wino moj dziadek juz by dawno mial to w butli hahaha
wino moj dziadek juz by dawno mial to w butli hahaha
zalać syropem? są też sosy czereśniowe dobre przypomnij mi wieczorkiem to poszukam
mmmm... napewno to śietnie smakuje. Ja uwielbiam dżemy z wiśni
"Milczenie jest krzykiem uradowanych motyli"
Advokat
200 ml spirytusu
5 żółtek
1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Mleko z cukrem rozpuścić razem w garnuszku.
Zostawić do ostygnięcia.
Gdy już ostygnie to po jednym żółtku powoli dodawać i miksować.
Po wymiksowaniu wszystkich żółtek przecedzić przez gęste sitko i do płynu malutkim strumykiem dodawać spirytusu cały czas miksując.
Przelać do butelki.
Odstawić na 3-4 dni.
moja mama taki robi i wszyscy zachwalają
można spiryt na wódke zamienić? tylko więcej dodać?
nie wiem tak nie próbowała mama, ale można eksperymwntować
Macie jakieś przepisy na drinki z martini albo z wódka? mogą być też inne byleby" smaczne"
to chyba juz nieaktualne... ale z wodka dobry jest redbull, albo mieszanka sokow, np pomaranczowy z grenadiną
Mojego narzeczonego siostra robi pyszna pomarańczówkę Niestety nie znam przepisu. Ale jest przepyszna
The world is mine
to co smaka robisz? zakładam syrop z pomarańczy zalany wodka
Oo tak ze spritem i cytrynką pycha a z sokiem limonkowym jeszcze pyszniejsze
A z wódką chciałam zrobić takiego kolorowego, że na dole bananowy sok a na górze porzeczkowy ale oczywiście mi nie wyszło
to musisz kupić o różnej gęstości
Były różnej gęstości i wlewałam bardzo powoli...tyle że w przepisie było napisane, że najpierw ten co na dole a potem dopiero ten co na gorze
ja kiedys robiłam trójwarstwowe drinki ale kazano mi wlewac za pomocą czystej szmatki lub chusteczki tj jedna warstwa,delikatnie wkładasz na to chusteczkęaby boki wystawały a środek lekko dotykał pierwszej warstwy,drugi trunek lałam delikatnie po sciankach chusteczki,pomału ja przy ty unosząc i tak samo tzrecia warstwe.trochę zabawy z tym jest ale efekt zabójczy
To ja Wam podam przepis na nalewkę z kukułek (cukierki), pyszna i nie jest z nią dużo roboty.
Składniki: 40 dag kukułek i 1/2 l wódki.
Kukułki rozgnieść tłuczkiem. Wsypać do słoja albo dużej butelki i zalać wódką. Co jakiś czas potrząsać żeby cukiereczki się rozpuściły i do lodówki. Można spożywać już tego samego dnia, gdy kukułki się rozpuszczą, ale najlepiej smakuje, gdy odstoi parę dni w lodówce. Tylko trzeba pamętać, by potrząsnąć ją trochę każdego dnia. Niektórzy, gdy już wszystko ładnie się rozpuści i przegryzie dodają jeszcze mleko skondensowane, ale to kwestia gustu. Wg mnie całość i tak jest słodka. Moim zdaniem to taka damska naleweczka, bardzo dobra.
"Kiedy nie wiesz co zrobić - uśmiechnij się". H. Jackson Brown
brzmi smakowicie, chyba spróbuje
Glogg - szwedzkie grzane wino pyszneee
A ja mam pytanko macie jakieś pyszne przepisy na korniszonki? właśnie robię i szukam dobrego sprawdzonego przepisu
moja mama robi ogorki konserwowe z przyprawa curry, jesli jestes za interesowana to wrzuce przepis...ale dopiero w niedziele, a poza tym ogorki to sie dopiero robi pod koniec sierpnia, po imieninach Bartosza...
Ha ha ja już zrobiłam 40 słoików dodam że ze swoich ogóreczków robiłam już sałatki, koreczki i korniszonki więc nie wiem jak to się ma , skoro ja już dawno mam ogóreczki , Paulcia ja bym chciała jakiś przepis na pół słodkie korniszonki ale przepis możesz machnąć to sobie go gdzieś naskrobię
no one nie sa takie ostre, tylko wlasnie takie delikatniutkie (moze skojarzylas curry z papryka,ale nie nie nie curry jest takie łagodne) ja tez bardzo nie czaje teog przesadu czy jak to nazwac ale ludzie mowie ze "jak bartek po imieninach nas*a w rzadki dopiero mozna robic", a tak ogolnie z doswiadzenia to Ci powiem ze moze mowia tak dlatego ze pod koniec sierpnia to juz ogorki sie koncza i ich sie nie pryska wiec sa zdrowsze smaczniejsze a w srodu pełne, bez dziurek i pestki male bo nie przenawozowane.
p.s. przepraszam za wyrazenie.
No być może ale ja mam swoje ogóraski więc na pewno nie są nawożone pryskane ani takie tam. Ja zawsze robiłam jak się zaczynały czyli teraz i zawsze były pyszne, smaczne -do zakąski akuratnyje ale co gospodyni to inne przyzwyczajenia to jak możesz to wrzuć przepisik
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)