(...)

3. Czy tipsy z krótką kieszonką są tylko dla paznokci obcinanych tuż przy opuszku palca? Czy opłaca się kupić te z długą kieszonką i obcinać lekko gilotynką z obu stron tipsa?

Ja powiem tak, - na te z krótką kieszonką trzeba dać mniej kleju niż na te z długą, ja wolę masę w czystej postaci niż klej na pazurach, dlatego wybieram formy, jeśli już musisz kleić tipsy to najlepiej tunelowe - są łatwiejsze do opracowania i kształt znacznie lepszy.

4. Czytałem że do testów dla nowicjuszy warto brać żele 5ml. Na ile paznokci to tak +/- starczy przy pierwszych formowaniach na tipsie? Może jednak od razu wziąć 15ml na dłuższą zabawę? Nie ukrywam, że większe opakowania odstraszają trochę ceną a może okazać się, że żel niezbyt przyjazny jak dla laika albo coś.

Najpierw musisz pazura zbudować - najlepiej jakimś clearem - czyli tego możesz wziąć 15 - 30 ml - zużycie zależy od tego ile masy będziesz nakładał i jak bardzo ją później spiłujesz, kolorówka wystarczy po 5 ml.

5. Jaki kolor żeli jest w porządku na ćwiczenia? Gotowe paznokcie i tak będą malowane i zdobione pod konkretny cosplay, więc nie zależy mi bardzo mocno na ładnym kolorze samej płytki (nie mylić z teksturą i wytrzymałością bo na tym mi zależy cały czas :>). Jednak fajnie byłoby wstępnie widzieć czy żel jest dobrze rozprowadzony zanim pójdzie pod lampę dlatego czy jest jakiś kolor, który ułatwi start czy to jest w sumie zupełnie obojętne?

Jak wyżej jednofazowy clear (pod trójfazowe potrzebny żel gruntujący, chociaż pod niektóre jednofazówki też jest zalecany), masz gotowy zbudowany, opiłowany paznokieć - taką powiedzmy bazę i na to nakładasz dopiero kolor + zdobiące malowanki.
Może później ten kolor spilować i na przygotowaną bazę paznokciową malować kolejne zachciewajki.

6. Czy warto mieć żel nabłyszczający na starcie pracy? Teraz sprawdzam swoją listę zakupów i widzę tę pozycję obok żelu jednofazowego, i do końca nie wiem czy jest potrzebny na dzień dobry. Do czego służy już sobie doczytałem.
Warto - moim zdaniem lepiej spełnia tę fukcję top hybrydowy

7. Czy takie pędzelki z Allegro są cokolwiek warte? Da się popracować na nich na wstępie? Domyślam się, że nie jest to produkt na lata. W razie czego dokupię sobie pędzel #4 osobno.

Do budowania żelem lepiej mieć lepszy pędzel 4 czy 6, do budowania akrylem trzeba mieć bardzo porządny pędzel (drogi); do zdobień różnie, zależy co tam będziesz malował, w DR mieli takie zestawy po 3 pędzle do zdobień zdaje się. Na poczatek wystarczy.

8. W ile pilników, bloków polerskich należy się na początku zaopatrzyć? Wybieram rzeczy od i-nails, ale dalej nie wiem jak szybko się te narzędzia zjadą na paznokciach.

Pytanie czy będziesz lepił pazury sobie czy klientom? Musisz zachować zasady higieny. Żel jest dość łatwy do opracowania i do niego pilnik może być tańszy, akryl jest bezlitosny dla pilników - tutaj wyższa półka cenowa.

9. Łatwiej jest pracować na tipsach z kieszonką czy bez niej? Bo na DR są fajne kształty tipsów (ach te sztylety) ale bez kieszonki. Czy wtedy trzeba dłużej tipsa ścierać aby załagodzić przeskok między nim a naturalną płytką paznokcia?

Niwelowanie progu wygląda tak samo we wszystkich rodzajach tipsów.

(...)

A i jeszcze jedno do zdobień, wszelakich malowanek polecam farbki akrylowe, w DR mają też zestawy w takich mini słoiczkach plastikowych