Zobacz pełną wersję : Wyjatkowe dziewięć miesięcy czyli FORUMKOWY KLUB CIĄŻOWY ; )
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
afterglow
01-09-2010, 12:31
Emilia, zawstydzasz mnie ciągle :P
milenka_olsztyn
01-09-2010, 12:36
After brzuszek piękny masz:):)
a mały będzie miał niezłą bryke :D
Emilia B.
01-09-2010, 12:36
no jak ładny to trzeba chwalić :D
afterglow
01-09-2010, 12:48
oj oj oj, bo sie zaczerwienie :D hehe dziekuje Wam wszystkim bardzo :) :*
barbara_kawka
01-09-2010, 14:25
no ja wozka jeszcze nie mam ale mam nadzieje ze juz niedlugo :) pampersiontka i nawilzone chusteczki tez juz mam :) czapeczki takze ... jeszcze wanienka . na komode i przewijak i posciel czekamy . mam nadzieje ze juz niedlugo to przyjdzie . jakies malenkie ciuszki bede jeszcze zamawiac na allegro , cos tam dostane jeszcze od tesciowej i siostry . no i jeszcze jakis rozek musze kupic .
Ewelina83
01-09-2010, 17:25
afterglow (http://forum.wzorki.info/members/afterglow.html) piekny brzuszek!!!
Ja w pierwszej ciazy przytylam 20 kilo teraz mam zamiar bardziej sie pilnowac, bo powrot do normalnosci byl okrutny:)
Z kacprem wage wyjsciowa mialam 60 teraz z drugim 56:) Wiec zobaczymy jak to bedzie na finiszu:)
az wam zazdroszcze tego kupowania:) U mnie wszystko zostanie z pierwszego, jedynie licze na ta dziewczynke, ze moze jakies ciuszki malenkie rozowe ........echhh rozmazylam sie juz...:)
After prześliczny wózek , z jakiej firmy ?
No i przede wszystkim ty wyglądasz kwitnąco a raczej wy :D
:*:*:*
moniczka 690 ównież przyłączam sie do gratulacji:)
After brzucholek super :)
afterglow
01-09-2010, 20:22
firma MAKED :)
Dzieki After , jak wreszcie zaskocze :D to pomysle o tym wozeczku bo bardzo mi sie podoba :D
poglaskaj brzusio od ciotki forumowej :D
afterglow
01-09-2010, 22:44
bardzo fajny jest ten wózeczek. zwrotny i lekki, a po złożeniu na prawde mało miejsca zajmuje. koleczka ma pompowane, ale ma amortyzatory :D
barbara_kawka
02-09-2010, 08:00
kto ma konto na yt ten zobaczy ;) ja sie normalnie poplakalam :) jakie to piekne :)
Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
Emilia B.
02-09-2010, 08:10
aż się poryczałam :D wzruszające :ok:
barbara_kawka
02-09-2010, 08:36
no ja rycze za kazdym razem jak to obejze :D:D:D:D hyyy ale tak ze szczescia :D chyba sie mniej boje tego calego porodu po obejzeniu tych filmikow :)
Ewelina83
02-09-2010, 09:37
Ja tez rycze jak ogladam takie filmiki...Kiedys nie robilo to na mnie wrazenia bo strasznie sie tego balam ,zawsze mowilam ze bede adoptowac bo sama nie urodze:) Do pierwszego dziecka:) Jak kacper sie urodzil to ryczalam jak glupia na takich filmach ale porodu boje sie znow:)
a ja sie nie poplakalam... wrecz ze srocza ciekawoscia obejrzalam filmik :D
i to co mowily nam polozne na szkole rodzenia... trzeba sluchac personelu i nie ma potrzeby sie wydzierać :D hehehehe :D
afterglow
02-09-2010, 12:35
e tam... ten to nic szczegolnego.... znam go juz na pamiec :P
patrzcie na te:
barbara_kawka
02-09-2010, 19:57
do wiadomosci niejakiej ZUZI ktora smiala do mnie pisac smsy : idz dziewczyno do lekarza i sprawdz czy aby napewno zdrowa jestes ... jak Ci przeszkadza ze ktos sie podnieca swoja ciążą i piszesz smsy to bądź na tyle odważna i się podpisz , albo wogole nie zabieraj głosu . Takie zachowanie jest dziecinne ...
matko Barbaro kto cie tak wkurzył? nie denerwuj sie na gupkow bo to dzidzia czuje :D
pokazalam ten filmik co wrzucilaś o porodzie, mojemu męzczyznie :D on stwierdzil ze nie ma sie czego bać :) bo jak kazdy mezczyzna przed nieznanym troche sie obawial tego naszego porodu :D
a wogole moglabym juz sie 'rozpakować' noooooo :D
afterglow
02-09-2010, 22:27
a wogole moglabym juz sie 'rozpakować' noooooo :D
ja tez tak myślę :P i tez tego chce :P zyza, pokaż się :D
barbara_kawka
03-09-2010, 08:15
yh a ja jeszcze dwa miesiace :P
---------- Dodano o godzinie 07:37 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 23:00 ----------
hm kolejna wiadomosc od PANI nieznajomej ?? tym razem w NK uderzyłaś i konto usunełaś?? sprytnie ... ale ja także do sprytnych należe ... a Twoja wiadomości mnie nie wzruszaja , wręcz mnie to śmieszy .... i bede ku Twojemu niezadowoleniu : odliczać , podniecać sie ciążą i co tylko !!! A Ciebie jak nikt przelecieć nie chce , nawet żaden "wieloryb" ( jak to o moim mężu napisałaś ) to zawsze są ulice ... tam szybko złapiesz Pana z tira i nawet zarobisz ...
---------- Dodano o godzinie 08:15 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 07:37 ----------
nie bede moja droga z Toba dyskutowac bo nie mam o czym ... podniecac sie nadal bede i g*** Ci do tego . Nie bede się natomiast podniecać kimś kto nie ma nawet cywilnej odwagi aby sie przedstawic ... i moje ostatnie zdanie do Ciebie ... jesli uznam że Twoje wiadomości sa dla mnie uciążliwe i nękające zgłosze to do odpowiedniej instytucji .
after planuje sobie mala sesyjke urzadzić z tatusiem przyszelgo lobuza to pewnie sie jeszcze ujawnie :D
a tak to nie bede pokazywac co rusz brzuszka bo jednak niewiele sie zmienia :D
Baśka przestan sie przejmować! jedna z druga jakby zaszly to tez by sie podniecaly jakby conajmniej one jedyne w tej ciazy chodzily :D nie ma sensu sie uzerać z anonimowymi ludzmi tym bardziej ze jak zwracasz uwage na ich slowa to jest jak plachta na byka...
ja wiem ze teraz ciezko zachowac spokoj bo w ciazy hormonki buzuja ale nie pisz do tej osoby nic to sie uspokoi :D spokoj wrecz zabija :D
Ewelina83
03-09-2010, 10:03
Oj widze, ze nastepna jakas...chce zepsuc nasze humorki!
Basiu napisz jej prosto -spadaj
Z takimi to nie ma nawet co dyskutowac...i tak sie uwazaja za niewiadomo co...no wlasnie one sa niewiadomo:)
B asiu masz prawo "podniecac" sie swoja ciaza bo kazda kobieta tak robi,a jesli kolezance ktora ci pisze takie teksty ma cos to niech do psychiatry idzie moze jej pomoze
nie przejmoj sie kochana....
z ludzmi takiego pokroju niewarto rozmawiac
barbara_kawka
03-09-2010, 16:00
ja wiem ze teraz ciezko zachowac spokoj bo w ciazy hormonki buzuja ale nie pisz do tej osoby nic to sie uspokoi :D spokoj wrecz zabija :D
tu nie chodzi o spokoj ale takie cos jest okreslonym przez polskie prawo przestepstwem i ja nie mam zamiaru siedziec cicho i tym samym pokazywac takim sfrustrowanym osobom ze sa bezkarne .
Basienko współczuję takiego nękania. Ta dziewczyna jest jakaś psychiczna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najlepiej nie odpowiadaj na jej głupie liściki , bo żadna odpowiedz jest odpowiedzią :)
Główka do góry i ciesz się ciążą :D
po wizycie :D zdjecia nie mam bo zaslanial buzie rączkami ale dostalam zdjecie siuraka nie pokaże bo mnie kiedys zabije w przyszlosci ze mamusia bezwstydnie jajak jego wystawia ale dokotrka sie smiala ze jej nie wierze to dala mi fotke samych jajkow hahahahaha :D
w kazdym razie mam jeszcze 3 tygodnie a dziecko waży 3700... jestem przerazona :D poniewaz mialam podwyzszone cisnienie u lekarza ide do spzitala w poniedzialek nie wiem na jak dlugo :D i ponieważ nie moge przenosic ciazy przy cukrzycy bo to bardzo niebezpieczne jak nie urodze w ciagu 3 tygodni to mnie potną :D
wolalabym naturalnie no ale jesli beda musieli ważne zeby maluszek wyszedl caly i zdrowy :D
ps. tylko jak ja naturalnie urodze te moje kochane 3700? kto stawia ze dobije do 4kg? :D
Sweet-ka
03-09-2010, 20:21
Barbarko jak czytam twoja wypowiedz odnośnie tej osoby to mi włos dęba staje! Co za jakaś psychopata... Kochana nie przejmuj się bo teraz najważniejsze jest dla Ciebie wyciszenie. Masz teraz wspaniały okres przygotwania się do przyjscia nowego członka rodziny i to jest najważniejsze. Albo daj spokój z odpisywaniem albo napisz jej że przedstawia za niski poziom abyś z nią korespondowała i jesli będzie natarczywa wyciagniesz z tego konsekwencje ( tym bardziej ze jestes teraz w ciazy i jestes na prawie a to co ona robi w taim stanie jakim jestes naraza cie na ,,niebezpieczeństwo" ). Głowa do góry kochana , wycisz się, przygotuj do przyjscia maluszka bo to teraz jest Ci najbardziej potrzebne... ciesz się to chwilą!!!!
Zyzuniu kochana dasz rade bo jak ja dalam urodzic 4060kg to ty tez słońce :) Poszło mi w 15 mis samo poród ( nie mówie tu o wywoływaniu skurczy bo byl z tym klopot....) Trzymam kciuki kochane aby wszystko poszło dobrze i abyscie pochwalily sie tu pieknymi istotami :D
sweet-ka moja mama urodzila bezproblemowo ale ma szersze biodra od moich... ale jak mowisz ze da sie urodzic to sie urodzi :D tyle z emi sie nie chce do szpitala jechac hyyyy :D ale dziecko najwazniejsze :D
Sweet-ka
04-09-2010, 11:10
Zyza kochanie będziesz w szpitalu a oni juz będą patronowac wszystko. Jeśli będą wiedziec że bedziesz miała ciężko to będą działac. Pamietaj teraz najwazniejsze jest dzieciątko wytrzymasz ten szpital :) Pomyśl że wracając będziesz miała już dzidziusia który będzie Cie obdarowywał uśmiechami :D
Ewelina83
04-09-2010, 13:06
zyza (http://forum.wzorki.info/members/zyza.html) dasz rade:) Silna kobietka z Ciebie:)
Jak bylam w ciazy z KAcprem to mowili mi ze ma 4500 wyladowalam na porodowce i dalej mowili ze ponad 4 a jak sie urodzil to mial 3850 wiec troche sie mineli:)
U nas nawet jak bym miala 5 kilo bobasa to cesarki nie zrobia tylko trzeba naturalnie chyba zeby cos sie dzialo w trakcie..
eeee Sweetka jeszcze chyba nie :D w koncu do terminu jakies 3 tygodnie :D
dzieki za wsparcie :D
afterglow
05-09-2010, 03:42
jeszcze cieplutki. pierwszy filmik, wiem ze nie jest rewelacyjny, ale się starałam :)
Ewelina83
05-09-2010, 11:42
afterglow (http://forum.wzorki.info/members/afterglow.html) super filmik!!!Widac ,ze malenstwo szaleje w brzuszku:)
Ja jak na razie nie mam zadnych dolegliwosci ciazowych...i mam nadzieje ze sie nie pojawia:) Na razie tylko piersi troche wieksze i obolale:)
ewelinko ja nie mialam żadnych objawow :D no poza tym ze pilam wiecej wody i jak rano mnie troche mdlilo wystarczylo zebym zjadla sniadanie i koniec :D ale typowych ciazowych zero :D
xsunnyolciax
05-09-2010, 14:22
świetny filmik! Widać, widać jak maleństwo szaleje w brzuszku, słodkie :)
after super filmik :) i jaka pamiątka :)
tworzymy pokoj :D efekt pokoiku wrzucilam w aranzacje wnętrz :D
ale to sem ja juz na koncowce :D
natka_23
05-09-2010, 16:26
Zyzek a Ty to malowalas sama czy poszlas na latwizne i przykleilas kupne? :leze:
Zyza ślicznie wyglądasz :)
barbara_kawka
05-09-2010, 23:00
Zyzek a Ty to malowalas sama czy poszlas na latwizne i przykleilas kupne? :leze:
widać od razu ;) pedzel w dloni wiec malowala sama .
eee tam klejone natka klejone :D hahahahaha :D żartuje oczywiscie :D
kachna831
06-09-2010, 11:00
Zyza, śliczne brzusio :przytul:
After, super filmik :) Te kopniaki to coś pięknego :D
Zyza sliczny masz brzuszek no i piekny pokoik :D
After super filmik , ale maluszek dawal czadu :D
barbara_kawka
06-09-2010, 13:30
after super filmik ;)
a tak poza tym ... nawiazujac do pani ktora smiala do mnie pisac ... widze ze wymiekla po postraszeniu organami scigania ... zwykła sfrystrowana i zazdroszcząca niewiadomo czego gówniara , ot co ! i dziekuje dziewuszki za slowa otuchy ;)
zyzka ślicznie wyglądasz:D:kwiatek: a maluszek będzie miał przepiękny pokoik:love:
Ewelina83
06-09-2010, 14:12
zyza (http://forum.wzorki.info/members/zyza.html) no coz poetorze sie wygladasz kwitnaco!!!:)
A co do pokoiku to superasny ja myslalam ze to gotowe naklejki a tu prosze takie dziela sztuki!!!!!Piekne!
Sweet-ka
06-09-2010, 14:45
jeszcze cieplutki. pierwszy filmik, wiem ze nie jest rewelacyjny, ale się starałam :)
YouTube - Ruchy Kuby 37 t.c. (http://www.youtube.com/watch?v=_dpca9NLXzA)
Kochana cos pięknego!!! Pamietam jak mi tak brzusio skakał jej ale fajnie... Mi czasem pierwsza corka skakala jak jechalam autobusem to ludzie patrzli jak na obcego hehe a amelcia moja 6 miesieczna pietke wystawiala przewaznie albo pupe wyipinala czasem tak ze miyslalam ze mam za maly brzuch na jej igraszki tam he he Cos pieknego ...
Zyzuniu sliszny brzunio kochana i super wygladasz :) Widze przygotowania pelna para :)
Basiu bardzo dobrze ze dala sobie spokój :) Ty teraz masz wazniejsze chwile do zapamietania a nie jakies bzdury... :)
Asia_Yasmin
06-09-2010, 23:27
After Rewelacyjny filmik ja juz 7 mies po porodzie i tak mi brakuje ciazy
Zyza rewelacyjne te malunki
Dziewczyny kciuki trzymam
korcia225
06-09-2010, 23:39
after świetny filmik aż ci zazdroszczę moje sie tak nie ruszało jak twoje za to teraz szaleje diablica urodziła sie 4kilo i 54cm a mój brzusio ważył dokładnie 13 kilo mój lekarz sie zemnie śmiał ze takiego brzucha to jeszcze nie widział a ja mam 153cm wzrostu haha najpierw szedł brzuch a potem ja gratuluje am wszystkim i szczęsliwego rozwiązania a ja musze sie postarać o 2 hyhy
jestem wlasnie w szpitalu... dziecko jeszcze za wysoko na porod wiec wroce pewnie jutro i bedziewmy sie meczyc do tego 24 wrzesnia... w kazdym razie glowka w dol i po obejrzeniu mojego brzucha doktor stwierdzil ze na pewno 4 kilo to on nie ma... bomiejsca jeszcze jest... ale pewnie w 2 tygodnie jeszcze urosnie :D
wszystko z nami w porzadku trafiliswmy doszpitala ze wzgledu na spanikowana ma doktorke bo mialam cisnienie 137/90 i oczywiscie leze w szpitalu i mam prawidlowe... stwierdzili ze ma syndrom bialego fartucha ze cisnienie mis kacze na widok bialego fartucha hahaha :D
afterglow
07-09-2010, 14:27
wiem, ze brzydkie i brzyska jakośść zdjecia...
29802
eee Afta mam podobnie nisko osadzony brzuch ale dziecko rodzic sie nie chce :D
barbara_kawka
07-09-2010, 15:22
a oto i moj brzus :P
afterglow
07-09-2010, 15:29
no jaki śliczniusi :)
aalliiccjjaa
07-09-2010, 15:31
Więc na odpowiedź zyzuni :macham:jeśli to możliwe też się dopisuję do Was dziewuszki:) Jestem w 27tyg i czuje się świetnie:D Bardzo tu milutko - pozdrawiam wszystkie mamuśki:kwiatek:
majkarodzik
07-09-2010, 15:46
Dziewczynki jakie macie piekne brzusie:) Az Was troszke zazdroszcze:)
afterglow
07-09-2010, 15:59
no to alicja już dopisana :) gratulujemy- pokazuj brzucha, dzidzi i chwal sie wszystkim czym mozesz ;)
zapraszamy :)
Chanti25
07-09-2010, 19:23
Ale macie brzuszki dziewuszki ;P hi hi hi Już nie długo będziecie za nimi tęsknić ;)
Gratuluje Alicji i coraz Was tu więcej nowych ciężaróweczek :D
Śliczne macie brzuszki :) aż się miło patrzy :)
after, basiu śliczne brzuszki:) super wyglądacie w ostatnich miesiącach ciązy:kwiatek:
jestesmy juz w domciu :D cale szczescie wszystko ok :D
Ewelina83
08-09-2010, 14:50
Dziewczyny piekne brzuszki!
zyza (http://forum.wzorki.info/members/zyza.html) dobrze ze wszystko w porzadku i ze wrociliscie do domku!!!
Ja wczoraj mialam dzien do bani i chyba caly tydzien taki bede miec....Bylam wczoraj na usg w zeszlym tygodniu dzidzi nawet jeszcze nie bylo a teraz byla ale doktorka mysli ze to ciaza martwa...bo nie bylo widac pracy serduszka....
Ja sobie tlumacze ze to za wszesnie i mimio wszystko wierze ze w przyszlym tygodniu okaze sie ze jest wszystko oki!W sumie z Kacprem mialam podobnie!Ale ta lekarka tak jakos mnie nastawila jakby mialo byc najgorsze....Przespalam popoludnie z synkiem...
W ogole mnie zdraznili na maksa bo jak bylam pierwszy raz powtwierdzic ciaze to kazali mi przyjsc za rowny tydzien mowie im czy moze byc za dwa bo pracuje i nie mam jak sie dostac bo popoludniu jestem sama z dzieckiem, ale oni ciagle ze nie ze musze byc za tydzien-wiec mowie dobra to sie zwolnie godzine z pracy na 11 mialam wizyte-normalnie pracuje do 12 ale im nie spasowalo bo o 12 maja przerwe u gina! Pojechalam bylam punktualnie i wiecie co??_przyjeli mnie 12 .15 i zrobili tylko usg!!!!Przez 75 minut czekalam w poczekalni...To ja sie zwalniam specjalnie a oni takie walki...Moj maz sie wkurzyl i powiedzal tej kobiecie, ze specjalnie sie zwalnialam i w ogole a ona ze mialam sobie wczesniej termin zrobic..... Brak slow jestem zla na maksa i z leksza zdolowana! Oby byl juz przyszly tydzien!
Ale sie rozpisalam..Przepraszam laseczki!
Andziapl1
08-09-2010, 15:02
Ewelina83
Napewno za tydzień będzie wszystko dobrze!
Te lekarze to sobie czasami nie zdają sprawy jak mogą jednym zdaniem człowieka zestresować zamiast powiedzieć coś delikatnie dowalą prosto z mostu. ja już miałam przypadek z jednym lekarzem walnoł coś i nawet niewiedziałam czy to już koniec wizyty i co mam robić dopiero drugi lekarz podszedł normalnie do mnie tak jak lekarz powinien podchodzć do pacjenta!!!
Lekarze też mają takie sprzęty że szkoda gadać ja jak byłam w ciąży powiedział mi że coś jest nie tak w lewej komorze serca u dziecka i tylko narobił mi niezłego stracha a tak naprawdę nic nie było!!!
Będe trzymała za Ciebie kciuki!!! NAPEWNO ĘZIE WSZYSTKO OK
barbara_kawka
08-09-2010, 17:12
ewelinko a ktory to juz tydzien ?? nie doluj sie ... wszystko bedzie dobrze zobaczysz :*
---------- Dodano o godzinie 17:12 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 16:30 ----------
moje drogie kolezanki ... otoz... od wczoraj cosik mnie kuje w prawym boku na dole ... tak chocby jajnior ... czy ktoras z was miala cos takiego ??
wiem, ze brzydkie i brzyska jakośść zdjecia...
29802
ale jaki seksowny brzuszek,sliczny :)
---------- Dodano o godzinie 17:47 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 17:45 ----------
w ogole same piekne mamuski na tym forum sa :0)
Ewelina83
08-09-2010, 18:56
barbara_kawka (http://forum.wzorki.info/members/barbara_kawka.html) wedlug gin 7
wedlug moich obliczen to dopiero zaczal sie 4 dlatego jestem jeszcze pelna nadziei ze to nie prawda!
A co do klucia to pamietam ze z Kacprem tez mnie klulo:) ale prawie cala ciaze
barbara_kawka
08-09-2010, 20:11
ewelinko nie ma sie co zamartwiac :* ale glupia lekarka ze na tym etapie mowi takie cos ... ja na Twoim miejscu poszlabym do innego lekarza !!
Andziapl1
08-09-2010, 20:16
barbara_kawka ma Racje ja na twoim miejscu też bym poszła do innego lekarza! zobaczyć co on powie ... nic nie zaszkodzi a może powie co innego ( co ja pisze napewno powie co innego! )
afterglow
08-09-2010, 20:59
ja też bym poszła np, za 2 dni do innego gina. Serduszko zaczyna bić w 5-6 tygodniu, wiec jeśli wedlug Twoich obliczen to 4 tydzien, to jeszcze jest czas na to. Kiedy mialas ostatnia miesiaczke? Lepiej idz do innego lekarza- i rozwiejesz inne watpliwosci :)
Basiu, mnie tez tak kuło. Z reszta im blizej porodu tym bardziej nawet kłuje :P teraz nawet mam takie kolkowe bóle... nie ma się czym martwić. Jak pytałam położnej co to jest, to mówiła, że to wiązania macicy. Taki lineczki, które ją przytrzymują. I że przy naciąganiu się, kopaniu maluszka, i każdym ruchu czy nawet oddechu one pracują. I czasami boleśnie...
nie martw sie, ale jesli bedzie sie utrzymywało kłucie to dzwon do lekarza :)
Zyzunia super ,ze u was wszystko ok :) :skacze:
Ewelinko ja na twoim miejscu poszłabym do innego lekarza. Kurcze co to za głupia , bezuczuciowa baba ,żeby takie coś mówić w pierwszych tygodniach ciąży, nie będąc pewna swojej diagnozy. Kochana mam nadzieje ,ze z twoim maluszkiem będzie wszystko ok :przytul: , główka do góry!
Ewelinko od razu ci powiem idz do innego lekarza, dziewczyny wiedza jakie ja przeboje mialam ze swoim wiec lepiej zasiegnąc porady lekarza innego
moj lekarz jak mi wyszly dwie kreski to zajrzal powiedzial ze macica wyglada jakby sie do ciazy przygotowywala ale w usg nie bylo jeszcze nawet ciemnej plamy na pecherzyk... powiedzial ze ciaza jest ale jeszcze nie wiadomo czy to nie jakas pozamaciczna albo cos... moja ciaza 'pozamaciczna albo cos' wazy obecnie 4 kilo... :D
potem pojawil sie i pecherzyk i to cialko zolte czy jakos tak ale nadal nie bylo dziecka... a to dopiero byl 5 tydzien...i dopiero za jakies 10 dni pokazalo sie serduszko no :D
Basiu mnie tez kluje non stop cos a do tego biodra bola jak cholera spać sie nie da 80 razy przewracam sie w nocy :D
Ewelina83
09-09-2010, 17:43
U mnie ostattnia @ byla 25 lipca ale ja mam strasznie nieregularne cykle ostatni mialam 50 dni Ten wedlug mojego mierzenia temperatury mialby 37 owulacje mialam okolo 16 sierpnia dlatego wedlug mnie jest 4 tydzien a wedlug niej 7...
U nas sprawa z innym lekarzem wyglada troche pogmatwanie musialabym isc do niej zeby mi dala skierowanie do innego gina nie moge sobie od tak isc...wiec poczekam do wtorku co mi powie a jesli dalej sie bedzie upierac przy swoim to w tedy jej powiem ze chce skierowanie do innego!
Dziewczyny dziekuje za wsparcie!!!!Nawet nie wiecie jak dla mnie wazne! Nawet nie mam sie przed kim wygadac......
A z ta pozamaciczna to juz mi tez powiedziala na pierwszym usg kiedy poszlam potweirdzic bo wyszlo ze jestem ale nic nie bylo powiedziala ze nawet macica nie wyglada na ciaze i ze cos jest nie w porzadku...Na 2 dzidzia juz byla ale znowu zle bo serduszko nie bije...
Jak ja zaluje ze poszlam tak szybko...moglam jeszcze poczekac!
ewelinka jak skierowanie od niej do innego lekarza nie czaje? chodzisz panstwowo czy prywatnie? przeciez masz to zagwarantowane konstytucyjnie ze mozesz sie leczyc gdzie ci sie zywnie podoba gin to nie lekarz pierwszego kontaktu ze musisz isc do tego do ktorego jestes przypisana... nawet jak chodzis do panstwowej poradni mozesz sobie wybrac lekarza do ktorego chcesz zostac zapisana :D
barbara_kawka
09-09-2010, 18:27
zyzuniu ewelinka jest w niemczech ;)
no a co do mojego klucia ;) bylam u lekarza bo mnie kluje i kluje ... no i Pan doktor zajzal w dziurke :D hy i zagrozenia przedwczesnym porodem nie ma ...maly lepetynka na dole a wiec fajniutko :D ogolnie niby wszystko ok ale mam zrobic szczegolowe badanie moczu bo byc moze to jakas infekcja drog moczowych . maly Kubuś wazy 2176 :D ogolnie z pomiarow wychodzi 3 tyg do przodu ... dostalam nospe forte i urosept. kamien z serca ...
U nas sprawa z innym lekarzem wyglada troche pogmatwanie musialabym isc do niej zeby mi dala skierowanie do innego gina nie moge sobie od tak isc...wiec poczekam do wtorku co mi powie a jesli dalej sie bedzie upierac przy swoim to w tedy jej powiem ze chce skierowanie do innego!
!
najlepiej idz jeszcze raz po skierowanie do ogolnego, ja tak zrobilam bo mnie moja gin wkurzala i po tyg zmienilam lekarza, powiedzialam ze zgubilam to poprzednie skierowanie. albo idz bezposrednio do nowego tylko bedziesz musiala zaplacic jeszcze raz te 10€
a wogole to gratulacje dla nowych ciezaroweczek, uwazajcie teraz mocno na siebie
Basiu, Zyza, After juz sie nie moge doczekac kiedy pochwalicie sie swoimi malenstwami, zycze wam nieskomplikowanego i szybkiego porodu :)
KaMiLaC.
09-09-2010, 20:46
U mnie ostattnia @ byla 25 lipca ale ja mam strasznie nieregularne cykle ostatni mialam 50 dni Ten wedlug mojego mierzenia temperatury mialby 37 owulacje mialam okolo 16 sierpnia dlatego wedlug mnie jest 4 tydzien a wedlug niej 7...
dokladnie to masz 5 tydz ciazy a termin na 2 maja 2011 roku :D
GRATULACJE i ciesze sie ze sie udało :D
a mój maluszek za 9 dni bedzie mial 5 mcy :skacze::skacze:
za ciaza nie tesknie ale czytam Was regularnie hyyy :D
brzuszków nie pochwale bom 2 razy w zyciu pochwalila i tero dwójkę bawię :cwaniak:
Zyza juz niedlugo sie rozpakujesz :D
Ewelina83
09-09-2010, 21:22
najlepiej idz jeszcze raz po skierowanie do ogolnego, ja tak zrobilam bo mnie moja gin wkurzala i po tyg zmienilam lekarza, powiedzialam ze zgubilam to poprzednie skierowanie. albo idz bezposrednio do nowego tylko bedziesz musiala zaplacic jeszcze raz te 10€
No wlasnie jedyne wyjscie do ogolnego po nowe skierowanie tylko to i tak chodzenia bo znowu zeby isc do niego msze miec od niej...wariackie przepisy tutaj... do wtorku juz nie daleko wiec zobaczymy co bedzie a wtedy jakby co to od razu biore do innego!
KaMiLaC. (http://forum.wzorki.info/members/kamilac-.html) nie dziekuje zeby na razie nie zapeszac...
Na jakims innym kalkulatorze to mi wyszedl termin na 10 maja:) a jeszcze innym na 1:) Oby bylo tylko dobrze!
Kami nie strasz bo ja w życiu tyle brzuszków się nachwaliłam że powinnam za całe życie być w ciąży co pół roku :D
Czyżby After już po?:kwiatek:
afterglow
09-09-2010, 22:48
hehe
chciałabym, ale nie :P
Basiu wg wielkosci dziecka ja powinnam urodzic juz 3.09 a widzisz dalej sie tocze hahahahaha :D
ja czekam z niecierpliwoscia ale jeszcze musze zaliczyc jeden pokaz przed rozwiazaniem :D
w kazdym razie plozna mowi ze nic ich nie zaskoczy z mojej strony czyli dziecko przyjdzie o terminie raczej :D
KaMiLaC.
10-09-2010, 10:51
termin porodu obliczamy wg ostatniej miesiączki a nie z USG :P
do daty ostatniej miesiaczki dodajemy 7 dni i 9 m-cy :D
nie potrzeba zadnych kalkulatorow :P
ja wg USG powinnam urodzic m-ac wczesniej bo młody był o m-ac do przodu wg wagi i 5 tyg wg wzrostu :P
takze kierujcie sie data ostatniego okresu nie USG :P tym bardziej ze USG pokazuje wage z 10 % odchyleniem :P
dziecko ma siedziec 9 m-cy i juz :D 3 tyg przed terminem i 2 tyg po terminie to jak sie mowi - dziecko urodzone w terminie :D
coraz wiecej dzieci rodzi sie duzych i kilka dni przed planowanym terminem z ostatniej miesiaczki :D takze 4 kg to teraz standard :D
jakbym donosila swojego jeszcze te 15 dni to mialby kolo 4300 :D
afterglow
10-09-2010, 11:22
no nie zgodzę sie Kamila... bo jeśli lekarz, około 12 tygodnia ciąży wykonuje USG, i robi pomiar od pupci do czubka głowy płodu, to wtedy też komputer przelicza to na datę porodu. Często zbliżoną do dnia według @, czasami kompletnie odbiejagący, ale jest to jedyny i najbardziej wiarygodny pomiar jeśli chodzi o USG i łączeniem go z datą porodu... niestety, w późniejszych tygodniach nie warto w niego wierzyć (chodzi mi o kolejne USG)... bo każde dziecko rozwija się inaczej i w innych odstepach czasowych.
Aaa przypomniała mi się, mojego Męża bratowa, ma termin na 17 września według @, a wg USG na 12, i co? Lekarz wziął ją na oddział juz w środe, bo mówi, że wszystko się może zdarzyć, a i że dzidzia donoszona, więc może przyspieszą poród...
KaMiLaC.
10-09-2010, 11:39
jak idziesz do lekarza to nie robi ci na poczatek USG tylko pyta o ostatni okres :]
bo to z niego wylicza date porodu :]
USG pokazuje jedynie przyrost wagi i podaje w jakim okresie rozwoju jest dziecko - czy rosnie prawidlowo czy nie jest za male itd...
w 12 tyg pomiar od dupci do czubka glowy robi po to by zobaczyc wzrost dziecka gdyz juz pozniej tego nie zrobi, a jedynie poda wage z 10 % odchyleniem :)
---------- Dodano o godzinie 11:39 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 11:36 ----------
Aaa przypomniała mi się, mojego Męża bratowa, ma termin na 17 września według @, a wg USG na 12, i co?
a to ze USG wskazalo ze dziecko jest po prostu o tydz z rozwojem do przodu od swoich rówiesnikow :]
ta data sie nie sugerujemy :]
mnie wyszlo ze urodze m-ac przed terminem ostatniego okresu wiec nie wyobrazam sobie ze bym sie tym sugerowala...a co gorsza rodzila m-ac przed :huh:
afterglow
10-09-2010, 11:44
jak idziesz do lekarza to nie robi ci na poczatek USG tylko pyta o ostatni okres :]
bo to z niego wylicza date porodu :]
USG pokazuje jedynie przyrost wagi i podaje w jakim okresie rozwoju jest dziecko - czy rosnie prawidlowo czy nie jest za male itd...
w 12 tyg pomiar od dupci do czubka glowy robi po to by zobaczyc wzrost dziecka gdyz juz pozniej tego nie zrobi, a jedynie poda wage z 10 % odchyleniem :)
Kamila, każda data jest orientacyjną, a ja jeszcze nie widziałam lekarza, który nie zrobiłby USG na wizycie potwierdzającej ciąże m.w w 12tyg jej trwania. Przecież to nawet wtedy zaleca się pójście, bo maluszek ma bijące serduszko i można cokolwiek więcej powiedzieć na temat. I o jakiej masie ciała Ty mówisz w tak wczesnej ciązy... Oglądałam ostatnio program na ten temat, bo właśnie było pytanie odnośnie terminu USG a terminu z @... i ginekolog sie wypowiadal
"jedyne miarodajne i wiarygodne okreslenie daty porodu poprzez badanie USG jest przeprowadzone miedzy 10 a 12 tygodniem ciąży.Wtedy podawana data jest datą zbliżoną do daty porodu."
nikt nie każe przecież wierzyć na ślepo... bo dziecko i tak decyduje samo, no ale bez powodu tego nie powiedział...
A jak znam inny sposób wyliczania daty poródu? to znaczy, że mój jest zły? Może nie karmmy Ewelinki już terminami, niech lekarz to sprawdzi i wtedy wszyscy beda mieli pewność, że jest z Dzidzią ok :) (bo zapewne tak jest :*)
KaMiLaC.
10-09-2010, 11:55
no widzisz a znow ja ogladalam program gdzie gin sie wypowiadla ze "Najbardziej prawdopodobnym terminem porodu jest termin wliczony z ostatniej miesiaczki poniewaz z na podstawie pomiarów przeprowadzanych przez lekarza komputer w aparacie USG oblicza wiek ciąży i przybliżony termin porodu. Czasem termin porodu wyznaczony według badania USG jest różny od terminu obliczonego według daty ostatniej miesiączki. Jeśli rozbieżność ta jest mniejsza niż dwa tygodnie, nie ma powodu do obaw"..
takze dokladny termin nigdy nie bedzie podany bo kazda ciaza rozwija sie inaczej - szybciej, wolniej itd..
ja na pierwszej wizycie zanim mialam USG musialam podac termin OM i to z niego mialam w karte ciazy wpisany termin..nie z USG, bo za 2-3 m-ce ten termin diametralnie sie zmieni a ten z OM bedzie taki sam :]to samo w szpitalu...nie pytali o USG a OM...
pamietam jak kolo 30 tyg moj maly byl juz kloc jak nie wiem i pytalam gin czy przypadkiem nie urodze wczesniej tak jak pokazuje USG..a ona "ze nie bo USG pokazuje pomiary dziecka i porownuje do pewnych statystyk i mozna jedynie stwierdzic o ile wyprzedza rowiesnikow w rozwoju..ta data sie nie sugerujemy"..
a mase plodu poznajesz od poczatku trwania ciazy ;) w koncu pisalysmy ze nasz maluszek ma juz 300 g ..itd :D
najwazniejsze to donosic :D kazde dziecko rozwija sie inaczej i wychodzi wtedy kiedy jest gotowe :D najwazniejsze by poszlo szybko i gładko :D
:kwiatek:
to ja wam powiem ze usg nie jest miarodajne z terminem porodu, przeciez genetycznie jestesmy stowrzone ze chodzi sie 40 tygodni prawda? i liczy sie od miesiaczki... usg za przeproszeniem obecnie pokazuje moje dziecko w stanie 4 kilo i wiecej a jak lekarz starym sposobem zmacal mi brzuch to mowi ze dziecko nie wazy 4 bo ma duzo jeszcze miejsca u mnie w brzuchu
takze zgodze sie z Kamilą bo aparatura od kiedy tylko zaczeto mi robic usg pokazywala mi coraz to wczesniejsza date...
ja nie wierze w miarodajnosc urzadzen bo np. cisnieniomierz ktory mierzyl mi cisnienie za pierwszym razem pokazywal mi caly czas za wysokie i za chwile mialam normalne, termometr elektroniczy tez pokazywal mi 36,0 i w kazdym urzadzeniu daja tolerancje... czyli usg na poczatku mowi zawsze 2tygodnie w te albo wewte :D i to kazdy doktor powie :D
co do tego badania usg 3D to jakos ciezko mi w to uwierzyc bo usg to sa ultradzwieki tak? czyli jakby jedno skzodzilo to drugie tez... nie wiem jaka jest roznica czestotliwosci ale ulrtadziweki sa dziedizna do tej pory nie do konca zbadana i nie wiedza lekarze czy ma wplyw czy nie... i tak dla absurdu ja nie moge wykonywac zabiegow na ultradziwekach jak peeliong kawitacyjny albo same ultradzwieki mimo ze dzialaja w obrebie skory tylko ale usg mam robione co miesiac teraz to nawet czesciej :D
Ewelina83
10-09-2010, 13:42
Fakt termin termin i tak dzidzia przyjdzie kiedy sie jej bedzie podobac!:)
Z Kacprem ostatnia @ mialam 11.08.2007 i na tej podstawie termin wyznaczony na 17.05.2008
W czasie badan w czasie ciazy termin porodu zostal zmieniony na 26.05.2008 Kacper urodzil sie 28.05.2008.
Nie wiem tylko dlaczego kobieta mi w mojej ksiazeczce zmienila date ostatniej @ na 20.08:) Chyba wiedziala lepiej:) kiedy ja mialam:) Albo tak lepiej wygladalo z data porodu hi hi....tez mialam takie nieregularne cykle i w przyblizeniu do tego tez tyle trwal wiec przypuszczam, ze i tym razem ta data ulegnie zmianie na razie mam na 1.05!
Jakos stalam sie juz spokojniejsza...moze dlatego ze juz weekend do wtorku nie daleko no i nic niepokojacego sie nie dzieje-krwawienie mam na mysli-jak zakladala gin, ze wystapi...
KaMiLaC.
10-09-2010, 13:45
co do tego badania usg 3D to jakos ciezko mi w to uwierzyc bo usg to sa ultradzwieki tak?
no ja tez sie wlasnie Kochana zdziwilam :huh:ale ten lekarz tlumaczyl tym ze tych ultradzwiekow w 3D jest wiecej i cos tam cos tam i nadal trwaja badania czemu to badanie wplywa na rozwoj ciazy :huh:
Zyza czyli wg USG juz powinnas byc tydz po porodzie :D
barbara_kawka
10-09-2010, 16:30
a ja powiem ze z zadna z Was sie nie zgodze i o :P zgadzam sie z moim lekarzem ...to on studiowal medycyne a nie ja i to on wie najlepiej ... ;) a urodze znajac mnie jak moja tesciowa do Londynu poleci :D haha a tak powaznie... w/g mnie to wszystkie poszczegolne badania skladaja sie w jedna calosc i wtedy wiadomo ... przedewszystkim pod koniec juz badanie dziurki :D wtedy lekarz wymaca co i jak . i nie ma sie co spierac bo kazda z nas ma racje i jej nie ma ;) co rusz wymyslaja cos nowego i nigdy nie wiadomo na co czlowiek ma zwracac uwage . w/g ostatniej miesiaczki tez niekoniecznie bo czasem babki maja a juz sa w ciazy ... wiec uwazam ze do wszystkiego podchodzmy z pewnym dystansem :) cmoki dla was smoki :P
Zgadzam się z Basienka :)
Kochane i tak dzidzia zrobi swoje i przyjdzie na świat kiedy będzie na to gotowa :D
Ewelinko będzie dobrze zobaczysz , trzymam za was kciuki:przytul:
Najważniejsze teraz żebyś była spokojna i miała wsparcie od bliskich osób no i od nas forumek :D
ps. A moj @ spoznia sie juz 7 dni :) mam nadzieje ,ze tym razem sie udalo !
KaMiLaC.
10-09-2010, 22:31
w/g ostatniej miesiaczki tez niekoniecznie bo czasem babki maja a juz sa w ciazy ...
wtedy robia USG i sprawdzaja wiek ciazowy na podstawie pomiarów płodu zeby ustalic pi razy drzwi ktory tydz ale i tak wylicza z okresu :P np moja sis tak miala :P
a jak nie bylo USG to czym sie sugerowali?? :D Zdjęcia Paznokci, Wzorki, Video tutoriale widoczne tuż po zarejestrowaniu
i my sie nie spieramy a dyskutujemy jak to matka z matką :D^_^
Nutella trzymam kciuki :ok:
dziekuje Kamilko :* słodkich snów
afterglow
11-09-2010, 01:09
ja nie powiedziałam nigdzie, że ten termin z USG jest ostateczny- ale czesto jest w miare właściwy, jesli mowimy o tym, wykonanym do 12 tygodnia. i też niektórzy lekarze się nim sugerują, chociaż oczywiście termin @ jest najbardziej trafnym i to normalne ze pytaja o ostatnią miesiączke, bo jak wiadomo jej zatrzymanie jest "kierunkowaskazem" do ew. ciąży... oczywiscie USG wykonywane rutynowo na wizytach pokazuje tylko przyrost wagi i rozwój dziecka...
ale w okolicach 10-12 tygodnia, przy wykonaniu USG sa w stanie powiedziec kiedy urodzi sie dzidzi.
wypowiedziałam swoje zdanie- i nikt nie musi tego krytykować ani się z nim zgadzać. ale uświadamianie na siłę też nie jest ok. Bo jak Basia powiedziała- każda ma racje i jej nie ma. Bo racje najwiekszą to ma dziecko :D
no ale cóż... czasami nie można powiedzieć co się widziało/ słyszało/ oglądało...
a to tak z nudów
http://images36.fotosik.pl/197/5b3125f5099f2e81.jpg (http://www.fotosik.pl)
Anna Kosińska
11-09-2010, 06:25
Jestem tego samego zdania co Nutella ..dzidzia przyjdzie wtedy kiedy bedzie na to gotowa..
Ja jeszcz4e 1,5miesiaca..a mała szaleje niesamowicie,dobrze sie wysypiam i to najwazniejsze bo potem bede mogla pomarzyc o spokojnym snie...hihi..
after slicznie wygladasz..:)
mi z Usg wychodzi ze tydzien wczesniej no zobzczymy..ja jednak w Holandii bede rodzic,moj Mnie przekonal wiec juz za tydzien ruszam by spokojnie sie tam przgotowac..
wy szybciej ruszycie wiec zycze powodzenia,spokoju w tym najwazniejszym dniu i błogiej radości..
Kamilko bardzo mozliwe ze tak jest z tym 3D bo mowie ze nie znam częstotliwosci tych ultradzwiekow... szczegolnie ze ultradzwieki sluza tez do rozbijanai kamieni w organizmie to widac jaka maja mocna ingerencje :D
tak ak my sie nie klocimy tylko porownujkemy dane od lekarzy...
after moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie czegos (zapomnialam jak to sie nazywalo bo ja tak mialam) albo jak samam mowilas z powodu plamień kiedy zarodek sie gnizedzi w ciepelku.... takze nie mozna mowid ze miesiaczka i plamienie to to samo :D i lekarz wlasnie w taki sposob mi to wyjasnil... kazde plamienie w pierwszym trymestrze jest niebezpieczne...
a wogole to moja kolzenka mnie nie pocieszyla :D ja sie ciesze ze dziecko jest wysoko ze donosze do tego 24 a ona mi mowi ze jej bylo wysoko przy porodzie i musiala sie nameczyc zeby go wypchnąc bo nie chcial zejsc w dol... ach czyli moze nadal zlapac mnie znienacka...
a babcia moja starym sposobem mowi ze przed samym porodem na 1-2 dni puchna usta :D zauwazyla to ktoraś z rodzacych czy to taki tylko babciny przesąd?
KaMiLaC.
11-09-2010, 10:40
after moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie...
kosmówki Zyzolku :D Kosmówka to taka błona ktora osłania ciało zarodka :D wiem bo w pierwszej ciąży spadłam ze schodów i tak właśnie mi się działo :( dostałam Luteinę dopochwowo i po 2-3 tabletka kosmówka zaczeła sie odnawiać :D
Zyza nie wiem jak to z tymi ustami :D wiem ino ze na chłopca mamie wydłuża się ...nos :haha:ktora przypomina Pinokia?? :D
Mi wg usg i wg obliczen z kalendarza termin wypada na 19-20 luty ale i tak jestem zdania że dzidzia sama sobie wybierze najlepszy dla niej termin:)
After super brzuchol, ja już się nie mogę doczekać kiedy sobie będę ostatnie fotki robić z takim brzuchem:)
mialam napisac Basiu nie after moje niedopatrzenie :D sorki wiec basiu...
moj lekarz twierdzil ze jak jest miesiaczka juz w ciazy to to nie jest miesiaczka wlasciwa tylko krwawienie z powodu odklejania sie...
no widzisz kosmowka no Kamilko :D
barbara_kawka
11-09-2010, 18:56
after slicznyyy brzus :D
Andziapl1
11-09-2010, 19:09
afterglow śliczny brzuszek :) :love: :love:
:kooffa:
After ślicznie wyglądasz!:kwiatek: Znaczy jeszcze w dwupaku:)
afterglow
12-09-2010, 18:32
a ja sie nudze i nie mam co robic to sobie fotki cykam :P
Andziapl1
12-09-2010, 18:58
cudownie wyglądasz :)
już chyba bliziutko spotkania :) ?
afterglow
12-09-2010, 19:22
13 dni do terminu :) a kiedy zechce się z nami spotkać to wie tylko ON :)
After ślicznie wyglądasz i piękna kobieta z Ciebie! Piękne zdjęcia :D::D:D
kochana ale by były jaja jak by to była ONA :).
Moja kumpela tak miała tzn miał być synek , a wyszła córcia :)
afterglow
13-09-2010, 12:44
mamy tak piekne zdjecia przyrodzenia, ze nie ma szansy na pomylke :P a poza tym 2 lekarzy (roznych) i polozna robiaca USG w Holandii powiedzieli ze chlop- to chyba mozemy byc raczej pewni ;p
rudzia1985
13-09-2010, 17:24
moi rodzice mieli taki przypadek z moja siostra...zawsze na USG pokazywalo, ze bedzie chlopak, ojciec moj szczesliwy bo bedzie mial syna, a tu zonk :D
After to musi byc dla Was ostatnie 13 pieknych dni :)
z dniem dzisiejszym usg pokazuje ze dziecko ma 4200 :D hahaha ide do szpitala w nastepnym tygodniu mam nadzieje ze juz na wywolywanie nooooo bo jak tak dalej pojdzie strzeli nam 5kg :D hah moze w tym tygodniu samo sie zdecyduje na spotkanie z mamusią :D
mamy tak piekne zdjecia przyrodzenia, ze nie ma szansy na pomylke :P a poza tym 2 lekarzy (roznych) i polozna robiaca USG w Holandii powiedzieli ze chlop- to chyba mozemy byc raczej pewni ;p
:) :) no to w takim razie bedzie chlopaczek na 100 % jak 3 fachowcow potwierdzilo :D.
After , kochana zycze latwego porodu!!!
Zyzunia wow 4200 :D , ciekawe czy USG dobrze wyliczylo :D ,kochana Tobie rowniez zycze latwego porodu
Z pewnoscia nie umiecie sie juz doczekac , jak maluszki wasze beda po drugiej stronie brzuszka :).
buziaczki dziewczyny
ps. Dzien porodu , a raczej koncowka jest najpiekniejszym dniem w zyciu matki :D
Ewelina83
15-09-2010, 08:50
afterglow (http://forum.wzorki.info/members/afterglow.html) piekne zdjecia!!!
A wiec wczoraj mialam wizyte! Dzieki Bogu jest wszystko oki serduszko pikalo jak szalone:) Tego stresu to nie zapomne... NA razie ma ok 3,5mm:)
Nastepna wizyta za dwa tygodnie zeby ustalic przyblizony termin porodu bo z miesiaczki na pewno nie bedzie -mialam nie regularne i w tym wypadku gin stwierdzila ze bardziej miarodajny bedzie usg! Mylse ze i tak przesunie sie to o okolo 7 dni czyli kolo 10 maja!
Dziekuje dziewczynki za wsparcie!!!!!Wielkie buziaki dla Was i mam nadzieje ze juz teraz bede mogla sie cieszyc z wami ta ciaza bez zadnych niespodzianek!
KaMiLaC.
15-09-2010, 09:13
moja sis miała miesiączke co 40-60 dni i mimo to wyliczali z okresu ;) USG pomogło tylko ustalić wiek ciążowy ;)
Super, że jest oki :D
Zyza buehehehe kloc będzie :D błagaj o cięcie :D
---------- Dodano o godzinie 09:13 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 09:11 ----------
penosc masz jak dziecko juz na reku After :D
moja Chrzesnica az do godz przed porodem miała być Dawidek :haha:potem się okazało, że to pępowina między nogami :D
Afta trzymaj się i oby szybko poszlo :ok:
Andziapl1
15-09-2010, 09:17
Ewelina83 Ciesze się razem z Tobą!!
Mówiłam że będzie wszystko ok. Lekarze za wcześnie i za dużo mówią nie potrzebnych rzeczy!!
Pamiętaj żę "TRZEBA BYĆ POZYTYWNIE NASTAWIONYM DO ŚWIATA,TO WTEDY ŚWIAT BĘDZIE POZYTYWNIE NASTAWIONY DO CIEBIE " :) :) :) :) ;) ;) :kwiatek::kwiatek::kwiatek::kwiatek:
a regulamin czytała,że nie wolno używać czerwonej czcionki ?! :nunu: :aty:// Emist
barbara_kawka
15-09-2010, 09:19
A wiec wczoraj mialam wizyte! Dzieki Bogu jest wszystko oki serduszko pikalo jak szalone:) Tego stresu to nie zapomne... NA razie ma ok 3,5mm:)
Nastepna wizyta za dwa tygodnie zeby ustalic przyblizony termin porodu bo z miesiaczki na pewno nie bedzie -mialam nie regularne i w tym wypadku gin stwierdzila ze bardziej miarodajny bedzie usg! Mylse ze i tak przesunie sie to o okolo 7 dni czyli kolo 10 maja!
Dziekuje dziewczynki za wsparcie!!!!!Wielkie buziaki dla Was i mam nadzieje ze juz teraz bede mogla sie cieszyc z wami ta ciaza bez zadnych niespodzianek!
widzisz Ewelinko !!!! super !!! teraz dbaj o siebie i ciesz sie swoim stanem ;) a wytlumaczyla sie jakos baba glupia czy zero skruchy ??
ooooo jakie mile wiadomosci z rana :skacze::skacze::skacze: :przytul:
Ewelinko ciesze sie razem z Toba :* , ze z dzidziusiem wszystko ok :)
Z pewnoscia twojej lekarce bylo glupio :D
kochana teraz to tylko odpoczywaj, zero wysilku i STRESU :D no i duzo zdrowka dla was! Pozdrawiam
no Ewelinko apo co bylo sie denerwowac? ja dokladnie przez to samo przechodzilam jak mi doktor powiedizal ze ciaza jets al rownie dobrze moze byc pozamaciczna... :D
a tymczasem ta poazamaciczna urodzic sie nie chce :P
Ewelina super że wszystko ok, trzymam kciuki żeby dalej było dobrze:)
z tą ciążą pozamaciczną to lekarka moja odrazu mi powiedziała że jest w prawidłowym miejscu,mimo że pęcherzyka nie widziała;p
afterglow
15-09-2010, 12:42
penosc masz jak dziecko juz na reku After :D
moja Chrzesnica az do godz przed porodem miała być Dawidek :haha:potem się okazało, że to pępowina między nogami :D
Afta trzymaj się i oby szybko poszlo :ok:
ja tam pewność mam, bo ma ją poza mną 3 specjalistów różnych.
a za życzenia łatwości dziękuję- choć bardziej należą się one Zyzie- bo ona szybciej urodzi :)
After z tym jest problem widzisz... moja doktorka juz by u mnie wywolywala porod bo dziecko juz duze a u mnie w szpitalu jak najnaturalniej wiec pewnie beda mnie trzymac do oporu hahahahaha
i obawiam sie ze jak nie urodze do tego 23.09 to przenosze i bedzie 5 kg :D hahaha
kto za mnie urodzi?
Andziapl1
15-09-2010, 13:17
Emist przepraszam ;(
Ewelina83
16-09-2010, 08:19
W sumie to nic nie powiedziala zachowywala sie tak jakbym byla znow u niej pierwszy raz zajrzala i jak zobaczyla , ze serduszko pika to tylko zlozyla nam gratulacje i powieziala ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku jedynie wlasnie trzeba dokladnie ustalic ktory to tydzien..
Ciesze sie ze mam juz to za soba...
afterglow
16-09-2010, 17:36
niektórzy lekarze są okropni... poważnie!!
no ale nic nie poradzimy na to...
ciesze sie ze wszystko ok! czekamy na pierwsze fotki Fasoleczki :) :*
Ewelina z pewnością twojej lekarce było głupio , ze wcześniej postawiła złą diagnozę , dlatego nic nie mówiła na ten temat.
No ale dobrze ,ze wam pogratulowała. Czekamy na foto fasolki :D
After , Zyza - jak tam wasze samopoczucie przed porodem ?
Nutelka dobrze :D
porodu sie nie boje boje sie co mzoe sie stac jak przenosze przy mojej cukrzycy bo mnie w kolko tylko strasza ze to niebezpieczne :D
barbara_kawka
17-09-2010, 11:00
a tu taka se mała moja metamorfoza którą ujżałam oglądając zdjęcia sprzed ciąży ....
Basia wydoroslala :D hahahaha :D
barbara_kawka
17-09-2010, 11:17
Basia wydoroslala :D hahahaha :D
i stracila podbrod i ma szyje a nie glowe od razu przy plecach :D hehe :D
afterglow
17-09-2010, 12:03
no wlasnie Baska z ust mi to wyjelas...
Wysmuklila Ci sie buzka- jednak to prawda ze kobieta w ciazy PIEKNIEJE :)
barbara_kawka
17-09-2010, 12:04
hyyy szczegol taki ze ja to juz taka piekna zostane :D haha i nie ma innej opcji :) juz sie nie moge tak zapasc jak przed ciaza :/ mam nadzieje ze wroce do swojej wagi 50 kg :D haha
Andziapl1
17-09-2010, 13:50
barbara_kawka w ciąży wyglądasz przepięknie :kwiatek:
afterglow
17-09-2010, 13:53
barbara_kawka w ciąży wyglądałąś przepięknie :kwiatek:
wygląda, kochana... nadal wygląda!!! nie wyglądała... Basia jeszcze miesiąc z brzusiem będzie chodzić :)
Andziapl1
17-09-2010, 13:54
Przepraszam pomyliłąm się :/: chciałam co innego napisać ;( a napisałam tak!
Dziękuje za poprawienie :* :*
afterglow
17-09-2010, 14:00
Przepraszam pomyliłąm się :/: chciałam co innego napisać ;( a napisałam tak!
Dziękuje za poprawienie :* :*
możesz edytować swoje posty. i staraj się nie pisać "dziękuję" czy "przepraszam" w tematach jako odpowiedz, bo to tylko dodaje pracy Modom :) by podziękować masz opcje zielonego "dziękuję" przy każdym poście- i nie przepraszaj jednym słowem- tylko się popraw hehe :) :* buziak
After i Basiu oglądam zdjęcia, które wkleiłyście i podzielam opinie dziewczyn, pięknie wyglądacie. Kwitnąco i kobieco.
After, jak się czujesz? Bo Twój maluszek to już niedługo będzie z wami:)
kachna831
18-09-2010, 23:38
Basiu stwierdzam że w ciąży rozkwitłaś :) Pięknie kochana!!
afterglow
19-09-2010, 12:28
wiec tak... wczoraj w nocy obudzily mnie 3 skurcze. w Sumie nic sie nie stalo wiecej poza tym, ja sie nie przejelam, a wczoraj w ciagu dnia mialam skurcze nieregularne. Napinanie sie brzucha, bolesci jak na @...
o 18.02 mialam pierwszy skurcz zupelnie inny niz do tej pory. wiec wzielam stoper i zaczelam mierzyc czas. Stopniowo sie on skracal. od 10 minut po 5... wiec poszlam pod prysznic. o 19.30 znowu ze stoperem i znowu 8 do 4,5 minuty tak do 21.00... jak juz skurcze byly dosc krotkie nagle czas sie wydluzyl i z 4 minut skoczyl do 8!! wiec odstawilam stoper i polozylam sie... po 22 przyjechal moj maz z gali boksu. no i ku mojemu zdziwieniu skurcze znowu sie nasilily. i zeby bylo smieszniej od razu co 5 minut!! od 23.11 mierzylam czas. a o 1 w nocy mialam juz skurcze co 3,5 minuty. wiec zadzwonilam po polozna. przyjechala. Tetno maluszka podwyzszone, skurcze typowo porodowe... schodzace falami. Zaczynajace sie przy gorze brzucha i schodzace do jajników by tam poboleć i puścić...
Rozwarcie na 1 palec. Szyjka macicy jeszcze zbyt gruba... ale przy badaniu krwawiłam, wydaliła się reszta czopu. Skurcze zbyt słabe by powodować rozwarcie. Więc czekamy dalej. W nocy mialam skurcze nie tak silne, ale były... trochę sie pomęczyłam, ale jakoś Kubusia ni ma z nami jeszcze.. strajkuje i tyle....
ja sie turlam nadal :D
babcia dzis stwierdzila ze troche mi wargi puchna wiec pewnie niedlugo ale ja tam sie smieje z jej przesądow :D
na razie korzystam poki moge i odpoczywam :D
mowilam afcia ze bedziesz szybsza :D
afterglow
19-09-2010, 18:26
jeszcze nie jestem wiec spokój mnie ratuje :)
Emilia B.
19-09-2010, 23:03
Pochwalę się - zafasolkowaliśmy!! :jupi: :D narazie nie dodaje się do listy (dopiero po usg), w poniedziałek idę się zapisać do gina :) jestem prze prze prze szczęśliwa, mężuś zresztą też :love:
aaaa Emilko czekamy na wyniki !!
póki co serdeczne gratki :*:* :kwiatek:
afterglow
19-09-2010, 23:59
:jupi: :D:D:D:D ale sie ciesze :D :* kolejna fasolówka :D
uduszę za brak treści ;]//Emist
rudzia1985
20-09-2010, 07:36
Emi :hura::hura: Gratki Kochana :) ( to juz wiem, czemu mialas malo czasu ostatnio :P )
oczywiscie czekamy na relacje od gina :kwiatek:
Emilko rewelacjaaaaaaaaaaaaaa gratki czekamy na wiesci juz po usg a teraz juz zycze spokojnych 9 miesiecy.......extraaaaaaaaa:]
Elizabeth76
20-09-2010, 08:40
Pochwalę się - zafasolkowaliśmy!! :jupi: :D narazie nie dodaje się do listy (dopiero po usg), w poniedziałek idę się zapisać do gina :) jestem prze prze prze szczęśliwa, mężuś zresztą też :love:
Emilko super :D gratuluje :]
barbara_kawka
20-09-2010, 09:37
moje gratulacje emilko :) supeeerr :D:D:D:D
no emilia moje gratulacje :D czekamy na dokladne wyniki :D trzymam za was kciuki :D
Andziapl1
20-09-2010, 12:19
pochwalę się - zafasolkowaliśmy!! :jupi: :d narazie nie dodaje się do listy (dopiero po usg), w poniedziałek idę się zapisać do gina :) jestem prze prze prze szczęśliwa, mężuś zresztą też :love:
gratuluje !! :*
afterglow To już bliziutko :) :przytul: chyba że już po wszystkim ?? i masz już maleństwo w objęciach ;)
Czekamy na wiadomości :tuptup:
Emilia B.
20-09-2010, 12:31
Dziękuje :* Jak coś już więcej będzie wiadomo to dam znać :)
afterglow
20-09-2010, 13:12
ja tez dam znac jak sie rozpakuje ;)
Emilko gratuluje z całego serducha! i czekam na następne wieści :) ciesze się razem z Tobą! :)
afterglow
21-09-2010, 00:45
http://images36.fotosik.pl/201/d6b3b2acd6fbad7fmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
nudziło się nam....
rudzia1985
21-09-2010, 07:39
nudzilo ? hehe...jaka zadowolona i zarazem szczesliwa jestes:)
pstrykaj, pstrykaj bo to juz ostatnie dni z brzusiem :)
Emilia również przyłączam się do gratulacji - fajowa wiadomość i trzymam mocno kciuki:przytul:
A ja już zaczęłam na dobre tyć i w ciągu tyg. przybyło mi kolejne 1kg ale to może po weekendzie u rodziców:)
a ja jestem zla bo nie wiem co mam robic...
moja lekarka (straszna panikara swoja droga) dala mi skierowanie do szpitala zebym zglosila sie dzis bo ciaza cukrzycowa duze dziecko nie wolno przenosic... rozmawialam z lekarka ze szpitala gdzie chce rodzic i ona stwierdzila ze mam we wtorek przyjsc na ktg a nie do szpitala bo to i tak przed terminem i mnie pewnie zaraz wypuszcza... mam sie zglosic jak bedzie termin i zero skurczy...
dzis bylam na ktg i ta lekarka ze szpitala powiedzial ze w piatek mam przyjsc do poradni a nie na oddzial lezec bo czekamy na naturalny porod...
jedna strasyz mnie ze przenosic przy cukrzycy (cukrzycy leczonej dieta nie insulinozalezną) i juz by mnie polozyla
(teoretycznie moge jechac do szpitala gdzie ona przyjmuje ale tam jest straszna obsluga poloznych a ztego co wiemy wszystkie to przy porodzie obsluga poloznych jest najwazniejsza i w żarach mowia ze tam polozne traktują ciezarne jak świnie na rzezi)
druga by mnie nie kladla bo czekamy... kurcze ja wiem ze mam jeszcze dwa dni do czwartku ale nic sie nie zapowiada zebym miala urodzic w tym tygodniu cholera... nawet nie wiem czy mialam skurcze przepowiadajace bo mnie co rusz cos kluje i boli jak to przy ciazy...
a jak cos sie stanie jak przenosze?
a wogole jak dziecko dobije do 5 kg to co wtedy? kto za mnie urodzi:P
barbara_kawka
21-09-2010, 11:29
kochana moja siostra rodzila w żarach i bardzo chwalila obsluge :) i ja bym proponowala jechac tam gdzie Twoja lekarka Ci przyjmuje ... ona Cie prowadzi i ona wie najlepiej co dobre dla Twojego przypadku . Zreszta kontakt do niej masz jakis ... zadzwon i powiedz jaka jest sprawa i ze sie boisz . Napewno pomoze ;) no a poza tym ... co wolisz ... troszke zmierzla polozna czy szpital ktory na chamca bedzie czekal na naturalny porod mimo ze byc moze jest to niebezpieczne ??
---------- Dodano o godzinie 11:29 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 11:26 ----------
aha ... no a mi sie przyplatala infekcja i biore jakies pieronskie globulki ... na szczescie nie wyciekaja :D hehe :) wczoraj na szkole rodzenia polazlam do Pani prowadzacej no i powiedzialam co i jak ( nic nie sugerujac ) i powiedziala ze moga sie saczyc wody i ze mam zapierniczac na 4 pietro !! ( u nas to ginekologia ) i sie zbadac !! i bez gadania :) no i masz ...no ale z dwojga zlego lepiej to niz saczace sie wody :)
Chanti25
21-09-2010, 11:32
Rozsypujcie sie dziewczyny , bo juz doczekac sie nie mogę hhi hi hi a mój mały ma już 9 tygodni i jest przesłodki :P
After śliczny duży brzusio :D
Zyza umyj okna i podłogi to Cie weźmie hi hi hi albo najlepiej bara bara hi hi hi ;P
POWODZENIA KOCHANE!
natalia268
21-09-2010, 11:40
Emi cudnie :) Gratulacje ^_^ :*
!!
Basiu twoja siostra rodizla i byla zadowlona a mojego wujka dziewczyna drala ryja ze ma glowke miedyz nogami to ja olaly polozne i dalej ogladaly sobie serial...
i z tego co mowią mlode mamy zagań jest lepszy i jak sama wiesz pewnie lekarz nic ci nie zdiala przy porodzie bo przychodzi tylko na poczatek porodu i na koniec a cala akcje porodowa prowadza polozne :D i mam juz przyklad bylam w tym szpitalu i w tym wiem gdzie bedzie dla mnie lepiej...
pytam tylko czy mam majac skierowanie isc juz w piatek jak w czwartek mam termin i sie polzyc i żadac kroplowek z oksytocyną czy mam czekac az beda skurcze?
kurcze jest tu jakas cukrzyczka?...
bo powiem wam ze tak na prawde to nie mam do konca zaufania do jedenj ani do drugiej lekarki... skad one moga wiedziec co jest przy cukrzycy jak zadna z nich nie jest diabetykiem...
chanti seks nie pomaga sprzatanie tez nie... ma ktos jeszcze jakies pomysly na wywolanie porodu?
Ewelina83
21-09-2010, 14:34
Emilko gratuluje zafasoklowania:)
zyza (http://forum.wzorki.info/members/zyza.html) mi polozna dala jeden sposob na ile skuteczny to nie wiem- fakt robilam i wieczorem tego samego dnia wyladowalam na porodowce:)
A wiec kup sobie siano (sucha trawe) Nie chodzi tu o nasiona tylko najlepiej w aptece albo jakims ´sklepie zielniczym-u nas to w aptece kupowalam! Do miski wrzucasz dwie pozadne garsci tego siana i zalewasz wrzatkiem no i robisz taka niby nasiadowke -parowke dupci:)okolo10 minut-musisz tylko uwazac zeby nie wpasc do tej miski i sie nie poparzyc!Mi w ajkims stopniu pomoglo ona twierdzi ze duzo osob ktore prowadzila w ciazy to stosowalo i pomagalo wiec moze waarto sprobowac...Wazne jest zeby to stosowac najwczesniej na 2 dni przed samym porodem-bo wlasnie moze to wywolac wczesniejszy porod
Ewelinko mowisz siano? zwykle siano? czy jakies siemie lniane albo cos?
afterglow
21-09-2010, 15:42
zyza,
olejek rycynowy
herbata z lisci malin
masaz piersi (sutkow) po 15 minut na kazda piers
seks
mycie podlog (na kleczaco!!!)
zbieranie zapałek na kucaka :P
ja probowalam wszystkiego i nic ;)
ale moze komus pomoze :)
After ja tez probowalam wszystkiego tylko herbaty malinowej nie dorwalam...
Ewelina83
21-09-2010, 17:13
Ewelinko mowisz siano? zwykle siano? czy jakies siemie lniane albo cos?
Tak zwykle siano -sucha trawa:) Tylko lepiej kup taka oczyszczona
Siemie lniane -lyzka siemienia popita szklanka wody codzien rano pomaga na lepsza przemiane materi i na duza ilosc sluzu co pomaga przy porodzie bo dzidzi latwiej sie wydostaje- jadlam i fakt sluzu mialam tyle ze babki myslaly ze to wody plodowe mi odeszly a to tylko sluz byl:)
A herbata z lisci malin ( to nie zwykla herbata tylko musi byc zaparzona z suchych lisci) 3 razy dziennie od 34 tygodnia pomaga a raczej wzmacnia skurcze- sa bardziej efektywne---ale nie przyspiesza porodu
To sa wszystkie rady mojej poloznej ktore stosowalam ....
No i masaz krocza od 34 tygodnia specjalna oliwka przez co udalo mi sie uniknac naciecia krocza i samoistnego pekniecia:) Wiec warto!
ewelinka podaj nazwe tej oliwki i cyz ona jest na recepte? bo jak tak dalej pojdzie smarowanie bedzie mi potrzebne bo jak ja tego 4 kilowca bezpiecznie urodze hahahaha :D
a w sumie maliny mam w ogrodzie wiec moge sobie posuszyc liscie :D
Ewelina83
21-09-2010, 17:47
no u nas jest taka firma Weleda i jest to specjalny olejek do masazu krocza
http://www.docsimon.de/artikel/weleda-ol-fur-damm-massage-50ml (http://www.docsimon.de/artikel/weleda-ol-fur-damm-massage-50ml)
Ale znalazlam na polskie stronie o masazu:
Od drugiego trymestru stosuj specjalny masaż okolicy krocza. Najwygodniejsze pozycje to klęk na jednym kolanie z drugą nogą lekko odwiedzioną i stopą opartą o podłogę albo pozycja stojąca z nogą opartą np. na krześle. Odrobinę olejku (naturalnego z oliwek, awokado, kiełków pszenicy, słodkich migdałów) rozgrzej w dłoniach. Jednym palcem nanieś go na wejście do pochwy i na wargi sromowe od wewnątrz. Wykonuj delikatne ruchy okrężne. Gdy śluzówka wchłonie olejek, włóż opuszkę palca do pochwy i uciskaj jej dolny brzeg (w kierunku odbytu) w środku i na zewnątrz, aż poczujesz pieczenie. Nie naciskaj więcej, poczekaj, aż pieczenie ustanie. Masaż wykonuj regularnie przez kilka dni. Potem dołącz do masowania drugi palec, aby po pewnym czasie masować już przy użyciu czterech palców.
barbara_kawka
21-09-2010, 18:50
Basiu twoja siostra rodizla i byla zadowlona a mojego wujka dziewczyna drala ryja ze ma glowke miedyz nogami to ja olaly polozne i dalej ogladaly sobie serial...
i z tego co mowią mlode mamy zagań jest lepszy i jak sama wiesz pewnie lekarz nic ci nie zdiala przy porodzie bo przychodzi tylko na poczatek porodu i na koniec a cala akcje porodowa prowadza polozne :D i mam juz przyklad bylam w tym szpitalu i w tym wiem gdzie bedzie dla mnie lepiej...
pytam tylko czy mam majac skierowanie isc juz w piatek jak w czwartek mam termin i sie polzyc i żadac kroplowek z oksytocyną czy mam czekac az beda skurcze?
kurcze jest tu jakas cukrzyczka?...
bo powiem wam ze tak na prawde to nie mam do konca zaufania do jedenj ani do drugiej lekarki... skad one moga wiedziec co jest przy cukrzycy jak zadna z nich nie jest diabetykiem...
Iza Ty wiesz najlepiej co dla Ciebie dobre :) lekarz fakt nic nie zdziala ale jesli chodzisz prywatnie i placisz kasiore to napewno jest w stanie cos zdzialac zeby polozne byly milsze ... no przynajmniej u mnie tak jest :) zreszta szpital ten czy inny ... i tak i tak bedzie bolec :D wiec oby jak najszybciej i bez komplikacji poszlo i zobaczymy male IZIĄTKO :) no a jak masz skierowanie to jasne ze idz i nie daj sie !! rekami i nogami sie zapieraj ze maja cie zostawic i juz !! co do kroplowek to ciekawe wlasnie jak to jest .. czy mozna wogole na żądanie czy to oni decyduja ... eh przydalaby sie jakas polozna :D hehe
a co do sposobow to mysle ze co by sie nie robilo to i tak dziecko przyjdzie na swiat wtedy kiedy ma na to ochote :) a co do lekarek ... hm tak mysle moze zadzwon do tej poradni w ktorej bylas ( tej w poznaniu ) i poradz sie ich :) oni napewno beda najlepiej zorientowani co do ciezarnych z cukrzyca .
Andziapl1
21-09-2010, 18:57
afterglow z dnia na dzień coraz piękniejsza jesteś :)
afterglow
21-09-2010, 19:13
andzia, nie piszemy dużymi literami!
dziekuję ;) staram sie dbac o siebie mimo stanu w jakim sie znajduje ;)
na wywołanie porodu to ja jeszcze słyszałam o tym żeby coś zjeść ostrego :)
tatus niecierpliwy :D
wg terminu jutro ale ja mu nie wierze... susze trawe na siano hahahaha :D
KaMiLaC.
22-09-2010, 14:07
Zyza jakie slodkie foto ^_^
ja czuje ze w nocy sie zacznie :D
Zyzol zycze szybkiego rozwiazania!! i daj znac jak bedziesz po tej drugiej stronie :D
:przytul:
Ewelina83
22-09-2010, 14:08
Super fotka! Trzymam kciuki zeby bylo szybko!I zebys nie musiala juz dluzej czekac:)
Emilia B.
22-09-2010, 14:43
zyza cudny brzuś!! boska piłeczka :D:love:
hah Emilka pamietam jak zazdroscilam tej pilki dziewczynom jak byłam na twoim etapie ciazy.... a teraz ja juz chce ja zastąpić dzidziusiem na rękach :D
hahaha pewnie zatesknię do tej pilki hyyyy :D
dziekuje dziewczynki
afterglow
22-09-2010, 15:07
nooo Zyza ma racje :P jakieś 6 miesięcy temu się innym zazdrościło piłeczki a teraz juz by się ją w magazynie schowało i dzidzią cieszyło...ale nasze dzieci strajkują :P
After, Zyza życzę szybkiego porodu, i co najważniejsze zdrowych dzieciaczków:przytul:
http://th.interia.pl/30,b35124d792543917/1838_mty_kwiatek.jpg
barbara_kawka
22-09-2010, 20:31
no i jestem :D wszyyyystko w porzadku :) mocz mam jedynie oddac do ponownej analizy ale lekarz powiedzial ze napewno cos zjadlam dzien wczesniej w sensie duzo slodkiego i ze jak powtorze to juz powinno byc ok :) termin mi powiedzial wychodzi niby na 8mego listopada ... pierwszy raz mi wyszedl termin po terminie :P hehe no i maly wazy 2564g :) zdjecie pozniej dodam
afterglow
22-09-2010, 20:40
czekamy :) Basiu czekamy :))
ja sie nadal turlam :hura: i nic...
wg terminu dzis w nocy rodze hahahahaha
siano nie pomogło
After jak tam?
jutro mam kontrol w poradni zobaczymy co z tego bedzie:D
Emilia B.
23-09-2010, 11:14
no zyza czekamy na maleństwo :) trzymamy kciuki :)
a ja się borykam od tygodnia z paskudnym choróbskiem :( nie mogę brać żadnych leków i tylko zostały mi domowe sposoby ech...troszkę się boję żeby dzidzi nie zaszkodziło. A nawet nie mam kiedy się wyleżeć... Ale jestem dobrej myśli :) Wizyta u gina 4 października :) w przyszłym tygodniu może się na bete przejdę żeby się upewnić i mieć to "na papierze" :D
After, zyza czekamy na wieści jak tam idzie ;)
Dziewczyny cudne brzuszki:)...
Zyza heh ja tez cos czuje ze jak Cie zbierze to w nocy:D:D...
Emilko hmmm ale wiesz ze nawet w ciazy mozna brac leki ktore nie szkodza maluszkowi?? gorzej jest nie leczyc infekcji....idz do lekarza powiedz o ciazy a na pewno przepisze Co odpowiednie specyfiki....pamietaj ze teraz dbasz nie tylko o siebie ale glownie o maluszka:)
Emilia B.
23-09-2010, 12:29
Nisia wiem.Byłam u lekarza wczoraj i w tak wczesnej ciąży (do 10-12 tc kiedy rozwijają się najważniejsze narządy dziecka) nie można brać leków chyba że to coś poważnego. W moim przypadku więcej szkód mogłyby narobić leki (dodatkowo jestem uczulona na penicylinę). Jakiś wirus mnie dopadł i narazie póki co zostaje mi apap, rutinoscorbin i witamina c. Ale myśle, że nedługo zwalcze te cholerstwo...ech :)
afterglow
23-09-2010, 12:36
Zyzol to tak jak u mnie :p
cisza przed burza. maly sie tylko napina ciagle, w nocy budza mnie te cholerne skurcze braxtona, czasami tak silne, ze mam wrazenie ze sie zaczelo, a za chwile mijaja... Jak juz Wam mowilam obie bratowe meża już są mamami od tygodnia, a wczoraj urodziła kuzyna żona. W terminie jak ta lala. i z naszej rodzinki zostałam tylko JA!! Wkurzające, że wszyscy tulą już maluchy a ja dalej się czołgam :P
ogolnie jestem zla, bo dzisiaj dowiedzialam sie, ze moja kolezanka jest w 41 tygodniu ciazy, tutaj w Holandii i wiecie co zrobili??
Nie wzieli jej na wywołanie, tylko na ktg. Mały strasznie sie wiercił, puls mu skoczył do 180, lekarze w szoku ze takie ruchliwe dziecko. Mieli zostawić ja, żeby juz porod wywołac, ale zrezygnowali... odesłali ją do domu i kazali czekać do piątku bo...
sami mechanicznie odkleili jej kawałek łóżyska od ścian macicy! że niby to naturalny poród przyspieszy... Dobrze ze takie "pomysly" maja 300 km ode mnie, w Bredzie...
---------- Dodano o godzinie 12:36 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:34 ----------
Jakiś wirus mnie dopadł i narazie póki co zostaje mi apap, rutinoscorbin i witamina c. Ale myśle, że nedługo zwalcze te cholerstwo...ech :)
Emili, ja na wszystko łykałam paracetamol :P bo jest bezpieczny w 100% :) i nawet na bóle stawów mi pomagał (chociaż pewnie to już zasługa działań a'la placebo) hehehe
Ech to oby szybko udalo sie pozbyc tego "dziada" i zzebys mogla w pelni cieszyc sie tym pieknym stanem:)wiem tez ze bez znaczenia ktory tydz mozna stosowac boparox o ile infekcja tyczy drog oddechowych....
After jak to odkleili jej kawalek lozyska looo matulu...a ja myslalam ze cud pomysly to tylko w PL
barbara_kawka
23-09-2010, 21:04
Nisia wiem.Byłam u lekarza wczoraj i w tak wczesnej ciąży (do 10-12 tc kiedy rozwijają się najważniejsze narządy dziecka) nie można brać leków chyba że to coś poważnego. W moim przypadku więcej szkód mogłyby narobić leki (dodatkowo jestem uczulona na penicylinę). Jakiś wirus mnie dopadł i narazie póki co zostaje mi apap, rutinoscorbin i witamina c. Ale myśle, że nedługo zwalcze te cholerstwo...ech :)
Emilko ja mialam podobnie jak Ty ... zlapalo mnie okropne chorobsko na poczatku ciazy ... probowalam paracetamolow i roznych homeopatykow ... a pomogl mi syrop z czosnku i cebuli :) babcine sposoby najlepsze :) ja staralam sie ograniczac nawet paracetamol bo po cholere brac takie tabletki jak mozna normalnie wyleczyc ... i bez uzgodnienia nie bralabym zadnych bioparoxow czy innych g***** ... bo nigdy nie wiadomo , a poza tym bioparox to antybiotyk , ale taka decyzje najlepiej zostawic dla lekarza bo i tak jesli juz to napewno jest to na recepte . Trzymaj sie i do łożka sie wygrzewac :)
Emilia B.
23-09-2010, 21:37
Dzięki kochana :* Już jest lepiej :) myśle że jeszcze pare dni i będzie po wszystkim :) Czuję się znacznie lepiej a niedziele całą mam zamiar przeleżeć w łóżku i na przyszły tydzień nie umawiał sobie prawie żadnych klientek (żeby się wyleżeć i wypocząć) :D codziennie miód, cytryna, czosnek i cebula he he i do tego jak zalecił lekarz rutinoscorbin, wit c i apap (ale apap to tylko na noc biorę ).
co tam u zyzy i after?? coś czuje że nas chyba przybędzie :D
afterglow
24-09-2010, 07:08
u mnie cisza ;P
---------- Dodano o godzinie 07:08 ---------- Poprzedni post był napisany Wczoraj o godzinie 23:16 ----------
o ile weźmiemy pod uwagę fakt, że od poprzedniego postu minęło kilka godzin, to dzisiaj sie moge pochwalić z całą pewnością:
pozbyłam się czopa :D poszedł sobie :D zaraz po wyjściu męża do toalety poczułam pęknięcie/pyknięcię. Szybkie zerknięcie na wkłądeczkę i tadam :D:D
After hehe to super....ja w 1 ciazy w ogole "go" w sensie czopa nie widzialam czy wypadl i kiedy :D:D:D no ale Ty to juz bys mogla sie zebrac do tego szpitala co??
Zyza tak samo wakacje sobie zrobila:P....sio na porodowki:D:D
afterglow
24-09-2010, 09:31
zyza pewnie juz tam meza wyzywa a nie ;p a ja na razie skurczowo :) takie rwace, jakby cos sie wbijalo w podbrzusze i ciagneło.. dziwny bol... zupelnie inny niz ten z alarmu falszywego... no i to uczucie pojscia do toalety na te grubsza sprawe :P :wstydek: :wstydek: :wstydek: :wstydek: :wstydek: :wstydek: :wstydek: :gafa: :gafa: :gafa:
Andziapl1
24-09-2010, 11:21
u mnie jak chciało mi się do toalety na tę grubszą sprawe to zaczoł się poród :)
Emilia B.
24-09-2010, 11:36
oj after poszypiesz nam się dzisiaj :D
wzywam męza a jakże :D
przytargał do domu jakies przeziebienie i czuje sie jak wytachany mop...
on dwa gripexy do picia na noc i juz po sprawie a ja musze sie męczyć z ostrym bólem gardła...
after ty przynajmniej wiesz ze cos sie dzieje ja mam tylko czasem leciutki pulsowanie w kegoslupie i cisza... ale za to puls mam przyspieszony nie wiem czemu... cisnienie dobre ale puls szybszy... od kilku dni juz..
no nic ide na wizyte moz esi edowiem czegos konkretnego
dziecko szaleje nie ma zamiaru sie uspokajac jak do porodu :D
zyza w takim razie czekamy na wieści :)
afterglow
24-09-2010, 13:36
ja też jestem z bydg
kamyczku, Twoj post nie wnosi nic do tego tematu! Prosze poczytaj regulamin! I trzymaj sie tematyki!
Dziewuchy, leci ze mnie ten czop teraz to jakby ktos wode odkrecil hehe i skurcze chooooooolernie bola.... szczegolnie ich szczytowania.... mam je co tak srednio co 13 minut... i nie sa przyjemne...
cos czuje ze do jutrra bedziemy juz rozpakowani....
uff....
Andziapl1
24-09-2010, 14:07
No to trzymamy kciuki :) :*:ok::ok:
Z całego serca życzę szybkiego,
bezbolesnego i szczęśliwego rozwiązania http://images38.fotosik.pl/340/ed42f31e956312fd.gif (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed42f31e956312fd.html)
rudzia1985
24-09-2010, 15:13
After no to czekamy :) badz dzielna i nie daj sie :)
pamietaj o oddychaniu, tak wiesz jak na filmach :P zarcik na rozluznienie :*
after trzymam kciuki i czekam juz na fotki maluszka:D
afterglow
25-09-2010, 00:21
mam nadzieje. skurcze ciagle nieregularne. co kilkanascie minut, cholernie bolesne... czop ciagle sie wydala, z wkladką chodze...
opisze wam jednym slowem jak sie czuje
MASAKRYCZNIE
nie umiem sobie miejsca znaleźć... :(
RedSunset
25-09-2010, 08:17
trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło ^_^
After na pewno to czop a nie sacząc e sie wody???
kciuki trzymam zeby dzisiaj bylo juz po wszystkim:]
Emilia B.
25-09-2010, 10:13
Nisia też tak pomyślałam :) coś mi si wydaje że after już tuli maleństwo ;) czekamy na wieści :)
Też tak myslę, więc pewnie niedługo after pochwali nam się synkiem :)
after bedziesz pierwsza mowie ci :D trzymam kciuki
hah a u mnie dziecko wysoko :D szyjka nadal przedporodowa... jak ja sie boje ze on urosnie i nie dam rady go sama urodzic...
no ale w poniedzialek mam isc do szpitala juz tym razem z betami na dobre i tam postanowia czy beda wywolywac czy ciąc czy co robic....
bo obecnie jesli dziecko jest za wysoko to wywolywanie nic nie da a tylko mnie zmęczy... a jesli jest dosc nisko moze sie udać w kazdym razie wg badania 'ręcznego' dziecko jeszcze nie wstawilo głowki w kanał rodny...
bo ale usg mi zrobia w pon to dowiem sie dokladnie...
Emilia B.
25-09-2010, 10:52
zyza trzymamy kciuki :) :przytul:
ja cos czuje ze jeszcze z tydzien sie poturlam :D
After powodzenia - pewnie niedługo zobaczymy fotkę szcześliwej mamy i dzidzi:)
barbara_kawka
25-09-2010, 12:52
aaaaaaaaaaaaaaaaaa AFTER !!!! URODZIŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WIEM ŻE NIE MOŻNA CAPSEM ALE WYBACZCIE :D:D:D:D:D:D:D
Właśnie dostałam smska !! napisalam do niej wczesniej czy sie dobrze czuje i jak tam ogolnie ... no i odpisala : JUZ Z SYNKIEM ! DOPIERO DOSZLAM DO SIEBIE ... PARCIE KOŁO 2 GODZIN ... MA PRAWIE 3 KG . ZDROWY . URODZONY O 9:46 . SSIE CYCA . JA OBOLALA I ZASZYTA ...
---------- Dodano o godzinie 12:52 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 12:50 ----------
NAJLEPSZEGO KOCHANA !!!!!
http://images38.fotosik.pl/340/78f11ead94be32d2.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78f11ead94be32d2.html)
swietne wieści basiu:D a za caps:nunu::D
after gratulacje:kwiatek::kwiatek: wreszcie rozpakowana:D
After ! serdeczne gratulacje dla szczęśliwych rodziców :)
no i oby After szybciutko doszła do siebie i wróciła z maleństwem do domku :kwiatek:
aaaaaaaaaaaaaaa wiedzialam czulam to.....gratulacje Kochana......wracajcie szybko do domciu i chwalcie sie nam w komplecie:D.....
Zyza teraz kolej na Ciebie.....maly klocuszek sie nie spieszy tak jak moja tez duza byla i wyszla tydzien po czasie:D...
Chocolata
25-09-2010, 15:56
Afcia!!!!! Wielkie gratulacje dla Ciebie i Maluszka!!!!
Życzę Wam szybkiego powrotu do domku i zdrowia!!!
30655
After!!! Gratulacje dla rodziców!!!:przytul:
Forumowe ciocie witają na świecie:kwiatek:
rudzia1985
25-09-2010, 16:21
Brawo Afterek :) :brawa:
Nareszcie sie doczekalas upragnionego synka, Gratulacje :) :kwiatek:
RedSunset
25-09-2010, 16:22
gratuluję :kwiatek::kwiatek::kwiatek::kwiatek:
afterglow
25-09-2010, 19:34
Kochani ja pisze z iPoda ze szpitala.
Zostawili mnie i Kubę na noc bo mam zawroty głowy.
Jestem zmęczona. Skurcze i czop od 6rano dnia poprzedniego.
Po dobie synek na brzusiu! Jutro o 10 wychodzimy. Wtedy napisze wiecej! Dziękujemy za gratulacje!!!!
Emilia B.
25-09-2010, 19:43
After gratulacje!! tak czułam :D Buziaki dla Was :kooffa:
Afterku super..... zbieraj sily i wracajcie szybciutko...:)juz sie nie mozemy Was doczekac:)
ja dopiero nadrabiam zaleglosci w czytaniu ze wczoraj,
after serdeczne gratulacje :*:*:*:*
http://razem50plus.pl/groups/gallery/56_1166_25297cc55d.gif
---------- Dodano o godzinie 20:12 ---------- Poprzedni post był napisany o godzinie 20:04 ----------
a swoją drogą, az sie łezka w oku kręci, przeciez to ty after wlasnie temat ciążowy zakładałaś, jak ten czas szybko leci!!
majkarodzik
25-09-2010, 20:57
After- gratuluje kochana, niech synus sie zdrowo chowa, a Ty kochana obys szybko wydobrzala:) Szkoda tylko, ze dzieci tak szybko rosna:)
Andziapl1
25-09-2010, 21:58
After Gratulacje :) :* :yess::yess::yess::yess::yess::yess:
http://images45.fotosik.pl/346/69fdd3068a27dfb4med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69fdd3068a27dfb4.html)
Wracaj szybciutko do nas :*:*:*:*:*:*:*
zyza i barbara_kawka teraz chyba kolej na Was :)
:*:*:*:*:*:*:*:*
Gratulacje Sloneczko !!
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:kp1TbU5cFjGYnM:http://www.radomsko.zhp.pl/gratulacje8.jpg&t=1
After gratuluje! Czekamy na Was :)
Noooo a tak sie kłociła z emną ze bede pierwsza :D
Afcia cieszę sie razem z Tobą :D :kwiatek::kwiatek::kwiatek: przede mna jeszcze wszystko :D
taaaa u mnie co nagle...
wiecie tak sobie myslę ze moja kolej to juz minęła 23.09 i teraz bede nosić poki sie trzylatek nie urodzi hahahahaha
kachna831
26-09-2010, 09:40
After Gratulacje kochana!! :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Zyza, jak ja byłam po terminie, to położna powiedziała mi, że mam wypić mocną kawę z olejem rycynowym, to na pewno się ruszę...No i ruszyło się... Co prawda nie wiem czy to kawa pomogła czy to już był po prostu czas, bo po terminie byłam 8 dni, ale jak o 18.00 wypiłam kawę tak o północy byłam na porodówce, a o 4.55 córcia była na świecie :)
barbara_kawka
26-09-2010, 11:14
ja mam jeszcze miesiac czasu ;)
Andziapl1
26-09-2010, 11:29
taaaa u mnie co nagle...
wiecie tak sobie myslę ze moja kolej to juz minęła 23.09 i teraz bede nosić poki sie trzylatek nie urodzi hahahahaha
zyza ja miałam trzy termiony porodu pierwszy był na 24.12.2009 drugi na 7.01.2010 a trzeci na 17.01.2010 i urodziłam 4.01.2010. ty pewnie też jeszczew kilka dni i będzie po wszystkim :) :*
Ewelina83
26-09-2010, 12:11
:kwiatek:afterglow (http://forum.wzorki.info/members/1912-afterglow.html) ogromniaste gratulacje:kwiatek::kwiatek:
Zyza jeszcze troche i tez bedzie po sprawie:) Trzymam kciuki!
afterglow
26-09-2010, 13:55
jestesmy w domu a oto pierwsze zdjecie jakie zrobilismy Kubie- na razie komórką- bo jeszcze w szpitalu, a tak słodko śpi, i nie chce latac z aparatem wokół niego...
:)
Jakub Pierzchala
25.09.2010
9:46
waga: 2845g
30707
sliczny bobasek, gratuluje i dobrze, ze juz jesteście w domu:przytul:
Śliczny, póki co to chyba do taty podobny :)
lataj z tym aparatem ile wlezie, bo jutro, to już większy będzie ;)
rudzia1985
26-09-2010, 14:18
no pieknie After :) Gratulacje jeszcze raz...
przystojny Kubus :)
Andziapl1
26-09-2010, 14:26
afterglow śynek jest cudowny :)
Jeszcze raz Gratuluje :) :*:*:*:*:*:*:*:*:kwiatek::kwiatek::kwiatek::kwiate k::kwiatek::kwiatek::kwiatek:
niech Kubuś sie zdrowo chowa :*:*:*
barbara_kawka
26-09-2010, 14:39
aaaa jaki śliczny KUBUś !!!! ciekawe jak moj KUBUŚ będzie wyglądał :) słodziak !!! rób jak najwięcej fotek Aniu !!!
Andziapl1
26-09-2010, 14:44
barbara_kawka pewnie również ślicznie jak Kubuś afterglow :* :przytul:
Elizabeth76
26-09-2010, 14:50
GRatulacje after:kwiatek: niech się zdrowo chowa :)
After śliczny ten Twój synuś :) teraz niech zdrowo rośnie :) Jeszcze razm gratuluję :kwiatek:
Ale słodki maluszek!! Gratulacje :*
Emilia B.
26-09-2010, 15:48
After wspaniały synuś-piękny maluch :love: Wypoczywajcie :*
afterglow
26-09-2010, 15:58
start o 6 rano 24.09.
Zaczeło sie w od odejscia czopu co wiecie, pozniej skurczyki. O 4 w nocy mialam ciagle nieregularne skurcze, jadnak tak bolace ze nie moglam wytrzymac. Zadzwonilam po polozna, przyjechala zobaczyla mnie i okzalo sie ze mam tylko 3 cm rozwarcia. i ze jestem wykonczona... od razu kazala jechac do szpitala. o 4.37 przyjeli nas na oddzial. przebili worek, wody czysciutkie. Podlaczyli do ktg. dali znieczulenie dozylne, na inne nie wyrazilam zgody. oraz srodek na rozwieranie szyjki i sobie czekalismy. o 8 mialam juz 9,5 cm i ogromna sile parcia. wiec robilam to na zmiane- kilka oddechow, leciutkie parcie, kilka oddechow itd... az w koncu przyszlo co do czego i moglam przec. zaczelam kolo kwadransu po 8 rano. czulam sie swietenie dopoki nie bylo widac glowki, bo maly przy probach parcia zaczynam sie cofac... wiec przez jakies 20 minut po prostu walczylismy z wiatrakiem. jednak kiedy sama zobaczylam, ze niunius sie zbliza, ze podczas skurczy tetno mi gwaltownie spada zaparlam sie i na jednym skurczu parłam nawet 5 razy! Wtedy polozna zadecydowala ze przyspieszamy porod (ciecie krocza) bo maly zle juz znosi skurcze... wiec rachu ciachu, 2 zastrzyki znieczulajace i ciach. po 2 parciu mialam juz Kubusia na brzuszku, bylam przeszczesliwa. Dla meza wielkie usciski bo wspieral mnie caly porod i pieknie pomagal a takze przecial pepowine.
Lozysko odkleilo sie w 2 czesciach, jednak szybciutko obie urodzilam.
Jestem najszczesliwsza kobietka na ziemi :)
After gratuluję, ale szybko zleciało,
teraz czekamy na Zyzę:D
After oczywiście przyłączam się - wielkie gratulacje - super synek:)
barbara_kawka
26-09-2010, 17:17
yh az sie poryczalam afterku :) takie to wzruszajace :) tyle przetrzymalas zeby Kubusia zobaczyc :)
After Kubus cudny..... taka Kruszynka malusia.....slodkosci.....n iech sie zdrowo chowa.... az mam ciary jak czytalam opowiesc porodu eh piekne chwile mimo ze bolesna sa jedne z najpiekniejszych w zyciu kobiety ;)
farbstift
26-09-2010, 20:35
piękny Kubuś!!:buja: gratuluję:kwiatek:
Gratulacje, jaki cudny dzidziorek :)
After gratki Kubuś piękny jak marzenie :)
afcia jak ja ci zazdroszcze :D
jaki cudny synuś :D
ide do szpitala kontrolnie jak cos bede esemesić :D
After synuś śliczny i słodziutki:love:. Jeszcze raz wam gratuluję!
Zyza, pewnie nie możesz się już doczekać? Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło szybciutko, i żebyś już też mogła przytulić swoje maleństwo.