zakładam temat, bo chciałabym, żebyście mi poradziły, SPRAWDZONE sosy, bo że na necie jest dużo przepisów to ja wiem
a ja zawsze albo w sosie własnym albo coś z proszku, czyli lipa.. macie jakieś swoje sosy do dań głównych?
zakładam temat, bo chciałabym, żebyście mi poradziły, SPRAWDZONE sosy, bo że na necie jest dużo przepisów to ja wiem
a ja zawsze albo w sosie własnym albo coś z proszku, czyli lipa.. macie jakieś swoje sosy do dań głównych?
w sosach nie podpowiem, ja robie tylko jakby co to do sałatek z proszku, sama sosu zrobić nie umiem , oprócz takiego do hamburgerów (majonez, ketchup i czosnek )
mi sosy nie wychodza
jedyny jaki umiem i sie nie wysilam w przygotowaniu i nawet wychodzi to czosnkowy - majonez ( kremowy i dobrze doprawiony ) plus "x" zabki czosnku ( ja zawsze daje 3 )
reszta sosow na bazie tluszczow z miecha wychodzi mi strasznie tlusta dlatego uzywam proszkow...
moja mama robi na zasmazce ( tluszcz z miecha plus maka ) i zawsze jej wyjdzie, nie wiem jak ona to robi
Szpila do tego sosu mozesz tez dodac musztarde ale nie za duzo
Agnieszka
czyli macie ten problem co ja
no to witam w grupie mi tez sosy nie wychodza nawet te z torebki wychodza za rzadkie
A ja uwielbiam sosy podstawa roznych sosow ktore robie jest sos beszamelowy i z niego zawsze robie inne takie na ktore mam ochote
Biore :
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
Tłuszcz wrzucam do rondelka i na małym ogniu powoli go rozpuszczam.Rozsypuje mąkę na proztopiony tłuszcz i mieszam trzepaczką, aż nam się składniki połączą.Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę.wlewam część mleka i mieszam energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszamy , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając,
Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. doprawiam solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.
a to ja sos własny zagęszczam tak, że w szklance rozrabiam zimną wodę lub mleko z mąką, dolewam do potrawy i na ogniu trzymam dosłownie pół minutki.
jade jak sie do tego doda musztardy to wyjdzie musztardowy? czy wyjdzie kupa?
witam was...a ja sos robie tak, ze miesko i warzywa sie gotuja normalnie doprawiam najczesciej czosnkiem w proszku,koperek poszadkowany, wegeta, maggi, cebulka, marchewka i inne takie tam, ale zageszczam go na dwa sposoby, albo daje wlasnie tak jak wyzej, mąke w słoik z woda badz smietana i `bełtam` zeby grudek nie bylo i do sosu...albo po prostu na oleju albo na smalcu podsmazam mąke...i fajny smaczek daje i zagęszcza...
SKORO JESTEŚMY TYM, CO JEMY
TO NIEZŁE ZE MNIE CIACHO
musztardowy to mozesz wziac zrobic woda z rosolkiem dodac musztardy, przypraw i zagescic.Ja lubie tez dodawac rozpuszczone serki topione nawet cale opakowanie moi to uwielbiaja
---------- Dodano o godzinie 20:13 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 20:10 ----------
maka podsmazana na smalcu to zasmazka i nia sie zageszcza zupy np.fasolowa
Najsmaczniejsze sosy do mies są właśnie te, które na tych mięsach są robione...ja smażę np. karkóweczkę dość przyrumieniam ją z każdej strony, później dodaję do tego mięsa cebulkę by się również zeszkliła, zalewam wodą, przykrywam aż mięsko porządnie zmięknie wtedy do smaku doprawiam ( wegeta, pieprz,pieprz ziołowy. papryka słodka, magi, ząbek czosnku) i zagęszczam wodą z mąką...jak kto woli może to być sos biały więc zamiast wody dać wtedy śmietanę 30%, albo szklisty sos zagęszczając mąką ziemniaczaną z wodą. Tylko takie sosy robię i są zawsze przepyszne.
wiem ze zasmazka, ja ja daje do sosow rowniez...a co do zup, to do fasolowej jak najbardziej, ale tez jest dobra do kapuśniakowej...
---------- Dodano o godzinie 09:30 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 09:28 ----------
tez takie robie i sa naprawde pyszne...najprostsze i bez zadnego wymyslania ich smak jest the best
SKORO JESTEŚMY TYM, CO JEMY
TO NIEZŁE ZE MNIE CIACHO
ja podobnie jak jade beszamel podstawa ale dodaje jeszce vegety troche
no i jak chcecie koperkowy dajecie kopere, pietruszkowy pietruszke itp itd
a co do musztardowego to tak samo dodajecie musztardy i jest super do jajek na twardo no i oczywiscie ja dodaje jescze troche chrzanu do tego jest wtedy bardziej wyrazisty
no to zaczynamy
no właśnie a jakby tak paprykowy, cebulowy, itp itd, takie różne "niezwiązane" z mięskiem?
Ja mam taki sosik cebulowy, który bardzo lubię szczególnie z podsmażonym filetem z kurczaka.
Na maśle lub oleju trzeba podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie oprószyć ją mąką, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Najlepiej aby nie rumienić mąki. Następnie należy dodać szklankę rosołu (ewentualnie można użyć takiego zrobionego z kostki knorra czy innego winiara ). Doprawić według uznania. Trzeba trochę podgotować. Cebulka musi być miękka. Ja na koniec dodaje kwaśnej śmietany i jeszcze chwilkę gotuje. I tyle!
odswiezam bo jestem ciekawa jak zagesic sos czosnkowy...osobiscie robie go ze smietany, majonezu-tak do smaku, soli, pieprzu,i zioł prowansalskich, w sumie to ten sos to taki czosnkowo ziolowy, ale pychota, tylko zastanawiam sie jakby go zagescic, myslicie ze podgrzewajac go i dodajac mąke nie popsuje goa moze jakies inne SPRAWDZONE SPOSOBY
No taki sosik czosnkowy to raczej dip robie podobnie ale nie dodaje ziol prowansalskich.Jakos nie wyobrazam sobie zageszczanie takiego sosu bo on juz jest gesty.Ale gdyby zrobic beszamelowy,dodac swierzy czosnek,moze odrobine majonezu,sol i pewnie tez bedzie smaczny
no ale wlasnie mi wychodzi taki rzadszy od ketchupu nadwislanskiego z reypolu...robie na smietanie 18,12...
Paulka a gdybys dala wiecej majonezu niz smietany?Albo serek filadelfia wymieszac ze smietana tak zeby konsystencja ci pasowala i dodac czosnek i co kto lubi
jak dodam majonezu wiecej to wg mnie straci swoj urok, bedzie mdły...
ja robię na majonezie i dodaje troszkę śmietany i jest ok może podczas robienia go dodawaj coraz więcej majonezu i próbuj czy taki ci smakuje na początku też robiłam na śmietanie + majonez, ale na odwrót wydaje mi się o wiele smaczniejszy
kiedys przesadzilam z majonezem to mi osobiscie nie smakowal, nie wiem jak pozostałym domownikom, ale dla mnie ne ne ne....a jakiej smietany uzywacie, moze to od tego idziea moze jogurt naturalny lepszy?
Ja robię czosnkowy z majonezu i odrobiny mleka, do tego ząbki czosnku, pieprz, sól i łyżeczka cukru
Inny to daję : ketchup i majonez - pół na pół do tego może być pieprz
"Powietrze pachnie, jak malinowa Mamba,
Nikt nie przeklina, nikt nie mówi karamba"
śmietana jaka pod ręką akurat jest ;p 18,12
a na jogurcie nie próbowałam.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)