Cytat Napisał natalia268 Zobacz post
... tylko klejenie kazdej z osobna kartek mnie przeraza
Jest i na to sposób Efekt jest równie piękny i estetyczny... tylko w ręku jakoś tak inaczej, bo i lekka taka książka się robi.
Aby zrobić od podstaw taką szybką księgę potrzebujesz:
* karton (taki zwykły w jaki się pakuje towar do sklepu)
* kilka białych kartek
* i resztę materiałów tak jak do księgi jaką przedstawiłam powyżej czyli: klej, nożyczki, kawałek materiału, spray, silikon lub klej na ciepło i coś do ozdobienia.

Wycinamy z kartonu równy prostokąt wcześniej obrysowany od naszych kartek tak aby boki kartonu leciutko wystawały poza białą kartkę. (efekt jak w okładkach książek)
Potem obklejamy karton, i przyklejamy kartki. Pierwszą na płasko aby zakryć karton, a kolejne (ilość dowolna, dobrze jest zrobić przynajmniej z 4 kartek) zginamy równo w pół i kleimy tylko środek i brzegi, zawsze leciutko przesuwając brzeg ku środkowi kartonu tak aby powstał efekt wybrzuszenia kartek. Reszta działa na identycznej zasadzie. Czyli Ozdabianie, robienie szlaczków i wzorków klejem czy silikonem, dekorowanie i spreyowanie

Na poniższym zdjęciu ewidentnie widać, ze jest to zrobione z kartonu i kartek a nie z książki

Załącznik 36762
zdjęcie ze strony :Księga walentynkowa na Bazarek.pl

Taki sposób daje nam wiele możliwości np. książka w kształcie serca
Załącznik 36763
zdjęcie ze strony:Kalendarz Prezent na Dzień Babci Dziadka Laurka (1370308447) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.

Dodam również, ze takim sposobem na kartonie można robić dyplomy i różne inne cuda
Mam nadzieję, ze to ułatwi Wam pracę i zachęci do działania