Moj pyszny sernik Toffi
żaba, Mentos i Dukan w kuchni: Sernik na zimno - toffi
· 500 gram twarogu chudego mielonego – typ Emilki
· 200 ml mleka 1,5%
· 2 łyżki żelatyny
· Aromat toffi (można użyć innego)
· 12 tabletek słodzika
· 75 ml wody
1. Twaróg zmiksować ze stopniowo dodawanym mlekiem (tak żeby nie ochlapać całej kuchni) na gładki krem
2. Woda zagotować i rozpuścić w niej żelatynę – odstawić do ostygnięcia ale pilnować żeby się nie zastygła
3. Słodzik rozpuścić w ¼ kieliszka cieplej wody
4. Do masy serowej dodać kilka kropel aromatu, rozpuszczony słodzik i żelatynę
5. Masę wlać do okrągłej foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia
6. Wierzch można posypać cynamonem lub kakao
7. Wstawić do lodówki na 3h aż dobrze stężeje