na pewno im się spodoba, bo przepiękne te kwiatuszkihehe aż sama bym chciała taki obrazek u siebie na ścianie
![]()
na pewno im się spodoba, bo przepiękne te kwiatuszkihehe aż sama bym chciała taki obrazek u siebie na ścianie
![]()
Moglabym być choćby i całym Kolem Gospodyń Wiejskich byle takie COŚ dostac![]()
Agusia piekne ......ja tez mogę być drugim kołem zeby takie coś dostac![]()
Agusiaim opadna
Piękne wykonanie
---------- Dodano o godzinie 22:18 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 22:05 ----------
Mam nadzieje, ze przyda się wam tak jak mi
Artykuł z kosmetomanii Pani B. Pustelnik
Farby akrylowe wśród klientek zdobywają coraz większa popularność, uwielbienie. Dlaczego? M.in. dlatego, że to właśnie dzięki nim możemy „wyczarować” przepiękne zdobienia, które nie raz wyglądają jak niesamowite dzieła sztuki. Z pozoru takie malowanki wydają się być bardzo trudne, jednakże poznanie i wypracowanie odpowiedniej techniki oraz odrobina talentu, trochę wyobraźni pozwoli na łatwe a zarazem efektowne zdobienia.
W tym artykule postaram się przybliżyć państwu garstkę podstawowych wiadomości o technice malowania farbami akrylowymi, co na pewno ułatwi pracę z pędzelkiem, farbą i płótnem jakim w naszym zawodzie są paznokcie.
Pędzle:
- pędzel płaski: odpowiedni do malowania cieniowanych kwiatów oraz falowanych i płaskich liści,
- pędzel liniowy (do pisma): cieniutki pędzelek świetnie sprawdzający się przy malowaniu pędów, pnączy czy innych linii,
- pędzel okrągły: idealny do punktowania czy nadawania refleksu świetlnego,
- pędzel wachlarz: świetnie nadaje się do cieniowania.
Nabieranie farby
W zależności od rodzaju pędzla i chęci osiągnięcia danego efektu, odpowiednim sposobem nanosimy farbę. Nabieranie farby przy użyciu pędzla:
I. Płaskiego – w niewielkich odległościach nalej odrobinę farby jednego i drugiego koloru na paletę (za paletę może nam służyć cos śliskiego np. szablon do paznokci, zakrętka czy folia). Przeciągnij rogiem pędzla po jednej farbie, następnie drugi róg pędzla zanurz w innym kolorze, tak by powstały dwa rozłączne trójkąciki.
Kilka razy przeciągnij pędzlem po palecie w tył i w przód, by farbą nasycić włosie pędzla.II. Wachlarz – trzy różne kolory farb nałóż bardzo blisko siebie, uważając aby się nie wymieszały. Przeciągnij pędzlem w tył i przód równocześnie przez wszystkie barwy. Pamiętaj, by farby nie zajmowały więcej niż 2/3 długości włosia pędzla.
Tym sposobem możemy właśnie tak wycieniować kilka kolorków na tipsie:III. Okrągły – jeden kolor farby nabierz na pędzel, następnie sam jego czubek delikatnie
zanurz w drugim kolorze.
IV. Liniowy - tutaj posługujemy się tylko jednym kolorem. Zanurz włosie pędzla w farbie, delikatnie je ‘rozczapierzając', następnie przeciągnij nim po farbie.PociągnięciaPodstawy nabierania farby mamy już za sobą. Teraz nadszedł czas na poznanie podstawowych pociągnięć takich jak: linie, liście, płatki kwiatów oraz tzw. „ C”.
a) refleks świetlny – iluzję refleksu świetlnego tworzymy przy użyciu okrągłego pędzla. Najpierw zanurz pędzel w jednym kolorze, następnie na sam czubek nanieś odrobinę drugiej barwy.
b) liniowe – jak sama nazwa mówi, stosowane do malowania wszelakich linii. W tym celu posłuży nam pędzel płaski lub cieniutki (do pisania). Dobrze nasycony farbą pędzel płaski ustaw pionowo i ciągnij po kartce. W ten sposób narysujesz cienką, prostą lub lekko zakrzywioną linię. Malując pędzlem liniowym możemy uzyskać różne kółeczka czy pętelki kierując pędzel w różne strony.
c) liście – korzystając z pędzla płaskiego możemy bardzo łatwo namalować listki. Płaski pędzel ustaw pionowo, następnie całą powierzchnią włosia dociśnij do płótna i delikatnie obracając, skieruj go w dół. Zacznij powoli unosić pędzel aż do momentu uzyskania pionowej pozycji pędzla.
Gotowy listek:d) płatki kwiatów – Płaski pędzel oprzyj ostrą krawędzią o powierzchnię
, lekko kierując w górę, całym włosiem dociśnij do podłoża i delikatnie obracając lekko zakręć nim do środka, tak by pędzel ponownie znalazł się oparty na ostrej krawędzi.Malując tym sposobem 5 płatków obok siebie powstaje nam kwiat:e) „C” – tym pociągnięciem możemy namalować róże czy inne kwiaty lub niektóre owoce. Pociągnięcie wykonujemy jednym zwinnym ruchem. Pędzel nasączony dwiema barwami ustawiamy tak jak w przypadku malowania liści, minimalnie przesuwamy w górę lub w dół, używając całej długości pędzla tworzymy delikatny łuk, następnie równolegle do początku łuku opieramy pędzel na ostrej krawędzi (tak jak zaczynaliśmy).
Zachęcam do ćwiczenia
wyżej wymienionych elementów. W kolejnej części artykułu zaprezentuję kilka zdobień krok po kroku z wykorzystaniem wszystkich opisanych tutaj pociągnięć pędzlem.
Bożena Pustelnik
źródło: Bożena Pustelnik
śliczne
ja od razu wzięłam 2 tubki białej, bo praktycznei do każdego koloru się przyda w celu tworzenia nowych odcieni
mini-super pazury
agusia-woow, jaki pikny obraz
obraz świetny,bomba![]()
Bratki:
1. Przygotowujemy niebieską i białą farbkę, rozmalowujemy pędzelek
2. Malujemy pierwszy platek(górny)- niebieskim do góry
3. Po obu stronach naszego pierwszego, niebieskobiałego płatka malujemy dwa nastepne i próbujemy już tworzyc kompozycję, dwa, trzy, cztery bratki
4.Przygotowujemy fioletowa i pomaranczową farbkę-rozmalowujemy pędzel
5. Malujemy dolną częśc bratka(ciemnym fioletowym do góry) uwazamy aby srodek bratka byl wypelniony farbka, nie zostawiamy pustego miejsca, a płatki winny nachodzic na siebie
6. Dodajemy drógi dolny płatek fioletowo-pomaranczowy
7. Przygotowujemy czarną farbkę i cieniutki pedzelek
8. Czarną farbką malujemy malutkie kreseczki na środku bratka
9. Teraz środeczki bratków- bierzemy białą i żółta farbkę oraz cieniutki pędzelek(ja mam jakiegos bogiana 00, ktoremu wyrwałam włosy)
10. Malujemy kropeczki-najpierw biały i na to żółty
11. Czas na listki- przygotowujemy jasną zieloną i ciemną zieloną-rozmalowujemy pedzelek(plaski-ja mam szostke-nieszczescie)))
12,13. Układamy kompozycję z listków- ciemnym do zewnatrz, jasnym od wewnątrz
14. Długim cienkim pedzelkiem mieszamy dwa kolory zielonego i dziabiemy kreseczki, dopełniając kompozycję
15. Złotą farbką robimy kropeczki-stopniujac je, wypełniamy kompozycje
16 voila!
pięknie kura rewelacja![]()
dzieki kobity, pierwszy moj step chyba..
wyszedł rewelacyjniewszystko łopatologicznie wytłumaczone
spróbuje namalować..
![]()
Bedzie mi cholernie milo jak sprobujesz
Jak nie masz kolorkow(bo widzialam twoje farbki-to zamiast pomaranczowego, ktorego chyba nie masz dziabnij czerwonym i tez bedzie super)
Kurko rewelka te Twoje kwiatuszki![]()
Kurka ale piękne te twoje kwiatuszki
Proszę o więcej!
Ostatnio edytowane przez kachna831 ; 10-03-2010 o 10:55
kura ja pikole ale superkurka jadę do ciebie pouczysz mnie kwiatki malować
![]()
kura
śliczny stepik (skończyły mi się podziękowania
)
Kura, fantastyczne![]()
qrko superowy stepik
Qra swietny stepik, rewelkaprzyda sie
![]()
Agusia pa2 śliczne malowanki
Dzikakura dziękuję za świetny stepik, przyda się na stówę![]()
![]()
Kwiatki Rosjanek .. Eh... kiedy ja tak będę umiała
Kod:Treść została ukryta, zaloguj się lub zarejestruj jeśli jeszcze nie masz konta aby zobaczyć treść
osz w mordkę jeża !![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)