nie będziesz miała:D ja Ci to przepowiadam !! :P:D
-
Ja również gratuluje i życzę sukcesów :) a o konkurencje nie masz się co martwić. Głowa do góry :)
-
gratulacje! :) powodzenia życzę! a pomysły Dziewczyny mają niezłe pomysły. :D
-
Syiwka dasz rade :)
A co to zapachu to nawet jesli bedziesz miala okno uchylone i swieczuszki to juz zapach zneutralizuje :)
Jesli masz dobrze wentylowane pomieszczenie to nie bedzie smrodku tak zeby mialy pouciekac Ci klientki :)
Zrob jakies fajne zdobionko wydrukuj elegancki plakacik wywies i bedziesz miala stado a nie klientki, bo talencik masz to sie szybko przeniosa do Ciebie :good:
Powodzenia!!!!
Ps. daj znac jak interesik bedzie szedl :)
-
Gratulacje!!!!oby biznesik sie krecil i zebyscie wygryzli cala chinolska konkurencje :D
co do liquidu to ktos mi mowil ze ziarenka kawy ponoc zabijaja zapach.....ale ja nie sprawdzalam osobiscie/...
-
Nailtable ? Nageltisch ? Aerotisch ? Absaugtisch ? Home? Jenny ,albo Studio Tec bezkonkurencyjne pochlaniacze maja, akrylowe dziewczyny bardzo go polecaja, pochlaniaja pyl i zapach
-
syiwka gratuluję odważnego kroku:D i życzę skukcesów
no i oczywiście czekam na zdjęcia saloniku:D
-
Gratuluję kochana i życzę sukcesów:kooffa:
Tu też jest trochę pomysłów na reklamę: http://forum.wzorki.info/stylistki-k...-klientki.html
-
|Ale i tak ja rozsłyniesz to potem najlepszą reklamą będzie głuchy telefon, jedna przez drugą i będziesz miała klientek a klientek :D Trzymam kciuki :)
-
Sylwia powodzenia :)
skoro mowisz, ze u Ciebie w miescie nie ma nic porzadnego to na pewno u Ciebie w saloniku nie beda sie drzwi zamykac :)
wsparcie duchowe od nas wszystkich masz wiec do dziela :)
-
o ziarenkach kawy również słyszałam. dodaje się 2-3 ziarna kawy do kieliszka z liquidem i to niby niweluje zapach.. :D
-
ojej dziekuje dziewczyny:przytul:Bardzo wam dziekuje , dostalam dzisiaj wiadomosc ze mozemy zaczynac z remontem:P, moze za jakies 3 tygodnie wstawie zdjecia , dziekuje wam bardzo za rady i dodawnie mi otuchy , Wielkie buziaki dla Was:*:kooffa::kwiatek:, teraz czekamy na elektryka zeby podlaczyl sile i mysle ze juz od poniedzialku bedziemy ruszac z tym remoncikiem, nie moge si juz doczekac , ale tez sie troche boje:)
-
Ja otwieralam niedawno salonik w Holandii. Zmotywuje Cie do dzialania i moze zmniejsze Twoje obawy piszac jakie ja mialam doswiadczenia.
Po pierwsze otworzenie salonu tutaj to proscizna. Nie latasz od jednego urzedu do drugiego-zrejestrowanie mojej dzialalnosci zajelo 30 minut! Nie wymagaja od ciebie biznesplanu, projektow czy tym podobne. Tutaj nie ma nic takiego jak sanepid, ktory sie czepia wszystkiego.
Po drugie jesli ceny beda porownywalne do cen u Chinoli to zawsze wybiora Ciebie. Przede wszystkim dlatego, ze nikt nie lubi byc traktowany jak numer a tak wlasnie Chinole robia-oby szybko i nastepny klient.
Po trzecie zapewne wiele rzeczy bedziesz kupowala w Polsce wiec inwestycja w produkty i meble na pewno sie szybko zwroci. Warto znalezc hurtownie w Polsce, ktora bedzie Ci paczuszki wysylac za granice. A i jesli produkty w Polsce to polski sprzedawca ma obowiazek wystawic fakture dla Ciebie na 0% VAT, bo w innym razie bys placila podwojny podatek.
Ja na poczatku zrobilam ulotki z promocja i rozdawalam w sklepach i ludziom na ulicy. Tylko ja mam salonik w centrum, nie wiem jak ty bedziesz miala.
Mam nadzieje, ze troszke pomoglam. Zycze powodzenia w osiagnieciu celu :)
-
hej Izago dzieki:) Co do rejestracji to wiem ze tu latwizna i sanepidow tez nie ma, juz wszystko mam zalatwione :DDziekuje za rade co do cen , wlasnie slyszalam ze u chinoli to tak jak pisalas jak numerki:) Salonik wlasnie tez bede miala w centrum,produkty to akryle uzywam z Nsi i tutaj w angli jest dystrybutor , takze jak zamowie to na drugi dzien mam, a co do ozdob to czasami z dobrejrady zamawiam ale przewaznie z Ebay-a bo tam maja naprawde dobre produkty i sa one nie droge:)Dziekuje jeszcze raz za bardzo przydatne rady , napewno mnie rozumiesz i moje obawy , ale mam nadzieje ze bedzie wszystko w porzadku, a Ty masz duzo klientow? jesli mozna zapytac:)
-
Cytat:
Napisał
syiwka
a Ty masz duzo klientow? jesli mozna zapytac:)
Mysle, ze jak na poczatek to nie jest zle. Ale trzeba wziac pod uwage to, ze styczen i luty to najslabsze miesiace. Ja jeszcze mam przeboje z byla szefowa(Chinka zreszta), bo ona mowi wszystkim, ze ja do Polski wrocilam, to nawet mnie moje klientki nie szukaja. A nie podpisywalam zadnej umowy, ze nie moge otworzyc wlasnej dzialalnosci. Ja myslalam, ze bede musiala dokladac z prywatnych na poczatku ale nie bylo takiej potrzeby. :good:
-
kochane ja tu walne nie w temat troche, chcialam napisac Wam o tych procedurach... tzn napisze to co pamietam bo mam te kartki w zakladzie ...
a wiec perwsza z procedur to dezynfekcja skory i blon sluzowych , tam trzeba napisac od czego zaczyna sie prace i na czym sie konczy u mnie bylo mniej wiecej tak po mysniczkach wszystko pisalam ;P
-mycie dloni (w nawiasie jakim mydlem )
-dezynfekcja dloni swoich i klientki ( w nawiasie czym dezynfekujemy )
-dpychanie skorek patyczkiem drewnianym
-praca pilnikiem i frezem (dla kazdej klientki jeden zestaw)
-po zakonczeniu pracy pilnik i frez zosaja zdezynfekowane , wlozone do woreczjow strunowych i podpisane imieniem i nazwiskiem klientki
-powtorne mycie dloni
a druga z procedur to dekontaminacja pomieszczen i urzadzen i tez po myslnikach
-zamiatanie podlogi
-mycie podlogi (jaki plyn)
zakaz spozywania alkoholo
zakazc palenia
zakaz wprowadzania psow
zakaz jedzenia przy stanowisku pracy
wyrzucanie smieci
po zakonczonej pracy po kazdej klientce deynfekcja stanowiska pracy (jakim plynem )
wiem ze ni9e w tej kolejnosci pisalam ale pisze z glowy z tego co pamietam ;P
mam nadzieje ze sie komus przyda ... bo ja sie nameczylam zeby cos takiego znalezc i sama sie musialam wysilic heh dobrze ze sanepid mi powiedzial ze nie ma problemu moge doniesc im ;P
zapomnialam dodac ze to sa proceduru tylko i wylacznie na tipsy bo do maniciuru juz cos tam wiecej trza napisac .
-
Nie no to super , jak nie musisz dokladac , a to ty pracowalas u chinki , tak? I co pazury tam u niej robilas??? Sory ze taka ciekawa jestem ale zastanawiam sie jak mozna zrobic paznokcie w 30 min, bo u nas tyle robia:)
Powodzonka w dalszym prowadzeniu salonu i duzo duzo klientek:good::D
-
Odp: Jak założyć własny salon kosmetyczny?
nie bede zakładac noweg tematu bo to bez sensu ale musze wam to napisac.
własnie oglądam uwage na TVN i jest reporatż o: "salonie u joanny" w jastrzebiu zdroju
babka załozyła salon z usługami dla mężsczyz
fryzjerki strzyża panów w... stojach bikini zaraz wam dłącze zdjęcia telewizora :lol:
teraz poszukuje fryzjerów którzy bedą wykonywac usługi fryzjerskie dla pań oczywiscie tez w stojach skąpych
niezła jest...
-
Odp: Jak założyć własny salon kosmetyczny?