Witam wiem że temat wałkowany już hoho i trochę ale od tego czasu wiele przepisów i ważnych informacji się zmieniło.
Jestem obecnie na urlopie wychowawczym. Chce założyć firmę mobilnie. Mam wprawdzie swój pokoik ale brak możliwości spełnienia warunków sanepidu. Mam ukończone 2 kursy i klientek coraz więcej. Wprawdzie są to tylko znajome i koleżanki jednak dla mnie wystarczająco z uwagi na małe dzieci. Teraz kilka pytań odnośnie zakładania salonu mobilnego

- Jaką formę opodatkowania polecacie dla początkującej stylistki paznokci żelowych i hybrydowych
- jak z tym ZUSEM czy muszę opłacić sobie wszystkie składki sama? bo z tego co wiem to wtedy pracodawca zrzeka się tego obowiązku jeśli chcesz założyć działalność jak to w sumie z tym jest?a troche szkoda stracić
-czy będąc na urlopie wychowawczym mam jakieś szanse na dotacje? z racji wydłużonego płatnego urlopu macierzyńskiego urlop wychowawczy jest bezpłatny więc w sumie nie mam z tego finansowych korzyści
- jak z kasą fiskalną trzeba ją mieć bez względu na dochód? czy klient ma prawo wymagać paragonu?
- jak wygląda prowadzenie księgi rozchodów i przychodów? czy muszę mieć księgową czy można to jakoś samemu ogarnąć jeśli jest się sumienną osobą
Niby wszystko wiem ale jest to tak zamotane że momentami nie ogarniam tych przepisów
Prosze kogoś kto naprawdę to przetrawił od deski do deski i napisał po kolei z góry dziękuję