A ja polecam taki bardzo prościutki sos serowy. Jest smaczny i można go doprawić jak tylko chcemy
Składniki:
dwie duże łyżki masła,
ćwierć szklanki mąki,
dwie szklanki zimnego mleka,
szczypta gałki muszkatołowej,
pieprz, sól,
20 dag sera żółtego (twardszego).
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około pięć minut, aż zasmażka się będzie rumienić. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor, należy dodać pół szklanki mleka, szybko mieszając. Mleko wlewamy stopniowo. Następnie dolewamy resztę mleka. Kolejny krok to dodanie odrobinki tartej gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszanie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy część startego w międzyczasie sera żółtego i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Ser dodajemy porcjami, po rozpuszczeniu się jednej porcji wsypujemy i mieszamy kolejną. Na sam koniec sos solimy do smaku i jest gotowy do podania.





Odpowiedź z Cytatem
