Tym razem podziękuję Wam pięknie już na samym poczatku, notatki z tematu porobione!

Cytat Napisał chocopolish
Powierzchnia nakładki do frezarki jest o wiele mniejsza niż na pilniku więc może dlatego tak szybko się zużywa.
Plus pewnie te obroty.
Tak czy inaczej, teraz wynalazłem ze schowka małą chińską podróbkę Dremela, zbudowałem sobie na szybko kontrolerek obrotów i zamówiłem frez "mandrel" z 10-oma malutkimi nakładkami gradacji 180, razem jakieś 7zł za wszystko. Zobaczymy zatem czy taka partyzancka frezareczka pomoże z wyrównaniem. Jak nie to trudno, lecą do mnie też zwykłe pilniki.

Cytat Napisał chocopolish
do zmiękczania skórek przed są specjalne preparaty - nietłuste, zawierają związki zasadowe, które w większym stężeniu rozpuszczają skórę, ale w tych preparatach jest ich mało i mają skórki tylko rozmiękczyć (cena ok 10zł)
Ok! To wezmę żel Golden Rose Cuticle Remover, chociaż jakoś wizażowe KWC milczy na jego temat. Zatem będzie okazja aby dodać swoją pierwszą reckę.

Cytat Napisał samaron
te droższe za 3,30 już nie są takie dobre jak kiedyś
Ehh.. a tak zachwalano je tutaj na forum w paru wątkach, że się napaliłem na te czarne. No nic, lecą zwykłe łódki i bananki za złotówkę.

Cytat Napisał samaron
taki 120/150/180 plus bloczek (80 nie kupuj zrobisz tylko bruzdy, które później będziesz musiał spolerować=więcej machania pilnikami)
80-tka wykreślona! A zacząć od gradacji 120 czy wybrać też 100?

Cytat Napisał samaron
z akrylem gorzej bo tutaj pilnik taki za 5zł potrafi się szybciej zużyć - dlatego tak ważne jest prawidłowe budowanie jak najmniejszą ilością materiału.
Rozumiem, a czy te nakładki 180-tki na frez będą okej do usuwania przyadkowych górek i nadlewów akrylu, jak mi się niechcący narobią przy robieniu krzywej C? Czy może dorzucić coś o niższej gradacji np. 120?
Wziąłem 180 na początek, aby wyczuć frezowanie i nie narobić sobie krzywdy na dzien dobry (+ czujne oko na wolnych obrotach ), ale czy przy akrylu nie zapcha mi się to błyskawicznie?

I moje (chyba) ostatnie pytanie

13. Czy to prawda, że w zależności od koloru tipsów inna jest ich twardość i plastyczność? Wyczytałem że najtwardsze są tipsy clear, a french i mleczne są bardziej miękkie. Czy obecnie też tak jest z nimi i czy przekłada się to na sposób wyrównywania uśmiechu tipsa z płytką paznokcia, używania frezarki, gradacji pilników?

Cytat Napisał samaron
PS, żeby każdy zielony zadawał tak precyzyjne pytania i widać było, że chociaż liznął temat o który pyta - pobożne życzenie moderatora
Dzięki, cieszę się!
No na początku wolałem solidnie odrobić lekcje aby wyciągnąć jak najwięcej z Waszych odpowiedzi na moje jakby nie patrzeć lamerskie pytania hahaha

Nie wiedziałem że kiedykolwiek liznę ten temat, a tu tymczasem samo czytanie o punktach stresu, łożyskach, apexach, krzywych C i tunelu, liniach włosa, hybrydach, technikach, EO, SO, fazach żelu... no wkręciło mnie na start nie powiem.

Wogóle nie spodziewałem się, że temat paznokci jest tak skomplikowany w porównaniu do pozorów ale to chyba nie ja jeden.