Dzięki za informacje.Nie dało mi to spokoju i poszukałam.Doczytałam się,że zespół sudecka jest przeciwwskazaniema zamówiłam właśnie parafinkę
z myślą o lepszym wchłanianiu maści przeciwbólowych
.No cóż będzie dla mnie dla upiększania rączek.
-,,Nadużywanie jest przyczyną odwapnienia kości, dlatego należy unikać stosowania parafinoterapii u dzieci i osób w podeszłym wieku lub ze stwierdzoną osteoporozą. Po 20-30 okładach stosowanych codziennie, należy dokonać co najmniej kilkutygodniowej przerwy. Po zawijaniu nie wolno wychładzać przegrzanych części ciała przez 2-3 godziny. Obowiązują ogólne wskazania i przeciwwskazania do leczenia ciepłem, przy czym przyjmuje się, że głównymi wskazaniami do stosowania parafinoterapii są: -przykurcze stawów; -blizny; -zrosty pooperacyjne; -urazy więzadeł i torebek stawowych (nie wcześniej niż 2 tygodnie po urazie); -niektóre porażenie nerwów obwodowych; -schorzenia stawów o różnej etiologii; -zmiany zwyrodnieniowe i zniekształcające w stawach (bez odwapnień); -RZS i ZZSK; -wysiękowe zapalenie opłucnej i dychawica oskrzelowa; -jako przygotowanie do ćwiczeń. Do przeciwwskazań dodatkowo należą: -odwapnienia - osteoporoza; -czynna gruźlica; -ubytki i owrzodzenia skóry, wypryski; -ostre stany chorobowe; -świeże blizny; -zespół Sudecka; -obrzęki i zaburzenia czucia -choroby serca -choroby naczyń krwionośnych -na części ciała, które bezpośrednio przed zabiegiem były wychłodzone oraz na wilgotną skórę, aby nie spowodować oparzenia. - hemofilia, - miażdżyca, - nadciśnienie tętnicze, - choroby nowotworowe, - żylaki, - zmiany troficzne skóry, - świeże wynaczynienia. Źródło: fizjoterapeutom.pl - Portal studentów fizjoterapii ,,