Fakt jest, że jest przy tym duuużo pracy, ale efekt jest świetny.

Potrzebne rzeczy to:
*Stara nie gruba książka z twardą okładką
*Materiał (do obicia książki)
*klej (najlepiej w sztyfcie)
*kartka
*kwiatki, wstążki, koraliki i wszystko co może przydać się do zdobienia (według upodobania, ja raz robiłam z muszelkami i piaskiem plażowym)
* spray (złoty, srebrny lub inny kolor... na walentynki fajnie wygląda czerwony)
*silikon (taki zwykły bezbarwny) lub klej (taki specjalny do "pistoletów" na prąd, które go rozpuszczają i można robić różne cienkie wzorki)
*można też zrobić po bokach zacieki ze świeczki

Sposób wykonania"
Książkę otwieramy w połowie, kładziemy na materiał i obrysowujemy tak aby pozostał kawałek materiału z każdej strony na założenie.
Smarujemy całą okładkę książki klejem i przyklejamy materiał. Potem nacinamy w rogach materiał, smarujemy książkę i przyklejamy.
Teraz coś co zabiera baaardzo dużo czasu... klejenie stron.
Każdą stronę musimy na brzegu posmarować klejem i sklejać tak ze sobą jedną po drugiej, z tym, ze każdą następną leciuteńko przesuwamy aby na koniec książka była "wypukła".Trzeba pamiętać, żeby nie dać zbyt dużo kleju bo wtedy kartki zaczną się "falować" a potem odklejać i będzie brzydko.
Aby wyszły te wywinięte kartki możemy zrobić to pozostawiając rogi ostatnich stron nie sklejone, a potem je wywijamy. Lub zrobić tak jak ja doklejając na górę czystą kartkę z wcześniej nawiniętymi na ołówek rogami.
Teraz silikonem, lub specjalnym klejem robimy ozdoby. Szlaczki wywijasy,kwiaty, co tylko sobie wymyślimy.
Kiedy klej, czy silikon wyschnie, wychodzimy z domku i sprejem traktujemy całą książkę. Z przodu i z tyłu. Po wyschnięciu sprayu reszta zależy od Waszej wizji
Można tam wkleić cokolwiek

Stary filmik, nakręcony dla mojego brata na konkurs spryciarze.pl
Jak zrobić ozdobną księgę #1 - Spryciarze.pl
Jak zrobić ozdobną księgę #2 - Spryciarze.pl
Komentarze były różne.Jednym się podobało a innym nie.Fakt,książką z filmiku zrobiłam niestarannie i dawno ją wyrzuciłam... Była to druga książka wykonana przeze mnie i jeszcze wielu rzeczy nie umiałam i nie wiedziałam. Kolejne księgi wyglądały o niebo lepiej Były estetyczniejsze i wykonane bez pośpiechu mam nadzieję, że wszystko będzie jasne Jak coś to pytać