Zobacz pełną wersję : Problemy przy stylizacji paznokci - wszystkie których nie ma w tematach :)
zlosnik91
05-06-2011, 13:35
Dziękuję dużo mi to pomogło. A jeżeli będę chciała zrobić brokatową końcówkę, to zamiast białego żelu nakładam przezroczysty i brokat?
Tak, ewentualnie możesz wymieszać brokat z żelem w jakimś pojemniczku i odrazu nałożyć na końcówkę :)
xsunnyolciax
05-06-2011, 13:48
moim zdaniem nie są 3 fazowe, gdyby były to miałabyś żel bonder, żel budujący, żel nabłyszczający i french, albo jeszcze jakiś pink french.. tak mi się wydaje. Jak jest tylko budujący i nabłyszczający to są to raczej jednofazowe. Wszystko robisz budującym i na koniec nabłyszczający ;)
zlosnik91
05-06-2011, 14:26
Dziękuję bardzo za wasze odpowiedzi. Myślę, że z czasem ogarnę temat. Malowanie paznokci wychodzi mi dosyć dobrze zobaczymy jak z żelem będzie trochę to trudniejsze ale myślę że jakoś dam radę.
Jak dla mnie do naturalków to tylko easy off,przynajmniej na moich to zdało egzamin :)
sztynka z tego co się orientuję to takie coś chyba nazywa sie liftowaniem ( bodajze za dlugo w lampie czyli za duzo uv i zel bez uv blockerow wiec sie żółci ) . widocznie zelik od doberka nie jest jakiejs super jakosci ...
Hmm tylko ja pod nabłyszczacz buduję violetem z sun blockerami i na to nabłyszczacz. jak daje za krótko do lampy to się nie błyszczy. W takim razie zmienię nabłyszczacz na inny. Dziękuję :love:
pianka76
05-06-2011, 19:29
ostatnio zamówiłam sobie zel do naturalnych pazurków easy off. Tylko teraz nie wiem, pod ten żel mam nałożyć jakiś podkład czy wystarczy tylko primer?
Pianka wystarczy primer i dobrze odtłuść płytkę. ;)
dziś napisała mi pewna dziewczyna..cytuję:' Mi kiedyś wrastały u dużych paluchów u stóp i miałam robione zabiegi chirurgiczne.Niestety podczas tych zabiegów lekarze uszkodzili mi widocznie macierz i mam brzydkie paznokcie. U jednego mam taki niby normalny ale kawałek jest jakby przepołowiony i to wygląda jakby był drugi mniejszy. U drugiego natomiast mam takiego "garbusa" i z boku wyrasta drugi malutki'
dziewczyna chce na to położyć żel. Ja nigdy nie miałam do czynienia z takim czymś.. grzybicy nie ma..ale martwi mnie ta uszkodzona macierz paznokcia..nie ma przeciwwskazan do nałożenia żelu w takim przypadku?? licze na wasza pomoc.
pianka76
05-06-2011, 22:56
dziękuje bardzo.Pozdrawiam
a mnie nurtuje takie pytanie - czy jak robię żel na tipsie albo szablonie to muszę zaczynać od jednofazówki (bo takie mam) która może spełniać się jako bonder (bo tak pisze w opisie produktu) czy od razu mogę kłaść kamuflaż??
bo ekspedientka w hurtowni zawzięcie mi tłumaczyła, że bez bondera się nie obejdzie.
barbara_kawka
06-06-2011, 08:52
dziś napisała mi pewna dziewczyna..cytuję:' Mi kiedyś wrastały u dużych paluchów u stóp i miałam robione zabiegi chirurgiczne.Niestety podczas tych zabiegów lekarze uszkodzili mi widocznie macierz i mam brzydkie paznokcie. U jednego mam taki niby normalny ale kawałek jest jakby przepołowiony i to wygląda jakby był drugi mniejszy. U drugiego natomiast mam takiego "garbusa" i z boku wyrasta drugi malutki'
dziewczyna chce na to położyć żel. Ja nigdy nie miałam do czynienia z takim czymś.. grzybicy nie ma..ale martwi mnie ta uszkodzona macierz paznokcia..nie ma przeciwwskazan do nałożenia żelu w takim przypadku?? licze na wasza pomoc.
przeciwskazan nie ma ale bedzie ci to ciezko zmatowic , chyba ze posiadasz frezarke ;) wtedy frezarka i dokladnie kazde miejsce dopiescic :)
Aliz lepiej dać jakiś inny żel pod kamuflaż ;)
zlosnik91
06-06-2011, 09:25
Mi kosmetyczka zakłada od kilku miesięcy żel na nturalne i trzyma się bardzo dobrze.
Ale za drogo mnie to wynosi i postanowiłam spróbować włąsnych sił
Asiek a mogę jeszcze wiedzieć czemu tak?:)
Złośnik ja Ci mówię, że jak skompletujesz wszystko co Ci potrzebne do robienia własnych to wtedy poczujesz jak to jest drogo^^
kochanaa
06-06-2011, 15:40
Złośnik ja Ci mówię, że jak skompletujesz wszystko co Ci potrzebne do robienia własnych to wtedy poczujesz jak to jest drogo^^
Dokładnie :D Ja już chyba fortunę wydałam, a ciągle czegoś mi brakuje :skacze: Jak tak dalej pójdzie to zbankrutuję :P
kochnaa dobrze mówisz. Ja mam wielki kufer samych żeli, ozdób i płynów, a Ślubny jak widzi, że znów coś oglądam, to pyta czy już na to zarobiłam...ciągle by coś było potrzebne...a to już w tysiące idzie, nie setki... Nie jest to tak tanio jak się wydaje...
Aliz żel kamuflujący może nie mieć takiej przyczepności do naturalnej płytki :) i może się zapowietrzyć.
zlosnik91
06-06-2011, 17:15
Może macie racje.Ale i tak płaci narzeczony hehe :) lubię coś robić przy paznokciach do tej pory tylko malowałam i postanowiłam spróbować czegoś innego
a mnie nurtuje takie pytanie - czy jak robię żel na tipsie albo szablonie to muszę zaczynać od jednofazówki (bo takie mam) która może spełniać się jako bonder (bo tak pisze w opisie produktu) czy od razu mogę kłaść kamuflaż??
bo ekspedientka w hurtowni zawzięcie mi tłumaczyła, że bez bondera się nie obejdzie.
Ja używając maskeda I-Nails, lub np. pink blusha nie dawałam żadnego podkładu, tylko primer i się ładnie trzymało. Robiłam jajko z covera na szablonie i do tego doklejałam białą końcówkę, tak jakbym robiła akrylem :D nie lubię efektu kanapki .
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
Ciężko będzie zmatowić, ale ja w takich przypadkach, m.in. swoim bo zerwałam pazurka gracując w polu :D matowię co się da, odtłuszczam pazurka czystym acetonem kosmetycznym, potem odtłuszczaczem, na to kładę primer kwasowy , rówież na mięsko. trochę piecze i wiem, ze tego nie powinno się robic, ale ja mam to sprawdzone. następnie na to daję primer bezkwasowy lub dehydrator. Pamiętając o dokładnym odsunięciu skórek i błonek. W przypadku skrajnym kilka dni wcześniej wykonuję pełny pedicure zmiękczający wały.
Podkładam standardowo dobrze docięte szablony-tipsa nie zalecam. Przedłużenie robię silikonowym Light Blue- I-Nails. Następnie kamuflaż, frencz lub zdobienia. Białego mam softa, a kamuflaż z ellio, z dodatkiem silikonu. Lekko buduję palucha dużego już za pomocą kamuflażu, potem zalewam znów Light Blue. Przemywam, opiłowuję kanty, pazurka nie opracowuję tylko matuję blokiem polerskim i na to nabłyszczam znów silikonem. Wsio się trzyma. Dodaję fotkę.
butterfly 1
06-06-2011, 19:20
Ponad tydzień temu zrobiłam moje pierwsze w życiu żelki na tipsie i dwa dni temu zauważyłam no dwóch palcach że podeszło mi powietrze -zalałam skórki- jest to malutkie zapowietrzenie i w ciągu tych dwóch dni nie zrobilo się większe. A moje pytanie jest takie; czy robić coś z tym teraz czy nie ruszać jeśli nie będzie się powiększało?Nie chcę zrobić moim pazurkom krzywdy nieświadomie.
Jeżeli robiłaś pierwszy raz to możesz to zapowietrzenie opiłować, pazurek nie jest zniszczony jeszcze to delikatnie wypiłuj. Jeśli się martwisz, to tak jak ja zostaw ze 2 tygodnie, jest łatwiej potem odrasta ci i jak mi się czasem w prawej ręce zrobi powietrze z boku, to sam pazurek z czasem po 3-4 tygodniach odłazi i ja go lekko podważę to ładnie odchodzi. Ale to już jak mam mega powietrze.
butterfly 1
06-06-2011, 19:28
dzięki sztynka:*zrobie tak jak Ty zostawie ich do zmiany stylizacji , chyba że same odejdą wcześniej, dzięki jeszcze raz
rudzia1985
06-06-2011, 19:40
Ja, gdy mam male powietrze to nie ruszam, zostawiam az do nastepnej stylizacji ;) Wole jak mi naturalek odrosnie niz jak mam po dwoch dniach pilowac na nowo :)
Nie widac az tak bardzo, chyba ze naprawde ktos bedzie sie perfidnie gapic to zabieram lapki ;)
butterfly 1
06-06-2011, 19:48
rudzia1985 na szczęście tylo ja to widzę i choć denerwuje się gdy coś nie jest tak jak powinno to korzystam z Waszych cennych rad i w paznokciach nie grzebie ,dzięki za rady:)
Jak zakładałam moje na początku i mi się robiły zapowietrzenia to ja głupia za każdym razem od nowa piłowałam do zera żel i efekt był taki że musiałam regenerować pazurki bo tak miałam zniszczone.Człowiek uczy się na własnych błędach :D
butterfly 1
06-06-2011, 20:43
Jak zakładałam moje na początku i mi się robiły zapowietrzenia to ja głupia za każdym razem od nowa piłowałam do zera żel i efekt był taki że musiałam regenerować pazurki bo tak miałam zniszczone.Człowiek uczy się na własnych błędach :D
ja mam to szczęście że mogę uczyć się na Waszych:D
sztynka dziękuję bardzo. Będę próbowac-zobaczymy co mi wyjdzie :)
Może macie racje.Ale i tak płaci narzeczony hehe :) lubię coś robić przy paznokciach do tej pory tylko malowałam i postanowiłam spróbować czegoś innego
Cwaniara:)
zlosnik91
07-06-2011, 10:21
A jeszcze jedno takie moje pytanie. Na jednym forum przeczytałam, że żele dołączane do zestawów są słabej jakości to lepiej kupić nowe, czy na początek uczyć się na tych by dojść do wprawy a później kupić lepsze?
kasandra262
07-06-2011, 11:30
Ja uważam że lepiej kupić od razu lepsze, nie warto kupować słabych produktów, kiedy ci nie będzie wychodzić na słabych produktach to będziesz chciała kupić lepsze , ja kupiłam słabe i później musiałam zmienić na lepsze szkoda pieniędzy i nerwów to moje takie zdanie ale zrobisz jak uważąsz. :D
Ja też kupowałam gotowy zestaw z allegro,żele były spoko nawet biały dokupuję z tej firmy bo mi pasuje ale inne dodatki są mi nie potrzebne bo od razu chciałam na formie robić,teraz sama bym skompletowała zestaw :) Koleżanka kupiła używaną lampę na allegro i jest zadowolona,jest dużo dziewczyn co zaczynają a potem nie mają serca do tego i odsprzedają za grosze.
zlosnik91
07-06-2011, 12:11
Zobacze jak bedzi mi szło na tych żelach które sa w zestawie. A jak cos to zamowie lepsze.
A z jakiej firmy zamówiłaś zestaw?
butterfly 1
07-06-2011, 12:51
ja ćwiczę na sobie na tych z zestawu i gdyby nie to że zalałam skórki to byłoby ok. ale to moja wina
butterfly nic się nie martw. Za pierwszym razem chyba każda z nas zalewała skórki. Ja Ci dobrze radzę, idź na kurs. Ja żałuję, że tak późno się zdecydowałam, ale nie myślałam, o paznokciach dla kogoś, tylko dla siebie. Jak zobaczysz, że sprawia Ci to przyjemność, to zbieraj kasę i nie czekaj.
Mój pierwszy zestaw to też All..., żele w nim były SUNNY NAILS i całkiem dobrze mi się na nich pracowało, a po kursie pokochałam Astonishing Nails, tylko ta cena...
Sztynka a może zamiast żelu na te zdeformowane paznokcie lepiej położyć akryl???
butterfly 1
07-06-2011, 14:09
vica ja tez mam zestaw z żelami z tej firmy i inne produkty też i oczywiście nie mam porównania z innymi firmami ale wydaje mi się ze nie są złe na początek. A na kurs to pójdę na pewno , tylko u mnie to nie taki wielki kłopot z kasą na ten kurs tylko obecnie nie mieszkam w Polsce a chciałabym zrobić kurs w języku polskim bo z takiego kursu więcej wyniosę , inny problem to taki że jestem z podkarpackiego i na tym forum znalazłam tylko jedno ogłoszenie z kursami i gdzieś jeszcze jedno z innej firmy. Więc Wy na razie kochane jesteście moimi przewodniczkami po świecie pozurków:*
zosia_29
07-06-2011, 14:15
Ja swój zesta kompletowałam z ReniNail na początek wystarczył, a potem chciałam coś lepszego i dopiero po bardzo wielu testachwybrałam sobie markę żeli.
zlosnik91
07-06-2011, 16:22
aga774 na allegro pisze że to zestaw EM NAIL DESIGN
rudzia1985
07-06-2011, 16:56
Zlosnik, ja Ci proponuje zostawic te z zestawu ( slabsze jakosciowo ) zele i dokupic sztucznego palucha. Na tych mozesz smialo cwiczyc i nie bedzie Tobie zal ich "marnowac" na cwiczenia :)
Dokupic inne zele, lepsze jakosciowo ( choc to nie zawsze prawda, ze drogie sa lepsze ) i juz na swoich pazurki robic :)
Ja polecam na poczatku zelki z Alle, tanie i mi sie np. fajnie na nich pracuje :)
ja nawet nie kupywałam Nail Design bo tutaj dużo osób krytykowało tą firmę za słabą jakość. Dlatego żele, lampę, primer i cleaner kupiłam u DR z I-Nailsa, bo dziewczyny tu polecały a i cena też przystępna:) startowego nie kupywałam, bo inne akcesoria kupiłam dużo wcześniej jak zaczynałam z akrylami.
rudzielec
07-06-2011, 17:07
tak jak napisala rudzia, mi te z alle tez przypasowaly, uzywalam je kiedys. i cena tez bardzo okej.
zlosnik91
07-06-2011, 18:40
W zestawie jest palec do ćwiczeń więc z tym nie ma zadnego problemu:) Ja myślę że pierwszy raz zrobie sobie z tych które są dołączone jak będzie coś nie tak to kupie te lepsze. :)
Patrzyłam na allegro i żele rzeczywiście nie są takie drogie z Alle
Ja wolę od DR ale budujący mam z magniffico i jestem bardzo zadowolona
zlosnik91
07-06-2011, 19:01
Patrzyłam na allegro i te żele z Alle nie są takie drogie ceny mają przystępne. A wy kupujecie żele przez internet czy w sklepach?
rudzia1985
07-06-2011, 19:06
Zelik z Alle mozesz kupic u naszej Samaron w okazyjnych cenach :)
W dziale Sprzedam czasami wystawia promocje albo napisz do niej :P :)
zlosnik91
07-06-2011, 19:09
Jak będę kupowac zwrócę uwagę.
Dziękuję za podpowiedź
Sztynka a może zamiast żelu na te zdeformowane paznokcie lepiej położyć akryl???
Ja nie akrylowa jestem, poza kwiatuchami nic nie ulepię, dlatego nie wiem sama. wiem również , że istnieją żele i akryle przeciwgrzybiczne z clemastinem, może coś takiego?
Ja mam pytanie z innej beczki. Robię frencha jajo cover i potem biała końcówka sondą i tu jest problem. żel biały mam z golden nails i uwielbiam go, jest średniogęsty, tylko, ze zrobię nim zawsze piękny uśmiech, idealny wprost, a po wyjęciu z lampy widzę, że jest rozlany, jak tego uniknąć?
Potrzebuję mleczno różowy żel do frencza dla jednej klientki. Nie kamuflaż tylko taki lekko kryjący.
I szukam dobrego nabłyszczacza w pędzelku bez przemywania, niedrogiego.
Zuuzaneczka
07-06-2011, 22:30
Żel mlecznoróżowy, dość dobrze kryjący - polecam Modena Nails mleczny róż. Jeśli tylko dla jednej klientki to 5ml kosztuje coś koło dychy. A żel nabłyszczający mam od Dobrej Rady, jest ok :)
rudzia1985
07-06-2011, 23:41
Sztynka, juz gdzies ktos mial podobny problem z tym rozlanym usmiechem - doszlismy do wniosku ( ja dobrze pamietam ), ze to wina zelu bialego badz covera ;)
Sprawdz tu bo dokladnie nie wiem gdzie o tym pisano :) http://forum.wzorki.info/metoda-zelowa/490-rozlewajacy-french.html
barbara_kawka
08-06-2011, 08:42
Ja mam pytanie z innej beczki. Robię frencha jajo cover i potem biała końcówka sondą i tu jest problem. żel biały mam z golden nails i uwielbiam go, jest średniogęsty, tylko, ze zrobię nim zawsze piękny uśmiech, idealny wprost, a po wyjęciu z lampy widzę, że jest rozlany, jak tego uniknąć?
ewidentnie wina bialego zelu ... polecam ci jakiegos gesciocha ktorym spokojnie 5 palcow zrobisz i nic go nie rusza :) maja takowy w ofercie Mistero Milano , Astonishing , Nails Secret - cena moze wyzsza ale jest meeeeeeega wydajny taki zel . ja z Asto mam go juz i mam i konca nie widac :)
Z Asto Arctik jest rewelacyjny. Niczym innym tak pięknie frencha nie zrobisz.
zlosnik91
08-06-2011, 19:05
Dziewczyn chce dodac zdjecie bo chcialam wam pokazac jak wyszly moje pierwsze pazurki zebyscie mogły ocenic i za nic nie chce mi sie dodac
3-ci raz wstawiasz ten sam post!
Twoje paznokcie zostały przeniesione do innego, stosowniejszego tematu http://forum.wzorki.info/ploteczki/36-moj-pierwszy-raz-21.html#post273096
ewidentnie wina bialego zelu ... polecam ci jakiegos gesciocha ktorym spokojnie 5 palcow zrobisz i nic go nie rusza :) maja takowy w ofercie Mistero Milano , Astonishing , Nails Secret - cena moze wyzsza ale jest meeeeeeega wydajny taki zel . ja z Asto mam go juz i mam i konca nie widac :)
Mam gęsty 3D white, ale nie jest tak bieluśki, jak goldenkowy :( cover mam od Doberka i z Ellio, przy tym 3D jest dobrze ehh zainwestuję w dobry biały żel jak zacznę porządnie zarabiać, jak na razie same straty mam ;(
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniuŻel mlecznoróżowy, dość dobrze kryjący - polecam Modena Nails mleczny róż. Jeśli tylko dla jednej klientki to 5ml kosztuje coś koło dychy. A żel nabłyszczający mam od Dobrej Rady, jest ok :)Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
dziękuję, właśnie takiego mlecznego szukam :-)
Co do nabłyszczacza to takowy I-Nails posiadam i on okropnie zażółca mi frencza, jest straszny :(Jakaś felerna partia, albo nie współpracuje z No Name zbyt dobrze:huh:
barbara_kawka
08-06-2011, 20:34
kochana zel 3d to calkiem co innego.
Zuuzaneczka
08-06-2011, 22:39
Potrzebuję mleczno różowy żel do frencza dla jednej klientki. Nie kamuflaż tylko taki lekko kryjący.
I szukam dobrego nabłyszczacza w pędzelku bez przemywania, niedrogiego.
Słuchaj, tak myślę, czy przemywasz cover po utwardzeniu czy od razu dajesz biały? Ja nie przemywałam i mimo b. gęstego żelu uśmiech był rozmazany. Teraz przemywam cover i dopiero robię french :ok:
barbara_kawka
08-06-2011, 23:08
pierwsze slysze aby przemywac cover ... ja mimo jak to piszesz bardzo gestego zelu nie przemywam covera i nic sie nie rozmywa itp itd .
zosia_29
09-06-2011, 12:12
Nabłyszczacz od DR jest fajny i dla mnie frencz nie żółknie mimo iz robiłam wczesniej z żelu 3d od DR wręcz był idealnie śnieżno biały, teraz również Arctica z Asto mam i jest zarąbiście wydajny mimo tego że duzo kosztuje jest bardzo opłacalny, ale moje wszytkie żele są od DR więc może o to chodzi że jednak uzywa się wszystkie produkty jednej firmy...
barbara_kawka
09-06-2011, 12:55
Nabłyszczacz od DR jest fajny i dla mnie frencz nie żółknie mimo iz robiłam wczesniej z żelu 3d od DR wręcz był idealnie śnieżno biały, teraz również Arctica z Asto mam i jest zarąbiście wydajny mimo tego że duzo kosztuje jest bardzo opłacalny, ale moje wszytkie żele są od DR więc może o to chodzi że jednak uzywa się wszystkie produkty jednej firmy...
Zosiu a robisz cala raczke i wkladasz do lampy arctikiem ?? czy jak ?? moze clear jest jakis dziwny i dlatego zolknie . albo za dlugo biel w lampie .. hm pieron wie :D
a ja ostatnio zrobiłam idealną prawie linię uśmiechu a jak przyszło co do czego to po utwardzeniu jak przemywałam cleanerem to prawie połowa z większości paznokci mi się całkowicie zmyła i musiałam tak jeszcze kilka razy ją malować;/
powiecie mi czemu?
barbara_kawka
09-06-2011, 18:01
kochana warstwa french jest warstwa ktorej nie przemywamy ;) idzie tak po koleji : bonder/pierwsza warstwa cleara (zamiennie ) --> coverkowe jajo/french --> budujacy --> przemycie warstwy dyspresyjnej --> nadanie ksztaltu --> gloss :)
rudzia1985
09-06-2011, 18:28
Aliz a jak dlugo trzymalas raczke w lampie ?
Mi sie tak czasami dzieje jak za krotko trzymam w lampie, szczegolnie przy kolorowkach...Zawsze kolorowe dwa razy po 120 sek trzymam i pozniej jak nakladam clear to juz jest :ok:
Nie przemywam w miedzy czasie pazurkow, dopiero po utwardzeniu budujacego :)
2 min trzymałam, bo tak jest w opisie żelu, ale dziękuję bardzo. kurde, nie wiem, gdzie to wyczytałam, że każdą warstwę utwardzonego żelu trzeba przemywać:/
Nie przemywałam jajo coverkowego, teraz przed chwilką robiłam frencza i przemyłam jajo, było o wiele lepiej :D tylko cover mam za rzadki bo mam ten brzoskwiniowy doberkowy, ale jutro może dostanę na reszcie normalny maskedzik :P
Zmienię żel biały na bank, tym mi jest źle. A jaki polecacie biały żel taki aby go dać pod sam nabłyszczacz?
Teraz zakupiłam same I-Nailsy żele i dam na nie właśnie doberkowy nabłyszczacz-zobaczymy co wyjdzie.
ja pod ostatnią warstwę już po opracowaniu używam białego z alle, jedna warstwa super kryje i się aż tak nie rozlewa, ale trzeba dać cleara po opracowaniu, bo inaczej włazi w te szczelinki po piłowaniu i linia kostropata się robi. Po dwa pazurki da radę nim spokojnie zrobić. Nie jest drogi, więc warto spróbować. 04.Żel UV - 5ml - white - Allepaznokcie.pl (http://www.allepaznokcie.pl/04Zel_UV_-_5ml_-_white_3380.html)
Ja białego używam z PB pure white- mega biały, można pod nabłyszczacz, bo tak właśnie robię :)
I drugi z INDIGO troszkę mniej biały, ale naprawdę minimalnie, on ma troszkę inną konsystencję i można go przetrzec pędzelkiem.
Obydwa spr. i szczerze polecam :D
2 min trzymałam, bo tak jest w opisie żelu, ale dziękuję bardzo. kurde, nie wiem, gdzie to wyczytałam, że każdą warstwę utwardzonego żelu trzeba przemywać:/
Przemywanie, przemywaniem, ale jest jeszcze podstawowe pytanie jest takie, jak gruba jest warstwa kolorówki? Z doświadczenia wiem, że czarny i biały powinny być 2x dłużej w lampie utwardzane. W zasadzie to nawet nakładałam dwie cienkie warstwy, jesli mnie kolor nie spasił. Odkąd mam Arctica z Asto nie mam tego problemu, ale na grubość warstwy należy bardzo uważać.
sztynka, też miałam problemy z rozlanym frenchem. Na prawdę radziłbym Ci kupić Arctica i możesz 5 pazurków na raz robić i z głowy.Już dziewczyny mówiły, że jest bardzo wydajny, więc przy swojej cenie nie wychodzi wcale drogo. A komfort pracy nieziemski!
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu[/quote]
ja właśnie też mam dokładnie taki sam kamuflaż i szlag mnie trafiał z konsystencją, musiałam 4 warstwy cienkie warstwy nałożyć,a i tak mi na niektórych kieszonka jeszcze prześwituje:/:
próbowałam nawet dwa razy dłużej utwardzać, a i tak utwardziło tylko z wierzchu, a boki były jakby wcale nie utwardzone. i tak jak mówiłyście nie przemywałam paska i jak chciałam nałożyć budujący to biały mi się zaczął rozlewać na cały paznokieć:/: gdzieś tu chyba jest5 nawet temat o tym, muszę poszukać.
Skoro przetrzymałaś dwa razy dłużej i żel nadal nie utwardzony do może zaróweczki w lampie są juz do wymiany?? A warstwę żelu przemywa się tylko wtedy, gdy już opracowujesz pazurka, chyba, że firma wskazuje inaczej :)
coralick
10-06-2011, 17:09
Witajcie... powiedzcie mi macie jakies patenty na linie usmiechu? Pracuje na akrylu ale juz troche mnie to denerwuje, ze wychodzi ciagle krzywo :(
Jak na razie jedynym skutecznym "patentem" są ćwiczenia.
rudzia1985
10-06-2011, 17:25
A moim bylo zmienienie akrylu na zelki bo tez mi linia nie wychodzila, no i nie umialam pracowac na akrylu ;)
Wolalam zmienic produkty niz rzucic w kat...
coralick
10-06-2011, 18:15
hmmm, a ja juz myslalam ze sa jakies magiczne sposoby :)
katarynka89
10-06-2011, 22:53
A moim bylo zmienienie akrylu na zelki bo tez mi linia nie wychodzila, no i nie umialam pracowac na akrylu ;)
Wolalam zmienic produkty niz rzucic w kat...
ale chyba tutaj chodziło że np, na jednym paznokciu jest bardziej uśmiechnięty niż na innym :D więc czy to akryl czy to żel to nic nie daje :d Mi trochę różniej wychodzi jak najpierw przedłużam coverkiem łożysko a potem dodaję końcówkę :D jak robiłam na odwrót to faktycznie często wychodziło raz tak, raz tak :/
Skoro przetrzymałaś dwa razy dłużej i żel nadal nie utwardzony do może zaróweczki w lampie są juz do wymiany?? A warstwę żelu przemywa się tylko wtedy, gdy już opracowujesz pazurka, chyba, że firma wskazuje inaczej :)
dzięki wielkie:) ale inne żele prawidłowo się utwardzają, i wgl żarówki są nowe od paru tygodni:)
a co do akrylowego frenchu to ja preferuję formę niż tips. bo na niej mogę spokojnie uformować łoże coverem (od tego zaczynam) potem dorabiam białym przedłużenie i na to buduję całość clearem:) na tipsie cover mi się rozlewał trochę w efekcie końcowym frech był rozmazany:/
katarynka89
10-06-2011, 23:33
ja też na szablonie :D na tipsie przy piłowaniu nieraz złazi mi biały i są prześwity a na formie nie ma takiego problemu :D
heh u mnie dokładnie tak samo^^ :)
chociaż teraz tak myślę, że jakby spróbować termicznie zwężyć tipsy to mogłoby nie być takiego problemu.bo mi ten biały ściera się bo bokach najbardziej jak wyrównuję linię tunelu:p
rudzia1985
11-06-2011, 10:08
Katarynka, no tak...Linie na lewej lapce bylo ok a na prawej katastrofa :p
I ogolnie akryl mi nie podpasowal, wole jednak zelki ( choc czasami ;[;)
Zelami idzie mi zdecydowanie lepiej :)
Na szablonie nie potrafie, tzn lewa tak ale prawa strasznie...Ale juz na swoich robie wiec ani tips ani forma mi nie potrzebne :p
katarynka89
11-06-2011, 10:22
co do szablonów to trzeba ćwiczyć :) ja jeszcze w kwietniu na tipsach robiłam, a teraz:O nie chce mi się w to bawić bo czasu za dużo się marnuje :) polecam najpierw przedłużyć łożysko a potem przedłużenie :) łatwiej zapanować nad proporcjami ;)
coralick
11-06-2011, 11:39
no tak wlasnie robie ale troche nie umie wymierzyc jak to lozysko ma wygladac... i na jednych jajko, na innych kolko, na innych krzywe jako :D
Jak ja robię akrylem, to łatwiej mi zacząć od przedłużenia łożyska, ale jak robię żelem to odwrotnie robię :D nie wiem czemu..
katarynka89
11-06-2011, 11:54
no tak wlasnie robie ale troche nie umie wymierzyc jak to lozysko ma wygladac... i na jednych jajko, na innych kolko, na innych krzywe jako :D
nie napsałaś czy pracujesz na formach czy na tipsach, ale domyślam się że na tipsach jak 99% zaczynających dziewczyn :D ( sama zaczynałam od tipsów i to 2 razy :D po kursie i po ciąży :D ) więc na tipsie nie ma pomocniczych linii które bardzo ułatwiają formowanie pazurka jak i samego uśmiechu:) jeśli nie docinasz szablonów wystarczy spoglądac na cyferki no i patrzeć na już zrobione pazurki , to był mój częsty błąd że leciałam szybko patrzyłam czy ładnie wygląda linia uśmiechu ale na POJEDYNCZYM PALCU :/ okazywało się że odzdielnie były super a razem masakra:D każdy inny :D trzeba ćwiczyć to naprawdę daje szybkie efekty:D widzę po sobie 2 miesiące temu pracowałam na tipsie bałam się frencha, nie znałam tunelu i innych zabiegów wzmacniających konstrukcję paznokcia. Teraz po ćwiczeniach i godzinach spędzonych na forum, męczeniu dziewczyn pytaniami A jak to?? A czym to?? A jaki to akryl?? itp. widzę że moje prace są coraz leprze :D można im jeszcze sporo zarzucić ale każde kolejne są o niebo leprze od poprzednich :D Więc polecam ćwiczenia :D jak nie masz na kim zamów rękę do ćwiczeń albo 5 palcy :D polecam palce do ćwiczeń na szablonie :D
coralick
11-06-2011, 12:05
nie robie na szablonie... probowalam kilka razy na sztucznym paluchu ale wychodzily koslawe. poza tym nie mam na kim cwiczyc :) a sobie samej trudno wymierzyc wszystko. zwlaszcza na prawej rece :D
coz nastepnym razem jak sobie bede zakladac to sprobuje na szablonie. i tak uwazam ze doszlam do wprawy bo juz robie obie rece w 3 godziny sobie a nie w 6 jak wczesniej. kiedys pracowalam na zelu ale nie mam nerwow, caly czas zalewalam skorki, wiec akryl jak by nie bylo jest w tej dziedzinie wdzieczniejszy.
mysle, ze teraz rusze troche z cwiczeniami, musialam dac moim paznokciom troche odpoczynku, bo ostatnie miesiace byly bardzo intensywne i moje naturalki mialy juz dosc :)
palca mam ale jednego i jakis taki maluchny, za maluchny jak na mnie i z miejscem na wkladanie tipsa wiec w zwiazku z tym ze on taki maluchny to ciezko mi zakladac forme. moze faktycznie ta reke bedzie lepsza, tyle ze ona sie rusza jak chce chyba?? nie przeszkadzalo ci to?
katarynka89
11-06-2011, 12:12
ja wole palce :D ale ten do szablonu a nie na tipsa :D ręce są fajne a i owszem ale niestety te fajne , bardzo fajnie kosztują :D Wiesz jak nie ma na kim to wyjścia nie ma trzeba się męczyć na palcach sztucznych :D albo codziennie mase ze swoich zdejmować ;) nawet znając mega "sztuczki" trzeba je trenować :D
coralick
11-06-2011, 12:15
a ile taka reka? czy sa rozne rodzaje czy tylko jedne? mozna je jakos przykleic do stolu??? :D ja nie moge na swoich bo mi ich zal okrutnie :D
katarynka89
11-06-2011, 12:35
musisz poszukać ale taka z wyginanym palcami i przykręcana do stołu z wyższej półki jest dość droga :/
Zuuzaneczka
12-06-2011, 23:00
No dobra, nie wiem, gdzie napisać post to napiszę tutaj, wierzę że coś mi poradzicie, jak zawsze :D otóż jakaś koleżanka mojego chłopaka chce się ode mnie nauczyć robić pazurki (jakby nie było u kogo :P), non stop się o to pyta, sugerowałam jej profesjonalny kurs, bo ja jej nawet dyplomu nie wystawię, ale ona bardzo chce u mnie. Mówi że zna podstawy, chce tylko poznać parę "trików" i robić lepiej, dla siebie samej. W sumie chętnie zorganizuję jej taki mini-kurs, pytanie tylko ile mam od niej wziąć kasy? Nie znam jej w ogóle, poświęcę jej pewnie cały dzień, a i produktów trochę pójdzie, więc chyba powinnam coś wziąć, tylko ile? Będzie to "kurs" żelowy :)
Nie wiem na czym pracujesz, na jakiej firmie? ty masz na tym zarobić dziewczyno! Powiedzmy profesjonalny kurs to ok 3dni po 5 godzin, koszt 800 zł jedna metoda, french z kamuflażem i manicure , wliczona cena materiałów, bez wyprawki, dodatkowo certyfikat( w golden nails robiłam) Ty jej powiedzmy w jeden dzień (5 godzin wytłumaczysz), bez dyplomu , nie jestes instruktorem, ale nie robisz charytatywnie, więc 2 stówy bierz śmiało, a jak nie to niech się odczepi :D możesz jej śmignąć jakiegoś żeliku odlewki po 5 ml, żeby miała do cwiczen, możesz wliczyc w cenę, albo i nie :D
Zuuzaneczka
13-06-2011, 19:55
Tak właśnie zamierzam zrobić, dać jej 5ml każdego żeliku, którym będzie u mnie pracować (Modena Nails) plus jakieś ozdoby (zalegają u mnie kilogramami :P) - niech od razu ćwiczy :D też myślałam o kwocie 150-200zł, myślę, że będzie uczciwie :)
Nie no jasne, minimum 150 zł bierz, a jak nie to niech sobie kupi płytę :skacze:
Ja ostatnio miałam podobną sytuację. Za dwa dni chciałam 300 zł także za jeden możesz wziąć 150 zł, a jak dorzucasz jej jeszcze żele to spokojnie dwie stówy ;]
naprawione ;)/ Emila
hej, używacie odtłuszczacza na tipsa?
pianka76
20-06-2011, 00:35
tego odtłuszczacza również używam i nakładam go przed primerem i na całą długość pazurka, natomiast podkład kładę tylko na naturalną płytkę do tipsa. Reszta już budujący itd....... i nic się nie dzieje
dzikakura
20-06-2011, 02:11
mysiula, zmatuj tipsa nie blokiem a pilnikiem grubszym, np setką.. a gwarantuje ze nic ci z tipsa nie odpadnie, zadna biala koncowka
Ja odtłuszczam tipsa acetonem, który niby ma mi go rozpuścić, a to są brednie :D ja nawet nie matowię pazurka pod tipsa, bo to strata czasu. Odsuwam skórki i błonki, dobieram i doklejam tipsa, matowię i wyrównuję próg, ale tylko w mlecznych tipsach, w białych i clearach wcale nie ruszam, tylko lekko przejadę.Dodam, ze ja mam wcześniej tipsy zmatowione, czyli zaraz po kupieniu siadam z mocnym pilnikiem minimum 100 i je matowię, potem zyskuję dużo czasu. Matowię tylko naturalna płytkę, na to acetonem odtłuszczam , albo spirytusem, dla mnie cleaner i inne odtłuszczacze to brednia. Odtłuszcam całego pazura z tipsem, nawet nie odpylam szczoteczką. Na to primer i jazzda z żelem. Nawet pod cover bazy nie kładę he he ja jestem leniwa, wsio się trzyma :skacze: Przyczyną pewnie jest jak kurka już napisała, że żel się z tipsem nie związał. Dlatego pod biały żel na tipsa lepiej dać podkład z cleara i nawet go przemyć, z lekka zmatowić wtedy będzie pewność 100%. Mi sie tak robiło z każdym żelem, na amerykańskich tipsach I-Nails tych białych. Co bym nie robiła to mi żel odpadał z końcówki, ale tych tipsów nie umiałam dobrze matowic, takie gumiaste wychodziły.
Nie wiem czemu taksię stało, wszystko było dobrze zmatowione pilnikiem nie bloczkiem, bazę daję na cały paznokcieć.. Tylko zastanawia mnie ten odtłuszczacz bo jak dałam go na cały paznokciec i na tipsa też to on nie wysechł tylko był mokry. Nigdy mi się tak nie zdarzyło. Tylko na kciukach tak sie stało. Ale już poprawione, spiłowałam całość do tipsa, dobrze zmatowiłam, już nie dawałam żadnych odtłuszczaczy tylko bazę odrazu, może nie odleci. Raczej nie powinno. DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI:*
Odtłuszczacz Ci nie odparował. Mi czasem primer nie chce odparować i mówię o tym kwasowym, bo bezkwasówka zostawia film. :huh:
Nie wiem dlaczego. Zobaczymy teraz jak Ci poszło, czy coś się będzie działo.
na naturalnym paznokciu szybko odparowuje, i szybko znika a na tipsach nie.. pozostawia mi mokry film.. więc teraz nie bede dawacna tipsa..:)
a może to wina składu odtłuszczacza? ja zawsze używam takiego na samym alkoholu, bez dodatku wody i błyskawicznie odparowywuje nawet z tipsa
Aliz dlatego ja do odtłuszczania używam spirytusu z apteki. jego skład to w większości alkohole i jeszcze delikatnie odkaża płytkę, świetnie się przemywa, nie ufam cleanerom i innym bajerom.
katarynka89
03-07-2011, 14:16
mój problem kobtki jest taki: wczoraj wieczorem robiłam pazury , wszystko było ok dziś koło południa zobaczyłam co się dzeje z kciukiem :/ tylko z jednej strony. oczywiście zmatowiłam, odtłuściłam itd. czy to może przez niewystarczające "doklepanie" akrylu ?? dajcie mi jakies rady bo to nieestetycznie wygląda , nie chciałabym żeby coś takiego się u klientki stało.
Anna Kosińska
03-07-2011, 14:58
jezeli wszystkie inne dobrze wygladaja nie maja zapowietrzen to pewnie tego kciuka za mało zmatowiłas i podeszło powietrze
moze byc rowniez ze nie nalozylas wystarczajaco primera ..
ivonna70
03-07-2011, 15:25
Drogie Panie. Miałam ostatnio bardzo ciekawą, choć niezwykle stresującą sytuację. Klientka robiła u mnie manicure z malowaniem paznokci. Przed malowaniem wszystkie odtłuściłam, tak jak zawsze i pomalowałam. Po krótkiej chwili lakier na kciukach zaczął się marszczyć i nie chciał schnąć, natomiast pozostałe paznokcie były prawie suche. Zmyłam kciuki i pomalowałam ponownie. I co? Znowu to samo. Choć klientka trzymała kciuki płasko. Zaczęłam wpadać w panikę,bo jeszcze nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło. Pomalowałam trzeci raz robiąc między kolejnymi warstwami długie przerwy i dopiero to pomogło.
Czy miałyście podobny przypadek?
Ivonko a co Ty tak oficjalnie? :D
lenanails
03-07-2011, 17:40
a mi ostatnio żel na kciuku nie chchiał zastygnąc a na reszcie wszystko było ok:D nie wiem czemu ale sciagnełąm go zrobiłam od nowa i było już ok
ivonna70
03-07-2011, 17:42
Ivonko a co Ty tak oficjalnie? :D
Nie no, coś Ty:P. Chciałam tylko żebyście nie potraktowały tego posta jako dowcipu, bo naprawdę miałam taką sytuację i płakać mi się chciało.
co do żelu to może palec w lampie był przekrzywiony i lampa źle go utwardziła?
ja miałam kiedyś taką sytuację ale na wszystkich pazurach i to była wina lakieru, maybelline. ale żeby 1 to nic mądrego mi do głowy nie przychodzi..
Emilia B.
03-07-2011, 18:30
doooobre...też bym chyba zgłupiała na twoim miejscu :D to sie nazywa złośliwość rzeczy martwych (czasami jak robota za dobrze i za szybko idzie to sie takie wypadki zdarzają :D )
lenanails
03-07-2011, 18:46
ja nie lubie wpadek bo zawsze boje się że ktoś pomysli ze badziew robie:D taka już zryta jestem:D
mój problem kobtki jest taki: wczoraj wieczorem robiłam pazury , wszystko było ok dziś koło południa zobaczyłam co się dzeje z kciukiem :/ tylko z jednej strony. oczywiście zmatowiłam, odtłuściłam itd. czy to może przez niewystarczające "doklepanie" akrylu ?? dajcie mi jakies rady bo to nieestetycznie wygląda , nie chciałabym żeby coś takiego się u klientki stało.
Katarynko ja mam ten problem ciągle, czasem na kciuku, czasem na innym. Czym nabłyszczałaś akryl? Może wyjechałaś sztywnym glossem na naturalek? Albo już za mocno masz przepiłowane? Ja na prawym kciuku od wału zawsze mam ukruszone pazurki, nigdy nie mam ładnego odrostu, zapowietrza mi się momentalnie, bo kiedyś je przepiłowałam i minie jeszcze kilka miesięcy zanim je odżywię.
ja nie lubie wpadek bo zawsze boje się że ktoś pomysli ze badziew robie:D taka już zryta jestem:D
Ja tak samo mam jak coś mi nie wychodzi to dostaje świra :leze: też chcę żeby wszystko było idealnie
rudzia1985
10-07-2011, 09:42
Ale jaki temat ? :)
hmmm..gdzie został przeniesiony temat? bo nie mogę znaleźć:(
http://forum.wzorki.info/stylistki-paznokci-priv/52-jestem-zla-smutna-wygadaj-sie-81.html#post281230
katarynka89
10-07-2011, 12:20
Katarynko ja mam ten problem ciągle, czasem na kciuku, czasem na innym. Czym nabłyszczałaś akryl? Może wyjechałaś sztywnym glossem na naturalek? Albo już za mocno masz przepiłowane? Ja na prawym kciuku od wału zawsze mam ukruszone pazurki, nigdy nie mam ładnego odrostu, zapowietrza mi się momentalnie, bo kiedyś je przepiłowałam i minie jeszcze kilka miesięcy zanim je odżywię.
chyba to była wina źle przygotowanej płytki :) i mozliwe że covera od dr. zmieniłam je na nowe dokładnie zmatowiłam i odtłuściłam , poodsuwałam skórki itd. i założyłam cover z alle. i pomimo że są dużo dłuższe to nie ma nawet odrobiny zapowietrzenia :D
A ja mam problem z primerem. Otóż zawsze używałam kwasowego i super ładnie wysychał, ale wpadł mi w ręce bezkwasowy i jak zmatowię paznokcie i posmaruję tym primerem to wcale nie chce wysychać :huh: na buteleczce napisane jest, żeby czekać do wyschnięcia. I nie wiem.
Ja też mam bezkwasowy i odczekuję około 10 sekund i to wszystko.
Zostaje taka lepka płytka, coś jak warstwa dyspersyjna, ale jest błyszcząca jakby nie wyschła. Nic się nie dzieje z pazurami tak położonymi. A zdarzyło mi się już nie raz kłaść żel na prawie mokry primer i też pazurki trzymały sie 1,5 miecha.
xsunnyolciax
10-07-2011, 14:38
A ja mam problem z primerem. Otóż zawsze używałam kwasowego i super ładnie wysychał, ale wpadł mi w ręce bezkwasowy i jak zmatowię paznokcie i posmaruję tym primerem to wcale nie chce wysychać :huh: na buteleczce napisane jest, żeby czekać do wyschnięcia. I nie wiem.
Asiek, bo primer kwasowy ma to do siebie, że jak wysycha to wysusza płytkę i robi się taka biaława- widać, że odparował i paznokieć jest suchy. Natomiast primer bez kwasowy zostaje na płytce taki błyszczący i dlatego ciężej jest zauważyć, czy już wyschło mniej więcej czy nie. Jak pracowałaś dotychczas na kwasówce, to może być ci ciężko się przestawić, ale możesz zrobić tak, że po posmarowaniu odczekać np. 30 sek i wtedy mimo że się będzie błyszczał masz pewność że odparował.
No właśnie tak myślałam, że to raczej w ten sposób działa :D dzięki :*
katarynka89
10-07-2011, 18:54
ja też sie głowiłam kiedy on wyschnie :D heheh
coralick
10-07-2011, 20:15
a ja testuje bonder z youngnails.... i nie chce zapeszac ale wyglada na rewelacyjny... napisze jeszcze jak bym zmienila zdanie :)
Dziewczynki pomożecie? mam taka sprawę, będę robiła żel frencz na naturalnej, ładnej, smukłej płytce. Nigdy nie robiłam bez covera, ale moja siostra go nie chce i w sumie jej pazurki są na prawdę ładne , można nawet tips frencz przykleić i będzie git. Ale chodzi mi o to, czy mogę zrobić takie coś, że położę biały żel na końcówkę bezpośrednio na primer (płytka przygotowana standardowo) ? A dopiero potem żel mleczny, czy inny? I czy to się będzie trzymało, nie odpryśnie? Pomijając zabezp. wolnego brzegu, bo to robię zawsze. Żelować będę twardymi, nie silikonem. w sumie oszczędziłabym czasu sporo. Wolny brzeg nie jest długi, trochę za opuszek, ale łoże jest długie :D
Ja bym wtarła cleara (jeśli jednofazówkami robisz) w pazrurka cieniutko najpierw. Biały może się nie trzymać płytki tak jak inne kolorowe żele. Pod cover też zawsze daję cieniutko cleara.
xsunnyolciax
11-07-2011, 10:18
najpierw clear jako podkład obowiązkowo (moim zdaniem). Biały ma za dużo pigmentu. tak samo jak covera nigdy nie kładę bezpośrednio na płytkę, tylko zawsze cieniutko cleara jako podkład.
Ok dzięki dziewczyny, bo gdzieś czytałam, ze na stopach kobitka dawała od razu biały. Ja pod cover nic nie daje i jest elegancko, ale z białym nie ryzykuję, tylko chyba będe musiała zmatowić, bo mój biały żel się za bardzo ostatnio rozlewa, czekam właśnie na gęsty.
kasia101081
11-07-2011, 19:48
ja tez proponuje najpierw cieniutko cleara,a jesli sie boisz,ze bialy bedzie sie rozlewal i nie bedzie czysta smile line,to po wyjeciu zazelowane pazurki wytrzyj cleanerem i dopiero bialy.
poza tym prace Ci ulatwi przymrazanie kazdego paznokcia przez chwile od razu po namalowaniu smile line-rowniotka linia i do lampy,u nastepnej reki jeden pazurek i do lampy-zobaczysz,ze to swietny sposob. Z nozkami tez tak robie,troche gimnastyki dla klientki :),ale nic mi sie nie rozlewa,mimo,ze czasem te pazurki sa wielkosci lepka od szpilki,polecam tez do tego najcienszy pedzelek z kompletu Kolinski.Pozdrawiam i powodzenia
Kasiu ja zawsze przemrażam, ale na goldenkowym się pracuje w lecie gorzej, jak dla mnie nie do opanowania. Natomiast jeśli chodzi o stopy to ja sobie w salonie na taką gimnastykę pozwolić nie mogę, pykam 4 pazury i lampa, jedynie dużego na końcu oddzielnie .
dzikakura
11-07-2011, 22:56
koniecznie cos pod ten bialy, nawet nie chodzi o pigment, biały zel aby był biały ma dodawaną kredę do srodka, biały zel jest po prostu kruchy i sztywny, najbardziej kruchy ze wszystkich zeli, odprysnie, albo peknie pod warstwa polozona na nim.
edit7715
20-07-2011, 22:39
A ja mam pewien problem z którym nie potrafię sobie poradzic i prosiłabym Was o pomoc.
Od jakiegoś miesiąca wszystkie (prawie)moje klientki zaczął piec żel w lampie jak buduje pazurka(do tej pory nie miałam takiego problemu a robię już paznokcie 3 lata).Pomyślałam sobie ze może to wina starej lampy która sie popsuła i mąż mi ja naprawił bo przełożył kabelki żeby mogła dalej działać.Więc postanowiłam kupić nową lampe i dzisiaj robiłam na nowej lampie a tu problem nie zniknął;(Już mi szkoda tych moich kochanych klientek jak widze że je piecze.Mam pytanie ,bo tylko jedna mysl mi się nasuwa,czy to może być wina żelu(też mam go od trzech lat to żele z PB)?naprawde nie potrafię znależć przyczyny pieczenia;(Pomóżcie
Nawet mnie nic nigdy nie piekło a teraz też zapiekło:(
u mnie pieczenie żeli występuje w lecie , też mam PB ale na innych żelach też piecze ale nie wszystkich piecze, zależy od wrażliwości , ja zawsze mówię że może piec i jak by piekło to szybko wyciągać z lampy i wkładać za chwilę dopiero
edit7715
20-07-2011, 23:09
losek78Tak jak kiedys piekło co wrażliwsza osobe to ja to rozumiałam ale teraz piecze prawie wszystkie nawet mnie co się nigdy nie zdarzało:(Dlatego tego nie rozumiem:(
Ja mam to samo jak nigdy mnie dzisiaj przypiekło, ale to właśnie wina lata i tego, że ciepełko jest takie :D
Edit ja zmieniłam primer i u mnie ten sam problem :/:
kkaarreenn
21-07-2011, 20:49
Kiedyś czytałam artykuł na temat pieczenia żelu i nie wiem czy nie pisała go dziewczyna która jest aktywna na tym forum. Dokładnie tez nie powtórzę, ale pieczenie żelu jest powiedzmy 'normalne' bo jakies reakcje tam zachodza polimery monomery = nie pamiętam dokładnie. Jak znajde gdzies artykuł to wkleję. Ale ja każę wyciągnąc na chwilę z lampy i znowu włożyć. Może też się tak dziać, że za szybko nałożyłyśmy materiał.
Ale jak piecze to szybko wyciągnąc i włożyć do lampy i z powrotem włożyć. (Tak na kursie mi tłumaczyła ) :)
O znalazłam artykuł : Nie moge dodac linku ze strona nie wiem czemu więc skopiuje :/
Artykuł znaleziony w internecie napisany przez Kamile Ceglarek :) Zamieszczam bo nie mogłam dodac linku
edit7715
21-07-2011, 21:43
Edit ja zmieniłam primer i u mnie ten sam problem :/:
A może to faktycznie wina temperatury w powietrzu:huh:Ja już sama nie wiem.Dzisiaj kolejne panie miałam i piekło więc kazałam wkładać i wyjmować żeby nie był paluszek długo w lampie i było lepiej:D
kkaarreenn (http://forum.wzorki.info/members/5705-kkaarreenn.html)Dziękuję bardzo za ten artykuł:)
Oczywiście, ze od pogody i do gęstości żelu zależy. Im rzadsza konsystencja tym bardziej piecze. Proponuję wstawiac żele do lodówki jesli masz możliwosc chociaż jeden przezroczysty na noc, na prawdę dużo to daje. I pomaga też to, ze jak matowisz płytkę to bierz gradację pilnika 240, albo wyżej. Powstają mniejsze rysy i żel mniej się "wżera' w płytkę. wiem głupio zabrzmiało, ale inaczej się opisać nie da. :D
minimouse
24-07-2011, 15:11
a może coś pozmieniali w składzie żelu np. czegoś za dużo dali lub mniej ...
lenanails
24-07-2011, 17:03
mi moja instruktorka powiedziała że piecze dlatego że cząsteczki żelu szybko sie przemieszczaja co powoduje pieczenie:) w dodatku kazała szybko wyciągnąc i docisnąc opuszek do biureczka...ponoć nie wolno machac bo to gorzej robi.... i mi faktycznie tak działa...ale bardziej piecze jak jest duza warstwa żelu....
Sztynka dobrze powiedziane. Wygląda na to że rzeczywiście ma to wpływ na odczywanie procesu polimeryzacji.Tez zauważyłam różnice przy matowieniu paznokci delikatniejszym pilnikiem :)
edit7715
24-07-2011, 21:38
Dziękuje dziewczynki za rady i najpierw spróbuję wstawić żel do lodówki i o pilniczku też pomyślę;)Troszkę mnie to jednak zastanawia dlaczego w ubiegłe lato nie było takich problemów a teraz są:huh:Przecież robię tymi samymi żelami i pilnikami:huh:
rudzielec
25-07-2011, 09:07
j naturalka zawsze matowie tylko bloczkiem, zeby zniknął naturalny połysk i tyle. nie robią sie bruzdy, w ktore "wżera" sie żel, ale tez mialam ze mnie piekło strasznie, wszystkie zele wylądowały w lodówce i doszlam do wniosku ze nadal pieką, ale tylko przy warstwie budującej.
wisienkakwspz
25-07-2011, 15:42
edit u mnie podobny problem z pieczeniem - wcześniej ni hu hu a teraz klientki się skarżą :/: I też pracuję na PB...
edit7715
25-07-2011, 18:18
edit u mnie podobny problem z pieczeniem - wcześniej ni hu hu a teraz klientki się skarżą :/: I też pracuję na PB...
To jesteśmy już dwie.Może zmienili jednak skład żelu?
minimouse
26-07-2011, 12:35
może trafiła się wam taka partia żelu ... ja pieczenie odczuwam tylko wtedy gdy nałożę bardzo dużo żelu podczas budowaniu pazura ... a żele mam innej firmy :)
U moich kleintek też pojawia się pieczenie, ale tylko gdy kłade grubo przeźrczysty budujący. Bo żel w lampie przecież "stygnie" ,kurczy się, cząsteczki "biegają" więc wydziela sie ciepło. Teraz daję mniej żelu nakładam dwoma warstwami i jest okej;) Żele BASIC.
u mnie tak samo z tymi żelami, tyle, że na tych od DR nic, ale za to na MM przy budowaniu grubą warstwą piekło czasem niemiłosiernie..
Emilia B.
27-07-2011, 09:53
kochane mamy cały temat o pieczeniu żelu w lampie ;)
http://forum.wzorki.info/metoda-zelowa/78-dlaczego-zel-piecze-w-lampie-uv-3.html Zapraszam ;)
edit7715
27-07-2011, 18:22
Emilia B.A ja przeszukałam całe forum(tak mi się wydawało)i nie umiałam znależć tematu pod który mogłabym sie podpiąć.Dziękuje i przepraszam:)
Laleczkam2
05-08-2011, 17:29
Cześć dziewczyny. Mam taki problem a więc na próbę zrobiłam sobie jeden paznokieć który najpierw pomalowałam zwykłym lakierem do paznokci po lekkim wyschnięciu nałożyłam żel finish dałam ozdobę po czym do maszyny na 90 sekund i znów dałam ten sam żel i znów do maszyny. I mam pytanie czy paznokcie zrobione w ten sposób będą się trzymać? Proszę o pomoc ponieważ jutro mam iść na urodziny a nie bardzo mam czas na tipsy.
coralick
05-08-2011, 17:42
nie wiem, byc moze nie mam racji ale wydaje mi sie ze zel moze zaczac odpryskiwac. nie trzyma sie za dobrze na lakierze. co innego kilka ciapek lakierem a co innego mazniety caly lakierem. wydaje mi sie ze zbyt trwale nie beda. a czy na tym zeliku jest napisane ze jest rowniez do pokrywania lakieru?
Laleczkam2
05-08-2011, 17:46
nawet szczerze mówiąc nie wiem. Ostatnio robiłam tak koleżance uparła się że tak chce mieć i koniec kropka chodź jej powiedziałam że nie wiem czy będzie się trzymać. Robiłam jej w środę i do dzisiaj jej się trzymają.
Wiele razy był poruszany ten temat, generalnie każdy twardy żel będzie odłaził od lakieru, a finish jest najtwardszy z żeli. Lakier ma gładką powierzchnię i żele się odwarstwiają. Naturalki są giętkie i sam finish również może odłazić. Jeden dzień albo i kilka powinno przetrwać.
dziś robiłam paznokcie żelowe na naturalnej płytce dziewczynie..
Zależało mi na żelach silikonowych do naturalnej płytki, więc sobie takie zakupiam Od Dobrej Rady. Ale..mam problem z białym żelem. Otuż..
linia uśmiechu nie jest wyrażna ,było ciepło, ale to tylko ten biały tak się zachowywał.
nie wiem o których sylikonowych piszesz, miałam easy off i jeśli to o to chodzi to faktycznie masakra. Z alle też to samo, da się tym zrobić frencza, ale faktycznie trzeba się umęczyć. Za to cover easy off z alle jest (kiedyś był) super.
może trzeba bazowy dać, żeby się nie rozłaziło?
Zuzanna Rzeszewska
07-08-2011, 16:40
Ja mialam zele biale z dobrej rady i tez mi robily numery, tamte z kolei bablowaly jak cholera w lampie.
Z opisu wyglada, ze zel jakby sie nie utwardzil ? Trzeba dac podklad delikatny clear lub rose i wytrzec warstwe dyspensyjna. Bialy UV rowniez lubi sie zlewac w rysy z pilnika czasem. Nie wiem, trudno powiedziec nie widzac :/ moze zrob sobie jednego cwiczebnego i zobacz czy sie dzieje tak samo, i jak mozesz to jeszcze nam wstaw fotki, wtedy dojdziemy na pewno co jest nie tak :D
dobrze jutro zrobie sobie i wam pokaże jak to się rozmazuje mi brzydko ;/ Dałam cienką warstwe bazowego potem cover ( od DR-jest super) i biały..a biały to masakra..;'( bardzo zależy mi na dobrych żleach do naturalnej płytki. Bo są silikonowe, easy-off i soak-off, tylko, ze szczerze gubie się w tym trochę czy to to samo czy nie.
Mysiulka wszystko te nazwy to tylko zwyczajowe, a tak to jeden grzyb, nawet hybrydy to to samo, tylko inna konsystencja, ale to też silikonowe. wiem, że na innym forum też się dziewczyny skarżyly na ten żel. Ja mam podobnie z extreme white wlaśnie I-Nails. Tzn. Już go nie mam. Utwardzałam nawet 5 minut, nowe lampki i dalej się mazal. Mialam jednak jeden sposób na niego, a mianowicie, po nalożeniu covera, matowilam powierzchnię bloczkiem bialym i dopiero bialy żel i wtedy mniej mazal, ale i tak byl do kitu;(
zrobiłam sobie dziś pazurka i ku mojemu zdziwieniu jest wszystko okey!Ale wraz nie jestem zadowolona z tego białego od DR, wraz to nie to czego szukam może WY macie jakieś sprawdzone żele silikonowe do naturalków. Nie chce wywalac pieniedzy w błoto a PB nie mają ich w ofercie
Zuzanna Rzeszewska
08-08-2011, 14:05
Ja uzywam Xpress costam White z Astonishing, jest super! Ma konsystencje lakieru aczkolwiek ladnie kryje, jedyne co to powierzchnia na ktora nakladam musi byc matowa i bez rys od pilnika, czyli tak wstepnie wypolerowana np 240-ka. Z tego co wiem to jest chyba jednofazowka, ale stosowalam razem z zelami soak-off i wszystko bylo ok, bo jego naprawde uzywa sie cieniutko. Za moment wstawie linka.
http://www.google.ie/imgres?q=Xpress+white+astonishing&hl=en&sa=X&biw=739&bih=342&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=WGSzqadMY-MuYM:&imgrefurl=http://astonishingnails.co.uk/an-xpress-gel-paint-15-ml-brilliant-white-p-581.html&docid=Bujl1VCMdtHEYM&w=218&h=218&ei=FNQ_TrnXDoyqsAKcxuwQ&zoom=1&iact=rc&dur=172&page=1&tbnh=117&tbnw=117&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=63&ty=66
Kolejny bialy zel ktory moge polecic z czystym sumieniem to The Edge - Hollywood White.
Google Image Result for http://thehairandbeautycompany.com/site_uploads/photos/view_uv_gel_hollywood_e4bc5946.jpg (http://www.google.ie/imgres?imgurl=http://thehairandbeautycompany.com/site_uploads/photos/view_uv_gel_hollywood_e4bc5946.jpg&imgrefurl=http://thehairandbeautycompany.com/%3FpID%3D2644&usg=__sOxW0rXZI6di_N8FglU8vGH2IZ0=&h=250&w=250&sz=15&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=AsR3xO24hSQcnM:&tbnh=153&tbnw=153&ei=BNE_Tsn2BcWPsQL3m8gC&prev=/search%3Fq%3DThe%2BEdge%2BUV%2Bgel%2Bwhite%26hl%3D en%26sa%3DX%26biw%3D1280%26bih%3D827%26tbm%3Disch% 26prmd%3Divns&itbs=1&iact=hc&vpx=674&vpy=100&dur=718&hovh=200&hovw=200&tx=105&ty=107&page=1&ndsp=22&ved=1t:429,r:3,s:0&biw=1280&bih=827)
dziękuję bardzo. A coś polskiego? ;)
Mysiula jeśli chodzi Ci o sklep w Polsce ze złotówkami to proszę: Shop ALL4NAILS :: Żel XPress Gel Paint Brilliant White 15ml (http://www.shop.all4nails.pl/index.php?p1118,zel-xpress-gel-paint-brilliant-white-15ml)
Mysiula- ja rzadko robię pazurki, ale jak już to same naturalki i zawszę robię twardym żelem, elegancko się trzyma, te soak off odłaziły mi od wolnego brzegu po tygodniu, a mojej mamie odpadały po 2 dniach w całości, więcej nie ryzykuję.
Agnieszka Praska
08-08-2011, 16:18
ja na naturalkach robie takiego mixa:D
standardowo przygotowuje plytke, i-nails'owy easy off clear 2 cienkie warstwy, frencha maluje zelem super white infinity, nablyszczam topem hybrydowym:D panie spokojnie miesiac nosza
nic sie nie rozmazuje, nie odlazi i nie odpryskuje
ostatnio super whitem malowalam frencha na czerwonej hybrydzie indigo:D
tez sie trzymalo
bialego z zestawu i-nailsa probowalam, ale nie bylo to na moje nerwy;)
dziękuję :) Agulusia a gdzie mozna kupic super white infinity??
Samaron ty używasz tego żelu? Przygotowujemy płytkę,nanosimy Bonding Gel,następnie cienka warstwę Crystal Pink,a po jego utwardzeniu- cienką warstwę Brilliant White,formując linię uśmiechu.Po utwardzeniu żelu,nanosimy żel nabłyszczający No Cleanse Top Seal lub Top Seal.
dziękuję Wam bardzo dziewczynki, to forum bardzo mi się podoba ;*
Zuzanna Rzeszewska
08-08-2011, 18:15
dziękuję bardzo. A coś polskiego? ;)
Nie za ma co;)
Mysiula Agusia uzywa Infinity, to ja uzywam Brilliant White Paint.:kawa:
Akurat jest tu opisane w systemie 3-fazowym, ja pracuje w 1fazowym czyli clear, cover i bialy i wszystko jest ok, rowniez z zelowaniem naturalnych nie ma zadnego problemu.
Radzilabym nie mieszac produktow, chociaz jezeli mialby to byc sam bialy to jeszcze ujdzie, ale nie radze mieszac w typie primer z innej firmy,a zel podkladowy z innej.
Agnieszka Praska
08-08-2011, 18:39
dubel ;)
minimouse
08-08-2011, 21:17
ja z czystym sumieniem mogę polecić soak off z star nails ... biały jest w porządku i ładnie schodzą acetonem :) i nie trzeba zabezpieczać wolnego brzegu
Nie mysiula, ja nie używam, ja akrylowa, znalazłam tylko odnośnik do polskiego sklepu.
Szukałam kiedyś białego żelu pod glossa, takiego odpowiednika polar white z abc tylko w sensownej cenie, (bo chciałam malować frencz na zbudowanym akrylowym pazurze) zawiódł mnie MM fantastico bianco, zawiódł alle i soak z DR. Teraz jestem po pierwszych testach z NailsCompany i jestem zachwycona, zdaje się, że to będzie mój nr 1. Oraz myslę, że też nada sie do takich mixów jak robi agulusia, bo jest elastyczny po utwardzeniu, tzn kładłam go tylko cieniutką warstwę cleara na naturalku i się pięknie trzymał.
Samaron to ten? Nails Company | Tipsy | Zabrze - GEL FRENCH Pojemność 15g (http://sklep.nailscompany.pl/p698/GEL_FRENCH_Pojemnosc_15g)
Mysiula ja mam ten: Nails Company | Tipsy | Zabrze - PERFECT WHITE 15g (Intensywna biel) (http://sklep.nailscompany.pl/p1217/PERFECT_WHITE_15g_%28Intensywna_biel%29)
ja z czystym sumieniem mogę polecić soak off z star nails ... biały jest w porządku i ładnie schodzą acetonem :) i nie trzeba zabezpieczać wolnego brzegu
a mogłabyś mi powiedzieć który ? będę wdzieczna
Soak off - soft gel UV (http://www.starnail.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=56&Itemid=112i)
Samaron bardzo drogi ten żel.;-O
ups ten drugi widzę, że też;(
muszę się na któryś zdecydować:/: bo dziś robiłam od DR i znów porażka ;(
ja dziś robiłam frencz soak-offami i też mnie dobił :leze:, najpierw biały mi bąblował przy nakładaniu a jak zaczęłam poprawkę to wszystko się zlewało
ja dziś robiłam frencz soak-offami i też mnie dobił :leze:, najpierw biały mi bąblował przy nakładaniu a jak zaczęłam poprawkę to wszystko się zlewało
skądś ja to znam tylko mi nie bąbluje tylko sięrozmazuje i strasznie mi sie to nie podoba.
Zuzanna Rzeszewska
11-08-2011, 05:14
dubel ;)
Wiem, juz zglosilam do moderacji i sa usuniete ;D
No to moze sobie odpusc ta firme bo nie ma sensu tracic nerwow, klientow i renomy.
Ja z i-nails kupuje juz tylko ozdoby i akryle kolorowe :D
malutkaistotkaa
31-08-2011, 08:31
hey dziewcyzny:)
mam pytanie
jak opilowuje juz pazurki na sam koniec to robie tez przy skorkach
po nalozeniu finisha a nastepnie oliwki widac ze te skorki sa czerwone.. co mam z tym zrobic w ogoole nie pilowac przy tych skorkach??
hey dziewcyzny:)
mam pytanie
jak opilowuje juz pazurki na sam koniec to robie tez przy skorkach
po nalozeniu finisha a nastepnie oliwki widac ze te skorki sa czerwone.. co mam z tym zrobic w ogoole nie pilowac przy tych skorkach??
Uważam, że piłujemy wtedy gdy jest taka potrzeba :)
Natomiast odnośnie poszkodowanych skórek przy piłowaniu:
1.Na twoim miejscu upewniłaby sie czy stępiłaś boki pilnika, którym będziesz pracować.
2.Nie wycinaj skórek przed stylizacją, chyba że rzeczywiście coś odstaje. Po wycięciu skórek, skóra jest jeszcze bardziej wrażliwa, a przy piłowaniu bardziej podrażniona.
3. Sprawdź swoją technikę piłowania paznokci.
4. Staraj się nie zalewać skórek i wałów przy stylizacji paznokci, unikniesz wtedy nadmiernego piłowania okolic skórek. :)
Mam nadzieje, że troche pomogłam ;)
1.Na twoim miejscu upewniłaby sie czy stępiłaś boki pilnika, którym będziesz pracować.
Można jaśniej? Nie kumam jak stępić boki, a przydałoby mi się to bo czasami też mi się zdarzy przy opracowaniu pokaleczyć skórki.
Drugim pilnikiem "spiłuj" ranty pierwszego ;)
pierwsze słyszę o takich cudach, w życiu bym na to nie wpadła, że tak się robi :D
xsunnyolciax
31-08-2011, 19:35
to pilniki się 'tępi' wcześniej? :blink: też nie pomyślałam o tym nigdy :D dziwne. ale ze mnie :glupek:
no:) takjak sami pisze:) tak jak czasami ostrzy się ostrze jednego noża o drugi, tak tempi sie pilnik drugim pilnikiem:)Skuteczne:) na pewno nie pocharata się skorek klientki:)
Ja o tym słyszałam ale nigdy tak nie robiłam bo nigdy mi się nie zdarzyło poranić skórki.. To chyba coś robię nie tak?? hmm
malutkaistotkaa
31-08-2011, 22:19
dziekujeee:)
za podpowiedzi ale eliminuje zalewanie skorek bo już dawno mi si eto nie przytrafiło:)
o tych pilnikach pierwszy raz slysze ale przy skorkach robie bananem wiec nie wiem gdzie mam kanty tępić..:(
wstawilam zdjecie pazurkow na bloga i jacys anonimowi ludzi poprostu mnie nisza za te skorki juz nie wiem co mam nawet pisac...:( bo nie wiem czy to moja wina czy tego ze klientka ma takie skorki a po zabiegu zawsze sa leeko zaczerwienione... pokaze wam zdjecie...
malutkaistotka kochana nie przejmuj sie:) widze tylko jedna ranke na tych skorkach która mogła by byc przez pilnik;p ale mozliwe ze klientela z taka przyszła i nie zauważyłaś:)
Nie przejmuj sie:) jak na moje oko jest wszystko okej, a lekkie zaczerwienienie to nie problem:) Bo i takowego nie widze:)
Ale niech się jeszcze wypoeiedzą koleżanki bardziej doświadczone;)
zosia_29
01-09-2011, 16:09
malutkaistotka dokładnie tak jak napisała Patii nie przejmuj się jest ok a te komentarze to zwyczajne złośliwości może twojej konkurencji?
Zuuzaneczka
01-09-2011, 20:20
Daj spokój, widziałam 100 razy gorzej poranione skórki, tutaj prawie nic nie ma :)
RedSunset
01-09-2011, 20:38
Chyba moich skórek nie widziałaś :D I niby od dawna wiem żeby boki tępić a jak robię paznokcie to i tak zapominam a potem kuku :/: Ale nic się nie martw negatywnymi komentarzami, bo to jakaś zazdrosna baba pisze ;]
malutkaistotkaa
01-09-2011, 21:25
dzieki dziewczyny bo naprawde juz myslalam ze cos jest nie tak ze mna.. ze az tak okropne pazurki robie.. osttanio nawet dostalam komentarz ze sztuczne paznokcie komus przypominaja o filmach porno... az sie czytac nieda co ludzie wypisuja:/
Malutkaistotkaa nie przejmuj sie, glowa do gory :* i usmiechnij sie. Znaj swoja wartosc oraz swojej pracy i nigdy nie pozwol by ktos wplywal na Twoja samoocene.
coralick
01-09-2011, 23:14
a ja z innej beczki... pierwszy raz robilam frencha akrylowego z biala koncowka i i ten bialy pocieniowany wyszedl. cos czuje ze to z powodu tego ze nierowno byl polozony. jak tego uniknac?? i nie wiem tez kiedy w koncu zaciskac tunel. czekam az sie przestanie lepic ale potem i tak wydaje mi sie ze jest ten akryl za miekki albo ja nie wiem, moze ja za bardzo sciskam?? macie jakis patent?
Malutka, a nawet jeśli Twoją klientką byłaby aktorka porno, to co komentującym do tego? ;) Rób swoje i nie czytaj bzdur:)
Coralick - frencza najlepiej robić z jednej kulki, ew dodać 2 malutkie na szczytach uśmiechu, wtedy unikniesz cieni, a zaciskać wtedy, kiedy akryl się rozgrzewa, czuć na palcu. Jeśli zaciśniesz wcześniej to ten za miękki frencz się rozjedzie, a za późno - wiadomo - brak tunelu.
Ja sprawdzam najpierw palcami czy jest jeszcze miękki, czy twardnieje, jak palcami już nie mogę mocniej ścisnąć, to biorę zaciskarę ;)
samaron fajna porada ;) przyda sie na pozniej :)
Taisia90
02-09-2011, 11:53
Mam problem z zapowietrzeniami. Przygotowuje prawidłowo pazurka, a i tak się zapowietrza denerwuje mnie to strasznie. Podkreślam że nie zalewam skórek akrylem. Co w tym jest? Czy to wina materiału którego używam? :(:(:(
Ja mam pytanie z innej beczki, gdy uczylyscie sie pazurkow, skad bralyscie potencjalne modelki ??? rodzina, znajomi, czy moze oglaszalyscie sie ???
Mam problem z zapowietrzeniami. Przygotowuje prawidłowo pazurka, a i tak się zapowietrza denerwuje mnie to strasznie. Podkreślam że nie zalewam skórek akrylem. Co w tym jest? Czy to wina materiału którego używam? :(:(:(
Tylko u Ciebie, czy u każdego?
jeśli 1 - przyczyną może być płytka problematyczna, trzeba wtedy solidniej odtłuszczać, czasem primer 2 razy, dodatkowo dehydrator i niemoczenie pazurów przed zabiegami, nawet więcej niż 24-nne.
jeśli 2 - stawiam na błędy przy nakładaniu masy, akryl trzeba jakby wcisnąć w płytkę pędzlem, nie smarować, może być też kiepskiej jakości proszek bądź liquid.
Maremi - ja się uczę na sobie ;) Chociaż chyba nie najlepiej, bo na "obcych" zawsze mi słabiej wychodzi ;)
coralick
02-09-2011, 17:44
ja mam odwtotnie. na innych mi trzyma, a na sobie, zwlaszcza na prawej rece zawsze cos odlazi. chyba za malo klepie. tylko jak to zrobic jak sie na sobie zle robi??
Ja na prawej ręce zawsze mam powietrze, choć bym nie wiem jak się starala , niestety tak już jest dziewczyny i trzeba się z tym poogodzić i zacząć chodzić do koleżanki po fachu, albo odpuścić. Czasem zanim wlożę do lampy to przechylę nieki chcący, zleje się żelik na bok, czy też mocniej juedno miejsce przypiluję i przy glosie się zapowietrza. Sobie zazwyczaj chcę mocno boki zwęzić i wychodzi katastrofa po 3cim uzupełnieniu już całkiem się zapowietrza.
Jeśli chodzi o modelki, oczywiście rodzinka jak najbardziej. Najpierw zrobiłam siostrom i mamie za free, sobie dwa razy , a potem dałam ogłoszenie na neta itp., że szukam modelek na żelowe paznokcie w cenie materiałów i ewentualnie kosztów dojazdu, czyli od 20-40 zł w zależności co i gdzie bym robiła. Powiem szczerze, że chętnych nie brakowało i zrobiłam tak z 50 klientek i wtedy już byłam pewna swojej pracy i dałam normalną cenę 50-60 zł plus dojazd. Teraz mam już własny kącik, klientek jak na razie mało, ale dnia na dzień coraz lepiej.
Maremi znajomi, rodzina:)
Coralik znam ten bol;p ja jestem tylko zelowa;p ale lewa łapka- cud, miod malina:D a prawa...katastrofa... znaczy teraz coraz lepiej:) Juz mi tyle powietrza nie podchodzi, bo dokladniej i lepiej odtłuszczam i w ogole przygotowuje pazurka:) ale jednak samej sobie prawą łapke trudniej zrobić:)
Sztynka to tak jak ja:) Pierwsze zrobilam mamie:D katastrofa:P ale im wiecej robilam i czytalam forum to bylo lepiej:) Teraz calej rodzince robie:P rodzince oczywiscie za free:) Czasami coś tam mi dają, chociaż nie chcę to wcisną bo wiadomo, mateialy kosztuja. Ale klientkom normalnie;)
MalutkaIstotka kochana nie martw sie:) Tak jak Ci napisałam, skórki ładnie wyglądają:) A komentarze? Ludzie zawsze byli, są i będą złośliwi i chol#$%^e zazdrośni.... W dzisiejszym świecie są ludzie którzy zawsze będą zazdrościć, bo komuś się coś udaje... Nie martw się i rób swoje to, co kochasz i co Ci dobrze wychodzi:)
coralick
02-09-2011, 20:48
Patii a mi to jak po grudzie... lewa gfra gitara a prawa az sie czasami beczec chce :(
sylwia36
02-09-2011, 22:04
Coralick....ja dwa dni temu zrobiłam prawą rękę i ju mam zapowietrzenia:(
Nie martw się,to sie zdarza wielu osobom.Głowa do góry:)
coralick
02-09-2011, 22:08
no tak ja wiem, ale to strasznie frustrujace bo mi nie ma kto zrobic :(
sylwia36
02-09-2011, 22:13
A daleko do tej Twojej Zielonej Wyspy?:):)
coralick
02-09-2011, 22:21
no bedzie ze 2,500 km... :)
w sumie moge isc do jakiegos salonu ale ja bym chciala sama. myslalam ze zle przygotowuje plytke, ale robie kolezankom i one nie maja zapowietrzen wiec to chyba wina zlego klepania :(
sylwia36
02-09-2011, 22:59
Coralick:aty:nie Tobie pierwszej się to zdarza,miej litość i nie katuj się:D.Ja wiem,że to denerwuje,ale co...trening czyni mistrzem:ok:
Robiłam przedwczoraj króciutkiego frencza , dzisiaj na prawej ręce na wskazującym już mi odłazi od wolnego brzegu. W ogóle miał być króciutki bielutki frenczyk, nie mogłam sobie poradzić lewą ręką z tym rzadkim żelem i musiałam zrobić takim mleczno-białym gęściochem. Niestety, możemy tylko pozazdrościć dziewczynom oburęcznym :)
Coralic ja takze jestem na Zielonej Wyspie :) Zapraszam do siebie na kawe, pogaduchy i pazurki, dopiero sie ucze, ale krzywdy bym Ci nie zrobila hehe :) :*
Taisia90
03-09-2011, 14:53
samaron różnie to bywa, czasem nie ma wcale zapowietrzeń, czasem się pojawiają bardziej i rzadziej myślę że to problem materiału ?? albo faktycznie może czasem się zapominam i źle masę nakładam ?? :(
muszę nad tym popracować.
Mam pytanie, jak wiecie jestem poczatkujaca i dopiero sie ucze. Ostatnio zrobilam zelowe paznokcie kolezance na naturalnej plytce. Nastepnego dnia byla w stanie wszystkie zdjac :O odchodzily z lekkoscia przy podwazeniu. Dodam, ze jak na moj gust nie popelnilam bledu, staralam sie o niczym nie zapomniec. Jako ze sie ucze nie spieszylam sie by zrobic najlepiej jak potrafie. Pytanie moje jest czy jest to mozliwe, ze u niektorych plytka jest tak zbudowana, ze zel odchodzi ? Wczesniej miala na tipsie zrobione i wytrzymaly 3 tyg. I jeszcze jedno, moja siostra chodzi do profesjonalistki od 3 lat, i jej zelowe paznokcie na naturalnej plytce trzymaja sie tydzien :O za kazdym razem. Uslyszala od tej pani, ze to wina jej plytki. Czy jest taka mozliwosc ????
ps. zalaczam zdjecie tych pazurkow, ktore ostaly sie jeden dzien, jesli to w czyms pomoze :)
Odpowiem na to pytanie Maremi na tyle ile ja wiem:)
Ostatnio tez probowalam zażelować sobie naturalki i ze tak powiem.. klapa... żel mogłam po jednym dniu ładnie ściągnąć przy podważeniu;p
W sumie pierwsze pytanie powinno być czy żel został na wolnym brzegu zawinięty lekko pod paznokieć? Tzn czy wolny brzeg był otulony żelem? Jeśli nie to w sumie to MOZE byc przyczyną. więcej mi się nie nasuwa...
W sumie ja na swoich naturalkach mmiałam tak, bo jedną łapkę otuliłam wolny brzeg, a w drugiej zapomniałam bo się spierszyłam juz.. Tak gdzie była koncowka otulona żelem wszystko zaraz zlazło.. A tam gdzie zapomniałam zaczeło sie zapowietrzać i schodzić po 3 dniach dopiero... nie wiem czemu...
Najlepiej jak sie robi naturalki, podłożyć formę i chociaż 1-2mm przedłużyć... Własnie jednego przy naturalsach przedłuzałam, bo złamałam sobie, i ten przedłużony nic! Beton po prostu a był może włąsnie 1mm przedłużony... Nie chcial odejsc wiec piłowałam:D Tez w sumie nie wiem czemu tak mi sie stalo... jak przelduze na tipsie sobie, to trzymaja jak głupie... a tu na naturalsach wszystko zlazło..
coralick
03-09-2011, 19:14
no tak ale z tego co wiem to nie kazdy zel jest odpowiedni na naturalna plytke. sa zele easy off i te podobno sa odpowiednie. inne bez praedluzenia i tak zejda czy chcesz czy nie. plytka paznokcia jest gietka i sie najnormalniej nie trzyma, a tips jest twardy.
Maremi jedno co widzę u Ciebie do czego bym się przyczepiła, to zarośnięte skórki u klientki. Powiększyłam fotkę i oczy mnie nie mylą szczególnie fakulec u lewej dłoni widać. Zajmij się skórkami porządnie, bo nie trudno o zalanie. A co do naturalsów, to ja mojej wspólniczce w tamten czwartek robiłam i już od dwóch dni nie ma jednego pazurka, chociaż jej podwinęłam i otuliłam ładnie wolny brzeg, tyle, że ja mam podejrzenie, że pod moją nieobecność ząbki były jechane i tak się to stało.
To bylo robione bez zajmowania sie skorkami, na wyrazna prosbe kolezanki :( dwojka dzieci czekala na nia, wiec skorek nie tknelam, bo sie spieszyla...
Dziekuje slicznie dziewczyny za kazda wasza opinie na ten temat :*:*:*
gosia666
03-09-2011, 21:49
Ja tez jestem za,zeby zrobic przedluzenie nawet o milimetr - i wtedy powinno sie wszystko ladnie trzymac:)
barbara_kawka
03-09-2011, 22:12
skorek nie trzeba wycinac a odsuniecie nie zajmuje wiele czasu . zwroc uwage na grubosc pazura juz po nalozeniu zelu ... jak za cienko tez niedobrze .... i staraj sie raczej ( zalezy czy trojfazowki masz czy jedno ) bonder/pierwsza warstwa cleara--> lampa , druga cienka warstwa cleara ( taka doslownie bardzo ) i lampa , potem trzecie i na to ozdobki i lampa ( tylko wiadomo z kazda warstwa ciut od skorek zeby buly sie nie zrobily .
ja mialam taki problem z frenchem na naturalkach ... i teraz zrobilam ze na bond dalam jeszcze cienka warstwe zeby juz wczesniej zalac ten nieszczesny wolny brzeg i dziala ;) a wczesniej zdarzalo sie ze biel odpryskiwala :/ choc z brokatem nigdy nie mialam problemu .
a co do tego czy odpowiedni czy nie ... widac od razu czy pazury sa z natury takie mega twarde ( wtedy normalny powinien byc ok ) jesli sa gietkie i wogole to lepiej easy nalozyc ;)
coralik mi easy off w ogole nie pasuje... juz zaraz jak skoncze pazurki to widze powietrze... mam easy off od Doberka z I-nails.
W sumie może być, że dałam za cienko sobie... ale tez nie chciałam zbyt grubo żeby nie mieć przesadzonych:P
sztynka masz racje, tez teraz zuważyłam że skórki nie są odsunięte:)
Maremi kochana, nawet jeżeli klientka nie ma czasu i dzieci na nią czekają, musisz odsunąc skórki..Nie musisz wycinać, ale takie trzeba odsunąć.
Ty musisz swoją pracę wykonać dobrze, i pomimo że 100razy zrobisz dobrze, ludzie Cie pochwalą, to 1 raz zrobisz na prośbę klientki "źle" i ludzie obgadają. A pamiętaj, że ludzie zawsze dłużej pamiętają że coś "źle" niż dobrze;)
Nie obraź się na mnie, że to napisałam:* Ja sama miałam taką sytuację i kilka dziewczyn poszło do innej, pomimo tego, że robiłam na wyłączne życzenie klientki..
Basiu moje nie są ani twarde, ani miękkie:P Takie średnie;)
barbara_kawka
03-09-2011, 23:02
tylko ogolnie nie wiem ale moim zdaniem ciezko pod dluzszego naturalsa podlozyc idealnie forme . sprawdzi sie to przy krotkich ale czy dlugie ?? nie wydaje mi sie ;)
No ciężko jest pod naturalsa, bo on juz ma swoj jakiś "tor wzrostu" ukształtowany i jakiś tam sobie tunelik:P
Ja akurat na swoich mam tunel taki w miare...:) Ale w sumie Basiu pod przedłużenie o 1mm można tak forme nawet przy dluzszym podpasować, ze ona nie musi iść idealnie tak jak przedłużając króciutki do fajnego, długiego:) Przynajmniej ja przy przedłużce o ten 1mm nie przykładałam większej wagi do tego czy linie idą tak jak mają prosto, tylko tak, żeby mi się uskok przy formie i wolnym brzegu nie zrobil ;) Ale to tylko moje zdanie:)
wisienkakwspz
04-09-2011, 07:43
maremi ja ostatnio często robię żel na naturalkach i u każdego inaczej się trzyma, a robię wszystko tak samo ;) Np. bratowej wytrzymuje od uzupełnienia do uzupełnienia, a koleżance z solarium na drugi dzień potrafią odchodzić przy wolnym brzegu... I z tą koleżanką różnych rzeczy i technik już próbowałam i wnioski mam podobne jak dziewczyny tu napisały - jak się przedłuży choć 1 mm to trzymają się ładnie. Teraz chcę jeszcze kupić hybrydy i spróbować na niej, bo ona rzeczywiście ma dość miękką płytkę i może to to ;)
Zastosuje sie do Waszych porad i dam Wam znac czy jest poprawa, kurcze :) wielkie dzieki za ten spory odzew na moje pytanko, wielka buzka :*:*:*
wisienkakwspz Kochana ale ja nie jestem pewna, czy hybrydki wzmacniają paznokcie czy tylko dają ładny kolor?
Easy off i zwykle na pewno powoduja ze paznokiec jest twardszy, ale czy hybrydka spowoduje, ze bedzie twardszy?
Jak źle myślę to mnie poprawić i zbić:P
maggie211
04-09-2011, 23:19
Czesc dziewczyny powiedzcie mi czy kiedy klade akryl (kamuflarz z koncowka brokatowa) to powinnam najpierw zrobic szkielecik clearem a na to nalozyc kamuflarz i koncowke brokatowa czy tylko przedluzyc plytke kamuflarzem i polozyc brokat???Sorki moze to glupie pytanie ale mam nadzieje ze napiszecie jak powinnam to zrobic zeby bylo dobrze.
pozdrawiam
rudzia1985
05-09-2011, 07:34
Rozne dziewczyny, rozny sposob robienia paznokci akrylowych :)
Jedne robia ze szkieletem, co pozniej ulatwia prace a drugie robia odrazu cover. Sama musisz sprobowac, ktora wersja lepsza :)
Mozesz poczytac tu:
http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/43-akryl-jak-zrobic-paznokcie-akrylowe.html
albo obejrzec filmiki
http://forum.wzorki.info/metoda-akrylowa/187-video-instrukcje-paznokcie-akrylowe.html
maggie211
05-09-2011, 18:13
Dzieki
Ja wlasnie ostatnio zrobilam klientce i najpierw zrobilam szkielet a pozniej kladlam brokatowa koncowke ale zastanawialam sie czy latwiej byloby od razu brokat i dlatego pytam.
Mam jeszcze jedno pytanie jak najlepiej matowic paznokcia-bloczkiem matujacym,pilnikiem czy frezarka??
rudzia1985
05-09-2011, 18:26
Ja osobiscie matuje bloczkiem na kolezanki pazurkach, na swoich pilnikiem bo wiem jak mocno moge "pilowac" :)
maggie211 ja osobiście jade pilnikiem i siebie i klientele:)
frezary nie mam:P
Nie jestem akrylowa, ale jak bym miała robić to zrobiła bym szkielecik z cleara.
Raz, że cover należy do żeli kolorowych jednak bądź co bądź i może (co nie znaczy że musi i nie wiem czy tak jest;) ) odbarwić płytkę, a dwa kochana, jak będziesz robiła bez szkielecika brokatową końcówkę, to jak przyjdzie taka Pani na odnowę do Ciebie i zażyczy sobie czyściocha albo coś innego abstrakcyjnego, albo szklaneczki, to będziesz musiała pazura ściągnąć całkiem i robić nowego... Bo przecież nie zostawisz brokatu od spodu przy odnowie...
Ale to tylko moje zdanie, ja bym zrobiła właśnie szkielecik, ale to Twoja inwencja twórcza będzie i kochana zrobisz jak Ci będzie wygodniej:)
malutkaistotkaa
06-09-2011, 08:33
no racjaaa:) wiec moze przed zabiegiem nalezy zapytac czy bedzie robila odnowe czy to jednorazowo jesli jednorazowo rob z brokatu po co masz czas marnowac skoro klientka i tak je zdejmie:)
malutkaistotka właśnie:D otóż to:D najlepiej zapytać:)
ja zazwyczaj tipsiory kleje:D chociaż sobie staram się formę robic:) zawsze szkielet, bo ja zmmienna jestem i co chwile bym robic mogła:D
Ps. tylko co jak klientka powie, ze jednorazowo, a tu bum, za kilka tyg wraca?:D no to wtedy juz sciagamy i robimy:D
Ile my mamy dylematów:D
Okej wiec takie oto pytanie:
pazurki żelowe na tipsie
i jak sie na nie popatrzy
na tunel to sa prawie plasie, dlaczego??
Wina tipsów? Czy moja?
zalezy jaki rodzaj tipsow, no i od jakości zabudowania pazurka
malinowa
07-09-2011, 10:40
jeśli używasz zwykłych tipsów nie tunelowych to wiadomo, że tunelu one prawie nie mają a właściwie to są zazwyczaj płaskie i nic nie zdziałasz z tunelem przy budowaniu pazurka, jeśli nie potrafisz przedłużać paznokci na formie kup sobie tipsy tunelowe, mają świetny tunel, od razu zauważysz różnicę
ale czy one sa takie zwykle plaskie, czy moze takie z glebokim tunelem?
jeśli używasz zwykłych tipsów nie tunelowych to wiadomo, że tunelu one prawie nie mają a właściwie to są zazwyczaj płaskie i nic nie zdziałasz z tunelem przy budowaniu pazurka, jeśli nie potrafisz przedłużać paznokci na formie kup sobie tipsy tunelowe, mają świetny tunel, od razu zauważysz różnicę
Chyba trafiłaś w samo sedno!!!!!!
Dziękuje bardzo :przytul:
agaciorka93
08-09-2011, 10:51
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest
Gdy robie sobie paznokcie to wszystko ladnie sie trzyma nie ma zapowietrzen moge je miec ile tylko chce i nie odleca.
Robie komus to (zazwyczaj to osoby obgryzajace paznokcie) po kilku dniach sa zapowietrzenia czy to wina moja ze cos robie inaczej niz jak robie sobie czy to zalezy od tego ze np podskubuja troche te pazurki.?
A no i jeszcze mam tak.
Moja ciocia ma bardzo obgryzione pazurki jeden jej sie ciagle lamie i jest do polowy opuszka i dosyc czesto jej robie paznokcie bo wstydzi sie pokazywac dlonie. Przygotowuje pazurki wszystko tak jak zawsze a zel na paznociach sam odchodzi po kilku dniach nie wiem czy skubie bo sie nie przyznaje do tego, ale dziwi mnie to ze ostatnio robilam jej pazurki u stop lekko przedluzylam zelem i na to hybryda i mowila mi ze po tygodniu zel jej sam odlazl ... :( czy jest mozliwosc ze np jej plytka jest za bardzo tlusta albo cos takiego ? nie wiem :(
a moze poprostu zel nie jest dla niej, probowalas akrylem roic??to samo sie dzialo??
kobietazpazurem
08-09-2011, 11:03
Może żarówki do wymiany. Być może nie utwardza ci już wszystkich warstw.
Zuuzaneczka
08-09-2011, 16:45
Być może osoby obgryzające pazurki podskubują je i stąd problemy. Jednak na wszelki wypadek u takich osób szczególnie starannie przygotowałabym naturalną płytkę: dokładne odsunięcie skórek, dokładne zmatowienie, primer nawet 2 razy. U cioci na tym łamiącym się pazurku spróbuj akrylu, jest trochę twardszy i może wytrzyma :) Moim zdaniem osoby z tak tłustą płytką, że nie da się na niej zrobić paznokci, zdarzają się może raz do roku (a może...wcale-w ciągu 2 lat pracy nie spotkałam takiej), kwestia trwałości pazurków zależy w 99% od nas :)
Zuzaneczka kochana na bym napisała ze w 90% :) Bo jak jest nałogowa obgryzaczka, to nie wiemy czy nie miętosi pazurów w buzi cały czas i podgryza i wtedy nie robią się zapowietrzenia;) Czasami kobitka w coś mocno grzmotnie, i się nie przyzna i też nie nasza wina;)
Wtedy przy obgryzaniu i trzymaniu pazurów w buzi nawet pod względem technicznym najlepiej zrobione pazokcie MOGĄ odejść, zapowietrzyć się etc;)
agaciorka93
10-09-2011, 08:46
spróbowalabym akrylem ale niestety nie pracuje na nim bo mi nie szlo.
chciałam zapytać osoby które korzystają z metody tips french z głębokim uśmiechem na ogryzki. Otóż próbowałam tej metody i po kilku dniach tips mi się od żelu odwarstwia. Często korzystam z różnych tipsów i nie mam tego problemu, a z białymi mam. I dobrze matowię i odpylam . Nie wiem już czemu tak jest. Jakaś podpowiedź?
Zuuzaneczka
18-09-2011, 20:18
chciałam zapytać osoby które korzystają z metody tips french z głębokim uśmiechem na ogryzki. Otóż próbowałam tej metody i po kilku dniach tips mi się od żelu odwarstwia. Często korzystam z różnych tipsów i nie mam tego problemu, a z białymi mam. I dobrze matowię i odpylam . Nie wiem już czemu tak jest. Jakaś podpowiedź?
Jedyne co mi przychodzi to jednak jeszcze dokładniejsze zmatowienie tipsa, a zwłaszcza jego brzegów...
Sprobuj zastosowac bonder.
bonder na tipsa? O ile się nie mylę to stosujemy go tylko na nat. płytkę? Nie wiem spróbuje jeszcze raz dokładnie zmatowić tipsa. Klientkom robię żelem, ale sobie mi się nie chce...
Sztynka mi kiedyś pomogło mocne porysowanie całej powierzchni tipsa pilnikiem o niskiej ziarnistości (80) :)
malutkaistotkaa
20-09-2011, 08:09
tylko na plytke!!!:) mi tez sie tak wydaje..
a mam jeszcze jedno pytanie czy jak zmatowisz tipsa zlikwidujesz brzegi...
czy przecierasz odluszczaczem??
jesli tak to nie mozna tak robic bo zawiera w sobie alkohol i tipsy od tego moga pekac i jakies cuda sie moga dziac..
Na to nie wpadłam z tym odtłuszczaczem, może gdzieś mi się skapnął przypadkiem, albo może i przetarłam nie będę kłamała, bo już nawet nie wiem odruchowo tak chyba. Sprawdzę jutro jeszcze raz zrobię test.
barbara_kawka
21-09-2011, 00:49
laski tylko na plytke to sie stosuje primer ;) a bonder ( zel podkladowy ) aplikujemy na caly pazur ;)