3. Mnie uczono, że przed przyklejeniem tipsa każde paznokcie skraca się do opuszków. Tipsy z długą kieszonką można oczywiście skracać i przycinać, żeby dopasować je do kształtu paznokcia. Te z krótką kieszonką nie pasują do wszystkich kształtów paznokci, więc na początek te z długą będą ok.

4. Jeśli używasz żel 1 fazowy to kup 10-15ml, natomiast jeśli są to trójfazówki (najpierw bonder, potem gęsty clear budujący i nabłyszczacz) to bonder 5ml i nabłyszczacz 5ml i clear 10ml starczą ci na dość długo

5. Jeśli paznokcie i tak będą malowane to najlepiej kupić clear czyli bezbarwny, bo i tak go będziesz musiał kupić do budowania paznokcia. A to czy żel jest dobrze rozprowadzony to i na bezbarwnym zobaczysz

6.Jeśli wśród żeli które kupisz będzie jakiś rzadki bezbarwny to można nim nabłyszczyć paznokcia. Jeśli rzadkich żeli nie kupujesz, nabłyszczacz się przyda

7. Kiedyś kupiłam zestaw z allegro i były zbyt sztywne, ale w empiku w dziale z farbami i pędzlami znalazłam fajne mięciutkie pędzelki o odpowiednim kształcie (spokojnie można u nich znaleźć 4, 6, 8) i na nich pracuję. Ten zestaw z linku to taki bardziej do zdobnictwa, bo nie podano rozmiarów pędzli i jeśli chcesz pracować też na akrylu, to nie ma tam na zdjęciu dobrego pędzla do akrylu.

8. To pytanie było śmieszne/przerażające. Piłując komuś paznokcie może się czasem zdarzyć (zwłaszcza podczas nauki), że skaleczysz pilnikiem okolicę skórek i potem użyłbyś go na kimś innym? Nawet jeśli skaleczenia nie widać, często są to mikrourazy, które już mogą spowodować przeniesienie zarazków na pilnik. Gdybym poszła do manicurzystki i zobaczyła, że używa na mnie wielorazowy pilnik... uciekłabym.
Pilniki są jednorazowe! Nie wolno używać tego samego pilnika na kilku osobach. To jest akurat stały wydatek który trzeba sobie doliczyć do każdej klientki. Zamów tyle ile w najbliższym czasie planujesz mieć klientek. Jest to koszt 1zł/szt więc nie tak strasznie dużo.
Jeśli zamawiasz z allegro, to wybierając np stąd: Pilnik PILNIKI DO PAZNOKCI PROSTY BANAN 100 ; 180 (5051303496) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. polecam wybrać białe. Szare(zebry) szybko się ścierają przy opiłowywaniu żelu, czarnych nie próbowałam, ale białe są ok, dobrze się nimi piłuje i spokojnie na 2 ręce starczają. No i najwygodniejszy kształt do opracowania zbudowanego paznokcia to banan, proste pilniki są w tym wypadku niewydgodne

9. Tipsy bez kieszonki są trudniejsze na początek, bo kieszonka wymusza proste przyklejenie tipsa. No i moim zdaniem kieszonka jest cieńsza więc mniej piłowania pozostaje.